Last news in Fakti

2 Ноември, 2020 12:04 1 895 47

Повечето учители подкрепят дистанционното обучение след 4 клас

  • дистанционно обучение-
  • учители

Присъственото обучение в начален етап и в предучилищна възраст не може да замести социализацията и възпитанието

Повечето учители подкрепят дистанционното обучение след 4 клас - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" проучи мнението на българските учители относно евентуално преминаване на образователната система в обучение в електронна среда от разстояние.

71,2 процента срещу 28,8 процента от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиалния етап, а 65,8 процента - биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от 3 ноември 2020 г., съобщават от синдиката.

Анкетата е направена сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дена. Високият процент на желание за преминаване в електронен режим от разстояние за гимназиален и прогимназиален етап е разбираем по няколко причини.

"Българското училище е възможно най-безопасната среда, но упорито се използва с политически цели, да се насади мнението колко опасни са образователните институции и че именно там са инкубаторите на заразата COVID-19. Това, разбира се е нито отговорно, нито в интерес на децата и учениците, но това демонстрира липсата на гражданско образование и мислене на българския политически елит. Именно затова 71,2 процент от респондентите учители смятат, че образователните институции крият опасност от зараза", заявяват от синдиката. И коментират, че "разбира се, това не отговаря на истината, както и не се оправдаха обещанията на здравния министър г-н Ангелов, че ще има безплатно тестване на учители и ученици за сметка на РЗИ".

"Вероятно има забрана на министъра на здравеопазването регионалните инспекции да издават заповеди за тестове на учители и ученици, а ако някой учител или директор реши да се тества, то е за негова лична сметка. Дори при болен член от семейство, РЗИ-ата не издават предписание за PCR, а препоръчват карантиниране", заявяват от учителския синдикат.

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат учителите, които са в карантина, заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина.

В посочения брой учители не влизат и тези, които са болни от други болести. "Някои учители вече ползват отпуск, поради агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис. Във връзка с казаното дотук ръководствата на образователните институции са в огромно затруднение да осигурят замествания, дори и при 10 на сто от болни учители, затова дистанционният режим е единственият изход", посочват от синдиката.

И информират, че за началния етап 53,1 процента срещу 46,9 процента от анкетираните учители смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап.

Подобен е резултатът - 56,5 на сто, срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим.

69,9 процента от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние.

Разбира се, присъственото обучение в начален етап и в предучилищна възраст не може да замести социализацията и възпитанието, но, за да продължи да работи образователната система е необходим финансов ресурс и банка с учители или студенти, които да заместват. Но това засега не е в наличност. Натоварването на българските учители, поради това, че те изпълняват вътрешно заместване на болни отсъстващи свои колеги, води до увеличаване на бърнаут ефекта до критичните 70 процента. В момента качеството на образованието и съхраняването на учителите и директорите е поставено на карта, заявяват от синдиката.

Според него остават проблемите с липсата на дигитални средства и с дигиталните ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2 процента от българските учители.

Синдикатът "Образование", с председател д-р Юлиян Петров, пледира да се пази живота и здравето на българските учители, и да спрат да се пренатоварват при сегашния непланиран режим на организация на образователната система.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    27 9 Отговор
    мързеливи лелки некадърни не съсипвайте бъдещето на децата ни

    Коментиран от #21, #29, #34

  • 2 ами да

    6 20 Отговор
    Ами нормално. Не им се мре на хората.
  • 3 Майка

    9 8 Отговор
    Пускайте децата и учителите още днес! Но кажете навреме, че да се организират родителите, а не в 19.30!
  • 4 ssss

    22 5 Отговор
    Глупости. Никой нормален учител не иска децата вкъщи. Детска градина в дистанционен режим.. това като написахте, как ви звучи?
  • 5 даскалица

    9 7 Отговор
    Ми как иначе си мислите, че ще лъготим ученичетата на десктопа, докато забиваме заможни татковци из фейса на лаптопа.
  • 6 ооох

    27 5 Отговор
    Учителите които държат на дистанционното обучение-с 40% по ниска заплата и готово. Разликата се плаща но поелите риска и готово!

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    20 7 Отговор
    Глупости! Защо няма анкета сред родителите? Повечето родители, които познавам са категорично против дистанционните глупости и съсипването на децата ни....

    Коментиран от #15, #19

  • 9 Пенсионер

    3 25 Отговор

    До коментар #6 от "ооох":

    А по-добре ли е децата да разнасят зараза и да натръшкат не само своите родители? Така освен здравния се увеличава и икономическия хаос

    Коментиран от #17

  • 10 Историк

    6 19 Отговор
    Не е безопасно място училището - не се проветрява, защото на някой му е студено, не се дезинфекцира достатъчно, много хора са струпани на едно място - какво е безопасното!!!
    Не искам аз с маска, а 30 деца насреща да кашлят и кихат - без!
    Дистанционно за всички!!! Веднага!

    Коментиран от #36, #37

  • 11 хахах

    5 4 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: както и не се оправдаха обещанията на здравния министър г-н Ангелов, че ще има безплатно тестване на учители и ученици"

    Нали не са очаквали наистина да има такова стриктно проследяване? Това е твърде много работа за нашите... Така че просто прехвърлят топката. Разчитат, че всеки ще се бръкне за 100 лв. за тест. А и като не правят тестове могат да отчитат по-ниска заболеваемост и да се правят, че няма проблем. Ама не им се получи и хората си ходеха болни на училище. И сега вече проблемът излезе и извън училищата и първо цапна немощната ни здравна система.
  • 12 един от многото

    14 6 Отговор
    За дистанционното обучение трябва малко да дистанцират и заплатите на даскалите.
  • 13 Една бг жена

    6 9 Отговор
    Тъй като не съм компетентна по здравните въпроси, а само гледам и чувам различни гледни точки, предлагам- масово тестване с ПСР в училищата.Ще стане ясно колко са заразените и каква е опастността
  • 14 Гост

    19 7 Отговор
    Дистанционното обучение е пунта-мара, никакво го няма. А даскалите само се оплакват, но като дойде времето за заплата нищо им няма. Ако работят от вкъщи заплатат да им се намали, да видим дали ще искат онлайн обучение?!
  • 15 има

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Има анкети. Ние попълвахме такава миналата седмица.
  • 16 црррр

    17 5 Отговор
    Повечето учители подкрепят дистанционното обучение след 4-ТИ клас. ЩЕ ПОДКРЕПЯТ. НЕ Е ЛЕСНО ЦЯЛ ДЕН ДА ТИ ПИЩЯТ НА ГЛАВАТА. НО,ТОВА СА РИСКОВЕТЕ НА ПРОФЕСИЯТА .

    Коментиран от #45

  • 17 Гост

    18 3 Отговор

    До коментар #9 от "Пенсионер":

    Който го е страх и сега има възможност да остави детето си в къщи и същото да "учи" дистанционно... Вие как си представяне, че деца, които учат музика, приложни изкуства, занаяти, танци, спорт, дори и езикови гимназии ще "усвояват" материал дистанционно?! Не съсипвайте бъдещето на децата заради вашите страхове! Който го е страх - да си стои в къщи, не се среща с хора, но да не казва на другите как да живеем, за да му угодим на параноята!

    Коментиран от #23

  • 18 тралала

    5 1 Отговор
    ОПАСНОСТТА,а не опастността.
  • 19 Пенсионер

    6 14 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Естествено, че много родители са за посещаване на училищата независимо от здравната опастност. Така бягат от отговорност и други им отглеждат децата. Ама и учители умират. Да не плачем , че няма кой да влезе в класната стая
  • 20 Свобода

    18 4 Отговор
    Качественото образование изисква присъствена форма, а не дистанционна.
    От 1 до 7 клас трябва да е присъствено обучение, а родителите да работят ,не да пишат домашните на детето.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 еее

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Свобода":

    То какво трябва и какво може, са две различни неща. И при присъственото обучение родителите участват активно в обучението на децата си. Поне тези, които ги е грижа децата им да получат добро образование. Другите разчитат само училището да им научи децата.
  • 23 Пенсионер

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Разбирам, че наистина си гост и то за малко. Имаш мнение по всички въпроси, но много грешно мнение. На тези, които учат дистанционно, им преподават от някакъв КОЛ център съвсем други учители по различни от училището им критерии

    Коментиран от #27

  • 24 танкист

    8 2 Отговор
    Power Crash(срив на захранването) ако стане в енергийната ни система,как ще се провежда дистанционното обучение на учениците? Само питам за една приятелка от В.Търново.
  • 25 въпросче

    4 2 Отговор
    Кол-център ли? Децата да не си поръчват таксита?
  • 26 духайдуду

    6 2 Отговор
    Без ток ще стане ГОЛ Център.
  • 27 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Пенсионер":

    Хайде гледай си пенсията, настрана от внуците и децата и не давай акъл кое е "грешно" и "правилно"?! Вероятно си някой партиен секретар от 70-те години!

    Коментиран от #33

  • 28 Хамърхед

    7 4 Отговор
    Ами добре,заплатите 50% надолу
  • 29 Загрижен

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    +1. Напълно те подкрепям и съм напълно съгласен. Видяха колко е лесно да не се ходи в клас, да се симулира някаква дейност пред екраните на компютрите, а накрая и заплатата в джоба. А защо не попитат лекарите, КОЛКО Е ВРЕДНО заседяването пред дисплейте и обездвижването за тези подрастващи деца??? Стадо страхливци!!!!!!! При следващия грип пак ли ще се крием по дупките ли, бе idioti prosti?????
  • 30 даммм

    14 1 Отговор
    Дистанционната форма 1-7клас е неефективна ако детето е без родителски контрол.

    Коментиран от #32

  • 31 Педагог

    5 12 Отговор
    При дистанционната форма работното време на учителя се удвоява и заплатата му трябва да се удвой.
    Някой хора са на разстояние от образованието, но не им пречи да си правят гаргара с труда на други.
  • 32 не съвсем

    1 7 Отговор

    До коментар #30 от "даммм":

    За 1-4 мога да се съглася. За 5-7 не! Даже след 2 или 3 клас не би трябвало да е проблем при правилно възпитание.
  • 33 Пенсионер

    1 5 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    отново ти пиша гостенини, че мнението ти е сгрешено.Освен това гостите трябва да са по-учтиви, когато гостуват

    Коментиран от #43

  • 34 Как няма

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    да подкрепят, стоят си в къщи и си прибират увеличените заплати, а децата - кучета ги яли! Не, че ако посещават училище имат някаква полза...
  • 35 Хахаха

    8 2 Отговор
    И на мен да ме питат дали съм съгласен да си стоя вкъщи и да получават заплата и аз ще се съглася:)
  • 36 Напусни,

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Историк":

    никой не те държи насила, търтейте и без това сте много.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Защо ли?

    6 1 Отговор
    Да сте чули частно училище да иска дистанционно обучение?
  • 39 Учител

    3 5 Отговор
    Часове наред в едно помещение с 30 деца,кихащи и кашлящи,защото родителите така са преценили,не маска,аскафандър да сложиш няма да те спаси.

    Коментиран от #44

  • 40 Аха

    4 1 Отговор
    Да де,ама в частното училище не са 30.
  • 41 Ахмет

    1 2 Отговор
    Взимат пари без да работа

    Коментиран от #42

  • 42 Асан

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ахмет":

    Да беше учил и сега да взимаш пари без да работиш.
  • 43 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Пенсионер":

    Неграмотен пенсиониран партиен секретар раздава "акъли"... Не, благодаря! И да - "гостенин" съм! Ти какъв си - собственик на сайта или какво, другарю....
  • 44 Глупости

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Учител":

    Три пъти ме викат да си прибера детето защото е кихнало. Итрите пъти личният лекар казва че е здраво но дава три дена болничен за всеки случай.
  • 45 Лото

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "црррр":

    А ти имаш ли нещо в главата си?! А знаеш ли, че деца до 12 години трябва да са с родител вкъщи по закон? А тези родители нали трябва да ходят на работа да изкарват пари! А като тези родители са си изхарчили платения отпуск през пролетта през Великото затваряне вкъщи, тогава ми кажи какво правим?!
  • 46 Nishto lichno de :)

    0 0 Отговор
    Както през миналата, така и през тази година отново коментират хора, които си нямат друга работа. Всички говорят как учениците са виновни, как те разнасяли болести и т. Н. Реално никой не дава смислени аргументи и говорят глупости. Като за начало нали осъзнавате че учителите влизат в поне по 5 класа с по 30 деца, отделно се разминават с учителите по другите предмети в учителската и отделно си имат и личен живот. Второто, ако вие сте болни от някакъв грип (например разтройство) за да не заразите другите вие и тези в контакт с вас ще си седите вкъщи, а не здравите нали така? По пътя на логиката защо се ограничават нерисковите групи, но преносители, а тези които са най-рискови? Какво се постига с това освен повече болни? Моля ако някой има свестен аргумент тогава да ме оспорва :)
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове