Last news in Fakti

23 Октомври, 2020 11:07 3 428 43

Доц. Кунчев: Не отпада карантината за контактно лице при отрицателен тест

  • ангел кунчев-
  • коронвирус-
  • мерки

Той увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете

Доц. Кунчев: Не отпада карантината за контактно лице при отрицателен тест - 1

„Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се поставят по карантина. Те стават 10 дни, а не 14. Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на „Здравей, България” по "Нова телевизия".

Той е на мнение, че медиците нямата да се справят и даде пример с днешните цифри – при 500 заразени в София, контактните лица стигат до хиляди хора. Съгласно закона хората, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят отговорност.

„Специално за учениците гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището. Когато излезе положителната проба на даден човек – тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Тази информация стига до институциите. Максимално бързо могат да се вземат мерки”, смята доц. Кунчев.

Той определи, че най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Но увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада.

„Когато говорим за 2000 случая е ясно, че строго предписание за всеки един няма как да имаме. Важното е да личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи както пациентите, така и тях”, добави доц.Кунчев.

Относно офисите той подчерта, че контактни на заразен са тези, които са общували с него на по-малко от 1,5 метър без предпазни средства. С кого е контактувал човек с положителна проба, ставало ясно след проведен разговор с него. Тъй като в момента РЗИ не могат да се справят с всички случаи, Кунчев обясни, че включват в тази „борба” медицинския персонал в училищата, както и директорите на големи компании. Здравният инспектор е на мнение, че въпреки че здравната информация е поверителна, хората трябва да споделят с близките си, че са заразени, за да могат по-лесно да се взимат мерки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    20 8 Отговор
    Тоя си е с Тапа, щом ни ги обяснява, без Маска.
  • 4 ккк

    35 8 Отговор
    И да триете коментари този си остава клоун както и всички в щаба
  • 5 Директно:

    40 8 Отговор
    Тоя нагъл, платен измамник продължава да плещи глупости. Ще го счупи накрая някой някъде....
  • 6 Петьо Петров

    35 8 Отговор
    При 32 лицeнзирaни лaбoрaтoрии зa прaвeнe нa ПCР-тecтoвe у нac рaбoтeщи пo 8 чaca ca 15360 мин. Тoвa e при нoнcтoп рaбoтa,бeз зaкуcкa и oбяд,бeз тoaлeтнa. Зa дa ce нaпрaвят нaд 9 хил.тecтa, вceки трeклacник мoжe дa изчиcли кoлкo врeмe e нужнo зa нaпрaвaтa нa вceки eдин.Caми пoмиcлeтe мoжe ли зa тoлкoвa врeмe дa ce зaпишaт caмo дaннитe нa дaдeн пaциeнт.
    Вярвaйтe им,тe ca cпacитeлитe!

    Коментиран от #9, #12, #14, #18, #21

  • 7 Сливи за смет

    29 7 Отговор
    Ще е много интересно като ви изправят пред съда за престъпленията ви срещу народа и държавата още ли ще сте така нагло словохотливи?
  • 8 112

    29 8 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    И това може да се случи, ако е рекъл всевишния. Гледам вчера оня алтернативно-надарения министър, че пелтечи и усуква, пак не му стигали чувалите. Той говори едно а премиера после казва друго. В Германия вече се повдига въпроса за съдебни дела, за ковид фашизъм и лъжи.Швеция пак отказа да въвежда ограничения а умрелите от ковид там са по малко отколкото у нас.Същото е в Беларус, Швейцария и Иран.

    Коментиран от #20

  • 9 др Гей Билтс

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Петьо Петров":

    Спокойно, 7 дена нон стоп шъкане на ваксини за имунизация на целото стадо. После още 7 за ровене.

    Коментиран от #30

  • 10 Псевдоним

    14 7 Отговор
    Кунчев, нещо червен ми се видиш, като мома на задявка.
  • 11 mino

    11 20 Отговор
    румен радев мишк.та защо не е карантина?
  • 12 Манафоглу

    21 7 Отговор

    До коментар #6 от "Петьо Петров":

    Че кой ги е лицензирал и как. Щаба и министерството не са лицензиращ орган.Всичко е пунта мара, защото клиничните лаборатории трябва да са акредитирани от специален акредитиращ орган, който гарантира достоверност на резултата и да прави кантрал, а тук няма ни една акредитирана клинична лаборатория.
  • 13 Верно ли

    16 7 Отговор
    Много червен тоя бе! Да не е вдигнал кръвно! То от толкоз простотии нищо чудно...
  • 14 Архитект

    7 15 Отговор

    До коментар #6 от "Петьо Петров":

    32 лицензирани лаборатории, умножено по 5-25 филиала, правещи PCR тестове. Хайде сега сметни отново. Хубаво е да проверяваш преди да пишеш подвеждаща информация, с която да заблуждаваш хората!

    Коментиран от #16, #19

  • 15 Гост

    12 8 Отговор
    Радев , Захариева карантина ли са ? Тюфлеците в парламента карантина ли са след положителен от Бсп?? Ама нас ще ни затваряте а ? А за тия по горе изброените при отрицателен пср тест не са карантина???? Ай ше ви *****!!! В стараха си да не изпуснете властта изпуснахте епидемията ама ЯКО!!!
  • 16 Петьо Петров

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Архитект":

    Ако ми изброите коя от тези лаборатории имат по толкова филиали ще ви призная,че сте по-информиран.Иначе е изсмукана информация от пръстите,както се казва.
  • 17 А как докторите

    6 1 Отговор
    са застраховани и семействата им след като те лекуват и са постоянно контактни със заразени?
    Задавайте въпроси за да се осъзнаят колко са платени и лъжат хората без да има за какво!
  • 18 Не случайно

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Петьо Петров":

    рано сутринта се стоварват бусовете с роми пред лабораторията.
    Да отиде някой да чака пред една такава опашка и сам да се убеди колко бързо става тестването и да дойде тогава да пише.
  • 19 Петьо Петров

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Архитект":

    Сега се разрових и установих,че всички лицензирани лаборатории плюс техните филиали към днешна дата са 64.Това прави по 3.5 мин за тест средно,ако се правят нонстоп 8 часа.А както е известно за един тест е нужно минимум около 10 мин.,така,че както и да го смятаме,не може да е истина.Явно другаде е заровено кучето,може би там където е заровена главата на щрауса.

    Коментиран от #24, #29, #40

  • 20 МММ

    1 8 Отговор

    До коментар #8 от "112":

    Алооо, я прочети колко са умрелите в Швеция през първата половина на годината само. И после прочети колко лекари се падат на кл глава на населението в Швеция и съответно в България. На главите ли сте си падали като малки или ви е вродено. Как ще сравнявате България със швеция

    Коментиран от #22

  • 21 2456

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Петьо Петров":

    В такъв случай нека лабораториите да си изкарат приходите от тестовете на светло и да си платят данък , тогава ще излезне всичко наяве
  • 22 Не вярвай

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "МММ":

    на стъкмистиката. По какъв начин си сигурен в достоверността й?
  • 23 Немам дуби в тоя целия фалш

    2 1 Отговор
    Да затва пред цибалаб Сердика имаше един б.стун къде вика аз не съм болен ама бях контактен затва идвам🤔 как лятото нямаше заразени и по време на протестите а сега като свърши сезона веднага пак карантини марантини
  • 24 А почивки няма ли?

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Петьо Петров":

    Кой ти работи нон стоп 8ч?
    Изпада се излишни крайности и подробности.
  • 25 Аве Адолф Хайл

    3 4 Отговор
    А кога ще карантинирате изгонения фатмак ......
  • 26 Всичко е математика

    6 1 Отговор
    дами и господа.
    11 500 теста ако хората седят на 2 метра разстояние, това са 23 километра опашки. Толкова ли е?Разделете го на въпросните лаборатории и вижте дали има такива опашки на ден?

    Коментиран от #28

  • 27 Можем да достигнем

    2 1 Отговор
    6000човека на ден казва Кунчев.
    Ето пак всичко е математика,само където не казват формулата по която ги смятат.Работи се на норма,която се съобщава като предвиждане прогноза и след няколко дена пишат как е постигната и народа вярва и се сме,как може да работят кръчмите и дискотеките като има толкова заразени?
    Преди за по малко от 100 човека блокираха държавата да напомня.
  • 28 Архитект

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Всичко е математика":

    А тестовете, които се взимат по домовете? А тестовете, които се правят в болниците? И тях ли ти смятал по опашките? Отделно, всички ли се нареждат в един и същи час на опашката?

    Коментиран от #31, #32

  • 29 Архитект

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Петьо Петров":

    Включи ли лабораториите на болниците? Защо реши, че работното време е 8 часа? Не се ли замисли, че хората работят на смени, почти денонощно?

    Коментиран от #35, #39

  • 30 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "др Гей Билтс":

    Като си подушиш пръднята значи нямаш ковид деветнадесет
  • 31 И ти какво

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Архитект":

    установи от тези въпроси и проучи ли от първа ръка как са нещата или само ей така си пишеш?
  • 32 Като ги разбираш нещата

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Архитект":

    обясни ми докторите като са в контакт със заразени как живеят без да заразяват семейството си или колегите и с какво те са различни от теб и мен ако сме с отрицателни тестове,но след като сме били в контакт със заразен да ни сложат под карантина,а те всеки ден да работят?А защо са доктори да лекуват нали?Тогава само болни ще ги търсят,а не здрави и е нормално,но обвиняват хората,че не се пазят.
    Да ти чуя смиаленото обяснение.

    Коментиран от #33

  • 33 Логиката

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Като ги разбираш нещата":

    Носят маски, шлемове, ръкавици, дезинфекцират се. Хайде сега пак оплюйте маските, как не вършат работа.

    Коментиран от #34

  • 34 Докторите наясно ли са,че

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Логиката":

    доказването на съществуването на „вирус”, който причинява заболяване изисква термионна микроскопска снимка на изолирания вирус и биохимична характеристика на вирусните компоненти. Тъй като такова доказателство не съществува никъде, става ясно, че нервните отрови във ваксините се вкарват умишлено в населението. С тази желана измама и отравяне на населението, всеки гражданин е длъжен да повдигне обвинение заедно с полицията срещу извършителите и останалите, замесени във ваксинациите.

    Коментиран от #41

  • 35 Нови новини

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Архитект":

    PCR тестът е само помощен, само асистира, помага на клинициста в диагнозата. Не може всеки пациент с положителен PCR тест да бъде стигматизиран като тежко болен. Диагнозата е съчетание на симптоми, образна диакностика, лаборатория, патогенеза. Това коментира в "Нашият ден" пулмологът проф. д-р Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с Covid-19.

    Коментиран от #36

  • 36 Нещо се обърках

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Нови новини":

    Трябва веднъж завинаги да се каже, че това е болест, чиято диагноза не се поставя с PCR тест. Той е само помощен, само асистира, помага на клинициста в диагнозата. Не може всеки пациент с PCR тест да бъде стигматизиран като тежко болен.

    Диагнозата е съчетание на симптоми, образна диагностика, лаборатория, патогенеза – това са неща, фундаментални за медицината. Един PCR тест не може да бъде указание за диагноза, още повече, че има вече въведени лабораторни методи, които могат да диференцират един пациент, опасен за околните – да кажат дали един пациент излъчва инфекциозна доза, или не.
    И кой тест или изследване е достоверен и на базата на кой от всичките се съобщават статистиките всеки ден?
    🤫🤔🤪🤪
  • 37 Професори с лопата да ги ринеш

    0 0 Отговор
    Да разбъркаме мармалада

    Коментиран от #38

  • 38 Не дават да се качват снимки

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Професори с лопата да ги ринеш":

    "Прецизната апаратура не е налична в амбулаторната практика. Тя е налична само в две болници в България. И тук пак опираме до политиците, които окастриха здравеопазването, окастриха специалностите, неразбирайки необходимостта от тях. И сега попаднаха именно в това блато..."

    Нашето здравеопазване трябва да бъде много сериозно реанимирано – категоричен е д-р Коста Костов.
  • 39 Твоят коментар за това мнение?

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Архитект":

    "Прецизната апаратура не е налична в амбулаторната практика. Тя е налична само в две болници в България. И тук пак опираме до политиците, които окастриха здравеопазването, окастриха специалностите, неразбирайки необходимостта от тях. И сега попаднаха именно в това блато..."

    Нашето здравеопазване трябва да бъде много сериозно реанимирано – категоричен е д-р Коста Костов.
  • 40 Архитект

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Петьо Петров":

    Хайде сега се разрови по-задълбочено и виж колко човека работят в една лаборатория, в една смяна. След това колко смени има, жокер - работното време не е 8 часа.
  • 41 Логиката

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Докторите наясно ли са,че":

    Кажи го на близките на починалите “със” коронавирус. Надявам се да не се налага да изпитваш тяхната болка.

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Няма нужда

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Логиката":

    По-лесно е да заблудиш някой отколкото да го убеждаваш че се заблуждава.
    Всеки е на мястото и на пътя,да вярват в каквото си искат хората,ако искат обяснения те сами ще ги намерят когато са готови и ги потърсят.
    Всеки идва тук за да играе тази игра по своя си начин,урока се повтаря докато не бъде научен.
  • 43 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Логиката":

    Има нещо дълбоко иронично в това, че позитивните възгледи за обединението на човечеството по света се свързва с хармония, мирно съжителство и сътрудничество, както и със запазване на националния суверенитет. Говоря за ирония, защото в действителност имаме богат елит с подбрани марионетки, които да ни казват какво можем да правим или какво не можем да правим.