Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 12:10 1 653 10

Всеки шести българин с кредит е поискал отсрочка през пандемията

  • кредит-
  • отсрочка

Финансовите експерти посочиха най-големите грешки на длъжниците и дадоха експерти как да се влиза в дългова спирала

Всеки шести българин с кредит е поискал отсрочка през пандемията - 1

През последните месеци хиляди загубиха своите работни места, бизнесът също беше изправен пред доста трудна ситуация. Без работа, но с кредити – в такава ситуация изпаднаха част от българите. Държавата се намеси и даде възможност за отлагане на кредитите. Този срок изтече в края на септември, съобщава бТВ.

Над 9 млрд. лв. кредити са разсрочени, от тях 7 млрд. лв. на бизнеса и 2 млрд. лв. на физически лица. Кредитите на 13 165 предприятия са били разсрочени, от тази възможност са се възползвали и 93 316 домакинства. Данните са на Българската народна банка.

Финансовият консултант Стойне Василев обясни какво трябва да направят гражданите, които са изпуснали сроковете за разсрочване на кредитите си, но се намират във финансово затруднение.

По думите му всеки шести българин е поискал да разсрочи кредита си по време на пандемията. Той допълни, че цифрата е много голяма, при положение, че голяма част от хората не са отговаряли на условията.

„Всяка банка си имаше различни условия. Голяма част от молбите бяха отхвърлени. Доста и изобщо не подадоха, защото знаеха, че няма да бъдат одобрени. По мои наблюдения доста хора прецениха, че ще се справят сами въпреки липсата на работа или намалените доходи“, коментира Василев.

Банковата „ваканция“ е с максимална продължителност от шест месеца, като крайният срок за разсрочване е до края на март 2021 г.

През април бяха одобрени първите кандидати за разсрочване на кредитите си. Сега им предстои сами да започнат да погасяват задълженията си. Най-много молби са били одобрени през летните месеци – юни, юли и август.

„Подходът да се теглят нови кредити не работи. Най-често се теглят бързи кредити, чиито нови вноски са много по-високи от погасените. Така се влиза в дългова спирала“, обясни Василев.

Василев уточни, че според класификацията на кредитите за редовни се смятат тези, които са просрочени до 30 дни. При кратко закъснение на вноска – кредитът се води редовен, но има наказателна лихва.

Когато просрочването е над месец, кредитът минава под наблюдение.

При изтеглени 100 хил. лв. за срок от 20 г. и годишна лихва от 3% - месечната вноска е около 555 лв. Сума, която при финансови затруднения трудно се погасява.

Ако сте изпуснали сроковете за мораториум върху задълженията, трябва да договорите индивидуално с банката възможностите за погасяване.

При първия вариант може да се договори удължаване на срока за погасяване на кредита. Максималният срок е 10 г., така вноската намалява. При конкретния пример по-горе това би означавало месечната сума да намалее със 172 лв.

При втория вариант може да се поиска индивидуален подход. Той включва да се плаща само лихвата или да се възползвате от 6-месечен гратисен период.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    3 4 Отговор
    Това е защото мярката 60/40 на правителството работи!
  • 2 Софиянец

    14 1 Отговор
    Тепърва кошмарът започва, а до изборите няма да има кой да гласува
  • 3 Собственик на фабрика и 24 работника

    4 13 Отговор
    По-интересно ще е да кажете колко "шести" българи са поискали отсрочка на заемите си от началото на протестите досега?Драги съфорумци, имам скромно и неангажиращо питане към вас протестиращите тук, но ако не желаете може да не ми отговорите! Харесва ли ви това как вдигнахме цените на всичко за каквото се сетите с около 30-40 процента от началото на протестите? Харесва ли ви това как животът ви стана по-скъп с около 30-40% тази година? Ако отговорът ви е "Да харесва ни", то продължавайте да протестирате в същия дух защото няма бизнесмен в България който да не е доволен от това! Няма бизнесмен в България, който да не изпада в екстаз изпълвайки се с адреналин когато слага табелките с новите по-високи цени върху продуктите си! От вас протестиращите си иска само да бъдете доволни от това и когато отидете пред президентството вечер също да изпадате в екстаз от по-скъпият ви живот и да не спирате протестите защото спрете ли протестите ние също ще спрем да вдигаме цените, а това няма да се отрази добре нито на вас нито на нас!

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Умен

    4 0 Отговор
    А един "експерт" разправяше в една статия тук как кредитирането не спирало да расте дори и в карантината.
  • 5 сериозно ли

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Собственик на фабрика и 24 работника":

    Вие имате ли акъл в главата или пишете за бройка?
  • 6 Много поздрави от

    5 0 Отговор
    Чситата.Чакат ви с нетърпение и разтворени банкови сметки( техните,разбира се). Ще разберете ,колко беше права Мая Манолова,докато беше Омбудсман.Тя предприе атака срещу чситата,по специлно срещу убииствения чл.417 от закона за ЧСИ...Жената поиска подкрепата на гражданите.Да е подкрепим масово с мирен протест.Но българина е хлебарка по манталитет.Да се спасява по единично- ако успее! Какво става при комшията- не му дреме.Сега,по точно през пролетта ще усетите" благините" и на чсито,и на колекторите.Тези- с по големите кредити, при ЧСИ. Директно през СРС, изпълнителен лист.А ти дори не знаеш,че вече си осъден! И директен блокаж( запор) на заплати,пенсия,движимо и недвижимо имущество,вкл.през Агенция по вписване.Дори да обжалваш,това не спира изпълнението. Трябва споразумение с ЧСИ.Това означава,че на практика си признаваш задължението.Няма мърдане! Това крие чл.417. Другите- дребосъците,през колектора, и пак при ЧСИ. Пак хапвате дръжката на теслата.При борч от 5 бона, почти се удвоява.Докато не платиш до стотинка,кола,жилище,пенсия,преводи в банка са под техен контрол.Над тях е само Господ.Щом блокираха на ФъФъндъкова банковите сметки за милиарди, та едвам е оправи Бойко, какво остава за вас- дребните мравки.Ще го усетите скоро! И то по най трудния начин.Защото се подсмивахте на Манолова,че правила популизъм и гонела имидж.Е,сега ще го видите натопорчен имиджа! А аз ще се кефя истински!
  • 7 А такааа

    2 2 Отговор
    а когато с новите колички, всеки уикенд се юрваха по курортите, тогава не мислеха.
  • 8 бързо хапчета

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Собственик на фабрика и 24 работника":

    Голяма простотия си написал , по откачена е и от заплахите и бръщолевенията на Винету, по скоро е тип Гешев .
    До сега разбрахме , че протестиращите са виновни за всичко в тая държава, даже и за пълните чекмеджета на корумпетата, на не беше ни минавало и през ум че влияят и на пазарните цени. Скромно и неангажиращо ви молим фабриканте да обясниш малко по-подробно как се получава такъв ефект от протестите, че матр,яла е прост.
  • 9 Експерт

    3 0 Отговор
    За съжаление истината е друга, с или без Covid

    Масата от хората с ниски доходи, повечето имат по 3-4 кредита, за да живеят що годе нормално.
    Вноските по кредити са им 50-60 % от доходите и перманентно изпитват затруднение с обслужването.Затова е виновно Бг правитеството и премиера слънце Буда
    Докато не се подобри стандарта и доходите на хората, няма да им се промени и фин.тежест, която е от полза на банките...
  • 10 пада ни се

    0 0 Отговор
    Тепърва българите ще сърбат попарата от факта , че искат да ги управляват прости хора. Оказа се ,че простите са и много по-крадливи и корумпирани от интелигентните.
    И следващия проект , който Шиши е подготвил за стадото е същия , но този път с приятелката си Мая и Чалгаря.
    Да ви са честити бъдещите управляващи и новите кредити.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове