Last news in Fakti

3 Октомври, 2020 06:13 3 718 19

Русия защити енергийните планове на България пред САЩ

  • русия-
  • сащ-
  • българия-
  • енергетика-
  • посолство

Руското посолство у нас излезе с изявление по повод изказването на помощник-държавния секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ Франсис Фанън

Русия защити енергийните планове на България пред САЩ - 1
Снимка: БГНЕС

Русия реагира остро на изказванията на високопоставени служители на Държавния департамент на САЩ в четвъртък, оценили критично плановете на България за развитието на енергетиката, предаде Епицентър.БГ.

„Руската държавна корпорация „Росатом“ реализира най-голямото количество проекти на АЕЦ на чужди пазари. 36 енергоблока са на различни етапи на строителство в 12 страни. Реакторите ВВЕР-1000 вече са доказали своята надеждност, трайност и сигурност не само в Русия, но и в ЕС, в частност в България и Чехия. Проектът “Белене“ отговаря на всички „постфокушимови“ изисквания, също така има сертификат EUR“.

Това заявява в официално изявление руското посолство в България, публикувано и на страницата на мисията във Фейсбук.

Посолството задава въпроса „дали авторитетните американски специалисти споделят скептицизма на колегите от Държавния департамент относно модерните руски ядрени технологии“. Според заявлението, изказаните вчера американски тези за модернизацията на българската газотранспортна система (ГТС) изглеждат „изсмукани от пръстите“.

„Доколкото ни е известно, България разширява ГТС за сметка на собствените си средства, като изхожда от националните си интереси, в пълно съответствие с европейското законодателство с цел осигуряване на техническите възможности за диверсификация на доставките на енергоносителите в страната. Чрез разклонената мрежа на тръбопроводите българските партньори създават конкурентната среда за доставчиците на горивото, от което в крайна сметка печели потребителят“, твърди посолството в звоето изявление и заключава: „Кой, ако не корифеите на пазарната икономика, трябва да разбира това…“.

Епицентър.БГ припомни, че по време на официално посещение в България в четвъртък помощник-държният секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ Франсис Фанън каза, че американските санкции ще засегнат продължението на руския газопровод „Турски поток“, който трябва да премине през българска територия.

При срещата си с министъра на енергетиката Теменужка Петкова той заяви: "Разбирам, че има различия на имената на газопровода, но според нас това не променя факта, че Русия го използва като инструмент. Едно и също нещо е. Законодателството на САЩ за санкциите е от няколко години и обновяването по предложение на Помпео през юли цели да се предотврати използването на енергийни активи за влияние". Фанън отбеляза, че всички са притеснени от начина, по който Русия използва енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    30 12 Отговор
    То горката малка и бедна България все някой трябва да я защитава... България е последната дупка на кавала....

    Коментиран от #3

  • 2 Големия брат Русия ще ни освободи

    60 5 Отговор
    от американски иго.

    Коментиран от #7, #9

  • 3 ЕрдУхан

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Турция фалит будала.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    50 5 Отговор
    РУСИЯ ОБИЧА БЪЛГАРИЯ
  • 5 пул

    23 3 Отговор
    Някой трябва да храни хамериканците .
  • 6 Шекспир 1

    59 1 Отговор
    Планът Ран-Ът 30 години по късно-смляха цветущата ни държава.Днес България е 7 милиона,според плана трябва да измрат още милион и половина.Без промишленост,селско стопанство,здравеопазване,образование,армия,правосъдие,почивно дело.Но с крадци милиардери,наркомани,гей паради,най болните,най измиращите,без национално достойнство,циганизираща се американска колония с преуспяващи Киряк Стефчовци.
  • 7 Остап Бендер

    40 3 Отговор

    До коментар #2 от "Големия брат Русия ще ни освободи":

    Ще ни освободи друг път.За кой ли път я продадохме.Не го заслужаваме,и без това народеца ни измира,прегърнал американо-еврогейските ценности.Сбъдва се мечтата на Бзежински-унищожаване на православието.
  • 8 Калин

    9 7 Отговор
    Големите атове се ритат,а ние го отнасяме.От както сме се освободили от робството,не ни дават да дишаме великите сили.Първа национална катастрофа,втора,трета....войни,глад,мизерия и все пак нас ни има,и ще ни има!Сега американската и руската ръка са ни стиснали за гушата,и стискат,стискат........турчина само чака в ъгъла да ни изпие кръвчицата.....помощ от никъде,БОЖЕ САМО НА ТЕБ СЕ УПОВАВАМЕ..........

    Коментиран от #11

  • 9 Ааааа...нееее...

    4 35 Отговор

    До коментар #2 от "Големия брат Русия ще ни освободи":

    Не искаме големият брат да ни освобждава пак...неее...помним последното освобождение, още не можем да се съвземем. Големият брат, да си взима високо технологичните реактори и тръбите, и да отива да освобождава братята си арменци в Нагорни и Надолни Карабах, защото Ердо там ги е подпукал яко. Ние сме си добре под Американско и Европейско иго...хайде големи братя..ЧАО...бактън от вас.

    Коментиран от #10

  • 10 Ей джендър

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ааааа...нееее...":

    Ти що не си ходиш в Анадола?

    Коментиран от #12, #17

  • 11 Калине..

    2 17 Отговор

    До коментар #8 от "Калин":

    Не се притеснавай от атовете когато се ритат, гледай от страни как американските и европейски атове ритат руският. А турчина в ъгъла изобщо не му е до нас, други дертове си имат, кръвта ни няма да пият...като дойдат в България ще пият, ракия, вино и бира..съюзници сме бе. И на бога ще се уповаваме..да..но най трябва да се уповаваме на..€, $..£..национална катастрофа няма да има..най-много националният отбор по футбол да катастрофира срещу Унгария..нищо друго.

    Коментиран от #13

  • 12 😂😂😂😂😂

    2 12 Отговор

    До коментар #10 от "Ей джендър":

    Ходил съм в Анталия и Кушадасъ..тоя курорт Анадола..не го знам..бе папуняк.
  • 13 Калин

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Калине..":

    Добре Юда ,дрънчат ти сребърниците.

    Коментиран от #14

  • 14 😂😂😂😂😂

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Калин":

    И добре дрънчат...😂😂, музика за душата😂😂
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    КАК ТАКА ЕВРЕИТЕ ГНУ СНИ СЕМИТИ -ЦИОНИСТИ - ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ЗЕМНАТА КЪЛБО - ИСКАТ ДА РОБЯТ НАРОДИТЕ ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ЗЕМНОТО КЪЛБО !?!?!?!? ЕМИ ОТГОВОРА Е ---НОВ "ОСВИЕНЦИМ" ;НОВ " ..ХАУЗЕН "; НОВ - ЕВРЕО ЗЕНГЕН И Т.Н. ДО УНИЩОЖАВАНЕТО НА ЕВРЕЙСКАТА ФИНАСОВА СИСТЕМА - СЛЕД ТОВА ГЕНИИТЕ ЩЕ СА ПРИЕТИ ЗА ВЪРХА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО
  • 17 Курбухов

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ей джендър":

    Ти отивай на прайда си там
  • 18 БРАТУШКИТЕ

    0 0 Отговор
    ...трябва да ги осъдим за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  • 19 Мантра

    3 0 Отговор
    Да се разпадат американските загубеняци. Световно господство искат, ама ще изчезнат като всички империи преди да го постигнат.

    То не беше его, то не беше заплахи, то не беше дестабилизация за собствена парична изгода.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове