Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 11:05 2 520 15

Кога БЧК ще се включи в битката с коронавируса?

  • български червен кръст-
  • бчк-
  • кмета.бг-
  • заразени-
  • коронавирус

Огромната армия на Червения кръст засега остава встрани от най-сериозния проблем, който мъчи сънародниците ни и държавата ни

Кога БЧК ще се включи в битката с коронавируса? - 1

Вече осем месеца държавата е във война с невидим враг. Битката с коронавируса става още по-ожесточена. Броят на заразените върви стремглаво нагоре, жертвите на опасния вирус също са все повече. Картата на България свети в червено и няма община, която да не е пламнала. Мерките, добри или лоши, не могат да спрат нашествието на COVID-19 не само у нас, но и по целия свят. Управляващите се опитват да се справят с пандемията. Проблемът е, че при този скок на новозаразените здравната ни система наистина се задъхва. Всеки ден се увеличават леглата за болните от коронавирусна инфекция. В много от градовете няма свободни легла. Лекарите са на ръба на силите си и недостигът на медицински персонал е на лице. В тази тежка ситуация всеки е готов да помогне. Военните – с полеви болници, хотелиери – да предоставят хотелите си за пациенти, таксиметрови фирми – да возят болни, студентите по медицина – да са доброволци в здравните заведения.

Но една огромна армия засега остава встрани от най-сериозния проблем, който мъчи сънародниците ни и държавата ни. И пасува, докато отвсякъде другаде има съпричастност към непосилния труд на медиците ни и на немедицинския персонал в болниците. Коя е тази огромна армия ли? Става дума за Българския Червен кръст, отбелязват от "Кмета.бг". Организацията е наистина своеобразна армия, тъй като с членовете и доброволците си наброява внушителната цифра 300 000. Но някак тези хора ги няма в същинската битка срещу коронавируса, в борбата за живота на всеки един български гражданин, заразен от опасния вирус.

БЧК обаче си работи спокойно по различни програми и кампании. И това на фона на войната с коронавируса у нас. Програми, които са далеч от най-горещата точка на дневния ред на обществото ни. Но това сигурно са приходи, финансови потоци за тази организация. И може би това е по-важно от борбата за здравето и живота на българската нация. Но е време червенокръстците от разносвачи на лекарства и храна да се превърнат в бойци на първа линия с най-опасния враг на обществото ни в момента. Кога, ако не сега? Даже са не малко, а доста закъснели. Когато няма достатъчно медицински персонал, когато работещите медици изнемогват, когато здравната ни система се задъхва. Явно някой трябва да подсети ръководството на Българския Червен кръст, че трябва да изпълни мисията си и да застане редом до медиците ни в денонощната битка с коронавируса в защита на всеки един наш сънародник, заразен с опасния вирус.

Трябва ли да им се напомнят техните основни принципи: неутралност, хуманност, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност. Чрез своята мрежа от доброволци в цялата страна БЧК (28 областни организации) трябва да подкрепя уязвимите хора в бедствени и кризисни ситуации. И ако това не е кризисна ситуация...

Време е държавата да поиска от БЧК да изпълни своята мисия, защото червената лампа свети. А тя е повече от ясна – да се помага. Не само в мирно време, а най-вече при бедствия. А коронавирусът е бедствие. Затова от БЧК не бива да се бавят нито ден повече, да не правят нито крачка назад, а да се притекат на помощ на родните ни медици. И да защитят своето достойнство и здравето и живота на своите сънародници.

Източник: "Кмета.бг"


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 2 Отговор
    Кога Ротшилд каже.

    Коментиран от #9

  • 2 Си ган

    15 1 Отговор
    Кой да се сети за тях...браво за статията!!! А как е по света, май не по-различно?

    Коментиран от #10

  • 3 Съвест

    14 1 Отговор
    Когато си разпределят вътрешно парите и ще се включат за да плачат, че нямат пари за да помагат...ужасна пирамида.
  • 4 Пенсионер

    5 3 Отговор
    Първо противоепедимични мерки трябват. И войската да се включи като политиците от страх не вземат никакви мерки е все тая.
    Учениците на дистанционно обучение. Разберете те са многохилядни преносители безсимптонно на заразата
  • 5 кога

    7 1 Отговор
    когато започнат да ги финансират или хора да даряват на болни чрез червен кръст . Условието ще е обаче даренията, както винаги досега, да не отиват директно при нуждаещите се ами даминат 2-3 цедки през БЧК и каквото остане да се достави с ,,ГОЛЯМАТА ПОМОЩ,, на БЧК. Е....те това е родната ни картинка с БЧК-то
  • 6 ха хахахаха

    8 2 Отговор
    че тез изобщо правят ли нещо?
  • 7 Дори

    3 6 Отговор
    Авторът на статията въобще наясно ли е, че служителите на БЧК от началото на месец октомври усилено раздават хранителни продукти на нуждаещите се по хранителната програма към МТСП ? Явно не е направил проверка и с какви други дейности се занимават...а всячески се търси, на кого да се прехвърли вината за здравния и политически хаос в държавата.
  • 8 Хоху

    6 0 Отговор
    Кога ще се включат? Когато всичко приключи по един или друг начин. Те са долу горе като Тимуровски команди- да превеждат бабетата от другата страна на улицата
  • 9 Вай недейте

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Сакън, да не сте ги споменали ,те не са от ГЕРБ.
    А и Григоов, не е от тези дето лижат , мръсни обувки.
    Ако харесат хората от БЧК и ги изберат в Парламента, ЩЕ трябва ГЕРБ да изкарат СТАДОТО мисирки на паша.
    И "шкафчето" , няма да е интересно...пълно с яйца от мисирки!
  • 10 Разяснение

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    Кой ,управлява България?
    БЧК ,или Хунтата,?
    Мисля, че въпроса е изчерпан.
    БЧК, не е политически , присъединена към " ГЕРБ",
    "ТАМ Е ПРОБЛЕМА".
    "Девидентите " от Ковид 19 , са насочени ,само за Хунтата и Сие.
    Такава е политическата порнография от бяло-зелено и червено ,в България днес.
  • 11 Ъхъ

    3 0 Отговор
    А църквата, кога ще направи нещо за хората, каквото и да е ???

    Коментиран от #12, #13

  • 12 така е

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ъхъ":

    Много може да направи, но в България за съжаление има само един поп - отец Иван, останалите са държавни служители с расо.
    Най- малкото което е, може да се погрижи за да няма гладни хора.
    Но на тях основния проблем им е как да съберат пари от Коледните празници ако пандемията продължи с това темпо. Търговци сър, а преданието е че Господ изгонил търговците от храма.
  • 13 111

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ъхъ":

    Бъди сигурен, че и в момента прави много, но не го прави явно.
  • 14 Добър човек

    1 0 Отговор
    Живко Костадинов от Варна, преди години е ходил до Червеният кръст, за да си вземе ядене и пиене, зашото е беден финансово , но тъй като живота му от години всъщност е "тъжна приказка", значи тоий трябва да стане богат, да бъде в състояние да се чувства много добре и да има сили да прави хората истински шастливи, както никой друг на света !
    Ето , пророци са предсказали, че ше има рай за нас - хората за в бъдеще, казано е че даже България ше стане РАЙ най-късно до 2025, значи всички трябва да се ориентираме към това - живота ни да стане рай !

    Коментиран от #15

  • 15 Човек

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Добър човек":

    Значи Живко от Варна е на двете полу-краища - ПРОСЕК или ПРИНЦ !
    За да стане ПРИНЦ в еди коя си форма, значи трябва хора да му оправят живота , за да се разбере , че ше е от позитивна полза !
    Пророци са казали , че България ше се освободи чрез висше ! А това означава, че трябва да има избран човек, мойто да е владетел - цар ли, крал ли, принц ли, няма значение , но трябва да има , за да е пълна картинката !
    Смятам че на света няма човек , който да иска да имитира дейноста например на Адолф Хитлер !