9 Октомври, 2020 20:29 1 525 14

Проф. Калинов: Машинният вот няма да спре манипулациите, ще добави нови трикове

  • избори манипулации-
  • манипулации-
  • проф. красимир калинов

Трябва да се измени цялостната концепция за изработване на изборните правила

Проф. Калинов: Машинният вот няма да спре манипулациите, ще добави нови трикове - 1

„Подготовката за машинно и за гласуване с хартиена бюлетина трябваше да бъде извършена и без решението на Народното събрание, защото и в сега действащия изборен кодекс има едно изречение, в което пише, че при невъзможност да се гласува машинно - ще се гласува с бюлетини. Това е някакво отклоняване на вниманието, което се случва двустранно – и от страна на управляващите, и от протестиращите, които не схващат, че са паднали в едно капанче“. Това каза пред БНР проф. Красимир Калинов, специалист по избори и бивш член на ЦИК.
По думите му наличието на два равнопоставени инструмента за гласуване ще усложни процеса:

„Машинните гласове пак са на хартия, но тази хартия просто се генерира по друг начин. Никаква друга разлика няма. Те пак ще се броят от комисия. Това е спор, който е безполезен. Нещата на следващите парламентарни избори ще бъдат доста сериозно объркани. Очакванията, че недействителните гласове при машини ще намалеят, са несъстоятелни“.

В предаването „12+3“ проф. Калинов допълни:

„Трябва да се измени цялостната концепция за изработване на изборните правила. Трябва да се помисли схема депутатите да не могат да определят правилата, по които те ще бъдат избирани. Трябва да се направи един нов кодекс от група експерти, той да бъде приет на национален референдум, след което Народното събрание по задължение да го одобри. Това е трудно за осъществяване, осъзнавам, но е единственият начин да поставим нещата в контролирана рамка“.

Проф. Калинов определи като „неуравновесен ход“ реалната възможност Александър Александров (в момента говорител на ЦИК) да оглави ЦИК. Той е единствен кандидат за поста. По думите на проф. Калинов Александров е в конфликт на интереси.

Специалистът по избори очаква манипулиран вот, защото „политиците се научиха на много трикове и нито ще отпадне купуването на гласове, нито ще отпадне контролираният вот“:

„Нищо от тези недъзи, за които говорим от години, няма да отпадне. Вероятно във връзка с машинното гласуване ще се добавят и нови трикове“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Karosel

    1 11 Отговор
    Комунистическите хакери няма сън да спат за да изкарат гласовете на БСП повече от гласоподавателите.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 сигурно

    9 0 Отговор
    За милиардите отпуснати от ЕС. , войната за власт ще е на живот и смърт сред мафиотите !
  • 3 РЪМПЕЗИ

    7 1 Отговор
    БАРЦЕЛОНСКИ МУ Е ПРОБЛЕМА, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ОТКРИЕ СИГУРНА ОХРАНА...В МОМЕНТА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ...ВСЕКИ ОТ ОХРАНАТА МОГАТ ДА ГО КУПЯТ И ДА ГО ПЕРФОРИРА НЯКОЙ ДЕН....
  • 4 Какви хакери бе?

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Karosel":

    Машините няма да са свързани с интернет. Стига сте говорили глупости бе мошенници.

    Коментиран от #5

  • 5 Karosel

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Какви хакери бе?":

    То е ясно, че няма да са свързани с Интернет, но това не отхвърля възможността за манипулиране на самите машини.
  • 6 Другия с коня

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Karosel":

    Проблемите на БСП и други малки партии са Два.Единия ,че нямат от десет до дванадесет хиляди партийни членове за участие в СИК -секционни избирателни комисии.Втория проблем е ,че на тези десет хиляди трябва и да се плаща поне по сто лева за участие в комисия.Така комисиите ще са без техни представители и това вече е проблем.И как да го решим проблема...Ами вместо Партията да извади един милион лева да плаща за участие в СИК - Държавата да плати за Машини и Готовооо...Да ,ама не съвсем.Машината изплюва една хартийка с Вота ти,която пускаш в Урна.Хартийките пак се броят,пак се попълва Протокол от Комисията и пак се носи протокола и хартийките в РИК....И какво му е различното на Машинното гласуване....Три пъти повече недействителни ще има защото неграмотните няма как да гласуват с Машината....Или това е Целта на червените цървули - да лишат от Право на глас цигани и Турци с липса на Образование...Много Социалистическо.....

    Коментиран от #9

  • 7 ТаУмВзе

    1 1 Отговор
    Наистина ли си вярвате, ще има честни Избори? Хахахах И да не е мутропитека е когото Назначат краварите. И така до турски вилает! Иначе чаровните разходки и песнички са смех.
  • 8 Hoho Boho

    0 0 Отговор
    Проф. Калинов: „Машинните гласове пак са на хартия, но тази хартия просто се генерира по друг начин.
    Никаква друга разлика няма."

    Не разбирам как ще работят машините
    ...нямам информация за това

    Не разбирам как и защо ще генерират тази хартия
    ...нямам информация за това

    НО С МАШИНИТЕ НЯМА КАК ДА ИМА НЕВАЛИДНИ БЮЛЕТИНИ
    /това го разбирам/

    -- И ИМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА --
  • 9 Hoho Boho

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Другия с коня":

    Това от коментарът ти ми харесва:
    "...защото неграмотните няма как да гласуват с Машината"

    Ти, и другите като тебе не гласувайте с машините, а с бюлетини .
    ...после си обявете бюлетините за невалидни /Както ви харесва/

    А останалите,
    ДА ГЛАСУВАТ
    с машините!

    Така бюлетината няма да може манипулирана и обявена за невалидна
  • 10 скрийте се

    0 0 Отговор
    Глупости не ми се слушат!
  • 11 Българин

    2 0 Отговор
    Машинното гласуване е най-великата глупост ,която измислиха някои депутати от Парламента.Умните хора от западна Европа и по света отдавна премахнаха това тъпо творение.Глупаци колкото искаш,но претендират,че те са най-умните.
  • 12 Русенец

    1 0 Отговор
    Всяка машина може да се манипулира. Само образователен ценз ще направи паразитите ненужни за правителството.
  • 13 йокин

    0 0 Отговор
    Скачаме,като ни сравняват,със Третия свят,а гласуваме,като тях,с машини.НАП-ХАКНАХА,ТА МАШИНИТЕ,ЛИ НЕ МОГАТ,ТОГАЗ,КОЙ,ЩЕ Е ВИНОВЕН.
  • 14 Хаджиментов

    0 0 Отговор
    БСП и ДПС вече са измислили как да се манипулира машинния вот и затова натискат толкова много за него!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове