Last news in Fakti

30 Октомври, 2020 21:20 5 012 54

Христо Иванов: Вместо визия за инвестиции, получихме "шопинг лист" за усвояване (ВИДЕО)

  • христо иванов-
  • план за възстановяване-
  • демократична българия-
  • томислав дончев

Съпредседателят на "Демократична България" с остри критики към възстановителния план, представен от вицепремиера Томислав Дончев

Христо Иванов: Вместо визия за инвестиции, получихме "шопинг лист" за усвояване (ВИДЕО) - 1

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов определи като разочароващ проекта на план за възстановяване, който вицепремиерът Томислав Дончев представи онлайн в петък.

“Сред многото думи ние не видяхме визия. Включени са всички възможни клишета. Всички възможни правилни прилагателни и съществителни са насипани щедро като захар около Нова Загора. Липсва обаче конкретна визия за това каква България искаме, какви са структурните проблеми и как ще ги решаваме", заяви Христо Иванов, цитиран от пресцентъра на "Демократична България".

"Вместо да получим визия за инвестиции, получаваме един шопинг лист какво можем да си купим. Неща, които може и да са полезни и необходими, но не е ясно дали са най-важните", смята още той.

Според него структурният проблем на страната е човешкият капитал като подготовка на кадри, умения, предприемачество, дигитални умения и среда за развитие.

"Това изобщо не беше идентифицирано. Дори там където се влагат пари в образование, виждаме че парите отиват основно в покупка на материални активи. Да, STEM наистина е важно, но всичко, което чухме по отношение на STEM е оборудване на кабинети. Само с купуване на техника, няма да можем да придвижим българското школо в 21 век. Учителят, неговото образование и подготовка на едно ново поколение български учители, е основното, което би трябва да е залегнало в този план", смята Иванов.

"Притеснението ни е, че всички пари в образователния сектор, всички пари за иновации ще бъдат налети в инфраструктура. Вместо да се инвестира в хората, има усвояване. Има усвояване в стиропор, в дограма, в асфалт - това, от което може да се краде, това, от което могат да се правят схеми с обществени поръчки", добави той.

Според него санирането е необходимо, но не може когато се говори за енергийна ефективност да липсва разговорът за модернизацията и за прехода на въглищните райони в България.

По думите му в проекта липсва нова философия за отпускане на грантовете и проектът не е съобразен с предишни препоръки на ЕК. Определи съставянето на плана като процес, в който "българската администрация мечтае за бъдещето", вместо да попита бизнеса и образованието за нуждите им.

"За съжаление това, което виждаме, е, че провалите от предишните два програмни периода са пренесени за още един период напред във времето. Най-ясно това личи в електронното управление и в електронното правосъдие", каза още Христо Иванов и припомни, че за електронно правосъдие в България се наливат пари още от 2002 г. с предприсъединителните фондове.

"Политическият проблем на целия този процес е, че Томислав и Бойко Борисов, който иначе обича да седи на някои пънчета в гората и да говори простотии, са се наели еднолично да ни спуснат как да живеем", заяви още Христо Иванов.

“Демократична България ще превърне в свой кръстоносен поход усилията оттук нататък да не позволим на тези хора да затворят разговора за инвестицията в модернизацията на България в своите тесни манталитетни и корупционни рамки. Ние трябва да изкопчим от тях инициативата за развитието на този план и за разговора за бъдещето на България. Ще имаме готовност, ако не успеем да направим това преди изборите, след изборите в новия парламент да наложим необходимото преразглеждане на тези документи, защото няма да позволим ГЕРБ да сведе поредната възможност за инвестиции в България отново до стиропор, асфалт и дограма", отбеляза Христо Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОКО

    44 12 Отговор
    Човек от от ъндаргралунда управлява държавата, данс и прокуратурата чудно!

    Коментиран от #3

  • 2 Герпобедавинаги ™

    15 45 Отговор
    Ае глупак ,учителя без дъска ще може ли да преподава качествено ,защото има и училища без дъски ,ако не знаеш ....

    Коментиран от #10, #25, #26

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Христо Иванов оставка

    39 41 Отговор
    Унищожи ДСБ. Унищожи и протестите. Оставка. Христо Иванов - човекът с нула процента доверие на когото никой не му вярва и затова и не гласуват хората за него. Останаха между 5-10 човека на протеста му. Пълен провал за Пинокио, човекът който измисля лъжи и разпространява клевети.
  • 5 Хр Иванов Измамникът на десните

    35 40 Отговор
    Христо Иванов е вече политически труп. Цяла България разбра че Христо Иванов е човек на задкулисието и се спонсорира от олигарси. Освен олигарсите Прокопиев и Васил Божков сега стана ясно че и мафията в лицето на СИК стоят зад него да го промотират и спонсорират. Маската му падна. Той е лицето на олигарсите и прокарва подмолно техните интереси. Истината излезе на яве, че Христо Иванов е дълбоко обвързан и зависим не само от олигарси и сикаджий но и от Румен Петков, Мая Манолова и БСП с които има тайни договорки, общи декларации, единна стратегия за гласуване изпробвана на местните избори в София и други. Христо Иванов е зависим Не само от Маджо, Васил Божков и Прокопиев но и от Румен Радев. Не е случаен и фактът че в неговият протест участват мутри, хора от ъндърграунда след като президентът каза - мутрите да излязат навън. С политическата кариера на Христо Иванов е свършено. Той беше дотук. Никога няма отново да влезе в Парламента. България не се продава
  • 6 ХР. ИВАНОВ..........ПУДЕЛЧЕТО НА БАЦЕТО

    15 30 Отговор
    КАК ЩЕ ИНВЕСТИРАШ В ОБУЧЕНИЕТО НА УЧИТЕЛИ, АКО НЯМАШ МАТЕРИАЛНА БАЗА....ПЪК И ДНЕС ВЕЧЕ ВСИЧКИ СЕ ОБРАЗОВАТ ПО....ИНТЕРНЕТ

    Коментиран от #16

  • 7 Тръмп

    19 16 Отговор
    Лист, поименен за разпределение на държавните кражби!
    Оставка на корумпираното правителство!
  • 8 месара

    32 17 Отговор
    ицко , успокой се ! номера с плажа не мина , до година пробвай с нещо друго .
  • 9 Перо

    16 2 Отговор
    Планетата на маймуните!
  • 10 То от толкова крадене за 12 години...

    19 10 Отговор

    До коментар #2 от "Герпобедавинаги ™":

    Поне дъските да не бяхте крали...Ама пусти крадци те остъргаха държавата до кокал...
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 16 Отговор
    мутри сбогом края ви е близо

    Коментиран от #37

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 23 Отговор
    Само Герб ще оправи България, никой друг.

    Коментиран от #14

  • 13 да де

    18 12 Отговор
    сега май броиш колко парички ще останат за теб след изборите да харчиш и ти свиди всяка стотинка, дадена за хората и бизнеса, нали?
    Какво можеш да предложиш ти - дето нищо не си довършил до свестен край и не си се доказал с успешна работа? Само мераците ти са гигантски,а възмоностите - миши!
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 14 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    герб са мутри оставка не кради никове
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 17 Отговор
    Само Герб ще оправи България, никой друг.
  • 16 да де

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "ХР. ИВАНОВ..........ПУДЕЛЧЕТО НА БАЦЕТО":

    И затова толкова изпростя народа - поглъщат простотии, лъжи и разводнени полуистини като от първа инстанция, забили глави в телефоните - забравихте какво да прочетете една хубава книга на хартия или електронна, да се консултирате със специалист, а не с интернет при здравословен или домашен проблем и вече разбирате от всичко и сами давате акъл на себеподобните! Срам и позор, нация от неграмотни!
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 5 Отговор
    Добре че ми увеличиха пенцията с 50лв, че се съм се продал.

    Коментиран от #24

  • 18 Егати

    17 5 Отговор
    Щом и тоя взе да разбира от Икономика "ша са опраим"!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Как инвестираш в обучение на учители?

    4 8 Отговор
    Некадърни ли са? Децата учители имат. Бази нямат, условия! Едно дете трябва да учи с желание.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 К 19

    10 5 Отговор
    И ДА ПАЗИ МАДЖО ДА НЕ ГО ЗАРАЗИ!
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 9 Отговор

    До коментар #17 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    герб края ви наближава а змията хапе лощшо когато умира
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Behemoth

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Герпобедавинаги ™":

    Браво ,за десет години и дъски не можахте да сковете ХАХАХА....друг е въпросът ,че дъските са от деветнайсти век ...герберастите сте закотвени поне сто години след цивилизацията...
  • 27 Перо

    9 0 Отговор
    Какво възстановяване,какви 5 лв.,който те затрива,той да те спасява,това е смешно!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българка

    8 7 Отговор
    Христо Иванов е предател неуспял подмолен политик, пратен сруга на олигарсите! Арест и затвор за Иванов! Той е положен соросоид пред съд в Хага да отговаря за нарушенията и манипулациите които направи с българският народ! Лузери мазен лузери!
  • 30 Прост си

    11 5 Отговор
    Христо и прост отиваш на изборите! Победа на изборите в проценти 0,00000000001%😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂въпреки дохода от Дубай💰💰💰💰💰💰😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 31 Съдия

    8 3 Отговор
    Прост и грозен селяндур си!
  • 32 Само СДС

    10 5 Отговор
    Вие нео-комунистите искате властта когато всичко е на 6 в държавата... Сега, когато се раздадоха милиарди вие вече не искате упрaвлeниeтo?? Защо вие АТЕИСТО-комунистите винаги съсипвате успешните правителства вече 30 години? И защо когато не виждате вече пари за опоскане в бюджета, спирате протестите??
  • 33 ББ ГС

    12 8 Отговор
    Обе тоа пинокио не беше ли министър при Бокича и бъркам нещо.Аре чиба морков

    Коментиран от #48

  • 34 демократ

    11 6 Отговор
    Некадърен юрист опитващ се да припечели нещо
    като политик с много компромиси на съвеста.
  • 35 leskovac

    13 6 Отговор
    Не че герберите са идеални, ама ако ще ги сменяме с тези, сакън да не се чува...
  • 36 естет

    11 5 Отговор
    Господ е избързал при създаването му
    Прилича на маймуна но по грозен.
  • 37 патриот

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Шпионина президент ли визираш?
  • 38 доброжелател

    10 7 Отговор
    Ако се коалираш с Мая ще получите общо 0,001 процента
  • 39 ГЕРБЕРИТЕ

    3 8 Отговор
    ПО ДЕФИНИЦИЯ СА КРАДЦИ ...

    Коментиран от #47

  • 40 Pfff

    2 8 Отговор
    Че ГЕРБ са крадци, това е ясно. Но от коментарите виждам следното:
    1. Никой от управляващите не може да изведе такава теза, както Хр. Иванов - Корни също не може.
    2.Хората не разбират за какво им се говори, когато шм се казват фактите.
    3.Няма алтернатива, освен Терминалите на летището. Матрялът наистина е лош.
  • 41 Гост

    9 1 Отговор
    Я,Пинокьо започна и от икономика да разбира.Говори и за след изборите,а кой те излъга,че ще припариш въобще до парламента.Имам лоша новина,ДБ остава и за следващия мандат да си протестират пред парламента и на Росенец.
  • 42 Стефан

    12 1 Отговор
    Иванов иска и той да участва в разпределението на парите, да има и за Прокопиев, затова е всичкият шум.
  • 43 Някой си

    9 1 Отговор
    Некомпетентност и некадърност са твоите неоспорими качества.Затова никой за нищо не те бръсне.
  • 44 Алфа Вълкът

    2 1 Отговор
    Ти, ти, ти го направи това и Ал Бънди. Американските агенти, които стоят зад протестите в България!
  • 45 Токо

    6 1 Отговор
    Айде бегай да почистиш тоалетните на Маджо е офисите !!! После му занесеш кафе с кифличка !
  • 46 123

    4 1 Отговор
    Що не пуснете и някой друг освен Нинова и Христаки, сменете малко плочата че тези двамата само предизборно си вият. Как поне не ви стана толко съвестно когато всеки ден влизат толкова много хора в болницата но не ги попитахте как са, само за Нинова ли правите изключение, да ви кажа 70% то българите им е до дед...я за това какво и е състоянието, но май само на вас ви пука какво има да "сподели", що не сподели защо е във ВМА, що не отиде при Мангъров да се лекува. Само монолози пускате, Христаки от както слезна от корабчето пред Доган отдавна спря да бъде интересен политически, сега само имидж четка за да остане популярен че хората няма да запомнят такъв "икономически" капацитет като него що се отнася до бюджета.
  • 47 Отговорен

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "ГЕРБЕРИТЕ":

    Те всички перца и крилца На БКП са такива.От 30 години насам ни управляват техните наследници.
  • 48 беше

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "ББ ГС":

    на 8 ноември 2014 г. Иванов е избран от Народното събрание за министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов
  • 49 Ангел

    0 0 Отговор
    Кви остри критки бе, тоя Иванов освен да създава напрежение нищо друго не прави, не е сега точният момент обаче.
  • 50 Марио

    1 0 Отговор
    Брей каква злоба и от Иванов. Сигурно щото в неговата шопинг листа на присъства усвояването!
  • 51 Токин

    1 0 Отговор
    Досега от Христо Иванов чуваме само и единствено критики, но не предлага решения! Ако си мисли, че така ще влезе в Народното събрание, отново ще разочарова своя финансов господар Иво Прокопиев!
  • 52 Боби

    0 0 Отговор
    Иванов що се заблуждава, че той ще направи нещо по-различно? Кух е толкова колкото и сегашните управници.
  • 53 Петър

    2 0 Отговор
    Няма нищо градивно в действията на Иванов. Освен да лепи плакати и да ходи по улиците за друго не го бива.
  • 54 Рори

    0 0 Отговор
    Пак критики и обвинения от Христо Иванов – куклата на конци на олигарха Иво Прокопиев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове