Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 14:36 1 891 23

БСП – София: Промяната в името на 24 май ще бъде груба грешка

  • 24 май-
  • позитано 20-
  • бсп софия

Нека оставим неосквернен свещения ден на светите братя Кирил и Методий

БСП – София: Промяната в името на 24 май ще бъде груба грешка - 1

Във връзка с предстоящото второ четене на внесения от депутати от ПГ „Обединени патриоти“ законопроект за изменение названието на празника 24 май от „Ден на българската просвета и култура и славянската писменост“ в „Ден на българската писменост, просвета и култура“, Изпълнителното бюро на БСП – София призовава народните представители да проявят разум и чувство на национална отговорност.

Ние считаме, че всеки въпрос, който се отнася до националните ни ценности, до съдържателните основи на националната ни културна памет и идентичност, не може да бъде решаван в контекста на конюнктурната политическа ситуация. Автоматичното приемане на толкова важна промяна на името на празника 24 май без съобразяване с комплекса от културно-исторически факти, без допитване до компетентните български учени медиевисти, без стратегически поглед за бъдещите резултати от подобно решение, ще нанесе огромни щети върху настоящето и бъдещето на България.

В станалите обществено известни становища на Кирило-Методиевския научен център и Института за български език „Проф. Л. Андрейчин“ при БАН, както и в становища и мнения на авторитетни наши учени медиевисти аргументирано се доказва, че промяната в името на празника ще бъде груба грешка. Защото чрез празника, създаден като ден за прослава на светите братя Кирил и Методий, се подчертава фундаменталната роля на старобългарската култура за приобщаването на всички славянски народи към високите стойности на християнството. През последния ХХ век бе оформено специално научно направление – българистика, в рамките на което авторитетни световни учени разкриха възловата роля на България за усвояването и развитието на Кирило-Методиевата традиция – фундамент в градежа на европейската цивилизация.

Ние, членовете на ИБ на БСП-София се противопоставяме на всеки опит за груба намеса в духовното битие на българина. Противопоставихме се, когато от учебниците по литература и история се изхвърлиха емблематични събития и класически автори, свързани с националната ни съдба. Противопоставихме се, когато се заличи самостоятелното изучаване на българска история и българска литература. Противопоставихме се, когато видяхме новите учебни планове, в които старобългарската култура бе съзнателно разтворена в световния културен контекст, затрудняващ нейното пълноценно познаване от страна на младите поколения. Гласът ни бе като в пустиня.

Като българи ние винаги ще реагираме срещу конюнктурните политически актове, рушащи националната ни идентичност и обслужващи чужди интереси. Ясно е, че предлаганата промяна на името на най-светлия ни празник 24 май няма за задача да подхрани националното ни самочувствие. Предложението цели да отклони вниманието на българина от въпросите на днешния ден – от корупцията и мизерията, в която вече 10 години пребиваваме. Показателно е, че през последния месец управляващите предложиха, в ситуация на тежка икономическа и социална криза, България – най-бедната държава в ЕС – да закупи втора партида бойни самолети Ф-16 за милиарди долари. Наред с това, че без обществена и парламентарна дискусия, предложиха строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” на САЩ. Сега пък изхвърлят понятието „славянски”, за да откупят от световния глобализъм възможността да продължат гибелното си управление.

Наред с това, законопроектът цели да нанесе удар върху историческата истина за славянския характер на българската култура и българския език. А оттук да начертае разделителни линии между българите и другите славянски народи, най-вече руския народ. Академик Дмитрий Лихачов изтъква водещата ролята на България – „Държавата на духа”, а руският патриарх Кирил, при стъпването си на българска земя през 2018 г. каза, че без българската култура нямаше да я има руската култура.

24 май винаги е бил празник на единението! Празник, в който политическите пристрастия отстъпват място пред националната ни гордост, изразена в стиха на Иван Вазов, че „и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат“.

Нека оставим неосквернен свещения ден на светите братя Кирил и Методий! Призоваваме Парламентарната група на „БСП за България” да бъде най-активна и национално отговорна в отстояването на истината за смисъла на празника 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император

    8 7 Отговор
    Направо фатална, ако питате мен. А че уквите са руски, го знае и баш българинът от Кабардино Балкариа.
  • 2 честен ционист

    6 14 Отговор
    Само след няколко години ще сте пред дилемата дали да приемете турските букви, или да признаете, че Русия ви е дала и писмо и четмо и религия и език.

    Коментиран от #5

  • 3 Русороб

    15 10 Отговор
    Когато сме имали държава ватниците са се въргаляли в мочурища и блата разделени на племена. Похвално за инициативата!

    Коментиран от #4, #13

  • 4 геоинженеринг

    1 10 Отговор

    До коментар #3 от "Русороб":

    Кога бре преди 1300г поне така пише в книгите, едни със странни имена на спортни журналисти правили държавност, нещо не ги вярвам тия мантри за величие, по ми се верва, че са ни натоварили на некой кораб от Гагаузия, Украйна, Молдова и са ни замъкнали в новозавладените земи.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Я... Я

    8 5 Отговор
    ВЯРНО. БРАТЯТА СЪЗДАДОХА АЗБУКАТА ЗА ТЕЗИ КОЙТО Я ПРИЕМАТ... ПРИЕХА Я МНОГО ХОРА.И... ТЕ... СА... СОЛУНСКИ БРАТЯ. КОЙТО СА ВЯРВАЛИ, ЧЕ ПРАВЯТ НЕЩО ДОБРО ЗА СЛАВЯНИТЕ. ТЕЗИ НЕ ГРАМОТНИЦИ ЩЕ...
  • 7 Хахахахах

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "геоинженеринг":

    Не бе,преди 8хил години.Питай Чулман Толгау!
  • 8 Крюгер

    3 1 Отговор
    Ефектът на Дънинг-Крюгер дефинира когнитивната склонност у некомпетентни индивиди да надценяват собствените си възможности и да омаловажават недостатъците си. Илюзия за превъзходство. Въпросните хора са неспособни да видят екстремността на своята некомпeтентност.
  • 9 Врачка

    8 8 Отговор
    Ако можеше,ГЕРБ биха отменили дори самият празник 24 май.Те са секта от неуки безродници събрани в ОПГ.Образованите умни и успели с труд хора не се вписват в тяхната идеология и те (ГЕРБ—Патриоти ) с всички средства се борят срещу тях.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Голем смях

    11 5 Отговор
    Абе вашта мама тъпа.Чехите,поляците ,словаците,словенците ,сърбите,хърватите..не са ли славяни.Каква азбука на всички славяни са написали солунските братя.Писали са я за Моравия ,а нашата БЪЛГАРСКАТА си е за българите и е създадена в България.Ние си честваме нашата БЪЛГАРСКА азбука,а всеки е свободен да си чества каквото си иска и когато си иска.Голямо реване,че руските орки ще честват БЪЛГАРСАКАТА азбука.Ами да си честват руската,дето я създаде Ленин.
  • 13 Четник

    7 10 Отговор

    До коментар #3 от "Русороб":

    Ква държава сме имали?Държавите си отстояват териториалната цялост.750 год.под чуждо робство.Държава сме били между 1944—1989. най—силният период на съвременната Българска държава завършил пагубно за населението и икономиката след преврата от 10.11.1989 Амин.
  • 14 Чулман Толгау 6хил год пр Хр

    0 1 Отговор
    Къде бяхте тогава дрОгари?
  • 15 Перо

    9 2 Отговор
    Руският академик Дмитрий Лихачов приживе доказа,че славянската писменост и култура започва и се разпространява от българските земи. Това е доказан факт,какво лошо има в това предложение. Или тиквата не може да прехвърли тази история на макетата,а има заповед.
  • 16 оня с коня

    1 3 Отговор
    В статията ПРИЛЕЖНО И ПОДРОБНО се изрежда как БСП се Противопоставя на Редица Решения на Управляващата Коалиция,вкл. и на Предложението за промяна на Наименованието на Празтика 24.05.И всичко това Партията Столетница си го приписва като ЛИЧНА Партийна заслуга,а това СЪВСЕМ не е така ЗАЩОТО Е ОПОЗИЦИОННА ПАРТИЯ,длъжна е да се противопоставя и затова й се ПЛАЩА чрез Държ. Субсидии които получава Ежегодно/над 10млн.лв/.А КАК се противопоставя?Ами КРАЙНО НЕЗАДОВОЛИТЕЛНО,дори и си признава че Думите й са -цитирам "Глас в пустиня".затова и следва ДА Й БЪДАТ СПРЕНИ Субсидиите за Неефективност при изпълнение на Опозиционните си задължения,да се отстрани от НС за да има възм. да се подготви и респективно ЯВИ НА ИЗПИТ по Опозиционизъм".И ако го издържи,чак тогава ДА СЕ ВЪРНЕ В НС,да й се възстановят Субсидиите,но задължително за определен период да бъде поставена под МОНИТОРИНГ!
  • 17 Ах вие

    8 3 Отговор
    Предатели червени!
  • 18 Патриот

    9 2 Отговор
    Груба грешка ще е БСП да дойде на власт.

    Коментиран от #22

  • 19 какво

    1 4 Отговор
    Празник на гробарите ?!....1300г ,някакви пикльовци ще ми прават празник ....
  • 20 гост

    1 1 Отговор
    В години на безвремие напр. преди първата и преди втората световна война винаги управляващите са се отказвали от славянския ни произход, а когато сме на ЗОР: СЛАВЯНИ СМЕ БРАТЯ! Та така и сега. Нищо ново под слънцето.

    Коментиран от #23

  • 21 БСП

    3 0 Отговор
    Ленин е написал Азбуката Руска е
  • 22 Голем смях

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Патриот":

    Споко.Дори с ДПС и някои други мекерета няма да съберат 50 процента от вота.А и ГЕРБ пак ще ги гърби.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове