14 Октомври, 2020 08:09 4 083 32

Хиляди у нас работят над 10 години след пенсионирането си

  • пенсионери-
  • пенсиониране-
  • пенсионна система-
  • труд

Броят на трудещите се над десетилетие "отгоре" пенсионери са между 7 000 и 10 000

Хиляди у нас работят над 10 години след пенсионирането си - 1
Снимка: БГНЕС

Между 7000 -10 000 възрастни работят над 10 години след пенсия. Това съобщиха пред "Монитор" експерти по трудова заетост. От данни на НОИ за служебното преизчисляване на парите за старост става ясно, че близо 4000 българи са получили увеличение за над 10 години трудов стаж. Тук обаче не влизат хората, които работят също толкова време след пенсия, но възнагражденията им са били вече преизчислявани преди влизането в сила на Закона за извънредното положение.

Въпреки че са придобили право на заслужен отдих, хиляди продължават да се трудят, а всяка година пенсията им се вдига заради стажа, който трупат. По наблюдения на експерти по заетост пенсионери се наемат често като охранители, продавачи, хигиенисти на различни обекти. Има и доста счетоводители, помощник-възпитатели, детегледачи.

Според действащите условия, за да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в най-масовата трета категория труд тази година жените трябва да са навършили 61 г. и 6 м. и да са натрупали 35 г. 10 м. трудов стаж. За мъжете се изисква възраст 64 г. и 3 м. и стаж 38 г. 10м. Това означава, че някои представители на силния пол у нас могат да се трудят и до 75 години. Много от работещите са се пенсионирали по-рано – с първа или втора категория труд, и нямат още 70 г.

В условията на пандемия бяха преизчислени служебно близо 260 000 пенсии, а според анализатори на трудовия пазар работещите пенсионери са около половин милион.

Данните от последния брой на информационния бюлетин на НОИ показват, че служебно са преизчислени най-голям брой пенсии в София-град. Те са над 18 на сто от общия брой за страната. Ескпертите обясняват това с факта, че именно тук се обработват пенсионните досиета на най-голям брой пенсионери, съответно - най-много работещи пенсионери живеят в столицата.

Голям брой служебно преизчислени пенсии, са в териториалните поделения в другите големи градове в страната, където пенсионерите активно участват в пазара на труда, а именно Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора.

Най-малко работещи пенсионери има в Търговище, Видин и Кърджали. Възрастните, чиито стаж, необходим за преизчисляването е между 1 година и 5 години са 76 823. Не е малък и броят на пенсионерите, на които е зачетен допълнително положен осигурителен стаж след пенсионирането с продължителност над 10 години – 3 907 лица, отчитат от НОИ.

Между 5 лв. и 10 лв. Увеличение са получили 54 245 възрастни хора. Малко над 26 000 са взели от 10 до 15 лв. , а по-високи суми над пенсията са получили 35 975 работещи възрастни.

Еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида за втора пенсия ще се изплаща, ако парите не стигат за пожизнена. Сумата ще се дава накуп, когато размерът на средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО.

Пожизнената пенсия за старост от УПФ се изплаща, когато размерът на средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице позволява отпускането на пожизнена пенсия за старост в месечен размер не по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, който от 1 юли 2020 е 250 лв. Ще има възможност и за разсрочено изплащане на средствата по индивидуалната партида.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 помнещ

    20 6 Отговор
    Е преди време нали кауна каза ,че затова е нормално да се вдигне възрастта за пенсия. " Хората могат и искат да работят". Няма само ТОЙ да работи в държавата, а "тулупите" да взимат пенсия.
  • 3 БАЙ Х@Й

    46 2 Отговор
    Работят за да свържат двата края ! ЗАЩОТО ВЛАСТИТЕ ПРИБИРАТ ПО НАД 50'000 ОТ ВСЕКИ РАБОТЕЩ УЖ ЗА ПЕНСИЯТА МУ !!!!!
  • 4 Заемат

    24 18 Отговор
    бъдева работни места , а млади и можещи хора напускат страната и това безумие трябва да приключи !

    Коментиран от #17

  • 5 сила

    42 2 Отговор
    предимно полицай и военни
  • 6 Българофил

    36 3 Отговор
    Ами работят хората докато имат сили, защото само с пенсията не се живее, и това важи за 90% от пенсионерите! Колко от тях щяха да са на трудовия пазар ако можеха да се издържат само с пенсия! а освен това и липса "работна ръка" и добре че са пенсионерите, да са живи и здрави!!!
  • 7 Рошко

    15 7 Отговор
    работят защото работата ги прави щастливи
  • 8 В бегето копаш дорде

    22 1 Отговор
    Умреш и все си зле и гладен...наличието на кола и жилище не те прави богаташ или баровец или симеончо както се определят такива хора според беге разбиранията за богатство
  • 9 за баницата

    40 4 Отговор
    Държавата ми лапа 50% от заплатата и ги дава на фатмаците,дето се пенсионират на 45г и 20 заплати накуп.После и работа и пенсия.
  • 10 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    20 6 Отговор
    Добър повод пенсионната възраст да се увеличи до 70 години или направо "до гроб"...
  • 11 007

    7 23 Отговор
    ПРОТЕСТИ НЯМА ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ. ХОРАТА СА ДОВОЛНИ. 50 ЛВ. ИМ ИЗДЕЙСТВАХА МЛАДИТЕ, НО ПЕНСИОНЕРИТЕ НЕ ПОДКРЕПЯТ ПРОТЕСТА. ОБИЧАТ СИ БОЙКОЩОТО ТОЙ Е КАТО ТЯХ.

    Коментиран от #19

  • 12 БАЙ Х@Й

    22 1 Отговор
    Проверете ! Статистиката показва , че мъжете у нас живеят средно по седем години след пенсиониране. 7х12 нека са 90 пенсии. 90х400 нека са 40'000лв. Мъжете работят около 45 години което е 450 месеца. Осигуровките които властта прибира, уж да му дава като пенсия, са над 100'000лв (тя прибира и от работодтелите пари които те вместо на работника дават на властите)!

    Коментиран от #14

  • 13 само питам

    22 5 Отговор
    Хората не работят от кеф след навършването на пенсионна възраст , а поради липса на средства. В момента минималната пенсия е 125 € . Сега щели да я правят на 150€ !!!!
    Еееее - нормална държава ли сме ? Това е дневната надница в държава на запад !
  • 14 БАЙ Х@Й

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ Х@Й":

    540* месеца изв. механична грешка
  • 15 Будалата

    21 2 Отговор
    Защото пенсиите са малки. ОСТАВКА ТИКВА!!!!!
  • 16 гост

    26 2 Отговор
    И защо да не го правят, ако са в състояние ? Едно време се пенсионираха млади на 55 и 60 години и такъв живот настъпваше! Кеф ти лозе, кеф ти градина, кеф ти крава , кеф ти прасе , пилета и така до дълбоки старини .А бе ,с една дума голям кеф беше в ония времена.
  • 17 Работещ пенсионер

    22 5 Отговор

    До коментар #4 от "Заемат":

    Голяма част от младите не им се работи и предпочитат да висят по кафенетата и ресторанти.

    Коментиран от #28

  • 18 Max

    15 2 Отговор
    Вместо да обикалят по круизи.Подигравка с труда на хората.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дълбоко Виждащ

    12 1 Отговор
    На 62 и няколко месеца бих се пенсионирал но уви-трябва до 64 и няколко месеца...Трудов стаж над 41г ,но възраст.....Вчера на джипкаджиите,като нечестен Частник...Нали частникът е Нечестен по презумпция,внесох на Честните Бюроклати с Джиповете 440лв...Както се казва-Болен ,здрав носи!
  • 21 Синдикат

    2 16 Отговор
    Така е,защото не искаме да работим като милионите западняци,на три работни места,преди пенсионирането!

    Коментиран от #26

  • 22 Кака Мара

    12 3 Отговор
    Болшинството от работещите са пенсионери на 45-50 години. И това са полицейски шефове, катаджии, полицаи. /личне наблюдения/.С какво превъзхождат обикновения човек? Цял живот ние им плащаме осигуровките, работят по-малко, получават на куп много незаслужено пари, високи пенсии. А чиче да блъска в металургията, да копае под земята. Този човек ще има ли сили да работи след пенсиониране. 88
  • 23 Абре Ганьо Балкански

    6 2 Отговор
    Ще работя,от" красив и уреден живот " подсигурен след 40 години непрекъсната работа.Ей така- от кеф! Преизчислили пенсиите!? И увеличение с 5- до 10 лв.Това германец,французин,австралиец,норвежец- да си гледат работата.Глупави хора- мързеливи.Обикаля държавата си,ходи на почивка по разни топли места,и не бачка! Що за хора са? Миналата година отидох при щерката на гости.В холандско( Нидрландия) ,между другото ,тя ми закупи билетите за две посоки.Та там- малко градче - десетина хиляди се оказах в 22 век.Чисто,подредено,всичко свети и направено с ум и разум.Но за пенсионерите: Всички кафе сладкарници- ресторантчета са пълни с пенсионери.Преди обед- кафенце,сокове,сладкиш! Спокойни усмихнати,облекла по скъпи и наредени от младите( те бачкат и се носят спортно) .Прически,маникюр.Едно сядане е минимум 80€ за двама! Отделно, в ресторанта .Карат си колела( никой не спря и да слезе от кола, а може да купи лимузина) .Пътуват из Европа,все едно аз до Подуене.Абе,мързели! Друго си е Ганъо! Доброзорно до живот! Бачкане,иначе питаш къде акат гладните! Това е нашенско хитреене,предусловие да имат мотив за вдигане на възраст при пенсиониране.Гонят англосакс модел.Жени и мъже на 67 г.Не ви завиждам млади хора! Грам не завиждам- а ви жалиме!

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 5785

    4 1 Отговор
    Работят милиционерите и чиновниците. Които цял живот са си клатили краката от 9:00 до 16:30 часа. А другите се пенсионират на 55 год. Хората, които са гонили норма в производството, едва изчакват да се пенсионират и да се махнат от непосилния 10-12 часов раб. ден, 6 дена в седмицата.
  • 26 3886

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Синдикат":

    Как ще работиш на 3 места, след като си на работа по 10-12 часа, 6 дена в седмицата? Кога ще работиш на второ място?
  • 27 оставка

    3 1 Отговор
    Какво става, гласят се пак да вдигат възрастта за пенсиониране ли тия крадци ? Най -добре е пенсиите да се плащат от Господ - на оня свят.
    Защо не казват, колко от работещите пенсионери са в държавната администрациа, та дори и в армията и полицията. Единствено при гербаджиите се въведе официри от запаса ( пенсионирани ) да продъжават да работят , като вземат и пенсии и заплати. Да, но това става твърдо ядро от гласоподаватели за ГЕРБ.
  • 28 пенсионерка

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Работещ пенсионер":

    А ти къде работиш бе пенсионер, на строежите или си шапкар с болтове в армията или полицията ?
    Защо нашите млади работят в чужбина, а тук не искали да работят ?
  • 29 оставка

    5 2 Отговор
    До това ни докараха гербуляците за 10 години, че дори го и насърчават. Това са управляващи без абсолютно никаква визия за бъдещето на държавата.
    Вместо да създават условия и привличане на инвеститори за работни места на младите, те се хвалят , че пенсионерите работели.
    Пенсионерите като работят за минимално възнаграждение, спират развитието на доходите, защото работодателите намират евтина работна ръка и така принуждават младите да напускат държавата , по причина че не ги устройва ниското заплащане за издържане на семейство.
  • 30 Хахахаха

    1 1 Отговор
    И в германята е така
  • 31 Е и ?

    1 0 Отговор
    В рога на изобилието е така.
  • 32 Софянец

    1 1 Отговор
    Работят много пенсионери които взимат голями пенсии в МВР,Градски транспорт,МО,БДЖ.Затова младите нямат работа и бягат от БГ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове