Last news in Fakti

4 Ноември, 2020 18:44 47 345 96

Николай Василев: Не прехвърляйте парите си в НОИ

  • николай василев-
  • нои-
  • пенсионни фондове

Според икономиста частните пенсионни фондове имат много повече предимства в сравнение с НОИ

Николай Василев: Не прехвърляйте парите си в НОИ - 1
Снимка: БГНЕС

''Като общество трябва изцяло да забравим за национализацията на втория пенсионен стълб. Категорично против съм прехвърлянето на партиди в НОИ''. Това заяви бившият икономически министър, Никоалй Василев, по време на конференция на тема „Предизвикателствата пред пенсионната система в България. Засилване на ролята на втория и третия стълб", организирана от Асоциацията на CFA – сертифицираните финансови аналитици.

„Моята препоръка е ролята на втория и третия стълб дори да се засилва. За целта вноските от 5% сега трябва да се повишават до 10% през следващите години. Така човек ще получава двойно по-голяма пенсия“, посочи Василев. Той припомни, че когато са стартирани вторият и третият стълб, като добри примери в региона са давани Полша, Казахстан и донякъде Унгария. В момента обаче в тези страни има редица проблеми, като част от тях са започнали след национализация на втория стълб'', поясни Василев.

„В момента България е един от най-добрите примери. За голямо съжаление, Унгария и Полша, които бяха за пример, национализираха по различни начини десетки милиарди евро, които реално бяха парите на осигурените лица. Средствата не само изчезнаха в тамошното НОИ, но дълговете и бюджетните дефицити на държавите се увеличиха. Т.е. парите просто бяха изядени. Ако в България някой опита да направи нещо подобно, това означава натрупаните 17 млрд. лв. да бъдат изядени текущо. След това всичко се занулява. Така че категорично трябва да пресечем всякакви подобно желания, защото в момента се подстрекава това да се прави доброволно“, заяви бившият икономически министър.

Според него частните пенсионни фондове имат много повече предимства в сравнение с НОИ, където има огромен дефицит. Сред тях са положителната доходност, както и личните партиди, които се наследяват. „Ако младите имаха право на избор, то те щяха да изберат да се осигуряват изцяло в частните пенсионни фондове. Много важно е да се знае, че парите се увеличават всяка следваща година. Освен това натрупаната сума се наследява при смърт на осигуреното лице, докато в НОИ няма лична партида и роднините не вземат нищо“, обясни той. За пример той даде Япония, където няма държавна пенсия. Хората спестяват цял живот чрез пенсионни системи, банкови сметки, инвестиционни фондове и други начини. Благодарение на това средният влог наближава около 2 млн. долара на човек.

Бившият икономически министър коментира и критиките към пенсионните фондове. По думите му те са изключително несправедливи, а в подобни анализи се използват грешни методологии и манипулирани данни. „Въпреки всякакви твърдения, пенсионните фондове бият инфлацията. За 18 години тя е около 77%, а доходността на универсалните пенсионни фондове е над 100%. На доброволните фондове дори е над 110%. Доходността е прилична и тя е по-висока от инфлацията“, категоричен бе Николай Василев. Според него има няколко сериозни грешки в изчисленията на противниците на частното осигуряване. Първо - методиката, според която се сравняват доходността на 100 лв., инвестирани преди 20 години, с ръста на инфлацията. Това е грешно, защото сумите, които са управлявали фондовете преди 20 години, са били изключително малки и не могат да се сравняват със сумите от 2019 г.

„Цялата методология на критиците е изключително грешна. Второ, сравняват българските фондове с инфлацията в България, германските фондове с инфлацията в Германия. Това е несправедливо сравнение. Освен това критиците не са посочили в какви валути сравняват. Може би използват произволно избрани валути. Освен това цифрите им са откровено грешни“, заяви още бившият министър на икономиката. Той отправи и съвет към пенсионните фондове – да положат повече усилия за информиране на обществото относно дейността и ползата на техните услуги.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 82 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кажи Николайчо

    65 33 Отговор
    Лукашенко фaлшифицирa избoритe,
    кaктo Бoрисов ги фалшифицира!
    С мъртви души...

    A кaжи, беларусците кaк дa cвaлят Лукaшeнкo?
    Чрeз избoри?

    A дaжи дe?

    Коментиран от #8, #31, #77

  • 2 И защо го има НОИ?

    116 7 Отговор
    Ако частните са по-добре?

    Коментиран от #87

  • 3 Оракул

    146 23 Отговор
    Още един царист започна да успива народонаселението,че държавата (НОЙ) е лош стопанин.Друм бе.

    Коментиран от #69

  • 4 Д-р Ох Боли

    143 25 Отговор
    Колко пари взе и колко плати този престъпник на факти, за да се публикува това...
  • 5 Българина

    155 20 Отговор
    Не го слушайте тоя МОШЕНИК.....'АЙДУК.

    Коментиран от #72

  • 6 Последния Софиянец

    175 15 Отговор
    Докато частните фондове се управляват от крадци ,няма смисъл от тях.

    Коментиран от #35, #37

  • 7 Не бегайте братя

    109 8 Отговор
    Секретарките във фондовете ще гладуват.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 qwerty

    116 8 Отговор
    в частните фондове най-доброто е, че винаги могат да направят ЛОШИ инвестиции (те не са виновни) и случайно са събркали: това ше го гледаме по някое време догодина
  • 10 РЪМПЕЗИ

    83 9 Отговор
    ВСИЧКО ДЪРЖАВНО НЕ Е НАШЕ...АЗ ТАКА РАЗСЪЖДАВАМ...ОТ ОПИТ ГО ЗНАМ...НА КЪДЕ ДА ПОГЛЕДНАТ ОЧИТЕ МИ ВСИЧКО КРАДЕ И КРАДЕ....
  • 11 Fate

    89 28 Отговор
    При първа възможност прехвърлям парите в НОИ

    Коментиран от #16, #57

  • 12 Centurion

    113 13 Отговор
    Те парите от вторият стълб са удухани ве Инчхай,какви пари???То пари няма,има само на книга.Шефовете на фондовете вземат заплати в десетки и стотици хиляди,смяташ че са инвестирани и имат някаква доходност ли???Илюжан.За момента не мога да съм категоричен,но почти сигурно е ,че е поредната пирамида,която след 5/10 г ще се сгромоляса.

    Коментиран от #15

  • 13 Мим

    99 9 Отговор
    Абе, този да не би да държи някой частен фонд,че толкова се застъпва и ни предумва за тях.Смешен палячо е знаем го още когато беше в правителството каква тъпа тиква е...
  • 14 haha

    62 5 Отговор
    Най-важното за пенсионните фондове е тяхната САГУРНОСТ. А не доходност.
    И как може, икономически министър, да твърди очеизвадно грешни твърдения. Ако ми увеличат вноската от 5 на 10% това абсолютно не означава, е ще получавам "двойно" по голяма пенсия. Увеличението е > 100% защото има натрупване и се махат абсолютно всички вече платени от мен такси.
  • 15 Гост

    18 53 Отговор

    До коментар #12 от "Centurion":

    Нямаш никаква представа как функционират частните пенсионни фондове. Поинтересувай се, образовай се и после коментирай.

    Коментиран от #24, #29

  • 16 и аз тъй

    29 2 Отговор

    До коментар #11 от "Fate":

    След 1-ви Януари 2021-ва.
  • 17 Правете точно обратно на

    71 4 Отговор
    това което Ви казва Ники Потър.
  • 18 ежко

    97 5 Отговор
    Николайчо, ако частните фондове се издънят, теб ли да търсим за шамарите?Ще увеличава вноските да взимат шефовете на частните фондове по 20 000 еврака заплати и накрая като видат дебелия да вдигнат рамене и да чакат държавата/т.е. данакоплатците/ да ги спасява, както става винаги и по цял свят?!?Алоооо, частните фондове трябва да бъдат изклччително доброволни!Не задължителни!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Любопитко

    88 5 Отговор
    Ако държавата бе лош стопанин, щеше ли да има Миньо Стайковци и т.н. Струва ми се, че се потготвя баницата да се сервира някому! Аз, след 40 години стаж, от които над 20 аргатуване на чорбаджии съм сигурен в едно-изедника се стреми да прецака подчинените и изобщо не му пука за тяхното неясно бъдеще! Дано се намери един поне да ме опровергае! За тях най-добрия работник и във фабриката да спи- да не пита за пари!
  • 21 При

    25 37 Отговор
    условие, че няма държава а има само територия, да си прехвърлиш парите в НОИ е все едно да ги хвърлиш през терасата...и в двата случая ще отидат при ман......!!!
  • 22 Един от 6%

    89 8 Отговор
    Щом този измамник наглец казва че нетрябва да си прехвърлям патите в НОЙ, значи трябва да направя абсолютно обратното.
  • 23 Матей

    66 11 Отговор
    Не е ли очевидно уче частните пенсионни фондове са пирамиди и трябва моментално да се конфискуват от държавата.Само държавата може да осигури стабилна пенсионно система,както образователна и здравна.Че то ,както е тръгнало,ще има часни милиции и войски.Всеки болярин-с дружина гавази.
  • 24 Пламен

    36 3 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Като пирамиди. Поинтересувай се ти. Световни примери-бол.

    Коментиран от #28

  • 25 Лост

    57 2 Отговор
    А от приватизационните фондове кой спечели?
  • 26 Аве Адолф Хайл

    63 3 Отговор
    И тоя царски долнопробник почна да ни учи и да дава наставления .....
  • 27 Аз.....

    52 2 Отговор
    Хари Потър,
    Кажи кой е татенцето ти и не ни залъгвай с глупости.
    Какво се трупа и как.Кажи как формират 1 дял колко да струва?????????
  • 28 О. Ч. З

    52 4 Отговор

    До коментар #24 от "Пламен":

    Съгласен съм със теб ако се се погледне по добре статията и ще видиш друго по добре да няма пенсионни осигуровки изобщо и да направим като японците пари във държавната банка всеки месец може и злато. Но тогава ще стане лошо за много хора няма да имат пари за нови коли апартаменти асансьори и скъпи парцали. И ако държавната банка фалира значи вече няма държава

    Коментиран от #41

  • 29 Centurion

    49 4 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Каква представа човече,първите които ще вземата пенсии от частните фондове ще получават зашеметяващата сума от 20 лв на месец.Как работели,как работят,Пълни измамници!!!Аз имам още врем за ориентация, е ако съм жив и здрав още 10 г може и да се пенсионирам.До тогава ще стане ясно,и тогава ще реша,дали ще ги прехвърля или не.
  • 30 Моляяяя?

    45 5 Отговор
    За 18 години инфлацията е 300%,ве смотаняк!
  • 31 Архитект

    11 21 Отговор

    До коментар #1 от "Кажи Николайчо":

    Абе “душа”, я се осъзнай, нали Радев организира последните избори след служебен кабинет? Защо продължаваш да пишеш глупости за души и духчета?
  • 32 Гост

    45 2 Отговор
    За да има какво да крадат частните фондове. Когато наследяваш брат или сестра нямаш право да получиш парите от частните фондове за да си богатеят собствениците им. Иначе наследяваш и дълговете по закон. Но закона за наследството не важи за тях. Вече са поискали парите ни. Нали това пак е на драгалевския гений Костов
    Няма ли .... За тоя и издънките му
  • 33 ГЕРП

    71 4 Отговор
    Предимството на частните фондове е че обявяват фалит и всички дето са внасяли там пият по една студена вода. НОИ не може да обяви фалит, държавата ако трябва ще тегли заеми до спукване и пак ще има пари за НОИ.
  • 34 Счетоводство

    62 2 Отговор
    Пенсионирах се на 55 години. Прехвърлих всичко в НОИ и вече пет години получавам пълна пенсия, която е и актуализирана с 25% за това време. Ако слушам Нико,трябва да чакам още три години,за да почна да получавам пълната си пенсия.Който иска нека чака.

    Коментиран от #38

  • 35 Бай Курти

    42 3 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Имаш един+ от мен. макар и да сме опозиция в политиката . След 10 години ще останат 50% от пенсионните фондове .И тогава ще почнат да реват къде са ми парите. НОИ никога няма да фалира .
  • 36 Тиквун

    25 0 Отговор
    При бай Ставри айдук!
  • 37 Аз Човекът

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Да така е,но как да вярваме на държавата си и институциите и ,като напоследък от доста години потърпевши от измамни сделки с фалшифицирани документи от престъпни лица загубиха свой имоти и фирми и бяха "закопани" и от БГ правосъдието???!!!
  • 38 Като всеки счетоводител

    24 3 Отговор

    До коментар #34 от "Счетоводство":

    Малко послъгваш - мъъничко. Кажи Кога за последно са ти актуализирали пенсията! Минималната от 120 ще стане 300 след Нова година /да са живи и здрави /, но останалите - йок! Това че дават на всички по 50 лева му се казва откровено КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ, но не е актуашизация! Като че ли тенденцията е вс пенсионери да са с мин пенсия. Говори ИСТИНАТА преди всичко!

    Коментиран от #49

  • 39 сноу

    30 1 Отговор
    Въх..на малкия Мук му е отъняла гушката и даскала му Шорош пак го ритнал по кокалчето...
  • 40 Кажи Николайчо

    46 5 Отговор
    Щом има директор на УПФ (пенсионен фонд), който получава 200 000 лв. месечна заплата, това означава,че моите пари носят голяма доходност,но със сигурност не и за мен.
    Тази информация се потвърди и от държавни институции.
  • 41 Пламен

    14 2 Отговор

    До коментар #28 от "О. Ч. З":

    Ми по правилно от това, до сега не прочетох. Но, няма кой да те чуе.
  • 42 Крачещия касетофон

    33 2 Отговор
    или извесетен още като малкия Мук,бил категорично против? Нещо ти припарва под задни бузи ,а? Една комшийка ми подшушна че си в някаква управа - бордче някакво.Ти ли,женка ти ли!? Теглете ,докато имате законно право.Ще дойдат на власт ей такива" категорично против " и ще променят закона.Теглиш и директно в НОИ.Става за 10 минути отделено време, и да попълните стандартен формуляр.Не се лакомете за някакъв " дубъл" приход след десетки години. Такива,като Мук сътвориха тези" доброзорни" фондове.Въртят десетилетия над 3 милиарда. С чужди пари и аз мога да играя на борсата.При печалба- бонус коефициент.Ако губя,- нищо не губя.Заплатата ми е сигурна винаги.Ако фалира фонда дреме ми.Никой не може да ме осъди! Защото чифтокопитните забравят или пропускат най- важната част" Доброволен! Ти си внасял доброволно, съответно понасяш риск или отрицателна доходност,дори фалит.На запад милиони изгоряха така.На стари години, опират до социални грижи от Държавата.
  • 43 Брамапутра

    33 3 Отговор
    Дребния фърфалек нищо не разбира! Не го слушайте ! Частните хиени ще опапкат всичко !!!
  • 44 anti

    22 2 Отговор
    Идиот,инфлацията, високите такси изяждат парите.
  • 45 0000

    25 1 Отговор
    Тоа цайс не беше ли от ,,екипа" на оня пършивия лъжец с рядката брада дето български не можеше да говори и бабите го направиха премиер
  • 46 Енчо Дянков

    28 0 Отговор
    Абсолютно съм съгласен че частните пенс.фондове в БГ са създадени за да "усвоят" парите на хората В БГ те не се управляват в наш интерес.Не може хем 200000лв. Да заплата и да има 2лв и за теб.
  • 47 Енчо Дянков

    19 2 Отговор
    Макар и не по темата моля за организиране срещу новата идея на опред.институции да ни на сложат нов данък /да си откупуване старите рег.номера на колите,които вече сме си ги платили при регистр.,ако искаме отново да ги ползваме на д-р.личен Авт.Забележете срещу500лв/.

    Коментиран от #62

  • 48 Посетител

    24 3 Отговор
    Когато това либерастче се пръкне някъде и каже нещо, правя обратното! Да се връща обратно в хладилника, от който е излязъл! Никой не ме е питал, дали аз искам да внасям в ЧПФ!!! И за какво, да им пълня гушите ли? Като една шефка на УПФ, дето взимала по 200 бона МЕСЕЧНО!!! Това го знам от преди пет години!!!
  • 49 Какви...

    17 1 Отговор

    До коментар #38 от "Като всеки счетоводител":

    ... 120 те гонят?!? Минималната пенсия е 250 лв! А онова е СОЦИАЛНА пенсия за старост! Съвсем друго е!

    Коментиран от #78

  • 50 НОРМАЛНА КОЧИНА

    18 5 Отговор
    Нали сме в Европа нормално е Българите да гладуват.Кои ще работи в тази Кочина.Европа и Краварите кото им трябват пари нападат държави и прибират каквото докопат.Краварите още помпат нефт и злато където се появят.Все пак Демокрацията не е за всички.Само за Англосаксите.
  • 51 Кольо

    35 0 Отговор
    Схемата изначално с пенсиите е една законна измама. Избирате кой да Ви ограби . " За Бога ,братя- циганизирайте се " . Никакви данъци ,рев до Бога ,потомственно безработни всикидневно ходят на работа и вече са над 1 милион , бърза помощ в дома вместо на опашка при джипи-то и плащане всеки месец за здравни , От ражадане с предимство и обгрижване до получаване на мижава пенсия от 300 лв ама без един лев даден . Докато това се осъществява с благословията на държавата и помощоте от всеки вид си вървят за сметка на трудещите се ,то все ще сте пре ..цакани и обрани. Избора Ви е Кой да е грабителя. При това доброволно . Може и полицая с голямата пенсия ,ревящ за още по -голяма заплата ,пенсиониран след 18 години тежък "труд" и оставащ на същото място със същата заплата да си бачка ако иска разбира се. А , онея с вечно вдигащите се заплати -администрация и вечно гласуващите си с % веднага като положат клетва в НС ? Ко ши кажете - проценти на хиляди и пенсия върху това срещу вдигане с 40 лв минималната и чисто може и да видите 500 лв заплата . Но...и тя не е чисто. На всичко има 20 % ДДС. Остригани сте пожизнено до кокъл драги ми легално работещи . Халал да Ви е пенсията ако сте работили ,но тея останалите що ги хрантутите? Сбъркани мозъци или над 80% дебили. Така Ви наричат богоподобните.
  • 52 Киндерсюрприз

    21 0 Отговор
    Щом това го казва някой от царските идиоти, значи трябва да е точно обратното.

    Коментиран от #58

  • 53 Нане

    24 0 Отговор
    Ей такива окрадоха държавицата.От едно котило са.
  • 54 Гражданин

    10 12 Отговор
    Държавата и управляващите на това разчитат-неграмотността и неосведомеността. Хакнете си парите в общия кюп, за да могат по-лесно да ги усвоят и ще вземате пенсии като вашите родители и баби.
    Някой от знаещите по-горе може ли да каже кскво има натрупано по сметката му в общия държавен фонд? Не може.
    В частния фонд можеш ежечасно да следиш парите по партидата си.
    Ама всеки си знае. Аз не искам държавста да национализира парите ми от фонда и да ги харчи непрозрачно

    Коментиран от #59, #60, #71

  • 55 Малкия Мук

    15 3 Отговор
    Вервайте ми,ний за 800 дни оправихме България!!!
  • 56 цербер

    19 2 Отговор
    " Никоалй Василев",не се обаждай! И ти нищо не постигна,като беше на власт,отворко! Я млъквай и се скрий в чужбина ли,в някоя вила ли,ти си знаеш!
  • 57 Вече го

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Fate":

    направих и съм на сметка.
  • 58 Този Николайчо

    21 1 Отговор

    До коментар #52 от "Киндерсюрприз":

    като министър на транспорта купи едни дизелови мотриси, които за около 15 години се скапаха напълно /за сведение - още се движат електровози и дизели - чешко и съветско производство - произвидини през 1975-1980 година/. Освен това същият ремонтира сгради на гари, които само година след това станаха спирки - и сградите бяха разграбени и неизползваеми. Така че - не му вярвайте, доказал е, че е некомпетентен.
  • 59 Парите

    17 2 Отговор

    До коментар #54 от "Гражданин":

    от партидата ти в частните фондове отдавна ги няма, само на хартия можеш да ги виждаш.

    Коментиран от #86

  • 60 Вярно

    14 1 Отговор

    До коментар #54 от "Гражданин":

    пращат информация. А в тази информация пише ли какви са заплатите на управляващите фонда? И кой ги определя? Ти? Ами ако фондът фалира,а? Така че не идеализирай странния девиз, че частното е винаги по-добро от държавното, а се позамисли. Впрочем - ако имаш брат или сестра... -нали знаеш как би продължил въпросът?

    Коментиран от #83

  • 61 Бре

    13 0 Отговор
    Този да не е на заплата при някой частен фонд? Отчаяно ги защитава, след като стана ясно, че и в това отношение ни преметнаха. Аз си прехвърлих партидата в НОИ.
  • 62 Енчо,

    10 0 Отговор

    До коментар #47 от "Енчо Дянков":

    това е в полза на идиотите, които сега плащат по 7000 лева за да слагат еднакви цифри в рег.табели на колите си. Мен и теб не ни касае.
  • 63 Поръчка

    11 1 Отговор
    Яснооо.... Вече не могат да спрат лавината, та са го тикнали тоз специалист напред да ги спасява. Отвсякъде дърво.
  • 64 Спомени

    18 1 Отговор
    Този звучи като "За Бога, братя, не купувайте!", т.е. "..не прехвърляйте!", ......Няма контрол върху частните фондове. Но има такси, скъпи сгради, огромен персонал, всичко това на издръжка на кого?...на бъдещите пенсионери.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 шам фъстък

    12 3 Отговор
    Според икономиста частните пенсионни фондове имат много повече предимства в сравнение с НОИ. ЯВНО Е,ЧЕ НЯКОЙ ЧАСТЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД ГО Е ВЗЕЛ ЗА РЕКЛАМАТОР И МУ КИХА СОЛИДНИ СУМИ ПАРИ.
  • 67 пенс

    12 2 Отговор
    Този да го слушам ли: НОИ индексира всяка година. Фонда си удържа всяка година, доходност нанайци.
    Има смисъл да ги държиш, ако смяташ да мреш скоро, че да те наследи някой.
    Ако ще живееш - по-добре НОИ.
  • 68 Николай Василев пуек Крадлив!

    13 1 Отговор
    Това Юпи, купува стари вагони и мотриси, никой ли Прокурор не посмя да разследва далавери те на този министър, бивш??
  • 69 Грамотен

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Оракул":

    Не си оракул , а неграмотник. Дори името на институцията /НОИ/ не можеш да напишеш правилно ! :)
  • 70 КАП

    9 0 Отговор
    "Зa примeр тoй дaдe Япoния, къдeтo нямa държaвнa пeнcия. Хoрaтa cпecтявaт цял живoт чрeз пeнcиoнни cиcтeми, бaнкoви cмeтки, инвecтициoнни фoндoвe и други нaчини. Блaгoдaрeниe нa тoвa cрeдният влoг нaближaвa oкoлo 2 млн. дoлaрa нa чoвeк." - Я повтори пак??? А ако някой ден частните фондове у нас ги последва съдбата на досега фалиралите банки, к'о пра'им?
  • 71 КАП

    6 0 Отговор

    До коментар #54 от "Гражданин":

    Вземи се ограмоти малко! Чрез получен ПИК-код от НАП можеш във всеки един момент да провериш по електронен път какви пари са ти внесени като осигуровки и дали работодателят ти те осигурява.

    Коментиран от #85

  • 72 KUKU

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българина":

    Този е първия за бесене когато честните частни фондове обявят фалит.
  • 73 КАП

    3 0 Отговор
    Новини - NNwww.nnbulgaria.com › news › pri-dobrovolnite-druzhest...
    ... Николай Василев и финансовият министър Милен Велчев държат немалки суми в чужди пенсионни фондове. При универсалните фондове ...
  • 74 зара

    6 1 Отговор
    НАЛИ ТОЗИ НАЛЪМ С НОМЕР НА ОБУВКИТЕ 44, А ВИСОЧИНАТА 155СМ ОТКРАДНА ПАРИТЕ НА НОИ, А СЕГА цинично ни съветва да не разчитаме на НОИ, и това ако не е гьонсуратлък аз съм наоми кембъл...
  • 75 Кауш

    6 0 Отговор
    Ники, кажи защо не ме питахте, когато разкрихте "втория стълб" дали искам или не да се включа? Набързо скалапихте частните ПФ и доброволно, но задължително отчислявате за тези фондове. Тяхната доходност сега в най-добрия случай е 2-3%. Това е красноречиво как и от кого се управляват. Защо, Ники, държавата не сключи заеми с тези пенсионни фондове, сега, когато тегли 17 по 10 на 9 степен лева, а намери "на супер изгодни условия" кредитори? Та, уважаеми Ники, отговорът на тези въпроси може да бъде само един - да имам право по всяко време, когато пожелая, партидата ми от ЧПФ да отиде в НОИ. Справедливо е, защото за нищо не сте ме питали досега, освен от кой фонд да си купя въжето. Не казвам, че НОИ е цъфнал и вързал. Там се хранят купища безделници.
    Единствента полза за рода ще бъде, ако не дай Боже, си отида и в ЧПФ е останало нещо, родът да го прибере.
  • 76 Шоп от СО

    2 4 Отговор
    Трябва да се разтурят НОИ и всякакво задължително пенсионно осигуряване. Всеки сам да си го мисли и да си носи кръста.

    Повече държавата няма да се занимава с пенсии и като Боко сега да дарява по 50 лева за да си купи гласове.

    Естествено това ще се случи постепенно следващите 20-30 години.
  • 77 А ти беше там

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кажи Николайчо":

    и му светеше затова знаеш.
  • 78 Коня с капаци

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "Какви...":

    Но това е нормално за твоята професия. Сега е 250 мин пенсия. А колко бе преди 2 години? Явно опорните точки на 🎃 не ти дават възможност да мислиш самостоятелно /ако въобще някога си бил със собствено мнение/.

    Коментиран от #81

  • 79 висок

    4 2 Отговор
    Този Мики Маус лъже! Бягайте от ЧПФ и си прехвърлете парите в НОИ!!! Така ще вземете 100% пенсия. След 11 месеца истината ще лъсне!
  • 80 1122

    7 1 Отговор
    То държавното не е сигурно,пък какво да говорим за частния фонд.Най добре е всеки да си има сметка по която да си вкарва парите за осигуровките,без да има право да ги тегли,и когато се пенсионира да се вижда какво е събрал,какви лихви е натрупал,а когато си замине от тоя свят семейството му да може да ползва остатъка от натрупания капитал.А не както сега Симеон Дянков открадна 2 милярда от здавните и още толкова от пенсионерите ,и после няма пари.

    Коментиран от #82

  • 81 Нямам...

    3 1 Отговор

    До коментар #78 от "Коня с капаци":

    ... абсолютно нищо общо с Тиквата! Това е пенсията на майка ми. След 34 години стаж.

    Коментиран от #90

  • 82 Посетител

    3 0 Отговор

    До коментар #80 от "1122":

    Добра идея, само да не бяха отрицателните лихви по сметките! Сега, за удоволствието че банките работят с парите ти, им плащаш такса! А мерси!
  • 83 Гражданин

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Вярно":

    Щото в държавата ги има ли?
  • 84 Сульо

    5 2 Отговор
    Каквото казва дребния тарикат Ники правете наобратно и ще сполучите. Този лъже като Столипиновски poмлянин
  • 85 Гражданин

    5 0 Отговор

    До коментар #71 от "КАП":

    Достатъчно съм грамотен.
    Това, че виждаш какво внасят, не значи, че виждаш какво остава. Както пусах от общия кюп най-лесно се краде.
    И не искам никого да поучавам-всеки си има рамене на главата.
    И само за информация- има песионни фондове, при които можеш да проследиш от преди много години какво се случва с парите ти.
    Още повече-ако решиш можеш да ги изтеглиш веднага, говоря за ДПФ.
  • 86 Гражданин

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "Парите":

    Може и да си прав, а може и да не си.
    Целта ми е не да рекламирам, а да изкажа мнението си.
    Само ми е интересно, недай си Боже да става, какво правим, ако я докараме като Гърция-първото, на което посегнаха бяха държавните пенсии.
  • 87 ПАТРИОТ

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "И защо го има НОИ?":

    Отговора е изключително ПРОСТ.Защото такова е законодателството бе драги.Държавата те задължава да внасяш 95% от пенсионните си осигуровки в НОИ и едва едни мижави 5% в ЧПОФ.Вдяна ли сега бе миличък защо го има НОИ-за да има лапачка за държавния чиновник.
  • 88 Морз

    3 0 Отговор
    Ники, Ники! На това у нас му се казва ПИРАМИДА. Ти в Бронкс ли живя и краварник ли учи, та смяташ целия свят за ахмак.
  • 89 666666

    2 0 Отговор
    Преди 20дни в един от сутрешните блокове коментираха пенсиите.Като събеседника заяви,че хората които ще почнат да взимат втора пенсия ще след една -две години ще взимат не повече от 20лв.месечно .Защото натрупаните им лични партиди за годините били около 4000лв.А, се удържат и такси управление ,което намалява натрупването на пари по личните сметки.За това е най -добре да се прехвърлят в НОИ .Което има логика имайки предвид ,че НОИ няма да фалира.Докато частните мутренски-дружества лапат парите ,въртят ги без платно.Дори и взимат такса управление.
  • 90 Има общо и то голямо

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Нямам...":

    Защото 🎃 реши, че преизчисления по швейцарско правило няма да има. На депутатите на момента се преизчислява заплатата, а пенсионерите от нач на юли се увеличават пенсиите , но не се преизчисляват! Свали си капаците от очите и хвърли розовите очила! От ибрикчийство никой хаир не е видял!

    Коментиран от #92

  • 91 Пенсонер от 6 години

    3 0 Отговор
    Прехвърляйте в НОИ , дори пенсията Ви да е на таван . Когато се пенсионирах , таванът беше 910 , пенсията ми беше много близо и не прехвърлих УПФ в НОИ . После таванът стана 1200 и аз почнах да губя . Сега ще стане 1440 и аз ще продължа да губя . Пенсионирах се на 52 , от УПФ ще ми плащат като стана на 65 . Така ще инкасирам огромни загуби !
  • 92 Re:#90

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Има общо и то голямо":

    Знам това. И номерата на Тиквата са ми добре известни. Аз също съм за преизчисляване на пенсиите!
  • 93 БПФ

    0 3 Отговор
    С интерес и омерзение прочетох коментарите. Много е "забавно" как хора, чиято финансова грамотност е нулева, поучават финансист !!! Това е все едно някой петокласник да поучава не само учителката си по физика, ами и да спори с Айнщайн.
    - Заплати от 200 000 в пенсионните компании НЕ съществуват.
    - И да съществуваха, какво от това? Приходите на пенсионната компания са от таксите за управление на пенсионните фондове, които са регламентирани по закон. Все едно някой да ви дава акъл на вас как си харчите заплатата.
    - Финансова пирамида по официално научно определение е такава финансова структура, която няма никакви активи или дейност, но с парите на новите вносители изплаща премии на старите. Очевидно това е НОИ, а не пенсионните фондове, които имат 17 милиарда активи.
    - Активите на пенсионните фондове могат да се проследят до техния източник. Например ако те притежават - чисто хипотетично 1 000 000 акции от Софарма или Кока кола, това може да бъде проверено в регистрите на компанията.
    - Първите пенсионери ще получат ниски пенсии, защото са внасяли кратко и малко. Осигурявалите се на минимална работна заплата са внесли в пенсионния фонд точно 96 лева за първите ТРИ ГОДИНИ и то ако нямат пропуснати вноски !!! Е, какви пенсии да вземат срещу такива вноски?

    Коментиран от #94

  • 94 Съществуват...

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "БПФ":

    ... или поне съществуваха. Шефката на Доверие. Писаха го надлъж и нашир, преди около 5-6 години. Знам и за други, които са взимали такива суми.
  • 95 Грую

    0 0 Отговор
    Абе г-н Василев, Вие чували ли сте народната поговорка "Сит на гладен вяра няма" . И Вашата работа е същата. Като фалира фонда от втория стълб, както се случи с този стълб в Чили, нищо че беше създаден по поръчка на генерал Пиночет от Нобелов лауреат по икономика, и като му остане на човекът бачкал и внасял 40 години осигуровки по-малко от 75 % от минималната пенсия, която и без туй е достатъчно мизерна чий х... , (да ме извинявате разбираш ли ме) ще яде този човек та сте тръгнали да давате такива съвети? Хайде холан!
  • 96 Бай Ганьо

    1 0 Отговор
    Ники, Ники говориш така, защото си консултант на заплата към няколко фонда, която заплата отговоря на европейския стандарт а не на българския, имаш интерес да говориш така. И айде да не ми даваш за сравнение Япония, че всички били в часни фондове, така е защото в Япония имат Чест и Достойнство, които в БГ липсват!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове