Last news in Fakti

26 Октомври, 2020 08:45 2 951 29

Гафовете на прокуратурата ни струват по 11 453 лв. дневно

  • прокуратура-
  • дела-
  • съдебни дела-
  • данъкоплатци-
  • данъкоплатец

Прокуратурата губи около 85% от заведените срещу нея дела

Гафовете на прокуратурата ни струват по 11 453 лв. дневно - 1
Снимка: БГНЕС

Всеки работен ден данъкоплатците дължат средно по 11 453 лв. заради лошата работа на прокуратурата. От началото на 2019 г. до 5 август тази година държавното обвинение е осъдено по над 370 граждански дела за обезщетение и дължи общо 4 787 594 лв. Прокуратурата губи около 85% от заведените срещу нея дела.

Това показва проучване на вестник "Сега" на всички дела по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ) срещу прокуратурата, по които се е произнесъл Върховният касационен съд в този период. За цялата 2019 г. сумата е 3 145 422 лв., а от началото на тази година до август - 1 642 172 лв. Отделно се дължат лихви и разноски.

Последните публични данни за общата сума, която прокуратурата е осъдена да плати по ЗОДОВ, са от доклада за 2016 г. – 2.5 млн. лв. През 2015 г. обезщетенията бяха пак толкова, а през 2014 г. – 3.65 млн. лв. През 2017 г. държавното обвинение излезе с нелепата версия, че не събира такива данни, и ги скри от отчетите си. Оттогава данните липсват, затова от "Сега" са поискали справка от Върховния съд за делата и ги прегледа едно по едно.

Най-голямото обезщетение, присъдено през разглеждания период е на военния прокурор Илиан Георгиев - 130 000 лв. На толкова бяха оценени вредите, които прокурорът е претърпял от незаконни обвинения в длъжностно престъпление, държане на патрони за пистолет без разрешително и присвояване. Първата инстанция му беше присъдила 400 000 лв., но апелативният съд намали размера на обезщетението, а върховният съд отказа да се занимава с казуса.

На В.Т.П. са присъдени общо 113 000 лв. - 80 000 лв. за неимуществени вреди и 33 585 лв. за имуществени вреди с лихвите. В.П. е бил разследван за финансови престъпления, а след това делото срещу него е прекратено поради липса на вина и престъпление. Наказателното производство продължило повече от 16 години, година и 5 месеца човекът е бил в ареста, а след това повече от година под домашен арест. През това време двете му деца били ученици, случаят бил отразен в медиите, това го сринало психически.

92 000 лв. и още над 16 000 лв. за съдебни разноски получава Л. П. Х. - бивш главен специалист от ЦКБ, обвинен за престъпление по служба. Делото срещу него започва през 1999 г. и приключва окончателно през 2016 г.

Най-ниското обезщетение, присъдено през разглеждания период, е 300 лв. То е заради инициирана от прокуратурата процедура по закона за здравето. По друго дело заради незаконно задържане П.С. получава 500 лв. за вреди. Повечето обезщетения обаче са четирицифрени суми, като има и много над 10 000 лв.

Броят на влезлите в сила осъдителни решения срещу прокуратурата по ЗОДОВ, както и на хората, на които е присъдено обезщетение, устойчиво се увеличава. Това се казва в доклада за дейността на държавното обвинение за 2019 г. Миналата година осъдителните решения, които са влезли в сила, са 331, при 302 и 280 в предишните две години. А хората с обезщетения са 339, при 305 и 297 за 2018 г. и 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 каскетов

    42 3 Отговор
    ......Гафовете на прокуратурата ни струват по 11 453 лв. дневно..................ТОВА НЕ МЕ ИНРЕРЕСУВА , РАБОТАТА МИ Е ДА ПАЗЯ .....ШКАФЧЕТО И ГАРДЕРОБА !!!

    Коментиран от #29

  • 2 Ха ха ха

    29 2 Отговор
    И да ги губят, пак печелят, делят парите със съдиите! Ах в България имаш ли пари, никой те не бара!
  • 3 БАЙ Х@Й

    35 1 Отговор
    Така е защото ЕДИН ПИЕ, А ДРУГИТЕ ПЛАЩАТ!!!!
  • 4 Българка

    40 2 Отговор
    Спешна реформа в съдебната система, направена от професионалисти, което значи друго правителство и парламент!
    Спешна оставка на Каскет и търсене на съдебна отговорност!
    ОСТАВКИ!!!!!!!!!!!!
  • 5 Дедо Jo

    37 2 Отговор
    Нека някой пак да ми каже, че прокуратурата не е за разформироване!

    Времетo минава, Нaрoдът пoумнявa, ГEРБ си зaминaвa!
    Дано на Баце не му се размине!
  • 6 бушприт

    18 0 Отговор
    КОНГРЕЧУЛЕЙШЪН!
  • 7 Маргинал

    25 0 Отговор
    Некадърниците да носят лична отговорност и да влизат в затвора.

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Г-жо Робева, дано успеете да си върнете

    19 1 Отговор
    Имота, за обикновените хора е почти невъзможно да получат справедливост от Прокоратура и съд, дано имате късмет!!! На запад от Врачанско е още по Трагична практиката да се Крадът Имоти, цяли предприятия се иземват от собственицитеУзаконено от Съд, Нотариус и ЧСИ, бивши милиционери, корумпирани кметове, действащи полицай!!! Феодализъм в Северозападна, Монтана окръг, Начело!!!!

    Коментиран от #22

  • 9 Българина

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "Маргинал":

    Ако това стане, можеш да бъдеш сигурен, че в кочината ни ще има ред.И още.Да се криминализират САМО взимането на подкуп(а не даването), купуването на гласове(а не продаването).КРАДЛИВИТЕ и МЪРЗЕЛИВИ УПРАВНИЦИ обаче НЕ ИСКАТ, защото КРАЖБИТЕ ИМ ОТИВАТ В ИСТОРИЯТА.
  • 10 кмнб

    2 15 Отговор
    Как прокуратурата губела 85% от делата, щом почти всички осъдени са с присъди, а оправданите са нищожен процент? Поглеждали ли сте статистиката за % осъдени и % оправдани?
    Оправдателните присъди са нищожен %.

    Коментиран от #19

  • 11 Димитров

    14 0 Отговор
    Някога ще дойде време и прокуратурата и съдебните състави с оборени присъди в Страсбург финансово да отговарят за некачествената си работа или умишлено такава!Някога,но не сега!
  • 12 Тук

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Маргинал":

    Само че не виждам кой ще инициира и проведе тази реформа! Която партия го запише в предизборната си кампания, ще гласувам за нея
  • 13 Българското робство

    10 0 Отговор
    Главният въпрос е защо е така? В отговора се съдържа така наречените държавни институции в чий интерес работят и имали върховенство на закона. Ако те са държавата, какви тогава са хората в държавата?

    Коментиран от #18

  • 14 ПСР

    12 1 Отговор
    "Прокуратурата губи 85% от заведените срещу нея,дела...."
    Какво да се коментира повече.....
  • 15 big

    16 0 Отговор
    Това може да бъде прекратено само в един случай: прокурорите лично да плащат осъдителните присъди. Тогава ще прецизират своите действия и донякъде ще се ограничи зависимостта им по различни причини, т.е. корупцията. При втори случай да се уволняват и да нямат право да работят във всички сфери на правораздаването!
  • 16 КАСКЕТура

    5 1 Отговор
    Плащайте и си налягайте парцалите, докато не ви набутаме за 8 месеца зад решетките.ТУЛУПИ.
  • 17 Азз

    9 1 Отговор
    Сега, помислете!
    Някои дела са такива, че умишлено да се загубят!
    Пример - аз съм някой, имам бизнес. Договаряме се с прокурора, и той ме грабва - измислят 1000 глупости, за да ме натопят за нещо. Така...ПОСЛЕ АЗ ГИ СЪДЯ в Страсбург, а обезщетението го делим!!
    Това е схемата, знам за такива примерно в Русе!
    Мислете!
  • 18 Азз

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българското робство":

    Прочети ми коментара, номер 17

    Коментиран от #24

  • 19 Илона

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "кмнб":

    Чети. Става въпрос за заведените СРЕЩУ НЕЯ дела.

    Коментиран от #23

  • 20 оня с коня

    0 8 Отговор
    Прокуратурата е ДЪРЖАВЕН ОРГАН и работата му е да Обвинява.А е казано:"Който не работи,Той не греши.Съдилищата пък са няколко вида - 1-ва,2-ра,3-та и т.н. Инстанции.Те СЪЩО грешат,затова и Законодателя ги е предвидил за да не бъде Невинния осъден като Виновен,а Виновният да е "Преосъден".В Инфото изнесено в Статията има КРЕЩЯЩА Неточност,че Гафове на Прокуратурата ни стрували Едиколко си,защото тия Пари изплатени като Обезщетение ОСТАВАТ В БГ!А тия на които се присъжда Обезщетение от Съда и се "Опаричват" ,НЕ СА ЛИ Едни от нас?И преди да отсъдим Колко е Читава и Компетентна Прокуратурата ни,ЗАЩО ЛИПСВА %-ТА на Загубените от нея Обвинения спрямо ЦЯЛАТА Й ДЕЙНОСТ?А идеята е елементарна - Да се НЕГЛИЖИРА дейността на Прокуратурата,като в Настоящия Полит. Момент,за да се изкара че Гешев не си върши работата като Началник.Както и да е - Ефект от Статията няма как да има щото сме си свикнали на номерата,нека не забравяме че и Журналистите Хляб ядат и Семейства хранят и няма никакво значение дали тая или оная Статии били "Поръчкови"!:)
  • 21 Хаджиментов

    3 5 Отговор
    А колко ни струват депутатите, някои от които редовно не са в залата или "стачкуват" с месеци, издръжката на политическите партии, охраната на Сульо и Пульо, чистенето на обществените сгради, изпоцапани с яйца, домати и какво ли не от "борци за ред и законност", безсмислените разходки на резидента и жена му и т.н.?!?!?
  • 22 Патиланско царство

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Г-жо Робева, дано успеете да си върнете":

    На наш имот си построиха къща, пак по времето на соца. Издават се фалливи скици и нотариални актове, и вече десетки години трябва да доказваме очевидни неща. Все едно да се легитимираш с лична карта и да ти кажат : не си ти, друг си и да има нужда от тълкуване.
  • 23 кмнб

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Илона":

    Срещу нея завеждат дела, само тези с оправдателни присъди.
  • 24 Българското робство

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Азз":

    Тук основно става въпрос как държавните структури се използват като репресивни инструменти. В случая на прокуратурата, даже и заплащаме за това. Класически пример е бивш военен министър, който на всичкото отгоре го унизиха-с белезници, накараха го да пада на колене и казаха че е престъпник. Произнесаха се като последна инстанция, а за това не носят лична финансова и съдебна отговорност. За да бъдем СВОБОДНИ има два фундамента :защита на ЛИЧНОСТТА и защита на СОБСТВЕНОСТТА. И за да не бъдем бедна държава, държавата да не пречи на бизнеса. Защото за да имаш хляб на масата, трябва да си го омесиш.
  • 25 chi

    3 0 Отговор
    Нещата са за съд, само че международен!
  • 26 Време е

    2 0 Отговор
    Каскета да плаща, като му удържат заплатата.
  • 27 Хуяк блядь. Вот так вот,

    1 0 Отговор
    Гаранция Мутристан,народа плаща. Айде за тая година да е повече,та белким като българските папуаси се бръкнат още по-дълбоко в изтънелия джоб,излязат на Протест. А не ракийката,салатката и пред телевизора,да надига чашите.
  • 28 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Наложително е фундаментална промяна на системата! А за начало на Нова работеща но за гражданите е Разследване на Главна прокуратура какви са ги вършили и всичките и до сега нейни шефове!!
  • 29 Прокорор

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "каскетов":

    А колко губим на ден от кауна и жена му /които нищо не са свърши ли за 4 годиниа колко пари влизат в хазната само от имотите те са за над5-6милиона на година много вие мъка че ви вземат откраднато тот народа така ще бъде. Кремиковци за 1$
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове