Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 14:37 3 009 12

Откриха нови нарушения при издаването на разрешението за строеж на "Алепу"

  • алепу-
  • алепу вилидж-
  • созопол-
  • община созопол

Законът за устройство на територията задължава главния архитект на Община Созопол да уведоми по този начин гражданите за конкретното разрешение за строеж и произнасянето на РИОСВ - Бургас, както и да се посочи начинът за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него. Архитектът не го е сторил...

Откриха нови нарушения при издаването на разрешението за строеж на "Алепу" - 1
Снимка: Бетономорие

Констатирани са нови нарушения на административно-производствените правила при издаване на протестираното пред Административен съд – Бургас разрешение за строеж на "Алепу", сочат от Окръжната прокуратура в Бургас.

Искането за прекратяване на производството пред Административен съд - Бургас за разрешението за строеж /РС/ № 100/10.09.2018г. за „Алепу Вилидж“, издадено от главен архитект на Община Созопол, поради недопустимост на протеста е неоснователно. Протестът е допустим и основателен.

Това се казва в становище на прокурори от Окръжна прокуратура – Бургас, изпратено до Административния съд в Бургас. Същевременно, по повод участието си в това производство пред съда и проучване на допълнителни материали, изпратени от Община Созопол до Адм. съд - Бургас, от страна на представителите на ОП – Бургас е констатирано и, че за РС/№ 100/10.09.2018г./ е следвало да се публикува съобщение на интернет страницата на общината.

Законът за устройство на територията задължава главния архитект на Община Созопол да уведоми по този начин гражданите за конкретното разрешение за строеж и произнасянето на РИОСВ - Бургас, както и да се посочи начинът за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него.

По делото към момента липсват доказателства главният архитект на Община Созопол да е изпълнил това си задължение. На практика се е възпрепятствала и възможността за обжалване на този административен акт от заинтересовани граждани и юридически лица, което представлява и ограничение на конституционни права.

Така са допуснати и съществени нарушения на административно-производствените правила от страна на главния архитект на Община Созопол при издаване на това РС.

Според наблюдаващите прокурори, участващи в производството пред Административен съд- Бургас, процесното разрешение за строеж е нищожен акт и като такъв не поражда никакви правни последици и не влиза в сила. От Окръжна прокуратура – Бургас в тази връзка са развити и съображения, че искането за обявяване на нищожността на акт може да се предяви без ограничение във времето.

Посочено е и, че завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация по установения ред, не валидира разрешението за строеж, когато то страда от особено съществен порок, обуславящ неговата нищожност.

Ето защо, да се приеме обратното, означава да се допуснат правните последици на административен акт, въпреки наличието на порок, който изначално не позволява тяхното настъпване, което е и в противоречие с практиката на ВАС.

Следва да се припомни, че на 15.06.2020 г. след възложена проверка от Върховна административна прокуратура (ВАП) на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на строежа на брега на Черно море „Алепу Вилидж“, във връзка с открити нарушения, бе внесен протест срещу разрешението за строеж от 10.09.2018г., издадено от главния архитект на Община Созопол.

Също така, на 27.08.2020 г., с постановление на Окръжна прокуратура – Бургас бе образувано досъдебно производство по чл. 282, ал. 1 от НК затова, че през месец септември 2018 г., съответното длъжностно лице, нарушило служебните си задължения при издаване на Разрешително за строеж, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наглост

    27 0 Отговор
    на безродници - грабителите от ДС , милиарди в офшорки и мъжа на Захариевата ! Смрад !
  • 2 Будалата

    14 0 Отговор
    ОСТАВКА!!!!!
  • 3 Ако се

    15 0 Отговор
    поразровят, 700 000 чиновника ще се окажат за затвора.

    Коментиран от #5

  • 4 Бе да го ...

    15 0 Отговор
    Боли го подпъпието, главният архитект, какво ще каже АС-Бургас. Който трябва, му е казал, каквото трябва: ''Действай и дан'ти пука. Ако има нещо, АЗ съм насреща''.
  • 5 Е, де

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ако се":

    Ти, сърце, нямаш ли?
  • 6 българка

    10 0 Отговор
    Колко правни инстанции има в тази наша държава - няколко вида прокоратури, няколко вида съдилища, купища адвокати, скапани закони от неграмотни "народни" представители /по-скоро "еднолични" представители/ и освен това политолози, социолози, антрополози, психолози, а напоследък и психиатри. И настава едно такова празнословие ....
  • 7 аз съм Веска

    6 0 Отговор
    НА МЕН ЛИЧНО МИ ДОПАДА МУЛТИПЛИКАЦИЯТА НА ПОДПОРНАТА СТЕНА .
    "ЕМ " ПОДПОРНА, "ЕМ" ОБИТАЕМА .
    " ЕМ " ФУНКЦИОНАЛНА , " ЕМ" НЕ ТОЛКОВА ...
    " ЕМ " НАША, " ЕМ" ВАША ...
  • 8 миш

    6 0 Отговор
    Виновен е Вълко Червенков,ГЕРБ са невинни.Питайте ,бацко.
  • 9 Ха ха

    7 0 Отговор
    Бай Ставри чака, но не му пращат никой
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 SDEЧЕВ

    1 3 Отговор
    А НА БАС ,ЧЕ ВСИЧКИ ПРОТОКОЛИ НА ЕСУТ СОЗОПОЛВ ГИ ИМА НА СТРАНИЦАТА.АРХИТЕКТА НЕ Е НАПРАВИЛ ИЗВЪНРЕДНО СЪОБЩЕНИЕ,НО КЬОРАВ КАРТИ НЕ ИГРАЕ. АЛЕПУ СЕ СТРОИ В ЧАСТЕН ИМОТ НА ВТОРА ЛИНИЯ ЗАД ПЛАЖА ,А НЕ НА ПЛАЖА,ТОВА Е ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФЕИК МИСИРКИТЕ.
  • 12 Рошко

    1 0 Отговор
    То хотелът дига пролетта ше отвори врати, та с тез "новини" не мога да разбера рекламирате ли го, или само се намирате на работа да дрсанете нещо че да замажете положението за пред простолюдието
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове