Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 12:20 2 746 16

Новите пенсионери щели да получават по 20 лева месечно от втория стълб

  • бисе петков-
  • пенсионери-
  • втори стълб

Не искам да се връщам към поисканата ми оставка, каза Бисер Петков

Новите пенсионери щели да получават по 20 лева месечно от втория стълб - 1
Снимка: БГНЕС

Рискът е в това пенсиите от втория стълб да не компенсират намалението на пенсиите от държавното и обществено осигуряване. Рискът е от 2016 година. Има намерение да се предостави срок за избор. Той е възможен до 5 години преди да се навърши пенсионна възраст. Трудно лицата, пет години преди пенсиониране, мога да направят информиран избор. Натрупванията в партидите на първите пенсионери, родени след 60-та година, са сравнително ниски. Средният размер на едно лице е 4150 лева по данни на КФН. Тази сума не бил осигурила по-голяма пенсия от 20 лева месечно. Това каза бившият социален министър Бисер Петков по бТВ. Той допълни:

Това зависи от конкретния размер на натрупванията. Тези хора имат не пълен период на осигуряване. Доходността на пенсионните фондове е ниска. Таксите на пенсионните дружества са сравнително високи. Всичко това влияе.

Не искам да се връщам към поисканата ми оставка. Не мога да зная дали е имало други мотиви и причини. Бях близо до момента да оставката заради липса на подкрепа за някои политики. Бе намерено решение за изплащане на личните асистенти на възрастните хора, но трябва да гледаме напред.

Впечатление на премиера е, че никой не е искал да работи с мен. Отстрани изглеждаше друго. Не мога да коментирам думите на премиера. Една от задачите на министерство бе да се подготви регламента на изплащане на т. нар. втори стълб. Преди година представихме проект на закон, който дискутирахме. Темата е много сложна. Фазата на изплащане чука на вратата, ще дойде след по-малко от година. Нямам контакти с премиера. Преподавам в УНСС. Не съм човек, който ще даде оценка на Сачева.

Повишаването на минималната пенсия е необходимо. Пенсиите в България са ниски. Това е очаквано с оглед на обещаното от малкия коалиционен партньор. Ще има демотивация на хората да се самоосигуряват. Пенсиите, които са над минималното искат да се увеличат с 10 процента. Това ни вкарва в капана на ефекта на границата. Получава се така, че тези , които са получавали пенсии под 360 лева, след увеличението ще вземат повече от тези, които са взимали малко над границата. Това е дълбоко несправедливо.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    37 1 Отговор
    Вторият стълб ми звучи като втория среден пръст. Пенсионната система заприлича на Пунтамарата с Боновите книжки.
  • 2 пенсионер

    31 1 Отговор
    поредната голяма измама в полза на мафията !
  • 3 И каква стана

    30 0 Отговор
    ... преди близо 25 години ни разказваха как родените след 1959г. ще се къпят в пари, а тя каква стана!!! Нейков вместо да обикаля студията и да говори по-добре да се скрие.

    Коментиран от #11

  • 4 zeus

    21 0 Отговор
    Парите за пенсии отидоха да изхранваме недосегаемите, не знам дали някой си прави илюзии, че ще взема каквато и да е пенсия след години...
  • 5 да де

    20 0 Отговор
    Като вдигнат пенсионната възръст новите пенсионери ще получат 20 лева, ако доживеят до пенсия.
  • 6 Последния Софиянец

    17 0 Отговор
    Хората с втора пенсия получават половин пенсия от НОИ плюс 20 лв от втората.Значи 150 плюс 20 е 170 лв Честито!
  • 7 Йо Несбьо

    9 1 Отговор
    Чехите затова прекратиха действието на втория стълб и оставиха доброволното допълнително осигуряване, като държавата ви дава по 500 лева годишно под формата на премия, ако си внасяне доброволно над 1500 лева годишно. Така че те са сравнително добре. Пак не е решение, но за пресметлив и сметкаджийски народ като чехите е направо идеално. А в България е ужас. 30 години след "Прехода" все още имаме пенсии по 3000 чешки крони и то единствени. За сравнение, чешкият пенсионер с минимална пенсия ще взема близо 9 000 крони и то ако не се е осигурявал допълнително. Това е геноцид спрямо българите.
  • 8 Дълбоко Виждащ

    5 0 Отговор
    Докато почнат да ги получават....Якамилата ,Я камиларят, Я 20лева станали 1лв!
  • 9 крадци сър

    11 0 Отговор
    Още в края на 2019 г. разбрахме защо сложиха долната лъжкиня Сачева за министър. Именно пенсиите на родените след 59 г. бяха проблема. А проблема и кашата ги създаде бездомника Горанов пред 2016 г. Просто реши да прилапа втория стълб от частните фондове и сложи 20-25 % намаляване на пенсиите от първия стълб, като този процент няма нищо общо с реалните осигуровки за допълнително пенсионно осигуряване през целия трудо стаж на бъдещите пенсионери. В този процент е включен трудовия стаж нахората и в годините когато не съществуваха частни пенсионни фондове и всичко отиваше в държавната хазна. Чисто грабеж на бъдещите пенсионери от гербеджийските крадци начело с мазния бездомник.
  • 10 Дъра,бъра! Два чадъра!

    9 1 Отговор
    Моя искрен съвет,към младите,който имат много време до пенсионирането,а и към онези,който ще се пенсионират до 5 г.Прехвърляйте всичко в НОИ, докато имате тази правна възможност. По добре врабче в ръка, отколкото орел в небето!Единствения кяр е за тези- от фондовете.Вече разполагат с милиарди милиарди, който въртят както искат.Ще дам пример...С колега,по млад от мен с 4 г,постъихме в един и същи ден.На еднаква длъжност.Цял живот,еднакво заплащане- до лев.Аз съм преди 1959 г,атой - след.Насила е вкаран във фонд.Пенсионирам се.Той продължава,и се пенсионира 4 г след мен! Резултат: Той се оказа с 183 лева по ниска пенсия! И трябва да чака цели 5 г( до 2021) за да получава и от тях.Само в конкретния случай,той е назад със над 10 бона.Кога ще ги избие според Вас?Там партидата е лична! Колкото- толкова.Докато НОИ е общ" казан". Бъдещи пенсионери внасят за днешните.И Държавата също субсидира! Частника му пука. Кое гарантира евентуален фалит! Примери по света,стотици!Затова в НОИ,обикновен формуляр,а си спестявате ядове на стари години.Никой частник не може да бъде по силен от Държавата. От мен толкова.
  • 11 счетоводител

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "И каква стана":

    Много е популистично да се обвинява Нейков и Костов за всичко и да не виждаш какво направиха всички следващи управляващи след тях. Неков създаде системата , но тя не трябваше да остане в тоя вид. Реформата беше с дългосрочно развитие , което не се случи до ден днешен. Може ли толкова години, от които цели 10 при Борисов да не се знаят правилата по които ще се изплащат вторите пенсии и да се чака последния ден . И не Нейков заложи 20-25 % да се намаля първия стълб от пенсиите - това е творение на Горанов . Всичко което направиха гербаджиите е или да не се пенсионираш защото вдигнаха и години и стаж , или ако се пенсионираш да вземаш 25 % по-ниска пенсия. Иначе раздавал манипулатора Борисов по 50 лв.
  • 12 Коко

    4 0 Отговор
    Една мафиотска държава и нищо друго.само се чудят как да увеличат още годините и да вдигат вноските и какво ли не само и само да не вземеш пенсия.да вземат да видят колко фалшиви телкове има,колко измами с трудов стаж.главанаци ве
  • 13 гражданин

    3 0 Отговор
    Това е строго индивидуално за всеки човек, колко пари е събрал и пак ако парите ви са в нои може и това да не вземете.
  • 14 Дедо Пенс

    1 0 Отговор
    10 € !!! Бухахахааааааа....
  • 15 chi

    3 0 Отговор
    Управляващите-нагли до безобразие!
  • 16 Миризлив пор

    3 0 Отговор
    Таксите... Защо никой не повдига въпроса за високите такси и ниската доходност? Който и да е на власт при тези условия пари там няма как да се завъртят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове