Last news in Fakti

24 Октомври, 2020 11:46 2 363 59

Проф. Кантарджиев: Ако 14 дни не сваляме маските, случаите ще спаднат с 400 на ден

  • д-р тодор кантарджиев-
  • маски-
  • мерки-
  • заразени

Професорът уточни, че не трябва да се прекалява с витамини и хранителни добавки, а да има умереност във всичко, като най-важното сега е хигиената

Проф. Кантарджиев: Ако 14 дни не сваляме маските, случаите ще спаднат с 400 на ден - 1
Снимка: БГНЕС

"Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като се спрат плановите операции, след две седмици можем да усетим, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден".

Това прогнозира в Денят започва по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

И попита: "Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол, къде беше контролът преди три седмици?"

Според него сега всеки трябва да пази себе си, семейството си, за да запази обществото. Това са маските, отстоянията, правилното хранене. Професорът уточни, че не трябва да се прекалява с витамини и хранителни добавки, а да има умереност във всичко, като най-важното сега е хигиената.

"От пълно неглижиране минаваме в паника. Това не е някакво ужасно, страшно, смъртоносно заболяване, не е едра шарка, но това заболяване трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и лабораториите, и да може да върви и икономиката, и културният живот", коментира проф. Кантарджиев.

Според професора, не трябва да се плашим, а спокойно да гледаме на проблема, защото всичко, което в момента става, за него са предупреждавали. Проф. Кантарджиев е категоричен, че е трябвало да се носят маски на закрито след намаляването на случаите през септември и началото на октомври.

Той уточни, че в момента няма дефицит на маски, на дезинфектанти, на работни облекла, но за съжаление тази криза е довела до там, че са изпъкнали някои от слабостите на нашата система.

"30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите, объркахме образованието на средния медицински персонал. Нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри. Тези, които критикуват сега мерките, са голяма част от същите, които съсипваха медицинското образование тогава".

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни и как се компенсират мерките у нас.

"Ако мерките са много строги, значи няма никакъв контрол, това е компенсацията. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост, това е компенсацията. Така според мене не е най-доброто. Ако септември и октомври бяхме носили маските - казахме какво ще стане, ако не се носят маски на закрито, и то стана".

Според него сега няма нужда да спорим има ли вирус, колко е опасен и ще се справят ли болниците, но най-лошото е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример.

"Вдигат си рейтинга, защото на хората им писна, и на мен ми е неприятна маската, дразни ме, задушава ме, но това са някои мерки, които бяха доста меки, и въпреки това щяха да доведат да нямаме това рязко увеличаване".

Проф. Кантарджиев изрази надежда, че сега хората ще се вслушват повече, че директорите на болниците няма да мислят само за парите.

"Превърнахме си образованието в бизнес, здравеопазването - в бизнес, спорта в бизнес. Аз съм немски възпитаник, употребявам немската дума гешефт. Народът ще ме разбере".

Независимо, че тестът ни е отрицателен - е хубаво, ако сме контактни на заразен с коронавирус, да сме в изолация за 10 дни, посъветва той. Той обясни, че след контакт, особено на четвъртия-петия ден тестът би могъл да се позитивира, ако станем вирусоносител или ще се разболеем. Ако сме били в дълъг контакт с някой заразен на закрито, рискът да сме заразени е много голям и отрицателният тест не ни освобождава от карантина.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умрел

    40 5 Отговор
    ...ли ме искаш, Онуфри ???
  • 2 Бай Шиле

    53 6 Отговор
    Ей, голем съм измамник ... ама и глупаците, как ми се връзват на простотиите, а !!!
  • 3 БАЙ Х@Й

    45 2 Отговор
    То като вица за овчарите дето ходили два дни с презерватива !

    Коментиран от #41, #59

  • 4 Лост

    72 2 Отговор
    Ако тестовете станат безплатни вирусът рязко ще изчезне -стара финикийска поговорка.
  • 5 Бай Шиле

    51 2 Отговор
    Ако 14 дни не правим секс, венерическите болести ще паднат с 40%
  • 6 Българка

    44 3 Отговор
    Ако тази прогноза не се сбъдне, ще подаде ли оставка? Предлагам и да лягаме с маска
  • 7 Реалност

    55 2 Отговор
    Ако само за месец ти и другите щабаджии влезете в затвора заразените от 1500 ще паднат на 0
  • 8 КОНТРАТА

    43 3 Отговор
    А ако Кантарджиев си зашие устата с такер ще стане супер!
  • 9 Зевс

    6 49 Отговор
    Няма как да стане! Бай Ганя не вярва и не спазва! А и материалът е лош....

    Коментиран от #18, #30

  • 10 Българка

    39 0 Отговор
    И да попитам за учениците- В час по двама на чин и в една стая по 26 деца - това е изгодно за икономиката или просто политиците си откупуват още време?!

    Коментиран от #47, #51

  • 11 БАЙ Х@Й

    44 1 Отговор
    По данни 70% от заразените са носили маски , ама не им е помогнало! Пак по данни 70% от заразените са се заразили през контакт с предмети! Но важно е да ни нахлузят маските !
  • 12 Боцко

    36 0 Отговор
    БаЙ Шиле ИСКА ДА НИ ЛИКВИДИРА ЗА 14-ДНИ !!!
  • 13 Васил

    29 1 Отговор
    Професоре на запад ще си чистач капацитета ти не на ниво

    Коментиран от #27

  • 14 ккккк

    29 0 Отговор
    На какви наркотици си клоун такъв айде слагай маската и в кафеза и стига стресирали хората
  • 15 Туикхфкн

    36 0 Отговор
    "Независимо, че тестът ни е отрицателен - е хубаво, ако сме контактни на заразен с коронавирус, да сме в изолация за 10 дни, посъветва той".Само да питам,кой ще ми плати престоят в къщи?Така мога всеки месец да си стоя по 10 дена ,да си почивам,ама кой ще даде болничен?
  • 16 Кантарджиев

    30 0 Отговор
    Февруари: Ковид 19 не е опасен, аз лично гарантирам, че няма да дойде в България
    Март /след като го назначават в НОЩ със 7000 лв заплата/: Трябват незабавни мерки срещу смъртоносния Ковид 19
    Април: Съгласен съм с Мутафчийски, че по Великден ще настъпи ад.
    Май: Ще бъде страшно по Гергьовден
    Юни - Септември: Харчи заработеното за почивки в Гърция и родното черноморие
    Октомври - Март 2021г.: събира пари за другото лято
  • 17 Рамбо

    24 2 Отговор
    Тоя има психични ПОБЛЕМИ!
  • 18 БАЙ Х@Й

    29 2 Отговор

    До коментар #9 от "Зевс":

    Вярваме бе пич! Ама как хем ще се мре яко , хем болестта не е толкова страшна ! Хем глобяваха без маски в парка, хем разхождайте се на въздух! В ресторанта и в клас без маски , а на улицата с маски ! А как вечерния час спира вируса ! А защо да давам 100 кинта за тест който около 50% е достоверен , като мога да хвърля една монета и пак ще знам с 50% точност !

    Коментиран от #21

  • 19 шизофрения

    24 0 Отговор
    Ако трябва да опиша ситуацията художествено, имаме игри на тестове
  • 20 Пфф

    24 2 Отговор
    Тоя незнам дали е полуидиот, пълен такъв или обикновен лъжец?!
  • 21 Лост

    19 0 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@Й":

    Вечерният част дава почивка на полицаите, че да имат сили за протестите.
  • 22 болен

    17 1 Отговор
    Само да кажа,в момента инфекциозните отделения са препълнени с хора, които реално са с леки симптоми и могат да си останат вкъщи , НО ако отидеш в инфекциозното теста ти е безплатен. Другия начин да ти направят безплатен тест е да си контактен.
  • 23 7544

    5 17 Отговор
    Бре! На българина маската му е най- големия проблем. Ако не носи маска, животът му ще стане цветя и рози.

    Коментиран от #29

  • 24 Ivan

    6 10 Отговор
    Aбcoлютнo бeзcмиcлeнo бeшe дa тръгвaт приcъcтвeнo учeницитe.Oт 15 ceптeмври ce увeличихa дрacтичнo зaрaзeнитe.Тoвa e зaрaди тъпaкa миниcтър Вълчeв. Вceки рoдитeл мoжe дa зaпишe дeтeтo cи зa диcтaнциoннo oбучeниe (тoвa никoй нe гo cпoмeнaвa ),тoвa cи e пo зaкoн и ca длъжни дa му пoдcигурят нa учeникa диcтaнциoннoтo oбучeниe.
  • 25 JEFF

    11 2 Отговор
    В Испания случаите намаляха ли?

    Коментиран от #31

  • 26 Проста сметка

    9 0 Отговор
    Фирмата в която работя е 2564 човека*10 дена*70лева средно болничен/шефовете са италианци с по 5-20K лв заплати/ това прави 1794800лв болнични.В момента има около 45 позитивни и всеки е контактен на някого.
  • 27 Анонимен

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "Васил":

    Ами то цялото правителство биха били чистачи на запад. Каракачана го виждам takaway driver - 25 паунда чисти на ден, но работата е идеална за мързеливци и тюфлеци. Валерката е пъргав, ще го вземат веднага на албанска автомивка - 30 паунда чисти на ден. Може и parcel delivery driver, ако един ден научи английски - 70 паунда. Баце го виждам тракторист във ферма. Работата не е тежка и от трактора, ще командва източно-европейците със замах при това на чист български. И парите не са никак лоши.
  • 28 ПиПи

    11 1 Отговор
    Проф. Кантарджиев: Ако 14 дни не сваляме маските, случаите ще спаднат с 400 на ден,а ако 14 дни като сме с маски не ядем,ще заприличаме на Лили Иванова...нов стил.
  • 29 NO PROBLEM

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "7544":

    проблем е ...маските са эа да не говорите

    Коментиран от #42, #50

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 гост

    1 10 Отговор

    До коментар #25 от "JEFF":

    За Испания не зная ,но виж Япония .Направили са около 12 000 теста на милион, нисък % смъртност и всички с маски, без да коментират .Но къде сме ние , къде е Япония.

    Коментиран от #40, #43

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 бай Иван

    8 0 Отговор
    "Това дето аз съм го имунизирал, вие не можете даже да го разболеете." Бай Тошо.
  • 34 един от многото

    6 1 Отговор
    С какъвто се събереш , такъв ставаш. Тръгна да обикаля с Боко и стана лъжец като него.
  • 35 БАЙ Х@Й

    4 0 Отговор
    Пуснах една програма и ми изпуши компа: при 200 дни по 5% положителни и 10 дни по над 10% положителни - кога ще свършат несрещналите вируса !
  • 36 жжж

    6 1 Отговор
    ОК, но след това кво праим? 400 са си 400. Сваляме маските, плъзва заразата. Слагаме, намалява и така докога? Напънете се да измислите лекарство и ваксина, защото вече народа психяса!!!
  • 37 Левтер

    5 1 Отговор
    Тази джентлемен незнам как е станал професор.Трагедия.

    Коментиран от #44

  • 38 Потрес

    5 1 Отговор
    Кое е по-добре дълга агония и срив на всичко за дълъг период с по 1100 на ден или 5000 на ден и прекарване на вируса набързо. В края на краищата всеки ще се срешне с вируса и дали ще го премине не зависи от лекарите, понеже няма лекарство и не се лекува! Все пак шеедите явно предпочетоха второто и в момента никой не говори за стив при тях! Мисля, че докторите в момента, особено неграмотните реагират първосигнално и даже панически! Жалко е, че за десет години напуснаха България всички кадърни лекари! Останаха само тези ...
  • 39 Ахахаха

    5 0 Отговор
    Благодарение на Ковид19 населението на България се увеличи двойно!
  • 40 Хахаха

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Стига лъга бе хипохондрик! В началото на тази седмица точно японците съобщиха, че всички мерки от задължителни стават препоръчителни защото се оказало, че броя на самоубийствата заради изолацията е по голям от броя на починалите с корона, също така от направените 1200 аутопсии на починали С ковид, се установило, че умрелите ОТ корона са .... двама.
  • 41 Дълбоко Виждащ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й":

    Виц виц ,но сме действително във вица!Да сложиш маска навън е ,като да си ходиш с ....без да има нужда от презервативът!
  • 42 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "NO PROBLEM":

    Естественно,Студентите и те скочиха и ...Дойдоха маските и се увеличиха вирусоносителите!Браво ,че го говорите!
  • 43 Учуден

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Защо не споменаваш други държави, например: Швеция, Норвегия, Финландия, Исландия, ОАЕ /Дубай/, цяла Африка, Южна и централна Америка, където никой не носи маски, но не са измрели яко, в Беларус няма и не е имало никакви мерки, а въпреки масовите протести все още имат живо население и смъртността им е в пъти по малка от нашата? По твоята логика трябва да се тъпчем с триметоприм защото видиш ли в Конго масово измират от холера.
  • 44 Дълбоко Виждащ

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Левтер":

    Даа- очевадно Благородният произход на Професор кантарджиев се е изцвъкал на Суратя му!
  • 45 iwanowa

    2 1 Отговор
    да се затворят нощните заведения, да се поспрем малко, защото на нас ни зе пише вси4ко!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хоху

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    А в детските градини са по 30 бройки цял ден едно върху друго
  • 48 Фак

    0 0 Отговор
    ОФ бе
  • 49 Кантарджиев

    3 0 Отговор
    да си обръсне мустаките, защото по тях полепват вируси. Прилича на сом. От близо се вижда, че в тях има останало фиде. На малките мустачки им казват пичеловки, а на големите дъртопутколовки! Как ли ги завира под маската?
  • 50 7544

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "NO PROBLEM":

    Говори през маската! Кой ти забранява да говориш?
  • 51 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Имаме двама ученика. Малко след началото на учебната година се започна. Цял месец се редувахме болни всички в къщи. На два пъти се разболяеахме и оздравявахме за този месец даже изгубихме реда, кой след кой се разболя. Сега вече всички сме с изграден стадиен имунитет и не се страхуваме от никакви вируси. Както се казва "мокър от дъжд не се бои".
  • 52 ШиШиШиШи

    1 1 Отговор
    Тези са за белезници ! Не се съмняваме че ще си получат заслуженото
  • 53 ана мушараф

    0 0 Отговор
    а ако си обръснем мустаците с още 400
  • 54 Ооооооо

    0 0 Отговор
    Проф. Кантарджиев 3 думи за вас.Терминал 2,еднопосочен билет
  • 55 Пешо

    2 0 Отговор
    Преди ако кажех на жената да си сложи чувал на главата, щеше са ме пребие с точилката. А сега, откакто я убедих, това не се предава по полов път, сама слага чувала и сваля гащите.
  • 56 БАЙ ШИЛЕ

    1 0 Отговор
    7 ОКТОМВРИ ГИ ПУСНАХТЕ ПО 400 НА ДЕН ,ЗА ТАКЪВ ПЕРИОД ОТ ТОГАВА ДО СЕГА ВЕЧЕ ТРЯБАШЕ ДА ИМА ЗЛЕКУВАНИ ПО 400-600 НА ДЕН БАЙ ШИЛЕ .....
  • 57 Денис

    1 0 Отговор
    Преводът на гешефт от немски е РАБОТА ,а не далавера-професора е пропуснал немското възпитание.Плановите операции може да бъдат извършвани -не бива хората да чакат-предоперативно се извършват всички изследвания .На стадион и дискотека може-МАЛОУМНИК
  • 58 КАТО БОКО

    1 0 Отговор
    ДНЕС В ТРАМВАЙ 22 ПОЛОВИНАТА БЯХА ЦИНГИ БЕЗ МАСКИ А ПОЛОВИНАТА БЛЕДОЛИКИ СЪЩО , ТОЕСТ НА СЪЩИЯ АКЪЛ !
  • 59 Този е голям

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й":

    Борсук, нека да е професор, оня ден го гледах на брифинга сутринта, все едно че е на една маса с редовните селски пияндета, същия елементарен речник има като главния овчар, великият Вожд, спасител на овчарника Боко 🎃 тиквата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове