21 Октомври, 2020 15:07 1 715 24

Ахладова пред посланика на Германия: Институциите ни вече работят по препоръките

  • десислава ахладова-
  • н.пр. кристоф айххорн-
  • ек

По думите ѝ в първия доклад за върховенството на закона за България се акцентира на реформата в антикорупционното законодателство

Ахладова пред посланика на Германия: Институциите ни вече работят по препоръките - 1
Снимка: МП

Институциите в България вече работят по изпълнение на препоръките в доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенството на закона, оповестен на 30 септември 2020 г. Това заяви министърът на правосъдието Десислава Ахладова по време на работна среща с посланика на Федерална Република Германия Н.пр. Кристоф Айххорн.

Според Ахладова, благодарение на сътрудничеството си с ЕК в рамките на механизма през години на неговото функциониране, България е имала възможността приоритетно да работи и да реализира реформи за гарантиране на върховенството на правото. Тя припомни, че страната ни е една от първите държави членки, която подкрепи новия механизъм за обективно оценяване на състоянието на върховенството на закона във всички държави членки.

По думите ѝ в първия доклад за върховенството на закона за България се акцентира на реформата в антикорупционното законодателство, създадените специализирани органи във връзка с неговото прилагане, промените в наказателното законодателство, Закона за съдебната власт и изготвения проект за нова Конституция.

„Правната рамка е създадена, вече се очакват ефективни резултати от нейното прилагане. Посоката е ясна“, заяви министър Ахладова и допълни, че отбелязаните теми от Комисията, по които страната ни трябва да насочи своите действия, съвпадат и с набелязаните приоритети на правителството.

На въпрос на посланик Айххорн, дали България готви каталог от мерки за върховенството на закона, по който да работи, министърът на правосъдието посочи, че заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева вече е изпратила писма до всички заинтересовани институции, с което иска изготвяне в оперативен порядък на краткосрочни и дългосрочни мерки във връзка с компетенциите им по препоръките в доклада.

За пример тя даде проведеното вчера заседание на работна група на Висшия съдебен съвет във връзка с промяна на правилата, така че да се ограничат правомощията на административните ръководители при определянето на допълнителни възнаграждения на магистрати. Другите набелязани мерки, по които ще се работи, са промени по отношение на регистъра за членствата на магистрати в професионални организации и реорганизиране на правилата за накърняване на независимостта на магистратите.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДП1

    25 3 Отговор
    Тая калинка къде видя Правосъдие? Сигурно се е взирала в Чекмеджето и Пистолета?
  • 2 ооооооооооооо

    19 2 Отговор
    нали нямаше нищо нередно по доклада?????
    колко до работа по препоръки/нареждания/ то си работите отдавна така!!!!какво ви се нареди и от кого и да е то!!!
    като ви кажат заеми стойка "партер" веднага изпълнявате "препоръката"
  • 3 ревизор

    17 2 Отговор
    Това не са препоръки,а заповеди! А хладно-хладнова. Ще дойдат и едни войски от Германия в скоро време. С бая звезди на знамето им.
  • 4 бахо

    16 1 Отговор
    Говорят за антикорупция,борбата с нея,а самите те са ос*ани до шията в корупция,до един!ВЪН!ОСТАВКА!
  • 5 ОтЧетГосподар

    11 2 Отговор
    Дава отет пред господара ГЕ (Германия) РБ (Република България) не случайно са партия създадена с цел защита на немските интереси. Така че това даже не е и изправяне пред дъскате, Германия целенасочено създава този модел в България, за да го поддържа и контролира с европарите. Същото се случи и с Гърция, Португалия ... където е минала Германия, ако корупция и липса на национални интереси на местните. 2 пъти заставахме на страната на Герания и после десетилетия няма оправия, но никой не го признава че това е най-важния фактор за текущото ни положение. Не може да си загубил война и после да искаш да живееш като спечелилите я. Сега пак застанахме зад Германия ... 100% резултата ще е същия
  • 6 Последния Софиянец

    15 3 Отговор
    Мръсна лъжкиня!Ще ни падне някой път.
  • 7 Активист на БКП

    11 3 Отговор
    Гепат яко бандюгите от ГЕРБ!!!

    Коментиран от #21

  • 8 Ахахах

    9 3 Отговор
    Абе тулупи, вие нямате ли достойнство? Защо се отчитате на някакъв посланик!

    Коментиран от #16

  • 9 Пенсионер

    11 2 Отговор
    Отново лъжи, лъжи пред ЕС.
    Правели каталог- сигурно от картички или банкноти за шкафчет на слънцето.
    Баста! Оставки!
  • 10 Една бг жена

    9 2 Отговор
    Правната рамка е създадена...и от там ни гледа мутрата
  • 11 Госあ

    6 4 Отговор
    А защо принципно трябва да се дава отчет на Германия ? А ?
  • 12 служител съд

    5 2 Отговор
    Калинка, малинка мая ха-ха. Големи мерки голямо чудо и голям смях. Европа им говори за върховенство на закона, тя им разправя смешки за бонусите на съдиите, а не за неограничената власт на гл.прокурор.
    Определянето на бонусите в съдебната система е чист формализъм. Всички , и служители и магистрати получават еднакви бонуси, размера на които се оределя с указания от ВСС и се отпускат средствата . Пример: по една основна заплата м. декември. Просто заповедите се формално се издават от административните ръководители, като се лишават само тия , които имат наказания.
  • 13 Верно ли

    4 1 Отговор
    Работят, та пушек се вдига... Само дето никой не знае.
  • 14 голяма калинка

    2 2 Отговор
    Факти: прoмянa нa прaвилaтa, тaкa чe дa ce oгрaничaт прaвoмoщиятa нa aдминиcтрaтивнитe ръкoвoдитeли при oпрeдeлянeтo нa дoпълнитeлни възнaгрaждeния нa мaгиcтрaти.
    Голяма мярка за върховенство на закона бе! Ами ако нямат бонуси, с какво ща гарантираме върховенството на закона. Съвсем са изпростели тия гербаджии - чиста обида за истинските юристи и за ЕС.
  • 15 1-20

    2 2 Отговор
    Жалка история. Министър се отчита на обикновен посланик.
  • 16 така трябва

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ахахах":

    Ще се отчитат не ами и пушек ще се вдига. Нали чакат парички от ЕС.
    До кога европейските граждани ще работят ,за да хранят шепа толупи в България.
    Това трабваше да става през всичките години на гербаджийското управление и тогава евросубсидиите щяха да са при народа , а не по разни чекмеджета.
  • 17 Перо

    1 0 Отговор
    Институциите на главното корумпе на властниците “работи” по антикорупционното законодателство. В ЕС ще го приемат на “сериозно”!
  • 18 питащ

    2 1 Отговор
    Що ръсиш простотии?
  • 19 калинкомразец

    4 0 Отговор
    ''Институциите ни вече работят по препоръките.'' Ха, ха! Вече?! А до 30.09., к'во правихте? Спинкахте ли ?
    Както ще спинкате и до следващият 'обективен и позитивен' доклад. Ако до тогава, народа не ви е натирил при бай Ставри.
  • 20 миролюб тиквоеб

    4 2 Отговор
    ВМИРИСАНА СКУМРИЯ, КАК ЛЪЖЕ. 10 ГОДИНИ НЕ РАБОТИХА , СЕГА СЕ БИЛИ СЕТИЛИ ДА РАБОТЯТ ГЕРБЕРАСТИТЕ УРОДЛИВИ. НЯМА ГЕРБЕРАСТ КОЙТО ДА РАБОТИ, ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ Е НЕКАДЪРЕН И ЗНАЕ САМО ДА КРАДЕ И ДА ЛЪЖЕ.
  • 21 хa ха

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Активист на БКП":

    Вие от БСП много огладняхте нали???
  • 22 КЛЪСТЕРА ГЕРП

    1 0 Отговор
    Дайте да дадем !
  • 23 Мария Тънасова

    1 0 Отговор
    Браво казъм, ашколсун. Тръгва милиарда, само "Баба му" да подпише. Сега, като дойде и хамериканския аскер от Бавария, тръгва следващият милиард. Наредил ги е Тиквун партийните послушници, коват нови шкафове.
  • 24 123

    1 1 Отговор
    Те българските политици и държавници са не надминати в света по приемане на анти корупционни закони и създаване на нови анти корупционни и правоприлагащи агенции, и въобще на закони. Проблема им е че тази закони са само на хартия и новите им агенции и страите им правоприлагащи агенции не работят, но си получават заплатите и пишат доклад след доклад, и накрая на годината положението в България е същотото или по лошо от преди преимането на новия закон и назанчаването на нови полицаи и магистрати. И 30 години вместо да върви нагоре пропада надолу, защотото никой не си върши работата и няма позитивни резултати а само негативни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове