Last news in Fakti

26 Октомври, 2020 17:27 3 648 54

Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на армията ни от 20 години (СНИМКИ)

  • учение-
  • корен-
  • балканска стена - 2020

Днес бяха демонстрирани способности в един междинен етап в цялостното провеждане на тактическото учение с бойни стрелби

 Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на армията ни от 20 години (СНИМКИ) - 1
Снимки: МО

„Учението на Сухопътните войски „Балканска стена - 2020”, което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е най-мащабното за последните почти 20 години. В него участват над 2400 военнослужещи и около 700 единици техника. То има за цел в реални условия да създаде онези умения, които до момента са придобивани в по-малки войскови формирования“. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който наблюдава изпълнението на задачите от военнослужещите заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 26 октомври.

 Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на армията ни от 20 години (СНИМКИ)

Министър Каракачанов поясни, че са взети всички предпазни мерки срещу заразяване с Covid - 19. На военнослужещите са направени тестове предварително като не са установени заразени. Заради съмнения в здравословното му състояние, един военнослужещ е бил отстранен от учението. „Може да се наложи дълго време да живеем с пандемията, но това не означава, че армията ще прекрати своята подготовка и няма да изпълнява своите задължения, които са и вменени по конституция“, категоричен бе министърът на отбраната.

 Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на армията ни от 20 години (СНИМКИ)

На въпрос за готовността на армията да помогне в борбата с разпространението на Covid - 19 министърът съобщи, че са направени необходимите разчети и Българската армия ще окаже съдействие, ако такова и бъде поискано. “Винаги имаме готовност за полеви болници. През пролетта направихме разгръщане и, ако се наложи, могат да бъдат разгърнати отново“, заяви министър Каракачанов.

Попитан за критиките, че се изразходват много средства за отбрана министър Каракачанов заяви: Разходите, които прави Министерството на отбраната, са съобразени с бюджета и с националния план за достигане на 2% от Брутния вътрешен продукт. Нищо повече не харчим. Това достигане на 2% ще се случи едва през 2024 г. Така че, ако някой си търси теми за предизборна кампания, да бъде така добър да не се занимава с армията, а да се замисли какво е направил той и какво е пропуснал да направи, когато е управлявал държавата. Армията не може да бъде изоставена на произвола на съдбата заради голословни приказки на този или онзи политик. Армията беше нарязана, заплатите не бяха увеличавани, учения не бяха провеждани, подготовката беше изостанала заради такива популистки изказвания. Няма армия в света, включително по време на криза, която да спира да съществува“.

Основната задача, поставена с учението „Балканска стена“ е: „Цялата 61-а механизирана бригада да бъде развърната на поле, в истински условия. В продължение на почти 18 години това бе правено първо с един батальон и след няколко месеци – с друг батальон. След 18 години имаме възможности и ресурсно осигуряване, които ни позволяват цялата бригада да дойде на това учение“, посочи бригаден генерал Валери Цолов, който е офицер, провеждащ учението. „Днес бяха демонстрирани способности в един междинен етап в цялостното провеждане на тактическото учение с бойни стрелби. Учението продължава с действия на отбранителна тематика“, каза още бригаден генерал Цолов и благодари на медиите за интереса: „Така се виждат реалните възможности на Българската армия. Днес видяхте взаимодействието, работата на командирите, работата на щабовете. Това имаме като техника, това владеем до съвършенство, с това сме готови да изпълняваме нашите задачи. Когато българското общество ни даде нова техника, бъдете убедени, че ние ще я изучим и използваме“, посочи още бригаден генерал Цолов.

 Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на армията ни от 20 години (СНИМКИ)

Той благодари на кметовете на общините Хасково и Стамболово, които са предоставили за ползване общински имоти извън района на полигона, на МВР за организацията на движението по републиканската пътна мрежа и на НКЖИ за подкрепата, оказана за предислоциране на техниката от пунктовете за постоянна дислокация до Учебен полигон Корен. Съществената работа по организацията на учението е извършена от Командването на Сухопътните войски, реалното планиране и водене на боя – от ръководството на 61-а механизирана бригада. „Нека отдадем заслуженото и на българския войник, сержант и офицер за техния висок професионализъм и всеотдайност към професията, за да е сигурно българското общество, че ние сме в състояние да изпълним нашите задачи“, каза още той. Бригаден генерал Цолов също подчерта, че са се съобразили с условията на пандемия, в които е проведено това мащабно учение, и са взели необходимите мерки за предпазване от заразяване с Covid-19.

 Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на армията ни от 20 години (СНИМКИ)

Министърът на отбраната и началникът на отбраната бяха посрещнати с почетен караул, след което командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов изнесе брифинг за провеждането на учението. Командирът на 61-а бригада бригаден генерал Деян Дешков представи състоянието на военното формирование, след което бяха изпълнени тактическите действия. Тактическото учение „Балканска стена – 2020“ ще продължи до 30 октомври. Темата на учението е „Участие на 61-а механизирана бригада в отбранителна операция на Сухопътния компонент”. Утре, 27 октомври, министърът на отбраната, началникът на отбраната, гости и медии ще наблюдават демонстрации на способности на участници в учението.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    67 7 Отговор
    Абе Шкембо точно сега в най голямата здравна криза ли се прави това!?!?

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 смех

    52 3 Отговор
    Тоя ченгаджийска униформа ли са му дали? Иначе кубинките номер 40 са му изровили.
  • 4 Колкото

    49 3 Отговор
    висок , толкова и широк ! Само злини подире му !

    Коментиран от #54

  • 5 Да,бе

    45 6 Отговор
    Учение по миене на чиниите на гостите, то без туй цялата армия ще се събере в една кухня на бившата ни армия.
  • 6 БОЗА

    48 4 Отговор
    Ма кво униформище са му спретнали на рекламното лице на БИЛА...също африкански диктатор... ;-))))))
  • 7 др Гей Билтс

    6 14 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Каракачанките ще ви боцкат. Оставете ги да тренират, да не нацелят некоя артерия по погрешка.
  • 8 Кюфте

    35 3 Отговор
    Преди затвора ходи на учения. УтреПахте се последните месеци от учения. По колко взимате и къде отиват средствата? Оставка, народен съд и затвор до живот.
  • 9 Гражданин

    35 3 Отговор
    Съд и затвор за този разпространител на вируса!
  • 10 Лост

    30 1 Отговор
    Балканска или подпорна стена?
  • 11 chi

    30 1 Отговор
    Каракачанов, Каракачанов вятър та вей на бял кон!
  • 12 Потрес

    31 3 Отговор
    Да вметна, не виждам маски! Къде са маските! Вие се учете, харчете пари, а цели отрасли ще останат без пари и само 60/40 позорната мярка на сокачева
  • 13 ДОН БАЛОН

    35 1 Отговор
    Я , ЧИЧКО БАРБАРОН В УНИФОРМА !

    Коментиран от #20

  • 14 Да влезе

    27 1 Отговор
    в танка ! Експерта от ДС по грабене !
  • 15 Била торбичка

    42 0 Отговор
    .Каракачанов е срам за армията.ВЪН,ОСТАВКА,ДЕБЕЛАНКО СМЕШЕН.
  • 16 да де

    36 5 Отговор
    Само хабят и без това ограничения ни ресурс, Какви учения ги тресат, кой воюва вече по този начин да разгръща цели бригади в полето къде ще ги унищожат за нула време, пълни смешници.

    Коментиран от #27

  • 17 ЦРУ

    22 5 Отговор
    УЧАСТВАТ ли АМЕРИКАНЦИ и други от съюзника ни НАТО ??? Това учение е ...за да покаже на Сърбия ...и СЕВЕРОАЗИАТСКИЯТ АГРЕСОР.....че " НЕМА ЛАБОВО "....БГ е НАДЕЖДЕН партньор и пази ТВЪРДО ИСТОЧНИЯТ фланг на НАТО !
  • 18 Като гледам

    31 1 Отговор
    Снимката явно Мишлен е спонсор на учението.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 БОЗА

    45 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДОН БАЛОН":

    Интересно,какво има на пагоните...аз залагам на кръстосани наденици... ;-)

    Коментиран от #45

  • 21 Draco

    31 0 Отговор
    Имаме най-мащабния(дебелия) селяндур министър на отбраната след националния предател Луджев !
  • 22 666666

    21 3 Отговор
    Хахаха смешници.Аспарух е имал по многобройна добра армия.
  • 23 Походка

    23 0 Отговор
    на пингвин , от тлъстини и ръцете си крадливи не може да прибере дори и ги мятка за равновесие ! Срам за България !
  • 24 гост

    30 1 Отговор
    Страхотна техника и БРДМ и БМП-1 И ЗКУ на ЗИЛ. 1972- 74 г. като служих беше същата без БМП. А нашивките на пагоните на Шкембе воевода съ същите като на Муамар Кадафи.
  • 25 Северозапад

    26 1 Отговор
    Учения...жив таш.ак... На ученията Гранит 74 (с Варшавския договор) участваха 1.6 млн войници, 670 самолета и над 3000 танка, останалия дребосък не го броя! Само от българска страна участваха 56000 военни с техниката - почти три пъти повече от цялата ни днешна "армия"!

    Коментиран от #49

  • 26 БиБи Кинг

    19 0 Отговор
    Красе, бива ли тай бе баце? На првото фото на половината има седем човека а на другата половина си само ти бе баце! Засрами се, че ги накараш кодак да измислат оше по широкообективен апарат бе!
  • 27 оня с коня

    3 22 Отговор

    До коментар #16 от "да де":

    Твърдиш че се "хабели" Ограничените ни Ресурси а е добре да знаеш,че по % от БВП ОТДЕЛЕН ЗА ВЪОРЪЖАВАНЕ БГ е Първенец в Европа.Тревожиш се и че "Някой" щял да Унищожи трениращите ни войски.И КОЙ е тоя "Някой"?А не допускаш ли че ПРЕДИ въпросният "Някой" да започне да унищожава наред Армията ни,САМИЯТ ТОЙ ще бъде Ликвидиран?А накрая За Капак уж определяш Армията ни като "пълни смешници" но чудно ЗАЩО вместо да се заливаш от Смях,Ти си буквално ПАРАЛИЗИРАН от Злоба?

    Коментиран от #37

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Жан

    24 1 Отговор
    Какъв министър е този като не е виждал казрма дори? Сигурно и съвети дава как да се борави с някои видове оръжия. Този не е голем смех, този е трагикомедия и отвръщение взети заедно.

    Коментиран от #33

  • 30 Психо Доктор

    21 1 Отговор
    Пародия на Нато Армия със с съветска техника от преди половин век и на Министър историк без военно звание (Пагоните му са с герба и надпис МО) . Все едно да пратиш доктора да управлява автосервиз, ще им пише рецепти за .... , Инженер да води счетоводство ..... или "Полицай" да управлява неполицаи. Пораженията ще са фатални и необратими. Пази боже да не се разболееш, да ти се повреди колата или ..........да си роден в тази държава.
  • 31 ген КОЛЕВ

    16 1 Отговор
    ТАКОВА ЧУЧЕЛО /този на снимката/ в Българската армия НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!!!
  • 32 Бай Иван от Каспичан

    10 1 Отговор
    На кое? Ама верно ли, ние и армия ли имаме😕😡😕
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 хахаха

    7 0 Отговор
    Торбаланов ситно ,ситно кърши снага на плаца.....Състава ``падна от коня`` ....
  • 36 Варна

    9 0 Отговор
    А бе! - Само в школата за Запасни Офицери правихме по- големи учения на ганко- стрелковия полигон. За какви мащабни учения овори тоя?
  • 37 Варна

    11 0 Отговор

    До коментар #27 от "оня с коня":

    А бе Кон! - Що така помня, че не си ходил в казарма? - Гледам акъл даваш...

    Коментиран от #39

  • 38 Ккк

    6 0 Отговор
    Пагоните на тоя какво означават?
  • 39 Ама как

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Варна":

    Да не е ходил в казармата .Тогава служеха само мъже в армията.Не може да е пропуснал. Пък после си е купил кон.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хао

    9 1 Отговор
    На тая свиня и униформа са и ушили
  • 43 ЦитатСамолет

    1 0 Отговор
    „Мoжe дa ce нaлoжи дългo врeмe дa живeeм c пaндeмиятa, нo тoвa нe oзнaчaвa, чe aрмиятa щe прeкрaти cвoятa пoдгoтoвкa и нямa дa изпълнявa cвoитe зaдължeния, кoитo ca и вмeнeни пo кoнcтитуция“... това същите хора, които поръчват още самолети ли са ... че ако няма армия, за какво ще са ни самолети ?
  • 44 Ventura

    6 0 Отговор
    Тоя тарбух не е обличел униформа когато трябва, сега от плат за двама са му спретнали една. Голямо разточителство за бедна България!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Руски фенклуб Копринка

    2 0 Отговор
    Дроновете на азерите унищожиха 33 танка за един ден..... Тези Бешки за кокко време ще ръждясат ?
  • 47 СводкаНаМО

    9 0 Отговор
    Най-мащабното нещо в мащабното учение беше мащабното шкембе на министъра!
  • 48 минчо

    3 1 Отговор
    2 % ОТ БЮДЖЕТА НА СВЯКА ДЪРЖАВА ОЗНАЧАВА ЗАПОЧВАНЕ НА ПОДГОТОВКА ЗА ВОЙНА.ОТ 1933 ДО 1939 ПОВЕЧЕТО СИЛНИ СТРАНИ СА ДОКАРАЛИ БЮДЖЕТА ДО 2%.ЕЕ СИГА ДА ЗАДАДЕМ РИТОРИЧЕН ВЪПРОС ЕС ДОСТИГНА 2 % Е С КОЙ ЩЕ СЕ БИЕМ?РУСИЯ Е ТРЪРДЕ СИЛНА А ТУРЦИЯ Е ТЪРДЯ СЛАБА ЗА ЕС.КАЖЕТЕ ЗА КОЯ ВОЙНА НИ ГОТВЯТ
  • 49 Истината

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Северозапад":

    За това и Варшавския договор се разпадна!
  • 50 Истината

    5 2 Отговор
    В бюджета на България за 2021 година трябва да има "0" лева за военни играчки!В криза сме.Тия пари трябва да бъдат разпределени за социални разходи.
  • 51 Ген Майтапчииски

    2 1 Отговор
    300 000 военни, около 36 000 танка и друга бронирана техника, около 1000 самолета и хеликоптера и 80 кораба са участвали в учението Восток а за една година в Русия са направили 2240 учения обречени сме ако воюваме с тях
  • 52 Потрес

    2 0 Отговор
    Аз лично се срамувам и от този, а военните не знам ?
  • 53 Вуй

    2 0 Отговор
    Каква армия бе,смех,сега няма армия
  • 54 Лалев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Колкото":

    Кафяви злини миришещи на зло
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове