Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 13:49 1 487 20

Николова: Имаме готовност да осигурим над 3 хил. хотелски легла като буферна зона

  • хотели-
  • коронавирус-
  • мерки

Министерството на здравеопазването да предостави информация какви са санитарните изисквания

Николова: Имаме готовност да осигурим над 3 хил. хотелски легла като буферна зона - 1

Хотелиерският бранш подкрепя идеята на правителството за осигуряване на леглова база като буферна зона с цел превенция на населението. Бизнесът вече има готовност да предостави над 3 хил. легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19. Това стана ясно от днешната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Очакваме Министерството на здравеопазването да ни предостави информация какви са санитарните изисквания, на които трябва да отговарят местата за настаняване, определени като „карантинни хотели“, както и каква следва да бъде организацията на дейността им, свързана с предоставянето на настаняване и хранене и как хотелиерите биха могли да получат финансиране за това съгласно приетите мерки за борба с COVID-19, уточни министър Николова.

По думите ѝ Министерството на туризма няма да определя кои хотели ще бъдат включени в списъка като карантинни. За нас не е важно кои ще са местата за настаняване, за нас е от значение да се погрижим за здравето на хората, с оглед на създалата се усложнена епидемична обстановка, категорична бе вицепремиерът.

Вицепремиерът уточни, че практиката в други държави показва, че такива хотели се използват като буферни за хора, които трябва да са под изолация и не могат да го направят в домовете си, за да не заразят близките си, както и за лица, които пристигат от чужбина и подлежат на задължителна карантина. По този начин се предотвратява възможността някои от тези групи хора да прехвърлят заразата върху други лица, с които би контактували.

Изчисления показват, че карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два пъти. По този начин се избягва прегряване на здравната система и разпространението на болестта у нас, каза още министърът.

От своя страна представителите на двете организации заявиха пълна готовност да се отзоват в помощ на държавата, така че да не блокира здравната система. В момента, в който здравното министерство ни предостави ясни изисквания ще има още повече хотелиери, които ще отворят вратите си, уточниха от бранша.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жик так

    22 0 Отговор
    И за всеки хотел по чалга певица, да обгрижва болните.
  • 2 SARS

    20 0 Отговор
    Ако може едно легло на Пампорово, мерси :)
  • 3 Варна

    20 3 Отговор
    Тези от правителството са пълни некадърници! - Вместо да отделят заразните в отделни болници, накараха всички болници да разкрият легла за заразни. Така всички болнизи ще се преварнат в инкубатори на по- голяма зараза. - ГЕРБ са неадекватни и глупави като премиера! - За това пандемията ще се разрази със страшна сила в следващите седмици.
  • 4 Бацо

    6 2 Отговор
    Е позор да ходи на затвор прави кворум с бившите на БСП, коалиция нещо 😂
  • 5 РЪМПЕЗИ

    23 1 Отговор
    ВСИЧКИ ЛИ ИЗПЕРКАХТЕ...АБЕ ЛЕГЛА ИМА С ХИЛЯДИ...ДОКТОРИ И СЕСТРИ НЯМА...ЛЕГЛОТО НЕ ЛЕКУВА...ДОКТОРА ЛЕКУВА....ГАВРИТЕ СЕ С ХОРАТА...ВСИЧКО КОЕТО ГОВОРИТЕ НЯМА ВРЪЗКА С РЕАЛНОСТТА...ТЪПУНГЕРИ...
  • 6 какво означава

    14 1 Отговор
    буферна зона -означава ли,че ще се плаща от касата за 3000 легла,които няма да се ползват-ще се усвоява!
  • 7 Далаверимпекс

    12 1 Отговор
    Ако се преместят кючекчиите, поне половината болнични легла ще се освободят. И без това държавата си ги хрантути с нашите пари. Поне да не мрем в линейките.
  • 8 танкист

    7 0 Отговор
    Може ли и за мене да осигурите едно хотелско легло?
  • 9 само питам

    9 0 Отговор
    Колко ли милиона ще им налеят от помощта от ЕС?
    И колко ли милиона хотелиерите ще внесат в чекмеджетата?
  • 10 Елена

    9 0 Отговор
    Браво! Братята римляни ще въртят кючеци в лукс.
  • 11 Българин

    10 0 Отговор
    Голямо точене ще пада/ Валери Симеонов потрива ръце
  • 12 Шшшшш

    6 0 Отговор
    И да намерят легла, бази и пр. няма кой да лекува болните. Повечето от персонала физически изнемогват, а другите вече са избягали в чужбина.Доброволците не се навиват в тези условия,а студентите без дадени пари или някой дивидент ги отпишете.
  • 13 Тая

    5 1 Отговор
    си е готова за Сливен !
  • 14 KO19

    7 0 Отговор
    Бизнесът вече има готовност да предостави над 3 хил. легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19.
    Опа браво на любовницата на Валерко.
    Сега разбираме, че тези хора досега са нямали къде да спят.
    Пак кражба. Не болни, а карантинирани! 3000х60 лв. = 180000 лв. на ден кражба от МЗ, следователно от нас.
    ОСТАВКА МУТРИ!
  • 15 Санитар

    9 0 Отговор
    Това са бръщолевения на болни мозъци.Легловата база определя вида на обекта а за да стане болница леглата са най-малкия проблем.Всяка болница без мед персонала може да стане хотел,но хотел в болница трябват милиони.Или това е поредното усвояване на парите на народа от мутрите демек обир
  • 16 Грейс

    4 0 Отговор
    Какви хотели, какви 5 лева? Пари на мутраганьовците ли ще давате, след футболистите, полицаите и тези ли ще ги обгрижва Боко? Нали пролетта превърна шкембе войводата зала Арена на полева болница , за чий са тези измишльотини? Крадецо, утре на тези мутроганьовците не децата, а нашите и тези на болните ще връщат заемите.
  • 17 123445

    3 0 Отговор
    те за онези от клипа от фейсбука ли са дето маат кючеци в ковид отделението , а нормалните хора свършват по линейките
  • 18 питащ

    3 0 Отговор
    Ти нормална ли си с тези простотии? Каква адекватна помощ ще получават заразените с ковид 19 в един хотел. Цялата работа е да осигурим едни приходи на нашите хора и най вече на Валери Симеонов. И си оправи малко погледа.
  • 19 класически

    1 0 Отговор
    пример за престъпно мислене.
    На кого ако не е тайна ще пълниш хотелите кукло?
  • 20 ГЕРБ КРАДЕ

    2 0 Отговор
    ХОТЕЛИТЕ НА МУТРИТЕ ОТВАРЯТ ВРАТИ ЗА ДА СЕ НАКРАДАТ , А МУТРАТА И МАРЯНЧЕТО ДА НАПЪЛНЯТ И ТЕ ЧЕКМЕЖЕТО ! ЕТО СЕГА ЩЕ СЕ НАГЛЕДАМЕ НА ИЗОБРЕТАТЕЛНОСТТА НА СИКАДЖИЙСКАТА СГАН -- ЗАТОВА И БЯХА ТИЯ 9% ДДС ЗА РЕСТОРАНТИТЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове