30 Октомври, 2020 13:49 3 152 16

Дефицит на витамини и минерали при 90% от инфектираните с COVID-19

  • витамини-
  • минерали-
  • коронавирус

Това стана ясно на конгреса на Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм

Дефицит на витамини и минерали при 90% от инфектираните с COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

90% от инфектираните с коронавирус имат дефицит на витамини и минерали. Това стана ясно на конгреса на Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм.

Най-често срещаният дефицит е на витамините А, Е, Д3, B6, В12, както и на минералите цинк и селен, заяви експертът по здравословно хранене Надя Петрова.

"При Д3 и В12 от години се коментира връзката с автоимунните заболявания, тоест имунитетът ни не работи оптимално, ако имаме недостиг на тези витамини", отбеляза тя.

Петрова препоръчва да внимаваме за дозата, когато купуваме дадена хранителна добавка. По думите ѝ основният проблем при хранителните добавки е, че масово продаваните в аптеките са на мегадози, концентрации от порядъка на 1000, 2000, 3000, дори 5000% от дневните нужди на организма. Затова подобни мегадози се приемат само при изрично назначение от лекар след изследвания, които маркират дефицит, предаде БНР.
Специалистът по хранене подчерта още, че чисто генетически организмите на някои хора не могат да усвояват определени вещества от храната, затова при тях е наложително тези вещества да се набавят през хранителни добавки.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вече

    18 4 Отговор
    цялото население се юрна по аптеки. Вече всичко свърши. И един друг се заразяват.
  • 2 Маргинал

    23 3 Отговор
    Какво стана със сезонният грип? Тази година ще има ли или не правят разлика между двата?
  • 3 Бизнес из бизнес

    21 3 Отговор
    Навремето в гимназията па макар и по времето на комунизъма и социализъма ни учиха,че най-големите далавери ставали по време на войни и епидемии!Викаха му спекула,а търговците занимаващи се с това -спекуланти!Разбира се беше осъдително и се гниеше в затвора.А сега спекулата движи икономиката.Странни неща в човешкото развитие,ама той ковида ша ва упраи...
  • 4 Рошко

    18 8 Отговор
    Нашите дядовци и баби как са оцеляли без витамини по аптеките 🤔🤔🤔🤔като е нямало аптеки и хранителни добавки, и после защо сзо ни клати така

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Прав чеп

    3 13 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Оцеляли са друг път. Мислете малко. Тъпи комунисти с мечти за 1985 г.
  • 6 Не яко измиране,а яки лъжи братче!

    11 4 Отговор
    Странно твърдение при липса на каквито и да било проучвания. Демек твърдения от спекуланти!
  • 7 чичо Кой

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Питай ги как са оцелявали и каква е била продължителността на живота и риска от смърт при пеленачета? Много е лесно да коментираш, без да знаеш елементарни факти...
  • 8 big

    8 0 Отговор
    Аз не съм лекар, но отначало на тази истерия коментирах, че причината е имунната система и най-вече съвременния начин на живот! Витамини на таблетки - не, но жалкото е, че младежите и хората като цяло не хапват достатъчно плодове и зеленчуци.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Диверсант

    10 2 Отговор
    Яжте го.ната на еврогейските хипермаркети и чакайте витамини
  • 11 nsi

    0 0 Отговор
    данни от нси до 42 седмица

    2019 - 85 625
    2020 - 84 227
  • 12 Сульо

    0 0 Отговор
    Това са гупости и тази "асоцияция"е измислена за пари. Няма такова нещоче някои хора не ги усвоявали от храната.ако не ги усвояват от хранта няма да ги усвояват и от лекарствата.Те витамините са едни и същи...
  • 13 Тонча

    0 0 Отговор
    От къде витамини в сегашната храна бе хора, едно време храната беше чиста БДС-то не беше измислица.
  • 14 факт

    0 0 Отговор
    ЯВНО СА ЗАЛЕЖАЛИ ПО АПТЕКИТЕ!?НЯМА КОСМОНАВТ ДА ПИЕ ВИТАМИНИ , ЗАЩО ЛИ!?
  • 15 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Вече има лекарство за КОВИД.Ама Борисов го крие за да има извънредно положение и Кака Корни да загази.ДолО правителството,долО комунягите,долО всички!Да живее Отровното трио и Божков! Той ще ни Управи.
  • 16 Оле майко

    0 0 Отговор
    Колко им е лесно на фармацефтичните компании... Толкова глупаци има, че лесно ще продават дори и въздух в буркани. Всички хранителни добавки, като витамини, минерали, имуностимуланти и най мразя тия (подкрепящи милро-флора и фауна в червата)
    Са абсолютна глупости и целта им е само и единствено печалбарска. Няма нищо лечебно в тях обаче се продават като топъл хляб.
    Ето ви проучване...
    Колко продадени подобни боклуци има, ще разберете и колко идиота имс в България