4 668 31

Кьовеши разговаря със зам.-главния прокурор при ВКП

Народното събрание скоро ще приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които националната правна уредба се привежда в съответствие с дейността на Европейската прокуратура

Кьовеши разговаря със зам.-главния прокурор при ВКП
Снимка: БГНЕС

Днес, 26.10.2020 г., се проведе видеоконферентна среща между европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и Красимира Филипова, заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура.

По време на срещата, проведена по инициатива на г-жа Кьовеши, бе обсъдено функционирането на Европейската прокуратура и броя на европейските делегирани прокурори, които ще работят в България. Г-жа Филипова декларира позицията на главния прокурор г-н Иван Гешев, изразена и в предходната му видеоконферентна среща с Кьовеши, проведена през м. юни тази година, че двама европейски делегирани прокурори ще са недостатъчни предвид обема на предстоящата работа.

Заместник-главният прокурор сподели очакванията си пред Кьовеши, че Народното събрание скоро ще приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които националната правна уредба се привежда в съответствие с дейността на Европейската прокуратура. С промените се определя статутът и правомощията на европейските делегирани прокурори, като се гарантира независимостта им при упражняване на функциите по ръководство и надзор върху разследванията от компетентността на Европейската прокуратура.

Зам.-главният прокурор Красимира Филипова отново заяви принципната позиция на главния прокурор за подкрепа на Прокуратурата на Република България в усилията на Кьовеши за осигуряване на кадрова обезпеченост и съответен бюджет за успешно функциониране на новия орган на Европейския съюз с децентрализирана структура, както и за активно и ползотворно партньорство в борбата с престъпленията, засягащи финансовите интереси на Съюза.

Филипова използва случая, за да поздрави Лаура Кьовеши за официалния старт на работата на Европейската прокуратура, даден на тържествена церемония на 28 септември пред Съда на ЕС, на която европейският главен прокурор и европейските прокурори от държавите - членки встъпиха в длъжност. Сред тях бе и българският представител Теодора Георгиева, съобщават от пресцентъра на ПРБ.

Европейската прокуратура е независим орган на Европейския съюз, на който е възложено провеждането на разследвания, наказателното преследване и предаването на съд на извършителите на престъпления, засягащи финансовите интереси на Съюза. Организирана е на централно ниво и на децентрализирано ниво. Централното ниво се състои от централна служба при седалището на Европейската прокуратура в Люксембург. Децентрализираното ниво се състои от европейски делегирани прокурори, които са установени в държавите членки. Европейската прокуратура осъществява наказателно преследване за престъпленията от компетентността ѝ и упражнява функциите на прокурор пред компетентните съдилища на държавите членки.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Какво разговаря

  103 8 Отговор
  Всички разбрахме че всичко е един фарш , българският народ ще гладува и ще изчезне! Браво Бойко!

  Коментиран от #29

 • 2 така де

  92 4 Отговор
  Те защо Гешака се самоизолира вирусно.

  Коментиран от #30

 • 3 Дельо Хайдутин

  104 6 Отговор
  Гешеф е позор! Страхливец!
 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 5 Боко

  86 3 Отговор
  Само и само да останат на власт всичко ще обещават. Направо да идват и да бесят изедниците.
 • 6 карай до край

  68 4 Отговор
  тоя вирус е параван за корумпета каскедупета

 • 7 Да почват с направата на клетки...

  37 4 Отговор
  Първо да пуснат поръчка за десет хиляди метални клетки за самото начало на цирка.То няма да са достатъчни,но за по главните играчи на разграбването на България за начало ще стигнат,а за после ще се направят достатъчно за всички играли някакви роли в този пъклен план...
 • 8 Платени

  7 4 Отговор
  Новини
 • 9 Ventura

  43 6 Отговор
  Разговора можеше и он-лайн да се проваде! Ама милиционера не разбира езици, пък е страхлив, като началника си, и праща замесника си. А той горкия неможе да взема решения, и да дава адекватни отговори. Кашата е голяма!

  Коментиран от #22

 • 10 chi

  45 5 Отговор
  Каскета сигурно кръв пикае
 • 11 Кьовеши каза

  9 21 Отговор
  Болшеветата да се готвят

  Коментиран от #12

 • 12 Бат Бойко нощния бандит

  24 3 Отговор

  До коментар #11 от "Кьовеши каза":

  А ,не мой така!Още не ми се ходи при бай Ставри.
 • 13 Маргинал

  29 4 Отговор
  Каквото и да стане пак ще е по добре от сега.
 • 14 Перо

  33 4 Отговор
  Подчовеците-главатари на мутренската хунта,не може да се уплаши,защото не разбират от дипломатичен език. Те разбират само от дърво,пистолет към главата или чукане на камъни в трудови лагери. Сега мислят като тиквата,че в ЕС са тъпи,а хераковския циганин е най-умния в шайката.
 • 15 един от стадото

  28 4 Отговор
  виж ти новини. Значи до сега не сме я карали по европейски тертип. Тя Кьовеши трева пасе. И наща патка мисли, че я будалка и оная и вярва. Като ще е върховенство на закона да е. За мен един от стадото и за чобанина..
 • 16 Само ако знаеше Кьовеши

  23 3 Отговор
  В България изтезават хора! People are being tortured in Bulgaria!
 • 17 Фактъ

  28 3 Отговор
  Не мога да ги разбера Боко и Гешев , не е ли им неудобно ! Как не можаха да научат един чужд език , срамота е ?! Мен ме е срам заради тях , излагат ни навсякъде .
 • 18 Фаро

  24 2 Отговор
  Отиваме към промяна,но сегашните бандити ще избягат с многото пари,които народа ще връща под зоркия поглед на правосъдна Европа
 • 19 Сумо

  19 2 Отговор
  Ааааа ето защо Геша е с вирууууус.Некомпетентните, оклепаните и зависимите правят точно така.Никой не може да се крие постоянно.Всичко после излиза като пяна на боб.
 • 20 оня с коня

  6 16 Отговор
  Е нали тука Русофилското стадо заплашваше на Гьотере как ще Дойде ЛИЧНО Кьовеши и ще сложи ПРАНГИТЕ на бат Бойко?Пък то изобщо не ставало дума за това,а просто в ЕС се учредява нова Прокуратура ,в която БГ също ще има Представител,подобно на Евродепутатите/със заплати подобни на техните естествено/.И разберете бе Лумпени Неблагонадеждни:Докато бъркате ГЕРБ със "ГРОБ" и докато продължавате да се мятате по Площади и Кръстовища като Заклани кокошки,ще продължавате и да пърдите от глад.Мдааа...!:)
 • 21 Тук

  1 0 Отговор
  Комюнике на българската прокуратура! Нещо в заглавието е сбъркано, би трябвало да пише, че независимо от констатациите на европейската прокуратура нашата е в цветущо състояние!
 • 22 Пич

  1 1 Отговор

  До коментар #9 от "Ventura":

  Научи български език и тогава коментирай кой какъв владее.
 • 23 big

  1 0 Отговор
  Само със закони корупция и некомпетентност не се "бори"! Трябва някой да разследва, а друг да прилага законите, а гарга, гарга око не вади! Трябват и морал и достойнство и чест и честност и най-вече професионализъм, но те с тези промени няма как да дойдат!

 • 24 КОГА

  2 0 Отговор
  кога кьовеши ще ПОДПУКА НАШИЯ БОЛЕН ЧЕКМЕДЖАР ?
 • 25 ЛЕЖПЕР

  1 0 Отговор
  Бoйкo Бoриcoв Прeмиeрът oткривa рeмoнтирaния хрaм „Cв. Гeoрги Пoбeдoнoceц“ в Брeзник: Кaк щe рeжa лeнтa в църквa, при Нaчaлникa тук?! Рeжa лeнти нaвън, къдeтo aз cъм нaчaлник."
 • 26 ЯЛА ЯЛА

  2 0 Отговор
  "Бойко Борисов, оздравявай бързо – имаш да плащаш", написа Божков в социалната платформа Twitter.
 • 27 КРАДЦИ

  3 0 Отговор
  РАДЕВ ДА ПОДСЕТИ КЬОВЕШИ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ , ДА НЕ ГИ Е ЗАБРАВИЛА !?
 • 28 Страничен наблюдател

  1 2 Отговор
  Не, че нещо но! Гешев е първия главен прокурор който се опитва да се бори с олигополния октопод в татковината от 30 г. насам. Не той е проблема на БГ. Проблема е съдът, че там са се окупирали стари комунисти саботьори, агенти на Сорос и незнайно каква друга сволъч. В двора на съдът е заровено кучето.

  Коментиран от #31

 • 29 Виж кои са

  1 0 Отговор

  До коментар #1 от "Какво разговаря":

  Разговора е бил на тема , има ли други прокурори, които не са така рафинирано корумпирани ,като тези , които предлагаме на Кьовеши? Отговора е бил ,Взимай каквото ти дават, тук е България и ние определяме рушветите и присъдите. Гешефта се покри навреме, утре ще каже, че не е чул такова нещо и бушоните пак ще горят ,докато един ден на някой му писне!
 • 30 Трай зайко

  1 0 Отговор

  До коментар #2 от "така де":

  Така се живее по-дълго , от останалите...
 • 31 Събуди се

  2 0 Отговор

  До коментар #28 от "Страничен наблюдател":

  Да се надявам ,че си или брат му ,или майка му, жалко ако си нормален гражданин, и си с тези убеждения? Чак пък толкова да е заспал народът в България? Да не различава ,грабеж от подарък? Да не вижда заспалия Ахмед Доган ,със бавачката Пеевска?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.