Last news in Fakti

27 Октомври, 2020 12:50 2 077 18

Анекс към договора със Северна Македония е вaриант за излизане от кризата

  • весела чернева-
  • северна македония-
  • анекс

Тя открои постоянна тенденция и в двете страни да се работи за приближаване на България и Северна Македония, а същевременно „те да бъдат отдалечени, скарани“

Анекс към договора за приятелство и добросъседство със Северна Македония би означавал препотвърждаване на намеренията, заложени в този договор. Това каза пред БНР Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

„Има нужда от излизане от тази задънена ситуация, в която се намират двустранните отношения“, посочи тя.

В предаването „Преди всички" Чернева определи договора със Северна Македония като „много ясен, кратък, чист документ“, но по думите ѝ и от двете страни има хора, които се опитват „да отподпишат договора, опитват се да го направят невалиден“, което тя нарече недалновидно.

„Самият текст няма толкова нужда от тълкуване. Има нужда от тълкуване желанието на групи и в двете страни някак си да се върнем в момента преди подписването на договора.“

Весела Чернева открои постоянна тенденция и в двете страни да се работи за приближаване на България и Северна Македония, а същевременно „те да бъдат отдалечени, скарани“.

„И в голяма степен целият този разговор за символиката в нашите отношения, провеждан така, че да ни разделя, а не да ни събира, цели точно това. Аз се надявам, че той не цели дестабилизирането на нашите съседи. Това би било нещо, което е против българския национален интерес.“

Сегашната криза в отношенията трябва да бъде преодоляна, за да може както да бъде даден старт на преговорите с Европейския съюз за членството на Северна Македония и Албания, така и за да се реализира съпредседателството на София и Скопие на Берлинския процес, за което България е настоявала години наред, смята Чернева. Тя е оптимист, че анекс към двустранния договор би могъл да намали разлома в двустранните отношения.

„Въпросът дори не е толкова в съдържанието на анекса, въпреки че то със сигурност ще се гледа под лупа и от двете страни, колкото в създаването на врата, през която да може да се излезе от тази задънена улица“, коментира Чернева.

Такъв анекс ще върне разговора към самия договор, защото през последните месеци сме свидетели на диалог, в който „за договора на практика не става дума, а проблемите са в неизпълнението на договора“, подчерта още Весела Чернева.

„Ние говорим вместо това за символни неща – за идентичност, за език и т.н. В договора всичко това е заложено доста ясно и е обяснено доста ясно.“

Подобен анекс би бил политическа крачка, която ще даде и на двете страни възможност да демонстрират конструктивен подход, обобщи Весела Чернева.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по добре

    8 0 Отговор
    анексиране и ги продаваме в робство, но на някой друг континент
  • 2 ТаУмВзе

    15 0 Отговор
    И макетата се Гаврят с нас! Коя торба подписва, а сега се прави на улав. А?
  • 3 Биби Кинг

    7 1 Отговор
    Каф тоа анекц бе? Договора е подпицан, требе се цпазва! Ако не, да одат на евразийското членцтво да са пробат!
  • 4 АНОНИМЕН

    10 0 Отговор
    Важно е:
    1. Какъв ще е текста на анекса, ако изобщо се стигне до такъв анекс!
    / Знаем как извъртат по византийски нещата братята-съседи! /
    2. След като се състави текста на анекса без възможности за допълнителни тълкувания и заигравки по-после : да мине за ратификация първо при съседите за дадокажат с действие добронамереността си! Щото да не скочат пак 40 професори и други срещу- цитирам Л.Георгиевски!
    3.Да не забравяме, че докато Георгиевски беше в София да ни се обяснява в любов, съседите направиха онлайн конференция с политици от ЕС и пак ни минаха леко изотзадзе!
    Докато се държат по византийски : да чакат!
  • 5 Сливи за смет

    11 0 Отговор
    Майкопродавците, безродници по - добре е да вземат пример от гърците. А маклаите влязат ли в евросъюза, арнаутите ще осъществят турската мечта за ислямската дъга до Австрия.Тогава Господ да ни е на помощ! Да си стоят там, в блатото, което са си сътворили. От мечка ремичка не ни трябва.
  • 6 АНОНИМЕН

    10 0 Отговор
    Докато не се осъзнаят съседите как са се навели между сърби, гърци и албанци: да чакат! Щото ако много се инатят ще ги опнат, ако не едните, другите! Гърците вече ги опнаха и смениха и конституция и държавно име и какво ли още не?!
  • 7 Българка

    9 0 Отговор
    Ако има анекс- най-после политиците ни да кажат КАТЕГОРИЧНО, ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ НЕ ПОДЛЕЖИ НА ПРЕГОВОРИ И НЕ СЕ ТЪГУВА- ПРОДАВА. КАКТО ГЪРЦИЯ ИЗИОСКА МАКЕДОНИЯ ДА СИ СМЕНИ ИМЕТО, ТАКА И БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА НАЙ-НАПРЕД ДА ОСТОЯВА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ
  • 8 Кой68

    10 0 Отговор
    Анекс към вече подписан "Договор за добросъседство" ще значи отстъпки от наша страна и смекчаване на позицията.Кашата ще е пълна.........България е държава от 14 века,ако някой умник незнае.

    Коментиран от #12

  • 9 Ал Бънди

    9 1 Отговор
    Тая Чернева си е намерила топло местенце край казана с благинки от ЕС, даже и ''директор'' се главила и сега говори глупости, маскирани като ''купешки приказки''.Ей такива като тая са най вредни.Омайва и замайва, колко много ни ''обичат'' маакетата и колко ще е хубаво за нас те да са в ЕС.Да, ама НЕ!Кое му е хубавото!Ами те и сега са нагли, злобни, прости и пропити с омраза към България!Ето-признахме ги първи, танкове им дадохме, от ембарго си спасихме, в НАТО ги вкарахме, а те още по злобно лаят.Пуснем ли ги и в ЕС ще вземат и да ни хапят.Затуй-тоягата трябва да играй.Дебелата.Вето!!Вето, докато съществуват и мърдат все още.
  • 10 Българина

    9 0 Отговор
    От 5 стр празни приказки станаха ясни две неща, македония иска анекс за да нямаме повече претенции, а ние ще подписваме и отподпусваме договори докато стигнем до варианта на козяк и меркел никой не казва в конкретика кои точки са проблем и за КОГО СА ПРОБЛЕМ, Къде е тоя договор да го видим най сетне! България е на колене пред брюкселската шайка и лангли, това виждам аз и цяла България, предатели са на власт като тази па ча
  • 11 тир

    7 0 Отговор
    Ей символичката за такива като теб , Национални предатели има затвори
  • 12 На доста

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кой68":

    повече от 14 века сме, но на българомразците не им изнася и мълчат по този въпрос
  • 13 Чук

    5 0 Отговор
    Нашият договор е 2-3 странички, а Преспанското споразумение - 12-13. ... А сега анекс и анекс на анекса ... Коментарите за нашата и гръцката дипломация са повече от излишни.
  • 14 Президентът

    7 0 Отговор
    Ние анекси с българската област Вардарска България няма нужда да подписваме ? Това е все едно САЩ да подпишат анекс с Тексас!
  • 15 гост

    3 0 Отговор
    ВЕТО
  • 16 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    МАЛОУМНЯЦИ - ПОЛИТИЧЕСКИ ПЛАСТЕЛИН !!!! ЗАЯВЦИТЕ "НЯМА ДА ИМАТ ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ БЪЛГАРИЯ" !?!?!? АМА АЗ БЪЛГАРИНЪТ ИМАМ ТАКИВА КЪМ НАТЮВСКАТА УЖ " С. МАКЕ " И ТРЯБВА АЗ ДА ЗАЯВЯ ,ЧЕ НЯМА ДА ГИ АТАКУВАМ ЗА ТЕРИТОРИЯ , А НЕ ТЕ -НАШИ П У ТКИ ПОЛИТИЧЕСКИ И АН АЛ ЛИЗАТОРСКИ !!!!!!!!
  • 17 Тази има ли

    5 0 Отговор
    Реална представа,че в момента в който макето влезе в ЕС,тука ще ни налазят шиптърите като мравки.Дребен и среден бизнес ще бъде съсипан тотално.Шиптъра за разлика от нас е страшно организиран и винаги единен.Това означава,огромен приток на пари от тяхната родова общност в ръцете на един- двама" инвеститори".Ако някои се опита да им пречи, идват" другите". А с тях няма шега.В ЕС техните ОПГ са страховити.И то- при условие че не са с права на ЕС.Кого ще подкрепя една тяхнс диаспора с постоянен адрес и получено гражданство.Сещаме се,кого.
  • 18 Гърците си бяха прави,

    3 0 Отговор
    Трябва и ние като тях
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове