Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 12:06 1 790 26

Д-р Пенчев очаква скок от 20% на заразените с COVID-19 в София

  • заразени-
  • covid-19-
  • скок

Покачването на заболеваемостта в столицата ще бъде плавно, прогнозира директорът на РЗИ-София

Д-р Пенчев очаква скок от 20% на заразените с COVID-19 в София - 1
Кадър бТВ

През следващите седмици се очаква плавно повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в столицата, заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев в „Тази сутрин“ по бТВ.

Той прогнозира, че скокът на новозаболелите ще бъде от порядъка на не по-малко от 10 – 20%, ако няма някакъв драстичен взрив.

„Анализът показва, че в месеците юни и юли заболеваемостта на София е била 2 пъти над средната заболеваемост на страната, докато в месеците август и септември тя е четири пъти и половина по-ниска от средната за страната. Това е следствие на няколко моделиращи фактора. Първо, нека да отчетем това, че август и септември е ваканционен период и нямаше хора в София, учениците също не бяха на училище. Това са част от факторите“ , каза Пенчев, който обясни, че според епидемиолозите София като град и столица е една бомба, която не се знае кога ще избухне.

„Това, което очакваме и анализите, които имаме, е едно плавно нарастване на заболеваемостта в София, благодарение също на такива моделиращи фактори, особено присъственото обучение на учениците. Лично аз се надявам да е в малък процент това плавно покачване, но нямаме точни и ясни критерии“, каза Пенчев.

Противно на широкоразпространеното мнение в обществото сред заразените има хора, които са участвали в протестите, показват епидемиологично проучване, което прави РЗИ, каза Пенчев.

210 души са нарушили наложената им карантина в столицата през изминалия месец.

Столична РЗИ изпитва недостиг на кадри, 200 души няма как да покрият София, системата е напрегната, работата е денонощна, 7 дни в седмицата, каза д-р Пенчев.

Сред новозаразените с коронавирус в София има и служител на РЗИ-София, който се е инфектирал от детето си, което е ученик. Това е можело да блокира работата на РЗИ, ако заразата се беше разпространила в службата, съобщи Пенчев.

Установени са контактните лица на служителя и са предприети съответните действия. Тя е работела в администрацията на РЗИ и не е обикаляла обекти.

Засега заразата в столицата не се разпространява дифузно, а имаме огнища в училища и детски заведения. Опасното е, че повечето деца карат инфекцията безсимптомно като в гореописания случай и разпространяват болестта по-нататък, каза директорът на РЗИ-София.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пенчев

    11 3 Отговор
    и аз очаквам да спечеля от тото, ма нъц !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да ви таковам на анализите...

    19 2 Отговор
    ...очевадно е,че по време на протестите бум НЯМА,айде стига ни плашихте предварително,че да си слагаме маските и послушно да стоим в къщи!
  • 6 Престанете

    18 2 Отговор
    Защото все по-малко хора ви верват. С това пророкуване като врачки без да имате нужната информация ставате смешни.
  • 7 бачо

    14 5 Отговор
    От няколко дена ни облъчват с това че ще има скок на заразените,и защо ли все си мисля че съвсем скоро ще обявят извънредно положение и ще затворят всичко пак и протести йок вече и току виж герб изкарат до март,а с промяната на изборния кодекс,спокойно пак ще са първа сила

    Коментиран от #16

  • 8 Ако...

    5 0 Отговор
    ...заразата се разпространи в президентството,МС и НС,ще спре ли държавата?
  • 9 Последния Софиянец

    15 2 Отговор
    Според тая подлога протеста дигал случаите на измислената корона.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последния Софиянец

    10 2 Отговор
    На площада има повече пострадали от газ и бой отколкото от корона.
  • 13 Ти да видиш

    6 1 Отговор
    Камъните падат от небетооо
  • 14 Баш Батка

    4 1 Отговор
    20% ли им трябват?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Breaking Bad

    11 2 Отговор
    И от какво ще се повиши бе, пъпеш! Цяло лято хората бяха един връз друг по плажовете и курортите - никой не се разболя! Цяло лято децата седяха един до друг да си гледат в телефоните, играха мач и бяха все заедно - никой не се разболя! Сега от какво ще се разболеем? Пък и нали всички носим мега-полезните маски!?!?
  • 18 Гойко Митич

    10 1 Отговор
    Всякакви услужливи психо индивиди се произнасят по темата.
  • 19 Тото

    9 1 Отговор
    Вирус със сигурност има. Но щаба до момента не е дал един точен отговор. През последните седмици при тестване на случаен принцип се откриват устойчиво 5% заразени. Означава ли това че 300-350 000 българи са заразени. И не променя ли това данните за тежко протичане на болестта и смъртността? И ако оздравелите два пъти повече колко хора са се срещали с вируса? Все пак той се разпространява повече от 7 месеца.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 НАЙ БЕДНИЯ НАРОД

    5 1 Отговор
    Ставате смешни! Хората ви фанаха лъжите... Единия вика има другия няма.. Поне се разберете кой да лъже правилно
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове