25 Октомври, 2020 14:00 1 998 18

Румен Христов: Това не е десен бюджет

  • румен христов-
  • бюджет 2021

Бюджетният дефицит вероятно ще е в рамките на 4,4 % от БВП, прогнозира лидерът на СДС

Румен Христов: Това не е десен бюджет - 1

"Ако трябва да го определя, може би е възможният или ситуационният бюджет, но във всеки случай не десен. Ситуацията не позволява може би да бъде истински десен бюджет. Това е възможното към този момент. Разбира се, винаги може да бъде критикуван. И ние имаме няколко забележки от СДС, но така или иначе това е рамката, върху която трябва да обсъждаме проектобюджет 2021 г.". Това заяви лидерът на СДС Румен Христов пред "Фокус".

Голямото харчене започна тази година. Разбира се, тя е много необичайна, както за България, за българската икономика, така и за Европейския съюз и целия свят. Аз с огромно задоволство миналата година коментирах балансирания бюджет, който беше внесен за пръв път от толкова много години от управляващите. Тоест, приходите бяха равни на разходите. Но, за съжаление, с навлизане на кризата всички тези очаквания се изпариха. И като говорим за голямо харчене, да кажем и тази година какво е положението, да започнем от базовата 2020 година: очаква се намаление на приходите в рамките на 900 млн. лева и покачване, увеличаване на разходите в рамките на 840 млн. лева. Тоест, бюджетният дефицит вероятно ще е в рамките на 4.4 % от БВП, или той ще се равнява на сума от 5.250 млн. лева.

Още от тази година започнаха тези харчове, защото наистина се появиха неочаквани нужди както с решаване на Ковид кризата, така и с подпомагане на тези, които са най-засегнати, имам предвид и гражданите, и фирмите. И то вероятно ще продължи, по-скоро то се вижда, че продължава и в 2021 година.

Тук проблемът освен харченето е и по какъв начин ще покрием този бюджетен дефицит, по какъв начин бихме могли да покрием.

Тези възможни начини са четири: на първо място - намаляване на разходите, което в условията на криза и очакванията на фирмите и на гражданите няма как да стане.

На второ място, увеличаване на приходите, но при положение, че икономиката се свива и ръстът на БВП тази година е отрицателен, а догодина се залага малък ръст, който няма да достигне предкризисното ниво, и това е нереалистично очакване.

Възможен вариант е вдигане на данъци, но по време на криза това не е най-препоръчителния от мен като десен човек мярка. И отиваме на варианта дългово финансиране. Няма да избегнем това, въпросът е да се намерят възможности за добра доходност както при теглене на външен дълг, така и при емитиране на вътрешни емисии. Но това е ситуацията в момента по отношение на макрорамката", коментира Христов.

"От тези 10 млрд. лева, ако мога да направя една равносметка, само около 300 млн. лева виждам, които се насочват към бизнеса.

Другите са свързани със социални програми и други дейности на публичната администрация, увеличаване на заплати на учители – това беше наистина ангажимент на кабинета в тяхната програма със 17%, увеличаване на средствата за здравеопазване с 650 млн. лева, от които мисля, че 400 млн. лева бяха за Здравна каса, останалите за т.нар. „първа линия“, както и за увеличаването на заплатите в бюджетната сфера.

Аз тук съм резервиран предвид факта, че по време на криза да увеличаваме така заплатите на калпак, както се казва, едва ли е най-добрият начин.

Имам резерви и по отношение на повишаването на минималната работна заплата. И ако допуснем, че все пак, за да компенсираме тези граждани предвид на повишените техни харчове от гледна точка на това, че някои от тях, от семействата им са загубили работа, налага се да се купуват повече лекарства, децата са често пъти в къщи, не знам дали стъпката от 40 лева беше точната.

Може би някъде около 20 лева повишаване на минималната работна заплата беше по-добре. Защото пък от друга страна работодателите и фирмите изнемогват – имат по-малко поръчки, налага им се да съкращават хора, а като им увеличим минималната работна заплата като база, тя повдига всички прагове на всички икономически дейности, и това затруднява бизнеса.

Общият извод е, че от тези 10 млрд. лева, да, и завишение в средносрочен план, аз после ще кажа няколко думи за средносрочната прогноза на военните разходи, аз съм привърженик на изпълнение на ангажименти, когато те са поети от България, имам предвид ангажимента към НАТО със сключването на договора с 2 % от БВП да се заделят за отбрана, но в такива тежки ситуации може би това не бяха най-важните приоритети за обществото и за нацията.

Да, действително ние трябва да бъдем лоялен и коректен член на НАТО и да изпълняваме своето задължение, но винаги има възможност да обосновем, защо в този период не можем да изпълним този наш ангажимент.

Пак казвам, от 10 млрд. лева дълг само около 300 млн. лева виждам пряко насочени към бизнеса за подпомагане.

Между другото, мерките, които бяха предприети, макар и трудно тръгнали с допълнителен дизайн, имам предвид 60:40, 80:20 и еднократна помощ на малки, средни и големи фирми, проработиха, помогнаха, но не бива да забравяме и продължаване на европейските програми и финансиране на инвестиционни проекти, защото иначе ще замръзнем на една точка от развитието си, а предполагам, че другите държави продължават да си правят обновление на икономиката и на оборудването, и ще дръпнат, както се казва, ако ние стоим на едно място още повече", каза още председателят на СДС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 психодесни

    13 2 Отговор
    ВсеДС и други психодесни сектанти, спрете се! Кажете добър ли е бюджета или не, а не дали е ляв или десен, на кого му пука?!
  • 2 Т44444478б

    18 1 Отговор
    Типичен доносник предател и изменник и политически пенсионер .
  • 3 РЪМПЕЗИ

    12 0 Отговор
    БЮДЖЕТА Е ЕВРО-КЮЛЧЕВО-ЧЕКМЕДЖИЙСКИ ....БАРЦЕЛОНСКО-ДРОНСКИ БЮДЖЕТ....
  • 4 Анарх

    8 1 Отговор
    Терена е миниран, бизнеса е съсипан, ако има безстрашни да управляват да заповядат. Дано да имат късмет да ни изведът в 20 век,, защото в момента сме 19 в.
  • 5 мунчо

    9 0 Отговор
    ТОЗИ БОРСУК от кога започна да разбира от Бюджет!?!
  • 6 Българка

    9 1 Отговор
    Това е загробващ антибългарски бюджет. Харчовете 40 лв за всяко дете, 300 лв за дете в 1-ви и 8 клас, по 0 лв на всеки пенсионер- всичко на калпак, без дори много от получателите да имат нужда и да го оценят. Това противоречи и съсипва социалната и пенсионната политика. Милиарди, предвидени за въоръжаване, без България да е заплашена от никого и по време на криза, си е като пир по време на чума
    ТОЗИ АНТИБЪЛГАРСКИ БЮДЖЕТ Е ВЗРИВ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ!
    НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИЕМАН!
    ОСТАВКИ СЕГА!
  • 7 кабел

    4 1 Отговор
    Румен Христов: Това не е десен бюджет,а супердесен ъперкут за пенсионерите със средни пенсии!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 дедо Флашко

    6 1 Отговор
    "Милиарди, предвидени за въоръжаване, без България да е заплашена от никого и по време на криза, си е като пир по време на чума." ПРАВА СТЕ,ГОСПОЖО. Ако някой иска да заплашва България,не би го направил,защото руските ракети от Владивосток вече са прицелени тук. Това е първо,и второ:Скоро американски неканени военни ще довтасат от Гермината на баба ни Меркел. Точка по въпроса. Казах!
  • 10 Румен

    3 1 Отговор
    коронпето, колкото е по десен е по лесен за кражба
  • 11 Румен е

    4 0 Отговор
    коронпиран да си спомни новозагорско пиле.
  • 12 Ахмед Дуган

    5 0 Отговор
    му казваше "руменчо". свидетел съм.
  • 13 Румба

    4 0 Отговор
    мязаш на алкохолик не пил месец, щоне млъкнеш никой не го е за твоето чнение.
  • 14 Де Факто

    5 0 Отговор
    Тия 'АЙДУЦИ още сънуват "леви" и "десни".Абе нали всички са един дол дренки, бре.....Както казах: 'АЙДУЦИ.
  • 15 Сск

    3 0 Отговор
    Тези ще ни припмнят 1990г.Ще се раздават скоро купоните за хляб и кисело мляко.
  • 16 Анонимен

    0 0 Отговор
    При раздаване на купони има обрат, не на ромите. Миналият ден на два пъти с такси по или над 10 чанти, плюс цял пакет брашно, смятай, обшо над 20 чанти.. А юрист с жената с торбичката от пазара пълни и не плаща, а бе юрисконсулт. Много умен, но не всеки има клиенти.. Докараха народа до кривата круша, нищо че са чели много повече от някои първи горе. Не трябва да се обиждате. И овчаря не е бил, а е с отличуе, но живота.. И той.. Не става не само за.. А и за депутат. Родопчанин, умен, завършил с отличие ми казва, който е учил с него. За Рунен Христов нищо.. Ние сме автентични антикомунисти и кво. При живково.. При демокрацията.. Не чакаме някой, а сами действат децата ни. Всички лежали по белене, убити от комунисти след 1944,коконите от градски.. Живите, да не се ходи до урните. Да си гласуват комунистите бсп дпс и герб. Моите не ходят..
  • 17 Горски

    1 0 Отговор
    А бе не разбирам! - Що всички, дето не са завършили счетоводство и финанси се изказват по бюджата! - Всички безхаберници дават мнение!!!
    Сега чакам Митьо Очите, Маджо, някоя синоптичка и разбира се някой ВиК специалист да дадат коментар...
    - Направо съм в шах!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове