12 Октомври, 2020 11:19 3 541 20

Борис Бонев: Бързо премахване на изоставените коли в София

  • трошка-
  • изоставена кола-
  • софия-
  • спаси софия

Проблемът с изоставените автомобили в София излиза извън контрол

Борис Бонев: Бързо премахване на изоставените коли в София - 1
Снимка: Фейсбук

Нова процедура за много по-бързо премахване на изоставените автомобили по улиците – такова предложение внесе Борис Бонев и екипът ни до отговорните министерства миналия месец.

Това съобщиха от "Спаси София".

От организацията предлагат радикално съкращаване на сроковете, които трябва да изтекат, за да се считат автомобилите за изоставени – от 2 години на 3 месеца след изтичане на последния технически преглед. Това ще развърже ръцете на Общината и тя ще може да премахва старите коли много по-бързо и много по-ефективно, смятат от "Спаси София".

С предложените от нас мерки предизвестието за доброволно премахване от страна на собственика също ще бъде съкратено – от 3 месеца на 1 месец.

Проблемът с изоставените автомобили в София излиза извън контрол. Освен че загрозяват градската среда, заради тях не могат да се ползват ценни места за паркиране. Причината да остават зарязани по улиците с години е, че настоящата Наредба за излезлите от употреба коли предвижда твърде дълги и усложнени процедури за тяхното премахване.

Вече получихме положително становище от МВР и настояваме за бърза реакция и от останалите министерства, както и реално изменение на съответните наредби от отговорните министри.
Призоваваме Йорданка Фандъкова също да подкрепи предложенията ни, затова и изпратихме до нея официално писмо с искане за активно включване в процеса.

Като заместник-председател на партията, управляваща тези министерства, г-жа Фандъкова може да окаже натиск за бърза промяна в нормативната уредба, отговаряща на интересите на София. Надяваме се, че кметът няма отново да избере да бъде безгласна буква в управлението, в ущърб на софиянци, заключават от "Спаси София".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    12 33 Отговор
    Аман от неграмотници!Прегледа е със срок 12 месеца,а по Боневата логика на третия месец, където и да спра ще е изоставено МПС!!!Голям умник!

    Коментиран от #3, #4, #5, #6

  • 2 гост

    6 10 Отговор
    Поредното Б.Б.!
  • 3 Баш Батка

    8 16 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Тоя душегъз иска във висшата лига, а е много голям селтак...
  • 4 Божинов

    48 5 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Глупи, пак не си разбрал. Срока е след като ти е изтекъл прегледа. Сега разбра ли го, или да го напишем на срички за теб специално. Съкращаването на сроковете е, след като ти изтече прегледа. Загря ли?
  • 5 Гост

    36 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Не си от най-схватливите, честно! Първо, както ти го е написал Божинов, това е срокът СЛЕД като ти изтече техническият преглед! Отделно, ще си държиш колата в частен имот, а не на общинска земя! Ако ти е в частен имот - няма проблем, прави каквото знаеш, но на общинско място - ще имаш да вземаш!
    Въпрocнaтa Шкoдa oт cнимкaтa, вeчe дaлeч нe e в тoвa "цвeтущo" cъcтoяниe, a дaлeч пo-злe. Cтoи вeчe пoвeчe oт 5 гoдини. Oт oбщинaтa й лeпихa кaкви ли нe cтикeри и прoдължaвa дa cтoи и дa зaгрoзявa пeйзaжa. И нe e caмo тя! В рaдиуc oт oкoлo 500 мeтрa имa пoнe 20 aвтoмoбили-мъртъвци! Прeдлoжeниeтo e умecтнo!
  • 6 Е батко

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ти 3 месеца по какъв случай няма да я караш тая кола ?
  • 7 Гоуст

    27 0 Отговор
    А когато спрат да дават разрешение за преобразуване на гаражите в офиси и магазини. Когато спазят закона при даване на разрешително за строеж на нова сграда( отношение на апартаментите към задължителни налични паркоместа) ще получат много по-голям ефект.
  • 8 Перо

    7 4 Отговор
    А смее ли някои кмет,даже да попита “първия”/първата мутра/ за среща,освен ако няма предложение за далавера?
  • 9 гост

    22 0 Отговор
    Строят се нови сгради със задължителните гаражи и парко места към апартаментите. НО ГАРАЖИТЕ ИЛИ ПАРКОМЕСТАТА СЕ ПРОДАВАТ ОТДЕЛНО ОТ АПАРТАМЕНТИТЕ И ХОРАТА НЕ ГИ КУПУВАТ. За това колите им стоят по улиците.
  • 10 Винету

    12 3 Отговор
    Браво, много добро предложение,дано, го приемат!!!
  • 11 Ventura

    9 7 Отговор
    Абе, вие малумнили сте! След като плащам данък МПС, колата ще си стои пред блока(къщата). На преглед се минава пред ДАЙ, и санкция получаваш от КАТ ако нямаш валиден телон за преглед, застраховка и тем подобни. Общината може да се интересува само от платения годишен данък.

    Коментиран от #14

  • 12 Ventura entura

    6 6 Отговор
    И да попитам, ако нямам застраховка на апатртамента(къщата), но съм платил данък згради, общината трябвали да ми отнеме жилището?!
  • 13 Софиянчето

    6 4 Отговор
    Елате всички провинцялисти в София с димящите си 25годишни кошници и искайте да няма задръствания
  • 14 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ventura":

    Ами, не е баш така! Както казах и по-горе - технически неизправни МПС-та нямат място на общинска земя. Можеш да си я държиш в частен имот. На автомобилите без ГТП следва да им се прекратява регистрацията дистанционно /както е с ГО/, а МПС с прекратена регистрация не следва да са на общинска земя.
  • 15 Гост

    5 0 Отговор
    Най-накрая нещо смислено да им роди главата на общинарите. Ха дано и да го приемат та да се поразчисти малко.Също трябва и за караваните да се помисли ,които зимуват на паркинга пред блока.
  • 16 Гражданин

    9 2 Отговор
    Закон:Всички автомобили,които са паркирани на общинска и държавна собственост задължително трябва да имат гражданска отговорност.Минава от органите на КАТ,виждат кола паркирана на земя, общинска и държавна собственост и нямаща валидна застраховка гражданска отговорност,се съставя акт на собственика по закона от 500 лева.Така ще се приключи въпроса с обездвижените автомобили.Ще се освободят стотици и може би хиляди парко места.

    Коментиран от #19

  • 17 Само в София ли?

    3 0 Отговор
    Е цяла България трябва да се приеме.
  • 18 беге демокрация

    2 3 Отговор
    изчерпал се е този, всяко следващо предложение му е по глупаво от предишното, и обикновенно е в ущърб на живущите в София, като това за улица Съборна, ако нямаш какво да правиш и да допринасяш в ОС момче, намери си нормална работа в частна фирма, и в момента си има закон, който си се изпълнява и колите се премахват
  • 19 Стенли

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гражданин":

    Нищо няма да се освободи, местата ще бъдат усвоени от трошки с номера РК, СО, ВР и т.н., които не са внесли и стотинка местен данък в София-град...
  • 20 Дими

    1 0 Отговор
    3 месеца е напълно уместно!
    1 месеца е АБСУРД!
    Има карантина, хората са без работа, сега на 1-я месец и ти взимат колата! ТОВА Е АБСУРДНО!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове