5 Ноември, 2020 19:40 1 663 24

ДБ представи е-платформата си за честни изработи

  • е-платформа-
  • честни избори-
  • паралелно преброяване

Ще се извърши паралелно преброяване

ДБ представи е-платформата си за честни изработи  - 1
Снимка: БГНЕС

Демократична България представи дигиталната си платформа за честни изработи и паралелно преброяване, която разработва за предстоящите парламентарни избори. Приложението беше представено онлайн от съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов, Ивайло Мирчев, който ръководи екипа от разработващите го доброволци, ръководителя на юридическия екип Надежда Йорданова и Антонина Душева, която е ангажирана с работата със застъпниците.

От 22 септември насам, когато обяви операция “Независимост”, формацията активно набира по електронен път застъпници. Целта е да има по застъпник във всяка секция в страната, така че да се гарантира в максимална степен прозрачност и честност на вота. “Гарантирането на честни и свободни избори за нас е операция “Независимост”.

Ние разработваме онлайн платформа, на която всеки застъпник, не само на Демократична България, ще може да качва секционните протоколи, веднага щом ги има и по този начин ние ще направим паралелен на ЦИК процес. Това ще бъде ключова гаранция за провеждането на честни избори и препречването на възможността тези избори да бъдат подменени”, заяви днес Христо Иванов. “Нашата борба за честни и демократични избори е реалност, а не просто заявка. Нашето желание да сътрудничим е реалност, а не празни приказки. Ние не просто призоваваме за действие, ние не просто си правим пиар. Ние изработваме и предлагаме инструмента за това действие”, каза още той. Приложението ще може да бъде използвано от застъпници и в България, и в чужбина. Принципът му на работа е идентичен, независимо от местоположението, обясни членът на Изпълнителния съвет на “Да, България!” Ивайло Мирчев.

Всеки застъпник инсталира приложението на смартфона си и в деня на изборите, когато секционният протокол бъде издаден, той подава данните от него чрез приложението към специално създаден преброителен център. В Центъра доброволци обработват данните от протоколите и извършват паралелно преброяване. Освен това през приложението застъпниците могат да подават сигнали за нередности в деня на вота, както и самите те да получават съобщения, например в случай на извънредно разпореждане на властите.

“Ще дадем достъп до всички протоколи на медиите и ще има информационен сайт, в който всеки ще може да види протоколите преди обработването им в Районните избирателни комисии, т.е. преди нанасяне на поправки по тях. Така ще може да се види какво се е променило на по-късен етап”, каза Ивайло Мирчев. Юристът Надежда Йорданова разказа за правната помощ, която застъпниците на Демократична България ще получават.

“Имаме екип от юристи, колеги, които отговарят на запитвания, обръща се специално внимание на специфични въпроси, работят със застъпниците и ги подпомагат в деня на изборите. Стремим се за всяко нарушение да подаваме писмени сигнали, защото това оставя следа и променя и поведението на съответната комисия”, каза тя Христо Иванов акцентира върху ролята на застъпниците и призова желаещите да станат доброволци да се регистрират.

“Търсим хора, които да се борят за българската демокрация, защото считаме, че тя се отстоява на избори. Търсим високо мотивирани доброволци. 50 лева или 100 лева няма, защото считаме, че тук става дума за национална отговорност и граждански дълг, а не за изкарване на някакъв допълнителен доход”, заяви съпредседателят на Демократична България. “Искам да призова всички, които искат да има честни избори и честен изборен процес, да минат от брега на PR срещите към реалния процес.

Ние ще им дадем достъп до нашата платформа и до всички инструменти, които сме разработили. Надявам се със старта на тази платформа да престанат опитите за манипулации. Очакваме Триото, както и всички други желаещи, да се присъединят към тази платформа”, заяви Ивайло Мирчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Criminal

    8 2 Отговор
    За честни какво ???

    Коментиран от #8, #14

  • 2 ДСеБе

    7 6 Отговор
    Тия се появяват преди избори и се покриват като мишки.
  • 3 мислещ

    4 5 Отговор
    В щатите застъпниците на републиканците в определени ключови секции бяха ескортирани навън и след това се "намериха" 100-ина хиляди гласа за комунягите.

    Не виждам шанс да не се случи същото и тук.
  • 4 Оправете си заглавието избароти....

    4 2 Отговор
    Изработи.....

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Доволен

    7 5 Отговор
    Чудесна новина !
  • 7 Русе

    2 1 Отговор
    Светло, каква е тази дума изработи? Някакво ново шопско словосъчетание ли?

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Русе

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Оправете си заглавието избароти....":

    Не е само в заглавието. И в първите изречения го има. Почвам вече да се съмнявам, че знам български. А Светла уж не е от посредствените журналисти.

    Коментиран от #16

  • 10 ГЛАСУВАЙТЕ

    8 5 Отговор
    ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ....НЯМА ДРУГИ...ТАМ Е ИСТИНАТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА...

    Коментиран от #20, #22

  • 11 никога не е късно

    3 4 Отговор
    ''е-платформа за честни изработи''. За 30г. , само е-изработвани не сме били.

    Коментиран от #12

  • 12 ха-ха

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "никога не е късно":

    Дедо им (СДС) ни изработи по всички възможни начини. Само е-стойка не сме правили. Но щом ще сме 'честни', що да не пробваме. Явно, ще е в ауспуха :-)
  • 13 само ДБ

    3 4 Отговор
    Браво, сега вече Мая и Чалгаря да спрат да си пишат активи на гърба на Хр. Иванов и да плямпат че не искал да е в обединение за сваляне на Борисов - даде им платформата, да си намерят доброволци и да я ползват.
  • 14 Другия с коня

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Criminal":

    "платформа за честни изработи и паралелно преброяване,"Няма да си го поправят,обаче ако трябва да Трият,го правят на секундата,Модераторите на Сайта....Смешници....ДБ Честно ще ви Изработи,успокойте се ...Нали искате Честно.....
  • 15 последният влак заминава

    2 1 Отговор
    Голяма мобилизация. Всичкото олигофрен на амбразурата.
  • 16 ММ586

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Русе":

    Е ѝ голема Работа!Има правописни грешки. Коментирай статията!
  • 17 йокин

    1 2 Отговор
    Няма50лв,нито100.Тоя байно,не знае ли,че гладна мечка,хоро,не играе.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ke da

    2 1 Отговор
    ЛИЧИ СИ КОЙ Е ЗА ПРОЗРАЧНИ И ЧЕСТНИ ИЗБОРИ! ГЛАСУВАМ ДА ДБ!
  • 20 Balgarin

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГЛАСУВАЙТЕ":

    Срещу 200 лв.ще ви бъда астъпник, после е продавагласовете на търг
  • 21 Васил

    2 0 Отговор
    Няма как някой да се върже, че тази платформа е за честни избори, особено като е направено от Демократична България, държанки на Прокопиев и Маджо.
  • 22 Русенец

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "ГЛАСУВАЙТЕ":

    Така казваха и за предишните обирджий, че и за по-предните, и за по-по-предните...... С гласуване само се прецакваме.
  • 23 Мира

    1 0 Отговор
    Големи смешници са тези - какво означава за тях честни избори, избори, в които са избрани с мнозинство ли??? Ако някога се случи такъв абсурд, това ще са най-нечестните избори в цялата история.
  • 24 Мартин

    1 0 Отговор
    Тази е-платформа от уж Демократична България много ми прилича на "гласуването по пощата" за Джо Байдън от хора, които не са между живите в САЩ! Явно Христо Иванов и Иво Прокопиев ще се опитат да подменят и изборите у нас по подобие на тези в САЩ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове