Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 21:30 3 296 29

Учениците по селата изостават с три години в обучението от тези в градовете

  • ученици-
  • обучение

Средните резултати на учениците в България по четене, математика и природни науки не са се подобрили в сравнение с резултатите от 2015г.

Учениците по селата изостават с три години в обучението от тези в градовете - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

България е сред държавите-членки, в които социално-икономическото положение има най-голямо влияние върху учебните резултати, а териториалната и социалната сегрегация е най-ясно изразена. Средният резултат по четене на учениците в школа в селските райони е със 115 пункта по-нисък от този на връстниците в градовете. Това е равносилно на 3 години училищно образование, пише в доклад на Европейската комисия за страната ни, цитиран от Монитор.

„Разликата между дела на учениците с ниски постижения по четене в долния и горния квартил на социално-икономическата скала е 44,9 процентни пункта —най-голямата разлика в ЕС“, пише в доклада.

Европейска комисия отбелязва още, че в България има тенденция учениците да се групират според това дали постиженията им са ниски или високи, както и в зависимост от социално-икономическия им статус.

Средните резултати на учениците в България по четене, математика и природни науки не са се подобрили в сравнение с резултатите от 2015г., става ясно още от документа. Постиженията на българчетата остават значително под средните за ЕС и имат един от най-големите дялове на ученици със слаби резултати в трите области. 47,1 % от децата у нас показват слаби резултати по четене, докато средната стойност за ЕС е 21,7%. При средна стойност на слаби резултати по математика, у нас 44,4% от учениците показват такива. По природни науки постиженията им не са по-добри. 46,5% показват слаби резултати при средната стойност за ЕС е 21,6%.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    18 2 Отговор
    Сега разбирам защо съм изостанаал

    Коментиран от #15

  • 2 Хе хе

    25 0 Отговор
    Значи, ако изкарат само до 3 клас, все едно не са започнали!

    Коментиран от #6

  • 3 РЪМПЕЗИ

    29 3 Отговор
    ЕМИ ТО НЯМА ВЕЧЕ СЕЛА.МОЖЕМ СПОКОЙНО ДА КАЖЕМ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е СОФИЯ И ОЩЕ НЯКОЛКО ГРАДА...АКО ИМА СЪМНЕНИЯ ОТИДЕТЕ ДО СЕВЕРОИЗТОЧНИЯ РЕГИОН...
  • 4 Жоро

    26 3 Отговор
    Да в градовете по рано почват цигари наркотици и екс
  • 5 русенец

    26 3 Отговор
    То пък в София деб*лчетата са едни напреднали...

    Коментиран от #7

  • 6 Ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хе хе":

    А тези с основно са си първолаци.
  • 7 Сила

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    Трайейй биеййей бьоейййСиелскиййей!
  • 8 Навремето съм

    31 0 Отговор
    работил по разпределение в едно село, отдалечено на 50 км от областния център. Имаше училище с маломерни паралелки и "нередовни" учители по някои предмети. По литература и математика бяха млади специалисти по разпределение. Но децата учеха, образованието бе въпрос на престиж - и всяка година имаше приени в езикови гимназии и престижни техникуми. Останалите отиваха в СПТУ иби ПТУ се реализираха като шофьори, трактористи и пр. Днес там няма училище. А там, където има, возят децата с автобуси, уж учат -после - у дома. Това не е образование!
  • 9 БОЙКО

    4 3 Отговор
    Електората не е назад 3 години, всичките гласуват за ГЕРБ!!!

    Коментиран от #11

  • 10 Последния софиянец

    10 1 Отговор
    Както е приказката:В София само афишите да четеш и се образоваш.ха ХА ХА ХА ХА
  • 11 Дельо хайдутин

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "БОЙКО":

    Някои даже още за ДПС и СДС.ха ха ха ха ха
  • 12 Covid

    23 0 Отговор
    Некоректно и тенденциозно представена информация. Тук не става въпрос за ученици от селата и градовете, а за циганчета и български деца. Разликата между тях не е 3 години образование, а няколко светлинни години.

    Коментиран от #13

  • 13 и ти

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "Covid":

    си изостанал с три години.
    Светлинната година е мярка за разстояние, а не за време.
  • 14 Гарантирано

    6 1 Отговор
    ... от капитализма!
  • 15 Йозеф

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Помак":

    Така е. В помашките села е важно да биете челото в пода на джамията и да напявате Корана. Образованието не е важно, каквито има даскали там, колкото да се научите да се подписвате и помакините да схванат ролята на дамските превръзки, толкова.

    Коментиран от #18

  • 16 Еххххххх

    8 6 Отговор
    Учителите по селата само.си чакат заплатите и нищо не.преподават на децата и те нищо не.знаят,неграмотността е страшна и.чудно как взимат матурите после....

    Коментиран от #17

  • 17 the truth

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "Еххххххх":

    Те пък щото тия в градовете не си клатят краката и не си чакат заплатките и те. От българското образование не става даже и тоалетна хартия. Пълна пародия и п*рнография.
  • 18 the truth

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Йозеф":

    Що не идеш да пробваш да ги покръстиш? Жив ще те заровят! Те никога не са се чувствали българи, като толкова много им харесва да се турчеят, защо не идат да си живеят в Турция??? Жалко, защото Родопите се турцизират насила и накрая ще ги просъединят към една друга държава, която не ни е мислила никога доброто и сме били роби

    Коментиран от #19, #25

  • 19 защо

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "the truth":

    да ги покръстваме?
    Те така или иначе пият ракия, ядът свинско и празнуват Коледа.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 the truth

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "защо":

    Защото трябва да се покръстят. Не става дума дали пият ракия и ядат свинско. Манталитетът им е на ориенталци и то 200 пъти повече от този на типичния българин, чиито манталитет също е ориенталски, но не чак толкова закостенял като при тях. При тях религията определя съзнанието, забулват се, турчеят се, никога не са били българи. Затова трябва да се покръстят. Но не искат. Защото не са българи.
  • 21 the truth

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "защо":

    Коледа и Великден не ги разбират, въпреки че твърдят, че ги отбелязват. Коледа за тях е просто специален ден, в който да си подарят подаръци. Чисто суеверно имат страх от някоя икона и дотам. В душата си са мюсюлмани и непрекъснато парадират с това. Типично по религията им са и лицемери.
  • 22 Родител

    11 1 Отговор
    Вярно е. Голяма е разликата между училище на село и в град. Критериите за оценка са много занижени в селата, учениците се "бутат" на горе за да не се отказват и да има пари за училището, в същото време за поправителни изпити не се говори, доплнителна работа за учителя. В градовете поне имаше някакъв вид онлайн обучение, по селата само бяха чули от новините.
    И това е с цел - прост народ лесно се управлява.
  • 23 JEFF

    7 5 Отговор
    Какво покръстване ? Тя и партията майка се покръсти два пъти, едните са БСП , другите ГЕРБ, но това не промени нищо . Проблем в селските училища не са децата , а полуграмотните учители.
  • 24 Далновиден

    5 0 Отговор
    ДЕЦА!! ТОВА СА ДЕЦА!!! Разбирате ли мащабите на това престъпление?? Сузанита и Мегз ще ги учат на морал, явно ще сме нация от футболисти и ще имаме икона на ХриатоС Стоичков и Митьо Бербатов
  • 25 Аз съм

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "the truth":

    Ейй много ги разбирате нещата, аз съм от Родопите елате натам и се запознайте драскачи. Хората са го казали планината ражда хора а полето тикви, такива предубедени и знаещи граждани а всъщност в реалността скромни мишки

    Коментиран от #26

  • 26 не мога

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "Аз съм":

    да понасям Родопчани.
    Уж били хора с широки сърца, били уж работливи...
    Боже, такива флегми мързеливи даже и в шоплъка не съм виждал.
  • 27 Tатю фчера речи

    0 1 Отговор
    : иди паси вола! Ех, радост голяма и щастие рядко! Утри на гираня жа спъ млогу слатку.
  • 28 Оракул

    0 0 Отговор
    Погледнато от моята камбанария ми дреме на пич*ата ,но е факт,че тъпунгерите са мноо повече от обявеният процент.
  • 29 big

    4 0 Отговор
    Това е болната истина и го знам и виждам от внуците. Дали са два-три или половин пъти е без значение. Имаше разлика в обучението и преди "демокрацията", майка ми беше селска учителка и имам непосредствен опит, но сега е много зле. Като сложим и системата на делегираните бюджети става отвратително! Това, че от градските училища излизат неуки и неграмотни деца също е вярно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове