4 998 27

Бизнесът се възпротиви на вдигането на заплатите в държавната администрация

Синдикатите се въздържат от подкрепа на предложението

Бизнесът се възпротиви на вдигането на заплатите в държавната администрация
Снимка: БГНЕС

Предложението на правителството за повишаване на заплатите на служители във външно и министерството на културата не е подкрепено от работодателските организации, а синдикатите се въздържат от подкрепа, съобщиха от правителствената информационна служба.

КНСБ и КТ "Подкрепа" са предложили кабинетът да добави и служители от други администрации в списъка за увеличение на заплатите.

Социалните партньори са обсъдили Националното тристанно споразумение. Дискутирали са и предложението на социалното министерство за въвеждане на стандарти за заплащане на социалните работници.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Анонимен

  103 5 Отговор
  На Бойко му трябва държавните служители да гласуват за ГРОБ, всичките платени роми и ето му нов мандат. Бойко може да бъде победен, ако българите гласуват. Три мандата, той е избран от роми.

  Коментиран от #21, #24

 • 2 Заплатите в частния сектор са замразени

  88 3 Отговор
  Бойко дърпа заеми и раздава пари по време на здравна и икономическа криза, за да си купи изборите.
 • 3 Бачо Киро

  49 3 Отговор
  Заглавието ви е грешно. Както пишете в статията, не са се възпротивили, а са се въздържали да подкрепят и са искали и други служители да бъдат включени в увеличението. Има си хас да не искат да лапат тея кърлежи. ..
 • 4 Един милион

  63 2 Отговор
  Са чиновниците заедно с членовете на семействата им. Всички са принуждавани да гласуват за ГЕРБ. Иначе аут.
 • 5 Какво

  64 0 Отговор
  вдигане на заплатите ? Кой изобщо и как ще ги изработи тези огромни пари в държавица с най - ниския БВП в ЕС ? Да не говорим и за безумните борчове от цял свят , които не само деца , а и внуци ще изплащат , а виновникът се захвалил , че били с ниски.......... лихви!
 • 6 данъкоплатец

  52 1 Отговор
  Първо да осигурят държавна служба на всички българи, и след това да вдигат заплатите.

 • 7 Ужаск

  8 14 Отговор
  Кой държавен служител ще гласува за тази партия бе?
 • 8 Нормално ли е

  56 0 Отговор
  Точно държавните служители са най-големите търтеи.Цял ден във Фейсбук и айде станало време да си ходим.
 • 9 Гайдаров

  57 1 Отговор
  Заплатите в публичната администрация трябва да се намалят и тя да се редуцира с 25% !!!! Най бедната държава в Европа е с най много чиновници на глава от населението!!! В частния сектор замразиха заплатите от почти 2-3 години!!!
 • 10 Никакво повишаване на заплати

  39 1 Отговор
  не трябва да има. Особено в държавната администрация. С какво са го заслужили? А и откъде пари за подобни харчове?Или работещите там предпочитат да редуцират броя им поне с 1/2.Поне толкова са напълно излишни. Изкуствено се създава заетост, а повишения на заплати по време на пандемия си е кощунство. Или да повишава е заплати, че да има отчисления за пенсии. Ама не трябва ли БВП на човек от населението да се е повишил, за да растат заплати.
 • 11 Анарх

  23 0 Отговор
  Получават повече пари от тези, от които ги взимат.
 • 12 БАЙ Х@Й

  31 0 Отговор
  В най-бедната страна има най-много чиновници и депутати на 100'000 души !
 • 13 БАЙ Х@Й

  27 0 Отговор
  Борисов иска да изкара поне един цял мандат . Аз ще го запомня като мутрата шофьор на първите (Живков, Симеон) и първия премиер-шофьор ! Пионерчето на 27 и таткото купуващ хумана на тийнейжърка !
 • 14 2+2 аномалия

  21 0 Отговор
  Във връзка с повишенията, баце каза, че винаги са се старали да има излишък и си изпълняват предизборните обещания. Въпросът е: С колко е спаднала икономиката в момента? Колко заеми е натрупал от началото на неговото управление? - заеми, които Всички ще връщаме! Освен това, имаше 8 милиарда, спестени преди неговото управление. Баце, за какво става въпрос?

  Коментиран от #15

 • 15 Парадокса на Герберландия

  10 0 Отговор

  До коментар #14 от "2+2 аномалия":

  Преди неговото управление имаше спестени милиарди, заради една важна причина. И тя е, че тези, които произвеждат общото благо-демек бизнеса, не бяха съсипани. Всички бюджетни искат достойни заплати, но какво отношение имат те към тези, които генерират това благо? Колко държавни служители са подкрепили браншови организации при протести? За последно това бяха автоинструктори-като пример само. Свикнали са да възприемат частния сектор, само като кокошка която се скубе и те нямат общо с нея. Освен това, да направят сметка какви пари получава администрацията-по-известна като мутренските бухалки и да искат дял от техните заплати.
 • 16 1111

  14 0 Отговор
  Време е неработещата администрация да се съкрати и да остане само 30% от нея. Вдигнаха им заплатите, отиват сутрин на работа и един час по късно са си тръгнали, правят се , че работят и нищо на лице. За да се плащат заплатите им откъде ще вземат парите. Работещите и така изненадват. Като се съкратят ще има пари за пенсионерите. Всички претендират за вдигане на заплати. Единствено тези, които плащат нямат време за това, защото се борят за оцеляване.
 • 17 Предизборното

  13 0 Отговор
  купуване на гласове върви с пълна сила. Гешев, хвана ли онези с фалшивата ракия?
 • 18 ЕВРОСТАТ

  1 6 Отговор
  Според евростат, имаме два пъти по-малка администрация на глава от Германия. Администрацията ни има два пъти по нисък бюджет от другите държави, като процент от БВП.
 • 19 Инерция

  1 5 Отговор
  Кой е измислил глупостта, лъжата, че държавните служители не плащат здравни осигуровки? Освен това 2,5 милиарда е годишно постъплението в здравната каса, а бюджетът за здравеопазването е над 5 милиарда. А и 60% от осигуровките са от работодателят. Във фишът за заплата на държавен служител пише - че са взети осигуровките.

 • 20 Анонимен

  1 1 Отговор
  Преди да стана държавен служител през 2004г. бях на трудов договор с основна заплата 249лв. Плащах си осигуровките и имах право да упражнявам допълнителен труд. На табелата освен името ми еше написана и длъжност по професията. Знаеше се кой какъв специалист е. След това в 2004г. заплата ми се намали на 209лв., тоест до размера на осигуровките внасяни от мен. Нищо не ми е дала ДЪРЖАВАТА като ме направи държавен служител Сега като държавен служител съм на 675 лв. по - близо до минималната от колкото до средната за длъжността - старши експерт /ама по како???/, в провинцията. Всички сме под общ знаменател, с ниски заплати и ограничени права, не мога да упражнява допълнителна трудова дейност, не ми се начислява трудов стаж, увеличението на заплатата ми е от 2014г. на сам с 3% /иначе МОЖЕ до 10%/. Не искам съжаление, искам отнова да съм на трудов договр, да си плащам осигуровките и с пълните ми права за упражняване на труд.

  Коментиран от #25

 • 21 Dr.mengele

  3 0 Отговор

  До коментар #1 от "Анонимен":

  Роми,ченгета,администрация-всички на борсата кърлежи
 • 22 Бойко

  0 0 Отговор
  При 100% дo 50% чacтнa икoнoмикa, e държaвaтa икoнoмикaтa дa e нa eдин крaк. При кризa и вoйнa пeчaлбaтa - cъoтвeтнo чacтнoтo ce cривa, и aкo e caмo чacтнo, вcичкo ce cривa и нямa кoй дa ги пoдпoмaгa. В Китaй имa лeнинизъм. Нямa привaтизaция, 70% oт БВП ce прaви oт държaвaтa(нe-чacтeн-кaпитaл), 50% oт рaбoтнaтa ръкa e нa държaвнa рaбoтa. КAПИТAЛИЗМЪТ E ЧACТEН, ИЛИ ДЪРЖAВEН, ИЛИ CМECEН. КAПИТAЛИ=ИНВECТИЦИИ, КAПИТAЛИCТ=ИНВECТИТOР. Търгoвcкo дружecтвo извличa пeчaлбa, нe търгoвcкo имa рaзхoди нo нe извличa пeчaлбa. Прeди църквитe ce издържaт oт лeпти, нo cлeд тoвa мирянитe дaвaт зeмя, и църквaтa caмa ce издържa. Привaтизaциятa бeшe oтнeмaнe нa caмoиздръжкaтa нa държaвaтa, и нa днeвeн рeд имa дaнъци зa издръжкa нa държaвaтa.
 • 23 тодор ж

  0 1 Отговор
  Първото е демократизация на икономиката. Напълно е абсурдно да има демокрация в политическите сфери и там да се играе на репрезентация на различните сфери на обществото, а в икономиката всичко съществено да е в ръцете на няколко дузина хора и да няма никакъв контрол на народа и обществото върху дейността на тези големи стопански корпорации. Това не е разумно. ПРИВАТИЗАЦИЯТА Е ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА, СЛЕДОВАТЕЛНО НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ, щом данъците, работните места, бюджетът, са зависими напълно от капиталистическата върхушка.
 • 24 Ром

  2 0 Отговор

  До коментар #1 от "Анонимен":

  Цигани какви роми!
 • 25 1111

  2 0 Отговор

  До коментар #20 от "Анонимен":

  Държавата не е казано,че е длъжна да дава. Осигуровките не ги плащате от джоба си ,а от парите, които плащат в частния сектор. Освен това заплатата може да не е голяма, но защо никой не казва за бонусите, премиите и всички допълнителни пари. Защо не кажете колко са работните дни в годината и колко отпуски и почивни дни имате. Аз лично не помня кога съм почивал. И колко други преференции имате. Като са ви малки заплатите, защо всички се натискане за държавна работа......
 • 26 логически

  1 0 Отговор
  А между другото е справедливо, един човек с 200 лева имущество, да издържа държавата, която е сигурност и гарант на собствеността, най-сигурната застраховка, с 10 милиона пъти по-малко пари, от един с имущество 2 милиарда лева. Или да се върнем към градове държави, тоест крепост и около нея пасища и ниви, а хората, добитъкът им, реколтата им, да се крият на сигурно в крепостта. Образованието и здравеопазването са сигурност. Сега не само работниците са зле като образовани и здраве, но армията и полицията страда от неуки и болни кандидати за местата които да попълнят. ПРОСТА И БОЛНА АРМИЯ И ПОЛИЦИЯ. Инфарструктурата и администрацията пък са сърцето и гръбнакът на държавата. Без държава няма собственост. Собствеността е държавен продукт. В джунглата няма собственици, закони, само жертви и временни победители.
 • 27 ПЕНКО

  1 0 Отговор
  ТОЗИ БИЗНЕС ЛИ- С 10 % ДАНЪК ИЛИ НЯКОЙ ЕВРОПЕЙСКО ЩАТСКИ -С ДРУГ ДАНЪК - ОСОБЕННО ДАНЪЧЕН !?!?!?!?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.