Last news in Fakti

31 Октомври, 2020 12:04 5 431 81

Д-р Хелиана Дундарова: Чака ни ерата на пандемиите

  • д-р хелиана дундарова-
  • пандемия-
  • коронавирус

Модерната епоха е започнала още в XIX век и от тогава това е шестата пандемия, припомни тя

Д-р Хелиана Дундарова: Чака ни ерата на пандемиите - 1
Снимка: бТВ

Ако продължаваме с тези темпове ни чака ерата на пандемиите и COVID-19 е една загрявка, посочи в предаването „Тази събота“ д-р Хелиана Дундарова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Тя е част от международна група експерти, изготвил доклад за оценката на риска от нови пандемии.

Според нея трябва да се ограничи нерегламентирания износ на диви животни, да се ограничи контактът между домашните и дивите животни, да се спре използването на големи територии за земеделие и добив на нефт, експлоатацията на океана също трябва да се спре.

Пандемията от COVID-19 има животински характер и тя се разпространява глобално. Вероятно този вирус не е бил патогенен за човека от самото начало. Човекът е влязъл в пространството на тези животни - прилепите, и така сме стигнали до днешната ситуация, обясни д-р Хелиана Дундарова.

Модерната епоха е започнала още в XIX век и от тогава до днес това е шестата пандемия. Повечето от тях са със зоонозен характер, но те не възникват случайно, отбеляза ученият.

„Последните столетия човекът променя ландшафта на земните екосистеми. Контактът на селскостопанските животни е пряко свързан с дивите животни в по-голямата част на света, тъй като за правенето на ферми в Азия и Африка се използват диви площи. Това води до липса на хранителен ресурс за дивите животни, те търсят прехрана при домашните, влизат в контакт и се получават стресови ситуации. Домашните животни усвояват патогена от дивите, а ние като крайни консуматори също го получаваме“, обясни д-р Хелиана Дундарова.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма спасение

    47 9 Отговор
    При това нарастване на градското население и при тази глобализация на пътуванията нищо добро не чака човечеството.

    Коментиран от #25, #40, #55

  • 2 БАЙ Х@Й

    53 3 Отговор
    И един мармот завива шоколади.....
  • 3 То хубаво

    76 2 Отговор
    Какво ни обяснява за животните, като всички знаем, че това си е лабораторно тунингован вирус
  • 4 БАЙ Х@Й

    62 0 Отговор
    Биологичната война вече не е мит , а ФАКТ !
  • 5 Гост

    40 4 Отговор
    Много моля някой по-умен от мен и прочел повече книги от безкнижника да обясни разликата между вирусите Ухан 95,върлувал в България през 1996 г. и Ковид 19? Защо през 1996 г. нямаше такава масова истерия, а сега цял свят се е побъркал?

    Коментиран от #13

  • 6 65yhrl 56

    42 4 Отговор
    Я па таа!
    Да се спял контатът на дивите с домашните животни и едва ли не допира на хора до животни и обратно ?! Щото така се получавали епидемии.... А де?!
    Ми преди 250-500 години, когато домашните животни са спели с хората в едно помещение?!
    Да не говорим за древни времена, когато хората са имали до себе си опитомени вече животни, но са ловяли и диви такива, с цел опитомяване?!
    Кво, тогава да не е имало "съвременна" медицина и на Бил Гейтс ваксинациите?!
    Тая е от поколението, дето мисли, че всичко на тоя свят почва от момента на раждането им, а Гугъл е техният университет, дето карат вишУ.
    Моме, човечестовто е преживяло милиони години и е оцеляло. Организмите ни са се борили къде успешно, къде не с вирусите и сме дошли до тук, да учите Природата колко не е права.
    Ако сте решили да ни правите пандемии умишелно е друг въпрос, но това няма общо с домашните, дивите и пр. научни животни.

    Коментиран от #15, #79

  • 7 Маргинал

    31 2 Отговор
    Всичко е Измама.
  • 8 Българка

    40 0 Отговор
    Имам чувстов, че съвсем ни вземат за малоумни. Надявам се, че има неточност втекста. Не проумявам как намаляването на земеделските площи, ще доведе до намаляване риск от епидемии

    Коментиран от #14

  • 9 волен сидеров

    28 2 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ХА ХА -ТИ СИ ОПАСНА ЗА СЕБЕ СИ МОМЕ-СПРИ МЕСОТО ЗАЩО ГО ЯДЕШ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Който яде маймуни,прилепи и змии.....

    17 1 Отговор
    Следващият път ще си навлече още по големи болести..В ,,цивилизационните" държави пък се кръвосмешават всякакви полове и раси,когато се появи и петият пол тогава ще настане и рестартиране на живота при всичко населяващо Земята...
  • 12 Лелеее

    28 1 Отговор
    Чака ни Ерата .....
    Освен ако не се дигнем да изметем “наместниците “ на господ тук на земята , Б Гейтс, Сорчо, Борчо и тъй нататък...
    И тогава и продалите се “експерти “ по пандемиите ще мирнат а планетата ще си отдъхне от появилите се “от космоса “ вируси , пандемиии, чудеса ...
    Опитните зайчета свършват търпение ...
  • 13 4кк65мк

    28 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Аз ще ти обясня, ама тое просто и видимо.
    Ти обърнал ли си внимание, колко е нарстнал процентът на простите хора в последните 20 години? Както и процентът на тв-зомбите?
    Ако през 96-та година, в България (в частност) средно интелигентните хора бяха към 80%, то сега толкова са неинтелигентните.
    Ще речеш, ма колко е тя България. Да, България е малка, но не беше само тя. А ако искаш да прокараш някаква манипулация в световен мащаб, то и малките държави могат да преобърнат колата, дето се вика. Справка Белорусия в момента. Там няма маски и няма болни. Но такива като Белорусия са вече нищожен процент и гласът им не се чува. А през 96-та към Белорус щяха да се включат още 20-30 държавици и лъжата щеше да е на яве.

    Коментиран от #47

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Прочети 1

    7 10 Отговор

    До коментар #6 от "65yhrl 56":

    И тогава е имало вируси, само че не са могли да се разпространяват толкова много. Прочети пост 1. А да си чувал за чуми, холери, испански грипове?

    Коментиран от #43

  • 16 Отец Нафърфории

    20 0 Отговор
    Ама ич не си арна и уфатна бе,моме.Поне на око да си арна.Та как да те нафърфорим за тези гениални словесни др,скавици?
  • 17 Covid

    24 1 Отговор
    Не ми говорете глупости, а забранете биологичните лаборатории!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 само питам

    19 1 Отговор
    ФАКТОР.БГ, вие ретранслатор на глупости ли сте!
  • 20 гост

    19 1 Отговор
    Еми спрете биологичните експерименти и наи вече нени използваите като лабораторни мишки боклуци
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    ХОРА БРТЯ СЕСТРИ ЗДРАВЕТО Е най голямото БОГАТСВО а най стойнтстните са семейството и децато а
  • 22 И тази лелка е на хранилката.

    22 3 Отговор
    Ще видите че, ако се обединим и блокираме държавата с Национална стачка и се изрита Хунтата, когато се арестуват няколко доктори - глашатаи засилващи паниката, заплашени със затвор, ще видите какво ще излезе. Цялата измама от която някои печелят милиони и поддържат един примат на власт. Всичко е за пари, за много пари!!! А хипохиндриците вече са напълнили гащите!!
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор
    спасението на давещите се проблем на давещите се ИЛФ и ПЕТРОВ
  • 24 Мануил

    13 0 Отговор
    Че е дунда е ясно,ама защо са я нарекли Хелиана,като хел е ад на английски?! Илияна е било по-удачно да я нарекат.

    Коментиран от #77

  • 25 Гост

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Няма спасение":

    Повечето зарази през цялата история на човечеството са пренесени от Изтока. Човечеството вместо да си вземе поука, се бута все натам. Последните години пощуряха да ходят до Китай ,Тайван,Тайланд.Както и да се наема евтина работна ръка от Китай. А тая половината и тези и теории са все едно слушаме Грета Еди коя си..
  • 26 Защо

    17 0 Отговор
    Хелиана не хванеш мотиката и към родното село. Да плашиш там гаргите
  • 27 Мнение

    10 0 Отговор
    Да спрем да се храним, пием и дишаме че замърсяваме? И какво трябва да направим-да се връщаме в пещерите, само на корени папрати? Да спрат да си правят експерименти с природата и няма да има проблем, да почнат решаване на големите въпроси със замърсяването и пластмасата. Да сложат край на свръхпроизводството и свръх потреблението. Както и свръх популацията в някои държави. Е 21 век технологиите трябва да са в помощ, не вреда на жиеота

    Коментиран от #36

  • 28 no name no face no number

    13 0 Отговор
    хахаха да бе прилеп ама лабораторен прилеп който трябва да изкара милярди $ печалба от нещастието на хората...+ икономия от раздаване на пенсии защото умират главно стари хорица и още един въпрос как дъртите политици и милионери се лекуват за три дни а обикновените хорица умират???Хайде да го ду.....те с фашите ценности и демократични принципи за равенство, някои са по равни от другите мдаа нямаш ли кинти или връзки в демокрацияъа си труп
  • 29 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Обличаш си чувала и към Орландовци направо! Като си слагаш маска и Тапа, предварително.
  • 30 Синсалабин

    13 0 Отговор
    Винаги съм знаел, че основната роля на медиците е да успокояват хората, особено с твърдения като:Чакат ни епидемии!... Благодаря ви, Доктори... Отивам за доза валериан..
  • 31 МАНГЪРОВ

    9 4 Отговор
    КОЛКОТО СИ ПО ТЪП ТОЛКОВА ШАНСА ДА СЕ ЗАРАЗИШ Е ПО-МАЛЪК!

    Коментиран от #37

  • 32 ДЕБИЛ

    5 2 Отговор
    КОГАТО СЕ ЗАРАЗИШ ВЕЧЕ ЩЕ ПОЗНАВАШ ЕДИН ЗАРАЗЕН.
  • 33 Фен

    11 0 Отговор
    На такива трябва да им се спре изявата по медиите. Не може нон-стоп да плашиш хората как щели да умрат и каква гибел ни очаква. Както свикнахме да живеем с мръсния въздух, със СПИН, рак, инфаркт, инсулт, затлъстяване, така и ще свикнем с КОВИД. Светът е голям и никой никому няма да липсва
  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 3 Отговор
    на нормалните честит хелоуйн а на герб честит тиквин ден

    Коментиран от #48, #56, #66

  • 35 УРА ДРУГАРИ

    2 11 Отговор
    ВИДИШ ЛИ НЯКОЙ БЕЗ МАСКА - НАПЛЮЙ ГО!
  • 36 Ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Мнение":

    Не мислиш ли,че си противоречиш?Ковид е начин да се намали популацията на населението.Ще има и следващи по- добри обаче.

    Коментиран от #78

  • 37 Ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "МАНГЪРОВ":

    Мисля ,че е точно обратното.
  • 38 УРА ДРУГАРИ

    6 2 Отговор
    КОЙТО СЕ ЗАРАЗИ ЩЕ УМРЕ, КОЙТО НЕ СЕ ЗАРАЗИ СЪЩО ЩЕ УМРЕ!КОЛКО СЪМ УМЕН?
  • 39 МИ КЪ

    5 5 Отговор
    ВЕЛИКОТО НАРОДНО ВЪСТАНИЕ СТАНА ВЕЛИКО НАРОДНО ЗАРАЗЯВАНЕ? Я КАК НАМАЛЯХА?
  • 40 .!.

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Няма спасение":

    Вие искахте повече туристи.
  • 41 До Дундарова

    5 1 Отговор
    Голяма си щ.нда затова нямаш свясна работа !А си канцеларски плъх,сега на трохите излизаш !!!
  • 42 РУМЕН РАДЕВ

    3 5 Отговор
    ВИРУС НЯМА А ПУТИН СЕ СКРИ В БУНКЕР? СТРАХЛИВО ЖУЖЕ.
  • 43 Бръм

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Прочети 1":

    Още през 60-те години на миналия век ветеринарите у нас са лекували коронавируси по говедата. Тези коронавируси обаче не са се прехвърляли по хората. За разлика от свинския грип, който още тогава е бил заразен за човека. По-важното е, че тогава повече хора са живеели по селата, гледали са животни и са обменяли вируси с тях от време оно - така се е изграждал естествен имунитет на хората - постепенно и плавно с времето, защото както знаем вирусите мутират. Сегашните градски хора сме стерилни и затова си патим. Апропо, Чумата и Холерата са бактериални, а не вирусни заболявания. Така че не е зле преди да пишеш и малко да почетеш...

    Коментиран от #45, #46

  • 44 сара

    14 0 Отговор
    За разлика от всички други пандемии тази е първата политическа.
  • 45 ФактичесТки

    11 1 Отговор

    До коментар #43 от "Бръм":

    Не мойто момче коронавирусите са по животните.Но са ги модифицирали за да ги приспособят към хората.Извършено е в уханската френска лаборатория с американска помощ.Последните две нобелови лауретки французойка и американка са ряботили точно това контролиране на генома.На същата база миналата година един китайски учен го аресруваха за такива опити.Този вирус е дирижиран от световният задкулисен елит.СЗО си траеше до последно.Искат промяна в новият световен ред.Това не е естествен вирус и дори в началото Люк Монтанйе нибелов лауреат по медицина з откриването на Хив вируса го каза че е изкуствен вирус

    Коментиран от #74

  • 46 Има ли значение

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Бръм":

    какъв тип болести са? Човечеството пак е пострадало. Природата рано или късно ще поправи тази своя грешка, наречена ЧОВЕК.

    Коментиран от #75

  • 47 Георги

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "4кк65мк":

    Да разбирам ли, че числиш и Русия, към простите, и зомбирани държави, като България? Там не само мислят, че същ. Ковид 19, но има и маски, и болни, и карантина, та даже, и ваксина изпробват !?.

    Коментиран от #76

  • 48 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #34 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Земи тоя Хелоуин и сиго заври ти знаеш каде ние православните нямаме такъв празник

    Коментиран от #57, #58

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 БСП МРЕ ЗА ВАС

    4 9 Отговор
    МЕСЕЦ МАРТ БОЙКО НИ ОПАЗИ, А ЕСЕНТА СЛЕД ВСЕНАРОДНИ БУНТОВЕ И ГОРЕНЕ НА МАСКИ НАЙ-ПОСЛЕ ПОСТИГНАХМЕ ЦЕЛТА СИ - ДА ЗАРАЗИМ ВСИЧКИ! А СЕГА М РЕТЕ ЯКО!
  • 51 NWO

    4 0 Отговор
    За това ще намалим хората до петстотин милиона.роби благодаря за инфраструктурата която изградихте.
  • 52 КАКА КУРНИ

    5 0 Отговор
    ДО ИЗБОРИТЕ ВСЕКИ С К19!
  • 53 Много прозЗЗз

    2 0 Отговор
    И колкостранновирусътсепоявивУхан,анавсякъдекитайцитеядатразнигадини
  • 54 ББ Е ГЕНИЙ

    3 0 Отговор
    БОЙКО ИЗМИСЛИ ТОЗИ ВИРУС В БАНКЯ. ПУСНА ГО В ЕВРОПА И СЕГА МУ ДАВАТ 60 МИЛИАРДА!? КОЙ ДА СЕ СЕТИ?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Алоууу

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Абе Койзлодуй, къв Хелуйн бе:-) Се патки ти в главата (патици имам предвид, за ония с мръсното подсъзнание :-))

    Коментиран от #59

  • 57 заврян

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "гост":

    ДВОЕН ПРАЗНИК!

    На нормалните-Честит Хелуин!
    На гербаджии-честит Тиквинден!
  • 58 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор

    До коментар #48 от "гост":

    господин гербераст края ви е близо

    Коментиран от #60, #72

  • 59 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #56 от "Алоууу":

    мутри края ви е близо

    Коментиран от #63

  • 60 БСПедер

    2 2 Отговор

    До коментар #58 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ще видим, ще видим :-))
  • 61 МАНГЪРОВ

    1 1 Отговор
    ЕВРОПА ДАВА 29 МИЛЯРДА И ВСЕКИ БЪЛГАРИН ЩЕ Е МИЛЯРДЕР? НАПЪЛНО ДОСТИЖИМА ЦЕЛ АКО ОСТАНАТ 29 ЧОВЕКА, АКО МОЖЕ ДА СА ОТ БСП И ОТ ПОЗИТАНО 20.

    Коментиран от #64

  • 62 Тъпчо

    5 3 Отговор
    Какъв 19-ти век, ма како?
    Всичките ли гербаджии сте тъпи като Чекмедже Боко?
    Поради това, че инките не са гледали домашни животни, нямали са имунитет, както европейците! Ернандо Кортес ги е завладял в "актериологична война".
    Местните са мрели като мухи. Най вече от синя пъпка.
    Ма, верно в ГЕРБ ги избират, с конкурс по тъпота!
  • 63 Алоууу

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти нещо да не си прихванал радиация в града на Козлите и паткител Какви мутри, говорим за лошия ти правопис:-)
  • 64 Мдааа

    2 4 Отговор

    До коментар #61 от "МАНГЪРОВ":

    Мдааа...Комунистът Борисов от БСП ли е , или от ГЕРБ?
    Чекмедже Боко Джипкаджи отдавна е милиардер, нали?
  • 65 МАНГЪРОВ

    1 0 Отговор
    КАКА КУРНИ ЩЯЛА ДА ПОДАВА ОСТАВКА АКО ВИРУСЪТ Я ГЪТНЕ! ГОВОРИТЕЛЯ Й БИЛ ГРОБАР? КОЛКО Е БИЛА ПРЕДВИДЛИВА?
  • 66 no name no face no number

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нормалноте Не празнуват ненормални неща като хелоуин защото адът никога няма да победи нормално мислещите, к...ор за западните фъшкии
  • 67 Колко хубаво така!

    4 0 Отговор
    Намерят некоя позавехнала тетка, кажат й какво да говори, изрецитира го и хайде едно хонорарче да има да си пазарува за Събота и Неделя. С хипохиндриците това чакат и започват да се окопават под леглата.
  • 68 Криеш името си страхливец

    7 0 Отговор
    ".... част от международна група експерти ......" До тук добре, но нищо НЕ каза за една отявлената световна заплаха. Американската армия произвежда смъртоносни вируси, бактерии и токсини в нарушение на конвенцията на ООН забраняваща производството на биологическо оръжие! Пентагонът има биолаборатории в 25 държави по света! Д-р Хелиана от БАН, хубава си, но не достатъчно изчерпателна. Разбирам, не трябва всичко да се произнася на глас. Ние сме овцете, виждаме овчаря и кучетата. Колачя срещаме веднъж в живота. Собственика "никогиш (никгиш)"!
  • 69 сссс

    1 0 Отговор
    Какво е това извратено име Хелиана! По добре да я бяха кръстили Хелоина Додарова, повече щеше да й отива
  • 70 Фак U

    3 0 Отговор
    Дърта , тлъста пача , припяваш мантрата за края на света за което ти плащат със сребърници ! Как пък досега , за хиляди години нямаше такъв хибриден вирус между прилеп и човек ! Изкушението за рожбите на преизподнята , които нямат друга мисъл в главата освен как да заробят цялото човечество е неустоимо !Разполагайки с неограничени средства от години барничкат в генома на хомосапиенс в тайните си лаборатории и творението ковид е само началото !
  • 71 Peci kupona

    2 1 Отговор
    Постоянно се облъчват обикновените хорица с всевъзможни "Ако продължаваме, Ако не спрем, Ако, Ако, Ако ит.н." Акото цапа и мирише, и кара мама да пере! Имам чувството, че има някаква постоянна пропаганда да се потиска обикновения човек със всевъзможни глупости!
  • 72 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Еи радиоактивния оди се грамни бе
  • 73 Постоянно някой излиза и ни казва

    3 0 Отговор
    на нас по-глупавите какво ни очаква.
    Добре де,а като са толкова учени учили тези за какво са учили и станали доктори?За да говорят глупости ли и за това ли им плащат или да подобряват живота и здравето ни?
    Нещо не схващам идеята,във време в което здравето липсва определено само да говорят и набиват още страх и простотии и ще видим здрави хора през крив макарон.
    Изтрещяхте ама много.
    Тези приказки са като да отидеш на една горяща къща и да започнеш да я гасиш с бензин.
    И с тези новини бъдете здрави и спокойни.
  • 74 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "ФактичесТки":

    Съгласен съм с тази хипотеза. От самото начало на епидемията се усъмних в естествения произход на коронавируса, който ни връхлетя. Без да знам за разработките и учените, за които пишеш - нямам нужда, достатъчна е проста логика, за да се навържат фактите.
  • 75 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Има ли значение":

    Така е, в случая няма значение какъв тип болести са. Но се съмнявам, че Човекът е продукт на Природата. Също се съмнявам, че самата Природа ще го унищожи - изключвам сблъсък с метеорит или нещо подобно. По-скоро Човекът може да се самоунищожи чрез тотална война, но дори и това е малко вероятно при такава, защото все ще останат по-малко засегнати кътчета, където ще оцелеят хора.
  • 76 Отговора

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Георги":

    е елементарен. Всички "велики" държави имат еднакви интереси и действат ан'блок. Останалите изпълняват нарежданията
  • 77 въйй

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мануил":

    А аз си помислих, че е Хелиана от Хелиос. ;D
  • 78 не думай

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ха ха":

    Само на фашистите им пречи популацията. И ти ли си от тях?
  • 79 7777

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "65yhrl 56":

    Съгласен съм с логиката ти, но не съвсем, преди 500 г. китайците най вероятно не са яли прилепи и не е имало институти като този в Ухан за разработка на вируси.
  • 80 Тя разбира и наблюдава

    0 0 Отговор
    прилепи и явно това и е специалността,а не от човека и други съществени неща,но изказва мнение и хората поемат отново помията на някой си имащ се за авторитет.
    Да си коментира и обсъжда прилепите,не е ли така?
  • 81 незнайко

    0 0 Отговор
    (Публикувано във факти.бг: да се спре използването на големи територии за земеделие и добив на нефт, експлоатацията на океана също трябва да се спре.) Къде ще отглеждаме храната си ??? На терасата в апартамента ли ??? Ако не се лови рибата в океана той ще се пренасели и ще настъпи мор за обитателите и !!! Да беше казала да се намали популацията на световното население щеше да е по вярно !!!