Last news in Fakti

25 Октомври, 2020 13:48 1 853 29

Ананиев: Бюджет 2021 е антипандемичен

  • кирил ананиев-
  • бюджет 2021

Той поясни, че са предвидени 1,6 млрд. лева за подкрепа на домакинствата

Ананиев: Бюджет 2021 е антипандемичен - 1
Снимки: БГНЕС

Прибързано се направиха изводи за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше разработена в безпрецедентна ситуация. В бюджета има ясно изразени приоритети, основно насочени към мерки за преодоляване на последствията от кризата. Аз го наричам антипандемичен бюджет, тъй като в него са заложени над 3 млрд. лева за мерки за борба срещу коронавируса. Решили сме структуроопределящи неща, бюджетът е балансиран между Covid мерките и необходимостта от реформи в отделните системи. Това каза пред БНР министърът на финансите Кирил Ананиев.

Той поясни, че са предвидени 1,6 млрд. лева за подкрепа на домакинствата, 576 млн. лева за бизнеса, 748 млн. лева за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и последствията, 76 млн. лева за национално съфинансиране от мерки, свързани с Covid-19.

„Няма популизъм и предизборни обещания. Предвиждаме буфер в бюджета за следващата година. Бюджетите на всички министерства и ведомства ще се финансират до декември с 95% от ресурса, а 5% буфер ще се използва за форсмажорни обстоятелства в системата на здравеопазването. Ако тези 5%, или 640 млн. лева, не се похарчат, те ще помогнат да не се надхвърли предвиденият дефицит от 3,9%. От тези 3,9% близо 2,5% са свързани с COVID-19 мерките.Няма да бъдат изоставени нито хората, нито бизнесът“.

Министър Ананиев допълни: „В края на периода ще бъдем с дефицит в рамките на 28,2% от БВП, което е далече от Маастрихтския критерий от 60%. През 2019 година средният дефицит на страните в ЕС е 77%, а на страните от еврозоната – 84%, като това е преди кризата“.

Финансовият министър подчерта, че в бюджета са предвидени и реформи, например в сектора на образованието, на здравеопазването.

„За първи път имаме голям приоритет - формирането на бюджетните взаимоотношения между държавата и общините. Със 732 млн. лева се увеличават всички видове взаимоотношения - за делегираните от държавата дейности, за изравнителната субсидия, за капиталовата субсидия“. Той увери, че полицаите не са забравени, защото от новата година се планира 10% увеличаване на техните заплати.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    39 3 Отговор
    И щото бил антипандамичен видиш ли, дайте да фалираме държавата, та да теглим кредити от МВФ, малко им е че им купихме 16 самолета от тях на двойна цена.

    Коментиран от #27

  • 2 С една дума

    36 1 Отговор
    Измислен, като пандемията.
  • 3 Леверкузен

    36 3 Отговор
    Залагате бомба на следващото правителство , а Борисов се е разбрал с ЕНП да спре фондовете когато бацун не е на власт и ще го обвържат с върховенство на закона......номерца
  • 4 Бягай

    22 4 Отговор
    в гората , другарьо , омазан си до ушите !
  • 5 Варна

    31 2 Отговор
    Нищо подобно! - Това е най- ужасният бюджет, който сме имали може би от времето на Костов. Некадърността на Ананиев е просто потресаваща! Имам усещането, че бюджета го е правил пожарникаря дето е функционално неграмотен в буквалният смисъл на думата. Крайно опасен бйджет! - Не ни чака нищо хубаво в следващите 3-ри, а в следващите 50 години.
    За тези хора трябва да има затвор!
  • 6 Българското робство

    30 2 Отговор
    Мутренското ви управление е антинародно.
  • 7 Деменцията

    20 2 Отговор
    Се бори с пандемията .Който и да победи ще е страшно.
  • 8 Приказки

    26 3 Отговор
    за пънове ! От дето минеш , трева не никне , заслужил си да си доизкараш живота в затвора !
  • 9 88888856352

    22 3 Отговор
    Този старец трябва да се пенсионира. Веднага. И при бай Ставри.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ван дер Любе

    15 2 Отговор
    Един пропаднал министър, който раздаваше заплати по 10 хиляди в министерството на здравеопазването, сега ни дава акъл защо Борисов раздава пари за своите хора. Но хората вече не искат да ви търпят. Заедно с Борисов до Кауфланд.
  • 12 мунчо

    13 2 Отговор
    киро вратаря на отбора на села Долна Секирна Пернишко е бюджетар толкова колкото цвета ПКП е председател на НС.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българка

    15 2 Отговор
    И кой го казва- министър провалил се в здравеопазването и послушко за раздаването/ грабенето на Борисов.
    Това не е антикризисен, това е антибългарски, антидържавен бюджет, обричащ и следващото управление, и поколения да изплащат дълговете на престъпната банда!
    УВОЛНЕНИ СТЕ ОТ НАРОДА!
    ОСТАВКИ!
  • 15 Българина

    8 2 Отговор
    Бюджет '21-ва е 'АЙДУШКИ....ГЕРБавите пак ще крАднат, като за световно.
  • 16 Врачка

    6 1 Отговор
    1.6 млрд.лъва за домакинствата?каквото и да значи това.Може би ще санират ,знам ли.Бюджета в тези му цифри ще стигне(ако) до изборите.После,Орешарски,кризата и международното положение.За справка бюджетът на здравната каса на Великобритания за 19/20 е бил 134 млрд Британски паунда.Някъде към 300 млрд.лева само за здраве.
  • 17 Гост

    4 0 Отговор
    Пудела киро, бойков изпълнител, смее ли да каже друго. Колкото и да подценявате обикновения човек, бай киро, няма кой да ги яде тия лъжи. Даже и тия, дето са на хранилката, бай киро, и на тях им е ясна т.пата ви игричка
  • 18 АНОНИМЕН

    5 2 Отговор
    Цитирам анонимен коментатор под друга статия на друг сайт"
    "Навремето Киро Ананиев замиташе следите от кражбите на Иван Костов, после тези на "царя". При Борисов не знам защо се прави че разбира от медицина и превенции на инфекции, ами не си подаде оставката, че да може да се назначи някой дето наистина разбира от тези неща"
    Със здравеопазването видяхме как се справи!
    Сега да видим с финансите какво попара ще ни надроби!
  • 19 Перо

    3 2 Отговор
    Института по микробиология към БАН работи по ваксината за КОВИД-19,от маса време и са стигнали до 1/3 от работата,а се финансират от държавата и ще работят така до пенсия! Същевременно са заложени в бюджета стотици милиони евро за покупка на ваксина от чужбина,до края на годината. Това е един от милионите примери за некадърно управление на бюджета.
  • 20 Пандемията сте вие

    6 2 Отговор
    Какъв бюджет може да има държава, на която мутрите съсипаха ЦЕЛИ БРАНШОВЕ още преди ковид? Очаквайте допълнителен тормоз над фирмите, за да може мутрите да си запълнят дупките в бюджета. Ако сега не сме във валутен борд, долара щеше да е не 3000 лв., а 30000лв. и да има Бойко Борисов ледников период.
  • 21 Българина

    6 1 Отговор
    Свищовската болница моли за одеала и печки, плевенската - за доброволци..............!!!!!!!!!!!!!!!!!

    А ХУНТАТА КУПУВА НОВИ АВТОМОБИЛИ за СВИНЕТЕ.
  • 22 Гост

    3 0 Отговор
    Дедо киро, плюшената играчка на бойко
  • 23 не толуп

    4 0 Отговор
    Да благодарим на другаря ИВАН КОСТОВ, че ни дари с двамата СУПЕР "ИКОНОМИСТИ" /БЮДЖЕТАРИ/ - Данча Ментата и Киро Вратарчето/Ананиев/.
  • 24 Пазете се

    4 0 Отговор
    Секта от Перник злепоставя най-долно хора по-поръчка на правителството чрез банда платени наркомани,неграмотни роми и пияници от улицата,клошари!
  • 25 Смех !

    2 0 Отговор
    Изкуфелия некадърник,чете какво му е написал Влади Горанов.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Няма страшно

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    - машината на Гутенберг работи яко !
  • 28 шундурко

    2 1 Отговор
    ПАМПЕРС ДР.ЪТ ПОМНИШ ЛИ КАК СЕ КАЗВАШ
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ е с КОРОНА ВИРУС това съобщи токущо той в фейсбук
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове