Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 18:50 2 217 30

Проф. Витанов: Ако всички спазваха мерките, щяха да са около 500 случая на ден

  • коронавируса-
  • мерки-
  • проф. николай витанов

Влезем ли тази зона от 2000 заразени на ден - лесно можем да се качим до 5000, посочи той

Проф. Витанов: Ако всички спазваха мерките, щяха да са около 500 случая на ден - 1
Снимка: Фейсбук

"Още през лятото, когато имахме по 6 случая на ден, "шаранът" беше изпуснат и още тогава се формира една група от около 1,9 млн. човека, които не спазват мерките", коментира пред БНР математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Според него вече сме влезли в зоната на тубуленциите:

"Виждате ги с тези резки подскоци на случаите. В тази зона има две подзони - едната е началният стадий на турбулентността, в който се намираме сега. Този стадий се характеризира с това, че в чест от областите е клъстерно разпространението, а в част - дифузно. Може да ни се случи да навлезем в зоната на напълно развитата турбулентност, в която навсякъде е дифузно разпръсването на вируса, а границата за това е 2000 случая на ден. Влезем ли тази зона, вече спокойно можем да се качим до 3000, 4000 или 5000 случая дневно".

Според проф. Витанов носенето на маски на открити обществени места е резонно.

Ако всички спазваха мерките, сега щяхме да сме около 500 случая на ден, категоричен беше математикът.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъртият

    49 9 Отговор
    Витанов да си пие хапчетата силни антидепресанти и големи дози диазепам в разстояние на 3 години.

    Коментиран от #24

  • 2 Не съм луд, ей

    43 5 Отговор
    Интересно разсъждение! И как ако се спазват мерките ще има заразени и то 500 на ден? А бе тия на луди ли се праеят или нас правят на луди?

    Коментиран от #26

  • 3 Послепис

    26 6 Отговор
    От много учене е започнал да бута масло.

    Коментиран от #16

  • 4 гост

    22 2 Отговор
    Венци Михайлов , стига пиши глупости ! Тоя казал, оня казал.Аз казвам че , 2021 год. ще дойде след 2020 г. !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 друг

    25 2 Отговор
    Математиката е точна наука, живота е непредсказуем , особено на българина
  • 7 Гост

    28 4 Отговор
    Продалият се на безкнижника "математик" дали е гледал интервюто на д-р Трифон Попов - Инфекциониозна болница София, медик /не математик/ от първа линия?! Какво е мнението на доктора за тъпите им "мерки"?!

    Коментиран от #8, #19

  • 8 Миризлив пор

    8 20 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Сигурно Италия, Франция, част от Англия са по-прости от нас.

    Коментиран от #18

  • 9 Алфа Ромео

    13 3 Отговор
    Книжен палячо, рядко гнусен тип!
  • 10 Дълбоко Виждащ

    17 5 Отговор
    Нито една негова прогноза не излезе!Добре,че е на държавна работа,в противен случай щеше да е .....!каза 25000до края на септември те бяха 20238...После 30000до края на октомври-неговите шефове ще ги направят над 40000...за него всичко е резонно!С една дума....Л...Е...КЕ!дайте му мутрата ,какво го криете!

    Коментиран от #27

  • 11 6666

    11 3 Отговор
    Какво става когато крава забременее от костенурка ? ТЕЛЕ С КАСКА
  • 12 Ибааа

    6 2 Отговор
    Тоя броил 1,9 милиона, малеее!!!

    Пий си хапчетата деде. И ти и Марков на 4ти км!
  • 13 За затвора

    21 3 Отговор
    Този е толкова вреден,че няма за къде повече.Абсолютен самовлюбен шизофреник,който плямпа само едно и също,както при сто заразени ,така и при 1000.
    Този хубавец,заедно с Кунчев и приятели,после при бай Ставри ,дето е строг ,но справедлив ,та да служат за пример,че като си некомпетентен,по-добре си го признай,отколкото да си правиш експерименти върху маса народ.Същата работа,като март,тези всяват паника,а иначе хората нямат проблем.Десет човека в нашата държава са умрели от шубе,защото са администратори на годинки ,ама не им се пуска кокала,а после айде на Гърция,като май месец,нали?
    Като ги е страх да дават на по-младите лекари да ръководят и да се скриват!
    Само шубета в тази нашата държава!Е такива ни управляват некомпетентни и страхливи,а разбира се и крадливи.
  • 14 психо

    25 1 Отговор
    Как няма един заболял в голям магазин до сега?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гого

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Послепис":

    Не само бута масло,гори и не долива.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Просто гост

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Миризлив пор":

    За някои работи ДА
  • 19 Ъхъ...

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Няма такъв в Инфекциозната.

    Коментиран от #22

  • 20 Бай Иван от Каспичан

    17 1 Отговор
    Само да попитам този професор, къде беше тоя вирус от май до септември😡
  • 21 ЛАТЮ

    7 2 Отговор
    Какви мерки професоре нали Борисов смекчи мерките, заведенията фраш, морето летото фраш,от чужбина си идваха и некой си носеха заразата немаше ПСАР тексоте при влизане във страната, маски къде се носеха къде не. Кой е виновният?

    Коментиран от #28

  • 22 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ъхъ...":

    Поправка - д-р Трифон Вълков.
  • 23 Васил

    1 7 Отговор
    Ами изпуснат е като работят всички заведения и училища.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Така, така

    1 0 Отговор
    Прав е човека, всички с маски 😷😷😷, после на опашката за 💉 ваксини, че Баце с 200 ще ш,и,б@ глобите 💵 💵 💵
  • 26 Ами, защото не предпазват и

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "Не съм луд, ей":

    маските на 100%.Дори на 50%може би не пазят. А социална дистанция пък въобще не се спазва. Вчера гледам в квартала кашлящ зверски дядка пие биричка на пейка и до него още трима около 50-60 годишни на никаква дистанция. Утре много вероятно някой от тях да влезе в статистиката и то не само като заразен... Преди малко гледах кадри от Ухан. Там в момента няма никакви случаи на ковид-19,маските на открито не са задължителни, а само препоръчителни и поне 90%от хората ги носят. Ако тук ги носеха, където трябва сега нямаше да ги изискват и навън.Общо взето всички страдаме, заради неспазващите никакви правила. Но за 10 дни броят на хората в интензивни отделения в Европа е скочил с над 40%.И то на фона на все повече починали. В Чехия и Полша са над 100 за вчера. А чехите са около 11 000 000 души. 100 починали за толкова народ си е катастрофа. Във Франция и Испания са над 200.Наистина трябва да се вземат мерки, защото и у нас вече имаме 94 души в интензивните отделения. Тук на съзнанието на хората не може да се разчита ни най-малко. Затова насила ни въвеждат мерки. Не съм за носене на маска на открито като се движа сам по улиците, но по спирки, на опашките за пенсии пред пощите и пред паспортите служби за смяна на документи трябва да ги има. И по пазарите на открито. Но тъй като няма кой да контролира това въвеждат повсеместно носене. Вместо глоба за неносене трябва да ги пращат да дезинфекцират и мият подове в ковид отделения. Доброволци и без друго няма.
  • 27 Много даже му се сбъдват

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "Дълбоко Виждащ":

    прогнозите. Защо малко не си отворите очичките и да видите какво се случва в Европа в момента, какъв бум на заразени има и как в Сърбия даже въвеждат маски на открито при уж далеч по-ниско от у нас ниво на заразеност и смъртност през последните 1-2 месеца. Със захлаждането за последните 10 дни с 40%е скочил броят на хората в критично състояние в интензивните отделения в Европа. И на мен никак не ми харесва да нося маска на открито. Но това е заради главанаците, които и на закрито не ги носеха досега. В Ухан не са спирали да ги носят и навън, въпреки, че няма глоби и не са задължителни в момента, а препоръчителни. Над 90%от хората, включително и младите китайци ги носят там. Въпреки, че нямат в момента случаи на ковид. Но осъзнават, че ако попаднат на такъв, докато се разбере вече най-вероятно ще са станали много, а не искат пак да им затворят града, а тях под ключ по домовете, безсимптомните по разни зали и закрити стадиони, а за болните още болници да строят. В Китай 18 ваксини разработват в момента като 4 от тях са в трета фаза на изпитания. А може и вече да са по-напреднали, защото информацията ми е от преди седмица някъде.
  • 28 Каквото и да направи Борисов

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "ЛАТЮ":

    все ще е виновен. Ако не за едните, за другите. Защото едни хора искат едно, а други противоположното. Няма как да има угодия за всички. Не се е родил този политик, който да може да е добър за всички.Няма как да се случи. В нито една държава, в нито една епоха. А който управлява по време на пандемия(реална или преекспонирана в случая е без значение) е в супер неизгодна позиция. Слави иска в парламента, но да е в опозиция. И ако си изпълни предизборни те обещания да не се коалира с ГЕРБ и БСП ще е.Ами ролята на опозиция по време на пандемия е много по-приятна. Плюеш по властта и за нищо не си виновен. Особено ако си новоизлюпена политическа формация. Говориш си високопарно по фейсбучето и печелиш дивиденти от това... Христо Иванов поне развява знамето в Росенец и кибичи по протестите... А Слави се крие от коронавируса от месеци.Плюенето знаем, че сценаристите му го владеят добре като занаят. Не че няма защо да се плюе по властимащите. Поводи безброй... И за сегашните и за бившите. Абсолютно сигурно е, че и следващите ще има за какво да плюем и критикуваме. Които и да са. Но поне гласувайте на избори.
  • 29 big

    3 0 Отговор
    Броя на заразените ще расте и мерките ще се увеличават, но не заради реално заразени, а за ограничаване на протестите! Този "щаб" и този "министър" са абсолютни капии на Тиквун, т.е. каквото каже, такова правят! По всички телевизии излизат някакви "специалисти" доктори, професори и математици, приказват глупости, които взаимно се изключват. Маските са абсолютна глупост, а т.н. социална дистанция е недоразумение - няма алгоритъм по който да се определи.
  • 30 Манипулация

    3 0 Отговор
    Този е васал на властта. Изключително неприятна личност с грешно логическо мислене, всичките му анализи са манипулативни.
    Една сериозна медия не би дявала гласност на подобни лица, спазвайте информационна хигиена!