Last news in Fakti

21 Октомври, 2020 20:19 4 128 22

Петър Москов: Не са нужни нови мерки! С този план ще спрем COVID-19

  • петър москов-
  • коронаривус-
  • covid-19-
  • мерки

Налага се реорганизация на здравната система с цел да бъде използван пълноценно целия ресурс за справяне с епидемията

Петър Москов: Не са нужни нови мерки! С този план ще спрем COVID-19  - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Петър Москов във "Фейсбук"

Считам за неправилно въвеждането на нови противоепидемични мерки (като носене на маски на открито), преди да е наложено спазването на наличните. Такъв подход не дава възможност да се оцени ефективността на вече действащите мерки и да се обоснове нуждата от нови.

Липсата на логична обоснованост на мерките, на публично оповестени критерии и дългосрочен план за действие, само създава допълнителна съпротива в обществото и не помага, а пречи на борбата с епидемията.

В такава ситуация, едно добро управление трябва да предложи, да обоснове и да наложи план, който да върне обществения консенсус около задължително необходимото. Според мен такъв план трябва да съдържа следното:

Не можем нито икономически, нито психологически да преживеем втори национален локдаун.

Здравният и икономическият риск не могат да бъдат противопоставяни. Това означава следване на една единствена задача:

-запазване на икономическата и социална активност на гражданите без достигане на критични нива на заразата, при които здравната ни система не може да се справи.

Изпълнението на тази задача изисква от обществото и институциите усилие в следните три направления:

1. Нови национални мерки няма да се въвеждат. Това което е нужно е драконовски контрол върху прилагането и изпълнението на действащите мерки. За целта, контролът за спазването на мерките и санкционирането на нарушителите става първостепенна задача на полицията и контролните органи в различните сектори на обществения живот. Незабавно се актуализира нормативната база за прецизиране на правомощията им в изпълнение на тази цел.

2. При достигане на критични нива на зараза ще се прилага последователност от допълнителни мерки само на локално ниво- квартал, район, община. Това изисква:

-изготвяне на локални планове за действие с ясни показатели за целите и местните нива на зараза, които изискват включване на допълнителни мерки за конкретното населено място. ( това, че област Монтана е с червен код, заради град Монтана, не бива да означава същите допълнителни мерки за жителите на Лом)

- запознаване с тези локални планове на гражданите и бизнеса в съответното населено място

- промяна на начина на компенсиране на икономически засегнатите от тези временни локални мерки.

Компенсацията трябва да се изплаща веднага с въвеждането на мярката от регионалният щаб и да е валидна за цялото време на действие, вместо дългият път на кандидатстване, чакане на евентуално одобрение и получаване на финансова помощ след шест месеца, което превръща хората в противници на самата същност на противоепидемичните мерки.

Това означава, че ако в гр. Балчик се достигнат предварително оповестените критични нива на зараза и в локалният план за действие пише, че това изисква затваряне на ресторантите в града за една седмица, то в същия ден, по предварително одобрен от местния бизнес и властта разчет се изплаща компенсация за пропуснатите ползи на заетите в тези ресторанти.( заплати и осигуровки на работещите, норма на печалба на собственика и други).

3. Налага се реорганизация на здравната система с цел да бъде използван пълноценно целия ресурс за справяне с епидемията. Това включва:

-изготвяне на механизми за активно включване на системата на доболничното здравеопазване в борбата с епидемията. Сега това липсва и целият удар се поема от РЗИ и болниците.

-даване на законови правомощия на министъра на здравеопазването да възлага конкретни ангажименти по справяне с епидемията на всички лечебни заведения, включващи промени в структурата, приема и режима им на работа в съответствие с конкретните нужди.

Неизпълнението на тези изисквания трябва да води до отнемането на разрешителното за дейност. Ако част от здравната система бъде оставена да се скрие от ангажименти свързани с епидемията, това означава неизпълнение на основният приоритет за гарантиране на здравната защита на населението от кризата.

Това води до невъзможност за навременно лечение, повишена смъртност, паника и самоограничения сред хората и допълнителни щети за националната икономика. Тук дилемата е ясна - здравният и икономически интерес на нацията срещу интересът на няколко бизнесмени в бели престилки.

-Изготвяне на финансов пакет, който да гарантира изпълнението на тези цели.
Считам, че това е план за действие, около който могат да се обединят повечето здравомислещи хора.

Той изисква последователност, държавност и настъпване на частни и корпоративни интереси в името на националния интерес. За мен това е лакмуса за това годно ли е това управление.

ПП
На тези, които в притеснението си искат допълнителни мерки и затваряне ще кажа, че животът не може да спре заради страховете ни, колкото и да са основателни.

На тези, които казват, че болест няма и за “настинка” не трябват никакви мерки ще кажа, че следващият път когато видят по телевизията “говореща глава”, политик, лекар или обикновен карагьозчия, която им казва че са прави, е добре да знаят, че тези имат телефонния номер на министъра, на директора на голямата болница или на някой като мен и ако кихнат ще им бъде разчистен пътя към най-бързото и качествено лечение.

Ще им бъде разчистен от неудобството да се съобразят с други чакащи за лечение. Ще им бъде разчистен от Вас!


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    30 0 Отговор
    И тоя изпълзя от мухъла. :-(
  • 2 Стойко

    38 2 Отговор
    Москов, ти още ли не си в затвора за отровните турско ваксини за децата които внесе! Нали и в момента си подсъдим? Как върви досъдебното производство крадецо?
  • 3 ГОРСКИ

    16 2 Отговор
    Не ти знаем името затова ти викаме докторе,ако ти знаем името няма да ти викаме докторе !!!!
  • 4 Госあ

    20 1 Отговор
    Докато в Англия налагат "сух режим" и затварят дискотеките и баровете, нашия премиер намалява ддс'то на алкохола и кръчмите 😄 Но пък ще има маски на открито.

    Коментиран от #9

  • 5 Така ли

    17 1 Отговор
    подлога ще го спрем викаш
  • 6 аха

    12 0 Отговор
    Да не забравите само да кажете на COVID19, щото може и да не знае къв ви е гениален плана и да не спре.
  • 7 дим56

    14 2 Отговор
    кой ти иска мнениет скот,а върна ли парите за пръстовите отпечатаци
    на истрадалите пациенти??
  • 8 РЪМПЕЗИ

    12 2 Отговор
    МОСКОВ..ТИ В КОЯ ГАЛАКТИКА СИ В МОМЕНТА...НЕ ЗА ДРУГО...ДА ЗНАЕМ КАК ДА РЕАГИРАМЕ ОТ ПРОСТОЛЮДИЕТО...
  • 9 мдаа

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Явно се борим с вируса по български - с ракийка.
  • 10 3кв34

    15 5 Отговор
    До Москов
    Москов, няма епидемия, да не говорим за пандемия. Мерките ви са излишнии са меко казано, фашистки.
    Москов, ти помниш ли предишните години? Помниш ли когато имаше грип? Помниш ли, че докато се чуеше че има грип и половината град киха, кашля и т.н. А 1/3 от хората боледуваха интензивно. И караха грипа по една, две и повече седмици? Кой по-тежко, кой по-леко, но хората боледуваха и всеки човек познаваше поне по 10-20 човека ,дето са боледували в тоя момент?
    Е, Москов, как ще ми обясниш факта, че тая толкова ВИРУЛЕНТНА и невероятно страшна болест все още не ни не е направила на мусака? Как ще обясниш факта, че аз и хората които познавам ( а това са мноого хора, защото таква ми е професията) не познава никой болен или преболедувал ?
    Бе, вие за какви ни взимате, бе? Ми ние не спим с тАлавизорЯ. Нас не ни интерсуват код червено или код кафяво! Бабите ни живяха до 100 години и си нямаха на представа какво е телевизор и слава Богу!
    Я у лево и тия мантри си ги приказвайте на ония на запад, дето акат под команда на телевизора!
  • 11 ехххх то едно

    2 6 Отговор
    Аз смятам ,че предложенията му са разумни и изпълними.Не ми пука как се казва и от къде е бил и какво или що.
    Нито един от тези ,който ги имаме за политици няма такова предложение с цел запазване на икономиката и обществения живот.Доколкото е възможно разбира се в тази ситуация.Но наистина загрижеността за хората и тяхното препитание сега и за в бъдеще липсва от където и да се погледне.За жалост това ,което е споменато в статията ще си останат едни думи за нищо и никой ,тази насока на мислене и цели за реализация съобразени чисто и просто за да се справим с належащите ни проблеми,дори няма да достигнат и до блян.
    Ама нищо ,то нали идват избори!!!!!!!!!!Пак ще го дишаме!!!!!!!
  • 12 Калоян

    5 1 Отговор
    Много отговори ,а всъщност нищо не казва ! Съд и затвор (Белене) !
  • 13 КРАДЕЦ 1

    2 2 Отговор
    БОЙКО ТЕГЛИ 5 МИЛИАРДА В ПОМОЩ НА КОВИД КРИЗАТА ---- А ПАРИ ЗА ТЕСТОВЕ НЯМА ............ ЗА ДА ГИ ПЛАЩАМЕ НА ЧЕКМЕДЖАРА КРАДЕЦ ОТ БАНКЯ !
  • 14 МОШЕНЯК

    3 1 Отговор
    -НАЛИ СИ ПИЕШЕ УИСКИТО С МУТРАТА , Я КАЖИ КОЛКО СПЕСТИ ОТ КРАЖБИТЕ !
  • 15 Чики-Рики

    1 0 Отговор
    Пак си под ,наркоза,, докторе!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 В.В.П.

    1 0 Отговор
    Сичко седессри са правени у г.з.....Тоя е пълен простак и БЕЗРОДНИК..За всичко искат разрешение от САЩ...Ако зависи от тоз, България щеше да е пустиня...Твойта мамаааа!!!..Тя и без туй е 6млн..
  • 18 Даниел

    3 1 Отговор
    Аз заявявам своето желание, че не искам да влизам в болница и са бъда лекуван от Ковид-19 дори и срещу заплащане.Ако искат да ме вкарат в болница за да ме лекуват насила, ще се отбранявам докато имам муниции!Така доволни ли са всички религиозни фанатици на коронавируса?Волеизявлението си ще заверя нотариално и ще го нося при личната си карта!

    Коментиран от #19

  • 19 Абе ако видиш, че не можеш

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Даниел":

    да дишаш друга песен ще запееш. Много е лесно да се плямпат празни приказки, когато се чувстваш ОК. 120 души починаха днес в Чехия с ковид-19. Едва ли всички са били на 80+,с по три придружаващи болести минимум.Не пускаха там българи без PCR лятото, защото при тях беше ОК уж, а при нас доста по-зле.Никакви маски не носеха цяло лято нито на закрито, нито в транспорта и какво стана... Мазало. В момента са най-зле в цяла Европа. Не зная на открито, ама на закрито и с транспорта си носете маските и то както трябва, че и тук нещата загрубяват. От 60 човека в интензивни отделения твърде бързо минахме 100.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 До Факти

    0 0 Отговор
    Г-н Михайлов, няма медия в Европа, която толкова усилено да дава изяви на компрометирани политици, ако не ми вярвате потърсете информация, за да се убедите сами, започнете да взимате примери от европейските си колеги, стига сте ни излагали
  • 22 Той

    0 0 Отговор
    Надяваме се че този боклук ще влезе зад решетките