Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 07:10 2 223 20

Пациенти прекарват по 3-4 часа в линейката преди да бъдат приети в болница

  • пациенти-
  • линейка-
  • прием-
  • болница

Кризата с липсата на легла и големият брой заразени медици изправят пред изпитание не само здравната система, но и пациентите

Пациенти прекарват по 3-4 часа в линейката преди да бъдат приети в болница - 1
Снимка: БГНЕС

Епидемията в страната поставя много въпроси за здравната система у нас. На екипите в Спешна помощ в столицата все по-често им се случва да се лутат с пациенти между различните болници.

Кризата с липсата на легла и големият брой заразени медици изправят пред изпитание не само здравната система, но и пациентите. Ситуацията е динамична и заради това в много случаи се налага пациенти да прекарват по 3-4 часа в линейката преди да бъдат приети в болница.

За да има добра логистика между лечебните заведения, всеки ден те трябва да съобщават на Спешна помощ каква е ситуацията - къде има легла и къде няма, кои отделения са затворени и кои не, а информацията се обновява два пъти дневно - сутрин в 8 и вечер в 20. Въпреки това обаче, екип на БНТ става свидетел как пациент обиколи няколко болници.

Около 17 ч снощи в Спешна помощ - София е получен сигнал за 94-годишна жена с пейсмейкър с аритмия. Екипът отива на адрес, а при пристигането си установява, че пациентката е и с тежка некроза на десния крак. Пътят до консултация в лечебно заведение обаче е дълъг. Първата спирка е "Пирогов". Там обаче гнойно-септичното отделение е затворено заради коронавируса. В позиция на "Пирогов" се посочва, че съставът на клиниката по гнойно-септична хирургия е засегнат от вируса и ще бъде затворена поне до 2 ноември. В такива случаи екипите на Спешна помощ трябва да преценят къде да закарат пациента.

Защо обаче спешният екип се насочва натам?

"Вчера от "Пирогов" специално са ни дали отказ за неврологично отделение, вътрешно отделение и ковид отделение, в които няма легла и не могат да приемат пациенти. Т.е. гнойно септичната не ни е указано, че е затворено и че не можем да караме там", казва Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП - София.

Заради усложнената ситуация с леглата в болниците и липсата на медицински персонал екипите на Спешна помощ много често се лутат между болниците.

"Това е ежедневие", заявява Димитър Лунд, дежурен лекар в ЦСМП - София.

Така спешният екип отива във ВМА, където консултативният кабинет работи до обяд. След около час чакане жената все пак е приета за консултация с хирург, както и за оплакванията в гръдната област във ВМА. В писмена позиция оттам заявиха, че в болницата работи денонощно спешно отделение с дежурни медицински екипи.

При необходимост от хоспитализация след оказана медицинска помощ по спешност, пациентите се приемат в стационара на ВМА, освен когато няма свободни легла в съответната клиника.

Вече 8 месеца всички лекари се борят със заразата. Голяма част от тях са на предела на силите си и напомнят, че пациенти и медици са от едната страна на барикадата. Коронавирусът е от другата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пълен

    18 1 Отговор
    срив на където и да погледнеш !
  • 2 Мангъров

    5 13 Отговор
    Не се тревожете, най - лошото предстои! Аз се погрижих!
  • 3 Огнян Стефанов Болниците станаха

    13 1 Отговор
    Място за печелене на много пари на една малка част от Лекарската Гилдия!!! Държава, общини "Зарезаха"по голямата част от болниците!!! Има няколко болници добре финансирани, обеспечени с персонал и оборудване, те са за политици, Олигарси, Мафиоти, за всички с много пари или високи държавни постове!!! За Народа Кучета го яли, никой от ВЛАСТА не му пука!!!

    Коментиран от #19

  • 4 Грейс

    5 12 Отговор
    Уважавам живота на всеки човек, но тази 94 годишна си е изживява и надживява живота. Само излишно се заема легло необходимо за някой по млад, а нейната агония се удължава.

    Коментиран от #11

  • 5 лечител

    5 7 Отговор
    Софиамци да се лекуват от "отровното трио" и да не скимтят на умряло за щяло и нещяло. Може и при Божков да отидат, но да си носят смазка.
  • 6 Рошко

    5 2 Отговор
    То това е целта повече да има ако не от корона то заради корона, или те пишем корона или си отивай, жътвата е сега за болници и лекари
  • 7 АНОНИМЕН

    7 1 Отговор
    На страха очите и ушите са големи!
    При тази невероятна истерия по всякакви медии, народа се ошашави и при всяко кихане, пръдване и каквото и да е напира да влезе в болница за по-сигурно! А там не е по-сигурно! И не всички са за болнично лечение! Виновни са тези, които направиха от лекарите търговци! Търговия със здраве?!
  • 8 лечител

    3 2 Отговор
    За малко да забравя да препоръчам Мангъров на софетата; той прилага нов метод за лечение на корона вирус - "Мики Маус".
  • 9 Гражданин

    9 2 Отговор
    Управляващите се скриха и в страната цари пълен хаос.Спешно трябва нов кабинет подкрепен от всички ,да направи план за излизане от икономическата и здравна криза.Няма време!Събудете се и вземете живота си в ръце.Тези тулупи мислят само за своята кожа.
  • 10 Къде е причината?

    6 1 Отговор
    Кой управлява последните 11 години? Бате Бубо. Какво направи за здравето на българите? Създадоха се много частни болници а държавните останаха без никаква помощ и една по една рухнаха. Условията вътре не са за хора. Колко болници има у нас, 420!!! В Холандия са 90! Частните са много по-добре организирани но не приемат никого определен за заразен. Правилно посочват читатели преди мен, сега е време да се печелят много пари от определени лекари и болници, които отдавна са милионери. Те ще продължат да трупат и ще пишат всеки с малка настинка, че е от Корона. Грабенето ще продължи у нас докато Тулупа властва о се готви да купи следващите избори. Крал е много и има да за да купува който се колебае. Наглостта му е безгранична и както върви, той ще купи изборите с което ще взриви страната. Според мен ще стигнем до Гражданска война. Тогава ще разберем колко ни е ограбил Тулупа и тези които го величаят и помагат, защо сме изостанали за 11 години докато той крадеше, лъжеше и ни продаваше. Ето защо държавните болници са трагедия , няма лекари и мед.сестри, които бяха изоставени и дори унижавани от тази грешка на природата БМБ. Днес берем плодовете на неговото властване!!
  • 11 куку

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Грейс":

    За други може твоят живот да е незначителен пред техния. Примерно едно легло има и лекарят решава, че живота на майка му е по важен от твоя.

    Коментиран от #14

  • 12 гого

    2 1 Отговор
    Министърът на здравеопазването трябва незабавно да уволни селянинът от Врачеш - Георги Иванов Гелев директор на ЦСМП-София за несправяне със служебните си задължения .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Грейс

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "куку":

    Ако се касае за млад човек, добре! Имам пример за такава жена в дома си! Ако гледаш такъв болен ще разбереш защо така мисля.
  • 15 Бялата мафия

    3 4 Отговор
    Нормално, медиците са заети да правят светлинно шоу пред болниците, а пациентите кучета ги яли.
  • 16 Семейни ценности

    4 0 Отговор
    Пък никой не си зададе въпроса защо роднините са оставили бабет да получи некроза и чак тогава са извикали БМП.
  • 17 Пацо

    5 0 Отговор
    Лятото обикалях болниците като луд заради баща ми. В София линейките карат пациентите в Пирогов, ИСУЛ,окръжна болница и ВМА. Като е ясно какво е зънят на диспечера и той казва къде да отиде линейката. Това е. Пропуснах инфекциозна болница при съмнения за корона вирус. Карат го в инфекциозна и ако не е за там ги връщат обратно. Откачена работа. За тези които не знаят. Може спешна помощ в болниците да откаже прием. Има списък кое е спешна кое е неотложна и за кое става прием. Иначе си в музиката. Да не дава Господ да има човек проблеми със здравето. Умираш като куче . То и преди беше така но сега покрай короната нещата са ад.
  • 18 Васил

    2 0 Отговор
    Вече държавата е тотал щета
  • 19 предстои

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Огнян Стефанов Болниците станаха":

    ще се сетите, че само висшите кръгове ще имат достъп до лечение, ама ще е късно. Не е да не са ви предупреждавали. Днес имаше статия за жена на 47 години, която явно има средства и си купила лекарства за 2000 лв. и апарат кислороден за 1400 лв. да се лекува вкъщи. Който няма пари, ще умира.
  • 20 КРАДЦИ

    0 0 Отговор
    важното е че баш крадците и паразитите , НЕ ПРЕКАРВАТ НЯКАКВО ВРЕМЕ В ЛИНЕЙКИ - НАЛИ БОЛНИЦИТЕ СА ТЕХНИ например бойко и корнела както и фандъшка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове