31 Октомври, 2020 07:21 1 642 12

Събраха 74,4 % от планираните за годината данъчни приходи

  • данъци-
  • приходи-
  • министерство на финансите

Близо 26 милиарда лева са данъчните постъпления

Събраха 74,4 % от планираните за годината данъчни приходи - 1
Снимка: БГНЕС

На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет приходите, помощите и даренията по КФП към септември 2020 г. са в размер на 32 415,5 млн. лв. или 73,0 % от годишните разчети, предаде Канал 3.

Съпоставени със същия период на предходната година те намаляват номинално с 383,5 млн. лв. При данъчните и неданъчните приходи се наблюдава спад със 750,3 млн. лв. (2,4 %), а постъпленията от помощи и дарения (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са повече с 366,8 млн. лв. (21,0 %), сравнени с края на септември 2019 година.

Общата сума на данъчните постъпления, вкл. приходите от осигурителни вноски, възлиза на 25 990,6 млн. лв., което представлява 74,4 % от планираните за годината данъчни приходи. Приходите от преки данъци са в размер на 4 607,3 млн. лв. или 70,0 % от предвидените в разчетите за годината. Постъпленията от косвени данъци са в размер на 12 401,7 млн. лв. (76,0 % от разчетите за годината), като приходите от ДДС са в размер на 8 108,6 млн. лв. (76,2 % от планираните), от акцизи възлизат на 4 101,9 млн. лв. (75,3 % от разчета), а тези от мита са в размер на 156,6 млн. лв. (83,6 % от годишните разчети). Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени и др. данъци по ЗКПО) са в размер на 941,9 млн. лв. или 77,9 % изпълнение на годишните разчети.

Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са 8 039,7 млн. лв., което представлява 74,4 % от разчетените за годината.

Неданъчните приходи са в размер на 4 311,2 млн. лв., което представлява 63,6 % от годишните разчети, а приходите от помощи и дарения са в размер на 2 113,8 млн. лева.

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към септември 2020 г. възлизат на 31 544,1 млн. лв., което е 65,8 % от годишните разчети. Разходите по КФП към септември 2019 г. бяха в размер на 31 534,8 млн. лева. Разходите за деветте месеца на 2020 г. са близки по размер спрямо същия период на предходната година, като се отчита намаление основно в частта на капиталовите разходи. При съпоставката на общо разходите и капиталовите разходи със същия период на предходната година следва да се има предвид ефекта в 2019 г. от извършените разходи по реализирането на проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС, които са с еднократен характер. Номинално нарастване, съпоставено със същия период на предходната година, има при социалните плащания, разходите за персонал, разходите за субсидии и други.

Нелихвените разходи са в размер на 30 099,2 млн. лв., което представлява 66,1 % от годишните разчети. Текущите нелихвени разходи към септември 2020 г. са в размер на 27 352,2 млн. лв., капиталовите разходи (вкл. нетния прираст на държавния резерв) възлизат на 2 716,2 млн. лева. Предоставените текущи и капиталови трансфери за чужбина са в размер на 30,8 млн. лева. Лихвените плащания са в размер на 553,9 млн. лв. или 76,4 % от планираните за 2020 година.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 30.09.2020 г. от централния бюджет, възлиза на 890.9 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС - Решение на Съвета 2014/335/ЕС, Евратом относно системата на собствените ресурси на Европейския съюз, Регламент (ЕС, Евратом) № 608/2014 на Съвета от 26 май 2014 г. за определяне на мерки за прилагане на системата на собствените ресурси на ЕС и Регламент (EС, Евратом) № 609/2014 на Съвета от 26 май 2014 г. относно методите и процедурата за предоставяне на традиционните собствени ресурси, собствените ресурси на база ДДС и на база БНД и относно мерките за удовлетворяване на потребностите от парични средства, изменен с Регламент (EС, Евратом) 2016/804 на Съвета от 17 май 2016 година.

Бюджетното салдо по КФП на касова основа към 30 септември 2020 г. е положително в размер на 871,4 млн. лв. (0,7 % от прогнозния БВП) и се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 484,9 млн. лв. и по европейските средства в размер на 386,5 млн. лева.

Размерът на фискалния резерв към 30.09.2020 г. е 13,53 млрд. лв., в т.ч. 13,49 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,04 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Данните за изпълнението на консолидираната фискална програма към 30 септември 2020 г. са публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите, в категория „Статистика". Освен статистическите данни е публикуван и Информационен бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, който представлява кратък анализ на изпълнението на основните бюджетни параметри на консолидирано ниво и по съставни бюджети.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    10 1 Отговор
    А ЗА РИТОНА НЕЩО !
  • 2 зеленчук

    6 0 Отговор
    Пенсионер в почивна станция се запознава с възрастна дама на неговата възраст. От дума на дума стигат до професиите си и той казва:
    - Аз съм представител на най-древната професия. Спя за пари.
    - Е,как така спиш?!
    - Нощен пазач съм,ма.
  • 3 Бай Ставри

    4 2 Отговор
    НАГЛИ БИРНИЦИ!
  • 4 Българка

    8 1 Отговор
    До колкото чувам Канал 3 е проправителствена ТВ. Не я гледам.
    От написаното разбирам, че има спад в събраните приходи от 750,3 милиона лева спрямо същия период на 2019 г. Напълно обяснимо в период на криза. На фона на тези данни може ли някой от великите ни управляващи да излезе с лице пред хората и да ни обясни как в бюджет 2021 са заложени милиарди увеличение на приходите. На каква икономическа логика почива увеличението в приходната част на бюджета. Разбирам , че чисто математически то е необходимо за решение на стремежа ви за още по-голямо крадене. Но нали мили управляващи знаете, че 2021 е година на криза. Освен това ще намалеят и парите, които мигрантите българи изпращаха на близките си, за да оцеляват в "стабилната" ни държава

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Я... Я

    6 1 Отговор
    КЪДЕ ГИ СЪБРАХА??? ВЪВ ШКАФЧЕТА И ДОЛАПИ. И КОЛКО% ОТ ТЯХ СА ТАМ.???
  • 6 бобошен

    2 1 Отговор
    "Събраха 74,4 % от планираните за годината данъчни приходи." Голям праз! Трябва да са 174,4%. За да може да се краднат набърже.
  • 7 БАЙ Х@Й

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Доколкото чета Канал 3 е изкупен от NOVA , а тя май скоро ще бъде продадена от ДОМУСчиеви на чужди интереси!

    Коментиран от #10

  • 8 Лост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Когато на Панчо Виля -мексикански революционер му казали, че в касата вече няма пари, той отговирил-"Ами напечатайте! Те така.
  • 9 Гепим ваще парички

    0 0 Отговор
    За служителите на НАП няма да има тлъсти бонуси!
  • 10 Тъй ли?

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й":

    То пък домусчиевите тв-ите като са нашенски голям праз,яко манипулират и са проправителствени.Откакто ги купи не ги гледам.Явно и други така,бойкотира ми я,постъпленията май му падат от реклами и нормално да ги литне,щото са на загуба.Спонсора му Боко е ясно,че няма да е на власт и е решил да осребри далаверата докато е време.Купи ги евтино по мутренски методи,сега ще ги продаде скъпо.

    Коментиран от #12

  • 11 В.В.П.

    0 0 Отговор
    От мене са видели среден пръст...Може и да одя във Френско .Имам оферта за 3000 еуро..месечно..Малко ми куца френския..Ще почета..
  • 12 БАЙ Х@Й

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тъй ли?":

    Е тъй де ! Про... каква да е домус тв ! Нали баце му даде канала за хапчета, баец му даде кинти за стадиона, Баце му опрости мно'о кинти неустойка за унищожения флот - БГ ДЪРЖАВА С ИЗЛАЗ НА МОРЕ ОСТАНА БЕЗ МОРСКИ ФЛАГ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове