9 Октомври, 2020 13:20 1 626 22

Нинова: Протестите и оценката на Европа трябва да се реализират в промяна

  • цик-
  • изборен кодекс-
  • протести

Нека всички си подадем ръка за честни избори

Нинова: Протестите и оценката на Европа трябва да се реализират в промяна - 1
Снимка БСП

Изборът на председател на ЦИК не е просто едно кадрово решение. То е елемент от цялостен процес за провеждане на прозрачни и честни избори. След Изборния кодекс, който приехте вчера, много хора имат съмнение в това дали изборите ще бъдат прозрачни и честни. Днес задавам на г-н Андреев конкретни въпроси, които интересуват много българи, на които държим тук сега да отговори.

Първо, вчера правите изказване, че Изборният кодекс, който прие мнозинството, не е пълен, не дава възможност ЦИК да организира изборите и очаквате нови промени в Изборния кодекс. Моля да заявите от трибуната какво очаквате от Народното събрание и има ли време то тепърва още веднъж да променя Изборния кодекс, за да ви осигури нормални условия за работа. Ние сме народни представители, ако ЦИК като орган има нужда от нещо, за да ви гарантираме да си свършите работата, сме на ваше разположение, елате и кажете от какво имате нужда, а не просто завоалирано да казвате „Ами кодексът не е добър, ние ще видим какво ще направим.“ Но ясно кажете, че мнозинството прие неприложим изборен кодекс и това ви спира да организирате честни и прозрачни избори. Ако имате характер, го кажете.

Второ, машините. Колко машини точно ще вземе ЦИК? При това решение за бюлетина, хартиена и машинно гласуване, ми кажете от колко машини имате нужда, за да изпълните закона?

Трето, тези машини ще ги наемате ли или ще ги купувате? Четвърто, колко ще струва това на българския бюджет? И къде са осигурени тези пари в българския бюджет, защото в официалния бюджет ги няма? Дали ще бъдат осигурени с постановление на Министерски съвет, дали с актуализация на бюджета, но някой ясно и категорично да го каже. Кога ще стартирате процеса за машините? Наемане или купуване, сертифициране. Кога? Остава малко време до изборите, което е скъпо, и ако вие не сте готови да стартирате веднага този процес, то обричате честността на изборите.

Уважаеми народни представители, честните и прозрачни избори изискват поне 3 неща – първо, ясен закон. Не такъв като вашия, който го променяте в последния момент, и е толкова неясен, че ЦИК няма да знае какво да прави. Второ – органи, които да изпълнят този закон. Но да го изпълнят безупречно. А ЦИК казва, че няма капацитет за съхранение на машините, няма капацитет за логистика. Тоест – и второто условие не е налично за провеждане на честни и прозрачни избори. И третото е контрол върху този процес.

Както вчера се обърнах към парламентарни и извънпарламентарни партии, движения – наша е отговорността да упражним контрол и отново го правим. Всички да си подадем ръка, за да блокираме опитите им да манипулират и фалшифицират изборите. Защото този протест, тази оценка на Европа за българското правителство трябва да се реализира в промяна, а тази промяна може да се случи през едни честни избори. Наша отговорност е да ги гарантираме.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    11 12 Отговор
    Е позор да ходи на затвор
  • 2 байКурти Лудия

    11 15 Отговор
    Борисов се страхува най-много от три неща:



    1. Да не изгуби доверието на задкулисието, защото това означава – ясно какво.



    2. От предсрочни избори и служебен кабинет, защото това ще означава победа на президента Радев, което за него е – сещате се какво.



    3. От разследване на действията му през последните години. И той и ние се сещаме до какво може да доведе това…
  • 3 да де

    20 4 Отговор
    Промяна е нужна, но точно с БСП, ако това е намека не виждам кое ще по-различното
  • 4 Пепи

    25 6 Отговор
    Защо не обясни какво ще стане като дойдат на власт гладни комунисти.

    Коментиран от #12, #16

  • 5 Този коментар съдържа снимка/видео и ще бъде публично достъпен след одобрение от модератор.

  • 6 Рап

    12 4 Отговор
    Изборите,ще бъдат такива каквито Нинова проведе при вътрешно партийния вот! Каквото си надробило такова си сърбало....
  • 7 Промяна

    7 1 Отговор
    с магическа пръчка не става ! А и при тая тиня , наслоявана от десетилетия насам , виновниците ли ще си я чистят ? Абсурд !
  • 8 ПЕНКО

    15 7 Отговор
    Усещате ли тъпотъпоизма на гражданката Нинова ???? Коя Европа бе "краво стръвница" -тази на Йончева или тази на БГ "Ленин"- или тази на старухата от Ирландия - или на няколкото зелени / вместо розови / г ей играчки !?!?!?

    Коментиран от #20

  • 9 НЕНАСИТНА

    15 6 Отговор
    ДАДОХА Й ИМПЕКС, ДАДОХА Й ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР И КАКВО СТАНА? А СЕГА ИСКА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА?
  • 10 Честни

    10 6 Отговор
    избори от хора безродни , без чест и достойнство , можещи само да лъжат и грабят ли ? Това е НЕМИСЛИМО !
  • 11 нашенска

    4 2 Отговор
    Да се управлява нашата държава е като да го правиш на площада; всеки от де завърне ще ти казва как и от къде да го ..и колко грешно е как ти го ... Няма как свършиш добра работа.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мнение

    6 2 Отговор
    Промяна ще има с хора които досега не са управлявали, не са свързани с БКП(ДС), преоценка на приноса на всички управлявали за последните 30 години за щетите които са нанесли и оценка на имущественото им състояние от външна независима, международна комисия. Дали някога ще се случи, дотогава ще страдаме от по-малкото зло
  • 14 Другарко

    9 3 Отговор
    ГЕРБ в БЪлгария ви бие където ви хване на избори,без значение кой ги провежда,БСП,Радев,или временно избрано правителство от него.
  • 15 месара

    8 3 Отговор
    импексова , вие искате машини ! преди това не се ли поинтересувахте колко ше струва това на българите ? сега като ги вземат , вие ше сте първите дето ше почнете да квичите - ама много скъпи са !

    Коментиран от #17

  • 16 Те не са

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пепи":

    ... комунисти!
  • 17 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "месара":

    Тя отсега квичи.Днес пита в НС , дали щели да ги купуват или наемат? Не можах да разбера защо пита? Да се прави на интересна .Много добре знае ,че няма как да се наемат толкова много наведнъж.
  • 18 хаха

    4 3 Отговор
    БСП и ДБ започнаха още преди да са започнали изборите да си търсят оправдания за очакващата се загуба.
  • 19 хмм

    3 4 Отговор
    БСП и Радев искат служебен кабинет, за да манипулират изборите в тяхна полза. Защото знаят, че при едни честни избори нама да могат да управляват и отново да ни направят слуги на Кремъл.
  • 20 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕНКО":

    Абе пенко, ти да не мислиш че в Европа само прасета има ? Свинарника е зад океана.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Стига с тази промяна!!! Курнелия, като иска промяна да си смени най-добре половата ориентация и белким се успокои.
    От комунисти, само промяна може да се очаква, защото е лесно, а за РАЗВИТИЕ трябва акъл и бачкане.
  • 22 123

    0 0 Отговор
    Да но единственната промяна която искате е да се махе ГЕРБ за да седнете вие в стола им.Въобще други реформи и промени не искате, единственното ви интерисува да излъжете гражданите да ви изберът. А след това, като ги крадете няма в конституцията или законите предвиден законнен начин да ви изхрърлят от власт като не си вършите работата и крадете(разхищавате).И хората ще си чакт слеващите 4 години за да ви махнат от власт за да се повтори същото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове