7 Октомври, 2020 16:16 2 334 42

Българите в чужбина настояват за право на глас

  • виена-
  • протести

Инициативата е на организаторите на протестните шествия в Австрия, като целите на петицията се подкрепят от протестиращи българи и от множество други държави

Хиляди български граждани, живеещи в чужбина, се обединяват чрез подписването на нова петиция около искания за промени в Изборния кодекс, за да могат да упражняват ефективно правото си на глас.

Конкретните цели са автоматичното отваряне на рекордния брой секции извън страната от парламентарните избори през 2014 г., както и създаването на многомандатен избирателен район „Чужбина“ (МИР „Чужбина“). Чрез създаването на такъв многомандатен избирателен район българите зад граница ще имат свои преки представители в Народното събрание. Петицията поставя искането както извън, така и на територията на България още на предстоящите избори да може да се гласува и по пощата, а впоследствие да се изгради система за електронно гласуване. Петицията е адресирана до висшите ешалони в българската политика.

Инициативата е на организаторите на протестните шествия в Австрия, като целите на петицията се подкрепят от протестиращи българи и от множество други държави.

„Исканията не са нещо нещо ненормално, а напротив – гласът на българите зад граница трябва да бъде зачетен наравно с останалите гласове“ – отбелязва Стефан Манов, член на ОС към ЦИК и споменава съседни на България държави, в които тази практика вече е факт, като Северна Македония и Румъния. В допълнение експертът коментира и ефекта от автоматичното отваряне на секции през 2014 г.: „През 2014 г. гласуват 145 хиляди българи зад граница, спрямо 115 хиляди през 2013 г. Резултатът е 60% повече гласували в САЩ, Западна Европа и Австралия, и 5% по-малко в Турция.“

Сънародниците ни в Австрия се събират вече седем пъти на протести и нямат намерение да се отказват. Очаква се следващото протестно шествие да е след две недели, а усиленото събиране на подписи тепърва започва. В инициативата се включиха български граждани от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Австралия, Канада, Холандия, Белгия, Дания, Норвегия и други. Подкрепа за исканията има и от страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    15 4 Отговор
    Е позор да ходи на затвор
  • 2 Бат Бойко нощния бандит

    3 11 Отговор
    Па настоявайте си!Аз съм демократ.ха ха ха ха ха
  • 3 анти антифа

    18 30 Отговор
    Българите в чужбина не трябва да гласуват! Нито живеят в България, за да са наясно, от какво има нужда дръжавата, нито плащат данъци тук.
    Това е най-тъпото нещо, човек, който живее в чуждо общество няма как да оцени друго.
    Всички българи се образоват от пропагандните сайтове на олигарсите, просто няма, откъде другаде.

    Коментиран от #7, #23, #35, #41

  • 4 Българка

    20 8 Отговор
    Мутрите ги е страх и знаят с колко "обич" към тях ще гласуват българите в чужбина. Надявам се всички будни съграждани подкрепят подписката и борбата за демократичното право всички българи да могат да гласуват
  • 5 Тръмп

    18 5 Отговор
    Гласувайте всички за оставката на корумпираното правителство!
  • 6 Българка

    24 4 Отговор
    До коментар 3
    Много по-страшно е, че голяма част от живеещите в България не знаят "от какво има нужда държавата", както и може би не знаят къде изобщо се намират и какво е демокрация, свобода, върховенство на закон
  • 7 Да да

    20 8 Отговор

    До коментар #3 от "анти антифа":

    Най голямият инвеститор в България, 2.5 милиярда по офицялни данни. И да не гласуват кои да краде в Бг ?

    Коментиран от #9, #15

  • 8 Щерев

    8 11 Отговор
    Не разбрах,кой им пречи да гласуват.В Ню Йорк при три секции гласуват общо максимум 200,приблизително служителите от посолството консулството и още толкова.Откриването на секция струва 60 000 евро.
  • 9 Да не трябва да гласуват

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Да да":

    Щото ще ви прецакат и ще изберът някой който дори те не харесват ама е рака да ви е гадно
  • 10 Лично мнение

    18 10 Отговор
    Принципа на отседналост трябва да се спазва! Не искам хора, живеещи постоянно извън страната да определят кой да е на власт в Бг! По този начин десетки хиляди организират изборни екскурзии от Турция! Щом през годината не си бил тук - без право на глас! С тези връткиДПС ни разказва играта с години!

    Коментиран от #38

  • 11 Фактически

    16 14 Отговор
    Какво право на глас за тези, които не живеят в България? Като искат да имат право на глас, да се връщат тук, да впрягат юздите и да се захващат на работа! Такова "родолюбие" не, мерси.

    Коментиран от #12

  • 12 Опааа

    6 9 Отговор

    До коментар #11 от "Фактически":

    Фактически идиот

    Коментиран от #20

  • 13 Край

    11 11 Отговор
    Искам да имат право на глас само тези дето си плащат данъците тук и се осигуряват тук. Не стига че с осигуровките си плащаме пенсиите на родителите им ами и ще ни определят кой да ни управлява.

    Коментиран от #17

  • 14 България

    5 6 Отговор
    Гласуването е право и задължение. Не може д.били и прост.ци да гласуват и да има нормална държава. Трябва да има тест за интелигентност за имащите право да гласуват и който отпадне от теста да няма право да гласува. А чуждите , гостите и тези които не живеят в България да си ходят да си гласуват у тях. Така е справедливо.

    Коментиран от #16

  • 15 Точно там ти е грешката

    7 9 Отговор

    До коментар #7 от "Да да":

    Те не инвестират /емигрантите/, а помагат на близките си! С други думи - идва някой, инвестира, за да печели и определя кой да ме управлява? Е, мисля, че такова животно нема. Освен това гарантирам /защото имам лични наблюдения/, че те /емигр/ напълно са се откъснали и Бг им е безразлична! Повярвай, човече!

    Коментиран от #19

  • 16 123

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "България":

    Бих добавил тест по езикова култура за всички кандидат депутати.
  • 17 Такива червени тролове като теб

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Край":

    Не можете Интернета да си платите а пък пенсий плащате.
  • 18 Браво

    6 3 Отговор
    Това неминуемо ще доведе до повече гласували в южната ни съседка.Следващия премиер ще носи ф.с.
  • 19 Емигрант

    5 7 Отговор

    До коментар #15 от "Точно там ти е грешката":

    Верно е ще гласувам за Местан да ви сложи у ред всички. Мухахаха
  • 20 Идиота

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Опааа":

    Това си ти, човече! И никак не еудно, защото култура и обноски на територията са анатемосани отдавна в Бг. Тук е важно да си нагъл и арогантен - и колкото по-, толкова по-нагло оъвръщаш на опонентите. Изпусна само две думи - комунист и русофил. С такива индивиди Бг няма бъдеще.
  • 21 6464

    7 7 Отговор
    ами да живеят в България и ще имат право на глас.

    Коментиран от #39

  • 22 БиБи Кинг

    7 9 Отговор
    Гласуването само на географската територия на република България!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    6 9 Отговор
    ПРОМЕНЕТЕ ЗАКОНА...В ЧАСТТА ЗА ..УСЕДНАЛОСТ....ИНАЧЕ ПАК НАПРАЗНО СЕ НАПИНЯТЕ.....ПЪК НАЛИ СИ ЖИВЕЕТЕ ЖИВОТА ИЗВЪН БГ.......КАК СЕ СЕТИХТЕ ЗА РОДИНАТА СИ

    Коментиран от #26

  • 25 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    6 7 Отговор

    До коментар #23 от "Ахахах":

    НЕКА ПРАЩАТ...ЛОШО НЯМА.....ПРИ СОЦА ЩО НЕ ПРАЩАХА...ИЛИ САМО МЕЧТАЕХА ЗА ...ЗАПАДА
  • 26 Ахааха

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ":

    Щеммгерберунгелите вият, значи така е правилно! Ще се гласува в чужбина! Точка! Няма едно джукини да казва как ще се случват нещата!
  • 27 Бе Ка Пе

    7 5 Отговор
    Герб ще бъдат попиляни на изборите! А тивкоподобният им шеф ще гние по затворите! Всички гербери ще бъдат моментално изхвърлени от държавната хранилка и да се оправят! Да еимигрират в Германия при Вебер! Айдееее марш тиквиии!

    Коментиран от #28

  • 28 05.10.2020

    3 8 Отговор

    До коментар #27 от "Бе Ка Пе":

    Алфа Рисърч: Ако изборите бяха днес - ГЕРБ остава първа политическа сила, 6 партии влизат в НС....
  • 29 хахаха

    3 7 Отговор
    Всички живеещи извън България "българи", да имат право на глас за това дали да им отменят данък задник, който им се начислява поради обемистите изпражнения, излизащи от устите им.

    Коментиран от #32

  • 30 Някой

    5 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Българите в чужбина настояват за право на глас".
    А ми викайте,крещете,някой да ви е спрял!Лентяи,които чакате на хранилката на социални помощи на Австрия.
  • 31 хахаха

    3 10 Отговор
    Зад граница има уроди наричащи се българи, които искат да бъде заличена България, като бъдат допуснати да гласуват... да им бъде отнето българското гражданство и завинаги забранено да стъпват в България, защото това са национални предатели.

    Коментиран от #37

  • 32 Браво!

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "хахаха":

    Коментар, достоен и изключителен! Това е реален показател за нивото на простащината и идиотизма в страната. И е напълно обяснимо - ПКП е начело на НС, а предс наМС - гомяма 🎃 без конкуренция по наглост. Евала!
  • 33 така така

    3 3 Отговор
    1-во няма българи в чужбина... както няма македонци в България.
    2-ро като настояват за право на глас.. да гласуват на изборите (ако знаят за кого разбира се)

    Коментиран от #34

  • 34 Споко

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "така така":

    Живеещите в България цигани знаят за кого да гласуват. И да не знаят, ще разберат като наближат изборите. И ще гласуват "по лични убеждения" - платеният глас е много убедителен, а особено когато платените гласове са много. Те ще "оправят" България. А по отношение на това кой къде си плаща данъците - данъците на работещите в чужбина българи по един или друг начин достигат и до България. Ама обратното дали се случва?
  • 35 оставка

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "анти антифа":

    Те не са в чужбина от добро. И не си ти човека , нито вожда ти, които ще отнемате родината на българските емигранти.
    Като изпращат милиардите толкова години за да издържат близките си са българи , а за право на избор не са.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 психиатър

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "хахаха":

    Постоянно ли си в това състояние "хахаха"? Прегледай се спешно и си пий хапчетата.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 връщаме се

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "6464":

    Внимавайте какво си пожелавате герберските корумпета. Че при тази криза се върнаха само част от българите и площада се напълни, но при пълно завръщане на емигрантите триъгълника ще стане тесен и ще влязат в парламента.

    Коментиран от #40

  • 40 оня с коня

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "връщаме се":

    Не се опитвай да примамваш Българите от Чужбина на Протестите,защото ПРОСТАТА ЛОГИКА е че Колкото повече от тях На Площада - толкова повече Бити.
  • 41 123

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "анти антифа":

    Не само че плащат данаци в България а и инвестират и издъжат финансово Български граждани. Кой си мислите че плаща данаците на бедните Българи те или роднините им от чужбина които им изпращат пари за да си платят данаците и да сложат храна на масата си? Когата направите на пенсионерите минималната пенсия поне 850 лв тогава говорете кой има право да гласува и къде. 10% от българската икономика идват от благотворителните трансфери на пари от Българи от чужбина.
  • 42 123

    4 1 Отговор
    Българите в чужбина плащат двойно данъци в България, един път е чрез изпращането на милярди евро веака година за издръжка,лекарства, плащане на данци на роднините им в България и втория път от данаците които им удържата в страната в която са за да дадът помощите от евро фондовете за България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове