23 Октомври, 2020 12:25 15 674 58

"Обединени патриоти" с остра декларация срещу Северна Македония

  • северна македония-
  • обединени патриоти

Яростната антибългарска кампания в съседната нам посттитова Северна Македония показва, че нашата борба трябва да продължи

"Обединени патриоти" с остра декларация срещу Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

Яростната антибългарска кампания в съседната нам посттитова Северна Македония показва, че нашата борба трябва да продължи. Това каза депутатът от "Обединени патриоти" Красимир Богданов в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"На 23 октомври 1893 г. в Солун шестима млади македонски българи д-р Христо Татарчев, Иван Хаджиниколов, Дамян Груев, Христо Батанджиев, Андон Димитров и Петър Попарсов създават революционна организация, която си поставя за цел освобождението на останалите под турско робство българи от Македония и Одринско. През годините организацията носи различни имена. От регистрираното в първия устав Български македоно-одрински революционни комитети до най-популярното ВМРО. Член на тази организация може да бъде всеки българин, който не е компрометиран с нещо нечестиво, а средствата за постигана на освобождението са както пропагандата, така и революционната борба.

По думите му през последвалото десетилетия е извършена мащабна работа, създадени са стотици революционни комитети, а благодарение на Гоце Делчев е формирана огромна четническа армия. "В борбата за освобождението на братя роб се включват и много достойни революционери от свободна България.

Дългоочакваният ден настъпва на 20 юли 1903 г, когато избухва Илинденско-Преображенското въстание. Най-голямото въстание срещу османската власт на Балканите, обхванало териториите от Охрид и Преспа до Странджа и Черно море.

Четите на организацията и 11-та пехотна Македонска дивизия са на предната фронтова линия по време на войните за национално обединение. Неуспехът и крушението на българския национален идеал не разколебават решимостта на ВМРО.

Начело със своите легендарни водачи Тодор Александров и Иван Михайлов през 20-те години на ХХ век ВМРО е най-голямата неправителствена въоръжена сила в Европа, от която зависи мирът на Балканите. Организацията се противопоставя на вероломното гръцко нападение през 1925 г., а дългата ѝ ръка достига югославския крал тиранин Александър Караджорджевич. Това, което не успяха да направят чуждите сили, постигна така наречената народна власт след 9 септември 19944 г.

По думите му дейците на ВМРО са преследвани. "ВМРО има своето място и днес", каза още Богданов.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 65 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    48 50 Отговор
    Нищо де, шкембе торба подписва а вие се жалвате. Нима нямате достатъчно кражБалък? Лошо е шкембе торба да е крал по добре.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стигааа

    74 31 Отговор
    Не се занимавайте с глупости. Народа избяга от сграната ни.
  • 4 Абе

    74 47 Отговор
    Много е хубаво, че обединените мафиоти скоро няма да помиришат власт.
  • 5 Вуте

    90 6 Отговор
    Албанският журналист Арсим Зеколи пише в свое есе за традиционната зависимост на системните политици в Скопие от официален Белград. Според него, тази зависимост е част от културата на клиентелизма и от начина, по който е функционирала системата в бившата СФРЮ. Откъде обаче произтича масовата култура на омраза срещу една част от съседите, която се е превърнала в манталитет и крепител на идентичността? На този въпрос авторът отговаря така: „Откритата омраза не се основа на чувството за превъзходство, автентичност и самостоятелност спрямо българите. Тя по-скоро произтича от дълбоко вкорененото чувство на малоценност и срам от собствената сервилност спрямо Белград. Това чувство се проектира негативно върху други нации като компенсация за собствената слабост. В това отношение омразата към съседите на запад и на изток е вид въображаема защитна конструкция, психическа защита от собствената съвест и представа за чест.“
    Днешните македонски политици са под сръбско влияние. Затова и България трябва да предупреди Сърбия да спре да се меси с антибългарската си влияние в РС Македония, защото тази квази държава плюе по всички съседи без сърбите. Затова
    Волтер е казал: „Ако искате да разберете кой властва над вас, опитайте се да разберете кого не бива да критикувате.“

    Коментиран от #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 4378

    30 86 Отговор
    И антибългарската кампания в Македония, и антимакедонската в България се плащат с рубли. Жалко, че още има глупаци, които се връзват. Македонците и да са били някога българи, вече не са. Остават обаче братски народ, с който да живеем в мир и разбирателство.

    Коментиран от #12

  • 8 То пък

    60 26 Отговор
    патриоти ли са ?! Само мърсят святото значение на думата и патриотизма като цяло !
  • 9 Пенсионер

    91 13 Отговор
    Къде бяха ОП когато се подписваше договора с Македония. Гърция твърдо настоя за промяна на името и то се случи. Нашите хубавци подписаха набързо договор с Македония без твърдо да защитят българската история
    оставки

    Коментиран от #21

  • 10 Самите албанци в Македония

    83 3 Отговор
    Твърдят че в нея живеят българи и албанци!
  • 11 Диоген

    28 15 Отговор
    Обеднелите патрЕоти ,като част от правителството,могат да изразят общо правителствено становище и решение,а не да куткудякат от плета и да пляскат яростно с крила.
  • 12 Не мисля, че в БГ има

    65 7 Отговор

    До коментар #7 от "4378":

    Антимакедонска кампания, но обратното е факт.Помните ли преди 1,2 години реч на Путин...славянската азбука е дошла от македонските земи...,веднага ми светна червената лампичка, тоя ни размахва пръст, ще ни работят и това е началото,това си помислих

    Коментиран от #16

  • 13 Перо

    61 4 Отговор
    До като “дълбоката държава” в С.Македония,съставена от УДБА-шите професори,служители от службите за сигурност,журналисти и собственици на медии,преподаватели в училищата и т.н.,които формират общественото мнение и налагат комунистическия македонизъм,тази държава не е готова,не е реформирана и не може да влезе в ЕС. Новата теза,че видите ли,ако има вето от БГ,дълбоката държава щяла да се укрепи и засили анти-българската дейност, не е състоятелна. Видяхме го и след влизането им в НАТО. Режима в БГ да следва взетото решение от изпълнителната и законодателна власт и Заявлението на Президента. Разчитат в С.Македония на чужд натиск и протакаха умишлено решаването на висящите двустранни въпроси от комисията.Има ясни правила за влизане в ЕС и РСМакедония трябва да ги спазва,а никоя трета държава не може да се меси в двустранните отношения. МВнР да изпрати Меморандум до страните членки на ЕС за отмяна на срещата през декември!
  • 14 Една корекция

    27 51 Отговор

    До коментар #5 от "Вуте":

    Ще цитираме албанец, за да плюваме сърбите ? Защо.? Защо враговете на България не пропускат да насъскват българи и сърби едни срещу други ? 🤔Страхуват се от обединение между България и Сърбия. Това е.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 българин

    15 21 Отговор

    До коментар #12 от "Не мисля, че в БГ има":

    Кажи го на патрЕотите русофили, та дано им уврят робските тикви.
    А що се отнася до шкембепатриотите , та си просто продажни антибългари - и путинисти са и доганисти са и циганисти са, въпроса е се докопат до депутатските места.
  • 17 Сливи за смет

    45 6 Отговор

    До коментар #14 от "Една корекция":

    Тогава защо сърбите не престават с антибългарските си действия, политика и не кажат истината?
  • 18 Стария

    56 5 Отговор

    До коментар #15 от "Вардарска+Егейска+Пиринска= Македониja":

    Той самият Александър по народност е грък, незнам какви македонци сте вия като се имате за деца на Александър Македонски. Това говори колко са ви празни главите, научете се да четете за да не пишете глупости

    Коментиран от #26, #43

  • 19 1950

    20 19 Отговор
    Забрави Путин лешперче българско, когато боко подписване тогава кой беше виновен дебилче. 3

    Коментиран от #25

  • 20 Гражданин

    47 3 Отговор

    До коментар #15 от "Вардарска+Егейска+Пиринска= Македониja":

    Че сте промити мозъци, промити сте.
    Че ако имаме кадърни полтици, ще гледате Европата през крив макарон, така ще е.
    Ама един български цар е рекъл: като не щеш мира, на ти секира.
    Стойте си при сърбите, щито сте им се прукнали от лявото м_до.

    Коментиран от #28

  • 21 темелко

    38 10 Отговор

    До коментар #9 от "Пенсионер":

    Големият дипломат Б.Борисов подписа договора,после го даде за тълкуване.Голяма каша забърка.Сега македонците се подиграват.

    Коментиран от #23

  • 22 Чедо, потомък на александър велики,

    50 3 Отговор

    До коментар #15 от "Вардарска+Егейска+Пиринска= Македониja":

    Що не говориш неговия език/гръцки/, а ползваш български диалект, аз съм наясно, отговори на себе си
  • 23 Първан

    29 9 Отговор

    До коментар #21 от "темелко":

    Б.Борисов дипломат от световна величина стана за смях и на африканците.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Клепар, какво да забравя,

    21 10 Отговор

    До коментар #19 от "1950":

    Комунистическите лагери, ДС-олигархията и сега рубладжийската намеса в езика и историята ни
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Македонец

    14 9 Отговор
    Единственото което трябва да направите е да си подадете ОСТАВКАТА.............
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Миле

    3 23 Отговор
    https://fakti.bg/world/274395-ot-makedonia-balgarite-sa-tatari-a-ne-slavani

    Тоа е истината!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Абе

    38 4 Отговор
    Пълен игнор на тези промити мозъци.Да се оправят както искат,щом ни мразят толкова.Неблагодарници!Братя ли ни били...
  • 35 Йорданов - българин от Пиринска Македони

    50 1 Отговор

    До коментар #28 от "Вардарска+Егейска+Пиринска= Македониja":

    Миле, като чета изявите и коментарите разбирам тъжната истина.Сърбите успяха да лишат българите от Вардарско от достойнство, уважение и почитане на идеалите , за които загиваха техните деди.Отрязаха им корените и сега горките се веят на лево, на десно, на горе, на долу като скасани байраци!
  • 36 Племена колкото искаш,

    31 5 Отговор

    До коментар #29 от "Вардарска+Егейска+Пиринска= Македониja":

    Както и смесване на племенни групи, но определяшщ е ЕЗИКА, като си древен македонец , потомък на Александър Велики ще говориш на неговия език-гръцки. Какъв ти е проблема с БГ
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Болярин

    32 5 Отговор

    До коментар #29 от "Вардарска+Егейска+Пиринска= Македониja":

    Аз знам откъде съм и мога да го докажа с документи,но ти със сигурност не можеш!!! Сърбите са ти ги взели.
  • 39 минало

    2 9 Отговор
    заминало!21 Век!Айдее..Тъпа банда са задник на гробарите..
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Българин

    26 2 Отговор

    До коментар #29 от "Вардарска+Егейска+Пиринска= Македониja":

    Татарите си имат държава,а Вие не знаете на кой свят се намирате,а албанците си я тачат Македония,защото вече си е тяхна.
  • 42 Разлика

    18 4 Отговор
    ВМРО на Ванче Михайлов и ВМРО на Ванче Каракачанов - разлика от земята до небето!!! По всички показатели!!!
  • 43 Елада

    14 1 Отговор

    До коментар #18 от "Стария":

    Ти си прав. Те са гръцки. Бащата на 13 годишниня Александър, Филип II Македонски, наема Аристотел за учител.
  • 44 До Факти

    4 1 Отговор
    Не се заяждам но оправете си това .
    след 9 септември 19944 г. Мисля че доста ама доста хляб ще изадем до тогава :‐)
  • 45 гошо

    11 5 Отговор
    Герберастите са национални изменници и ще продадат страната ни.

    Коментиран от #46

  • 46 Нямам срам

    4 4 Отговор

    До коментар #45 от "гошо":

    Да те са учат от БКП личния асистент им е Курнелия а доносници Пеевски и Доган Ага
  • 47 Рашку

    16 0 Отговор
    На Марс ще открият следи от македонска държава.....
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 тримата глупаци

    2 1 Отговор
    Обединените какви, че не разбрахме?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Трифон

    2 1 Отговор
    Тия нещастници не трябва никога да помирисват власт и парламент
  • 55 Не нам

    0 2 Отговор
    Щях да ви повярвам, ако бяхте казали, че излизате от коалицията с ГРОБ, ако Тиквоний се съгласи със Зайко байко и подпише за почване на преговорите му с ЕС. Но те не казват нищо такова, следователно правят само челни стойки заблуждават общественото мнение, правят се на това което не са, а именно патриоти.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 С комунистически македонизъм,

    1 0 Отговор
    Няма да си драскам нервите.Тоя зает има вид на човек от службите-ехиден, мазен и хлъзгав
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове