Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 15:40 12 942 53

Доц. Чорбанов: Каквито и мерки да налагаме, К-19 ще отслабне чак когато...

  • мерки-
  • зарза-
  • коронавирус-
  • чорбанов

По думите му водещ е колективният имунитет

Доц. Чорбанов: Каквито и мерки да налагаме, К-19 ще отслабне чак когато... - 1

Силата на коронавируса ще отслабне, когато повече хора се заразят и преболедуват. Това каза пред Фокус доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

Според него колкото по-рано се разбере това, толкова по-рационални ще бъдат мерките. По думите му водещ е колективният имунитет, а заболеваемостта ще спадне, когато по-голямата част от населението се срещне с вируса.

„Преди това, колкото и да се затваряме, каквито и мерки да взимаме, те няма да бъдат за спиране на пандемията, те ще бъдат за спасяване на здравната система.

Така че от това колко ще бъдем затваряни и колко ще бъдем ограничавани в комуникациите си, ще зависи колко дълго ще продължи епидемията. Всеки локдаун на държава, град или място потенциално увеличава времето, за което това място съответно ще се справи с пандемията.“

За високата смъртност съществен дял има самолечението, допълни доц. Чорбанов. Според него прилагането в домашни условия на самотерапия води до усложнения. Витамин Д е много важен фактор, но трябва да се приема само по лекарско предписание, каза доц. Чорбанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 62 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    160 26 Отговор
    Е това е един умен човек.

    Коментиран от #14, #17, #26

  • 2 щамов работник

    25 41 Отговор
    Доц. Чорбанов: Каквито и мерки да налагаме, К-19 ще отслабне чак когато...го поставим на диета. Ябълкова диета.
  • 3 Джентълменът

    116 27 Отговор
    Това е първоти адекватно мнение, което чувам по отношение на Ковид в България.
    Браво

    Коментиран от #29, #42

  • 4 инж технолог

    82 4 Отговор
    " Витамин "Д" е много важен фактор, но трябва да се приема само по лекарско предписание, каза доц. Чорбанов." Правилно е казано.
  • 5 Така е

    10 3 Отговор
    Не като теб .
  • 6 Този е луд

    29 52 Отговор
    Важна е превенцията да не се е разболееш, ако се разболееш последствията може да са фатални или дългосрочни, а минитета ако изобщо има такъв е краткотраен.

    Коментиран от #18

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    52 21 Отговор
    адекватно и правилно и точно мнение ДОЦЕНТ ЧОРБАНОВ
  • 8 шам фъстък

    67 12 Отговор
    Всеки локдаун на държава, град или място потенциално увеличава времето, за което това място съответно ще се справи с пандемията. Всеки локдаун ще доведе до нокдаун България.
  • 9 6749

    100 15 Отговор
    Това първи го е казал Мангъров още в началото, какво му викате на тоя умен човек
  • 10 друга тема

    13 30 Отговор
    А черните чували кога?
  • 11 Бамби

    126 13 Отговор
    Доцент Мангъров каза същото в началото на епидемията, оплюха го. Сега се вижда, че каквито и мерки да се вземат, ще приключи, когато минимум 70процентс от населението се срещне с вируса. И тогава ще си проличи какъв е имунитета на хората. А той зависи от ЧИСТИЯ ВЪЗДУХ /за което никой не говори/ , качеството на храната и нивото на стрес, което е определящо за здравния статус на населението.
  • 12 Гост

    54 9 Отговор
    Да де,ама те пращат в къщи да се самолекуваш.А и ремдесивира май нещо стана с него. В Пловдив се оплакаха че не им отпускат/ репортаж в Сутр. блок по БНТ/, в Добрич и от там се чува нещо подобно./ според друга статия/ А и колективен имунитет без ваксина си е ,,руска рулетка,, Доцента да не го мислим.За него ще има от всичко. Нищо лично,само истината.
  • 13 от друг ъгъл

    55 7 Отговор
    Интересно ? При положение, че изследвания показват, че се изгражда имунитет за около 3 месеца средно и след това намалява и изчезва! Как, ще издържи тази теория, която впрочем не е нова и Мангъров развива от ден първи ? Не се заяждам това е логичен въпрос ? Дори няма да засягам и теорията, че това е пуснатия 2-ри подобрен вирус, а ако има трити...пети ?

    Коментиран от #15

  • 14 5987

    45 17 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кое му е умното бе софянче, я кажи Мангъра не го ли каза същото още март месец, ще е*а в амнезията
  • 15 Бат Ваню

    21 7 Отговор

    До коментар #13 от "от друг ъгъл":

    Моята логика (без да претендирам, че е вярна) в случай е, че докато човек има имунитет той не разпространява вируса и по този начин самото разпространение намаля и от там заразените.

    Коментиран от #21, #27

  • 16 друг път

    22 31 Отговор
    И в Швеция така казваха, ама и там има мерки, колкото и да твърдят обратното форумните разбирачи.
    Ай, цъкайте минуси и въртете латерната!
  • 17 Дабе да

    25 34 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Още един със сухи съчки, но-не толкова тъп, че да го заяви директно.
    Нищо, че цял свят прави едно ние ще правим друго щото сме много хитри.
    Те няколко десетки или стотици хиляди жертви са приемлива цена, защото са предимно пенсионери с заболявания от които няма нужда. Като ги обречем на смърт няма да се харчат обществени пари за тях, а ще усвояват от други книжни плъхове от БАН. За да могат на воля разработват без мислени неща. Нали този същия умник разработва ваксина срещу ковид която самия той си заявява че тя няма да види бял свят. Честит ви законен геноцид да се отървем от ненужните гениално
  • 18 Джентълменът

    21 9 Отговор

    До коментар #6 от "Този е луд":

    Че кой те е спряш да се превантираш срещу ковид. Яж плодове, зеленчуци, спортувай, причастявай се редовно, пий чайове, прочиствай се. Ааа сетих се. Ти искаш хем да шмулиш наденици и сланина, хем пък да си здрав. Е няма как приятелю. Природата си знае работата, няма как д я заблудим. Идват тежки времена за тулупите по света.

    Коментиран от #23

  • 19 Глас на опит и разум

    16 2 Отговор
    Причина да се пренебрегва разумен съвет са преди всичко мнонго пари в определени лица, инат и глупост да се признае допусната грешка. Известно е, че с власт са и някои - наричат ги, дървени философи
  • 20 6622

    25 31 Отговор
    Още от Древността хората по цял свят са търсели лечение на всякакви болести и зарази. Ако слушахме Мънгаров и Чобанов, трябваше да не лекуваме видовете шарка, туберкулоза, жълтеница и т.н. С векове учени, лекари са търсели начини за спасяване на човешкия живот, откриване на лекарства и ваксини, а през 21. век ни обясняват, че правилното е "който оцелее, оцелее, който се спомине, Бог да го прости". Нова секта нехуманна ли се заражда, не мога да си го обясня.
  • 21 6622

    18 18 Отговор

    До коментар #15 от "Бат Ваню":

    Имунитетът е краткотраен. Не разчитай на имунитет.
  • 22 Един

    13 8 Отговор
    Е, да си дойдем на думата! Епидемията протича по експонента както всеки естествен процес. Времеконстантата Т е около 2 седмици ! Времената за нарастване и спадане са 3...5*Т ! Средно 4*Т за развитие и 4*Т за спад. Общо време 8*Т което е 8*2 седмици =16 седмици или 4 месеца! Октомври, ноември, декември, януари ...! Ми за Трифон зарезан да се надяваме, че нещата ще улегнат ( Всяко ограничение УДЪЛЖАВА времето на протичане на процеса!)

    Коментиран от #25

  • 23 6622

    31 9 Отговор

    До коментар #18 от "Джентълменът":

    Стига си писал глупости! Депутатите и министрите, щото все спортуват, ядат само плодове и зеленчуци, не ядат месо и мазнотии, не пият, не пушат, изповядват се и пречистяват, затова няма починал от тях. При тях няма проблеми при прием в болница, при доставяне на лекарства.
    Истината е, че народът е оставен на произвола на съдбата.
    А такива като Мънгаров и Чобанов ни убеждават, че заразата е неизбежна, което е удобно за управляващите.
  • 24 Гост

    30 1 Отговор
    Е добре де да не се прави самолечение! Но личния лекар диагносцира и лекува по телефона пълно безуми ще рязбере той развивам ли пневмония?!? И като съм карантина и не мога да отида нито до него нито да направя ренген викам бърза помощ я дойде я не ако имам късмет и дойде откарваме в болница ако имам късмет ме взимат обаче аз съм седял няколко дена на домашно лечение с пневмония в болницата ще кажат , че съм се влушил изведнъж( нищо , че няколко дена седа в къщи с пневмония) и не са успели да ме оправят ....и още и още , но не виждам вече смисъл да питам...
  • 25 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Един":

    Само до тогава да не улегнеме повечето...
  • 26 Фак U

    22 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Убеден съм ,че по един или друг начин болшинството българи са преболедували политическият вирус ковид , който е по слаб и от грип.Повечето дори не са и разбрали ,че са заразени .Казвам го от опит защото грипа го боря две седмици , а короната я преборих за седем дена . Друг е въпросът ,че най-презряната част от обществото , политиците всячески се стремят да използуват вируса за користни цели !
  • 27 гост

    22 16 Отговор

    До коментар #15 от "Бат Ваню":

    Именно за това е ваксината.Да не се разболееш или да го изкараш леко.Така се изгражда колективен имунитет при мислещите и цивилизовани животни,наречени,,хора,, А това което предлагат любимците на някои читатели , двамата доценти, е неприложимо.Противоречи на всякаква хуманна,медицинска и каквато и да е логика. Кой и как ще решава кой да живее и кой да умре.При сегашното положение,без ваксина,без лекарство,без яснота за лечение, как ще стане това което предлагат. Как ще разделиш застрашените от тия млади и здрави,дето уж не ги лови.Искам да видя колко от коментиралите фенове на тази теория са съгласни да се заразят умишлено и да вдигат процента до заветните 70 % ....едва ли ще има желаещи.
  • 28 ОТВАРЯЙ ВСИЧКОООО

    9 17 Отговор
    Маски долу и каквото дал Господ, който оцелее ще пребъде, АМИН
  • 29 И кое точно

    21 9 Отговор

    До коментар #3 от "Джентълменът":

    е умното? Умно е да гледаш какво се случва при другите и да не повтаряш техните грешки! А глупаво е да твърдиш нещо, без да знаеш дали е така! По тая логика имаме примери колкото искаш! Имаме без мерки ( Швеция ), имаме със закъсняли мерки ( Италия Франция, Испания и др. ), имаме и с тотални мерки ( Китай )! Първият вариант без мерки, болни много, жертви много, дори и при слабо населена територия! При гъсто населена територия, резултата ще се умножи и ще е в пъти по трагичен! Вторият вариант закъснелите мерки показа, че изпуснеш ли заразените да са много, каквото и да затваряш после, резултата е трудно забележим! Това защото остава да тлее заразата във всички сектори и тези които трябва да работят, продължават да я разпространяват, макар и по бавно! Третият вариант, със строгите и недемократични мерки, където всичко спира има най малко заразени, само след 3 месеца! Кои са правилните мерки срещу тази напаст, не е трудно да разбереш? Примерите показват по точно от всеки изтъпанил се глупак! Колективен имунитет... химера? От грип има ли го? Нима тая година като боледуваш от грип, повече не се разболяваш? Та не знам колко е умен тоя? Но примерите друго показват!
  • 30 Един

    15 3 Отговор
    Директно: Създадената "организация" от администрацията СЪДЕЙСТВА за разпространение на коронаируса! Ето как : Според заповедта на министъра РД1-610/22.10.2020 като развиеш симптоми личния лекар ти дава предписание за PCR тест (заразен си и "накихваш" личния и другите пациенти) , това предписание го носиш в РЗИ (накихвате се взаимно с панаира пред РЗИ), на следващия ден пак отиваш до РЗИ за да вземеш направлението за PCR теста (и пак се накихвате взаимно в панаира пред РЗИ) и отиваш в лабораторията да ти пръкнат за пробата! НА КОЛКО МЕСТА РАЗНАСЯШ ЗАРАЗАТА? (Забележка: питах касиерките на Кауфланд - сред тях НЯМА ! повтарям НЯМА болни ! ) Е ПРАВЕТЕ СИ ИЗВОДА ЗА АДМИНИСТРАЦИИТЕ И ЦЕЛИТЕ ИМ!

    Коментиран от #32

  • 31 Маските

    14 5 Отговор
    Носете маски на закрито и си дезинфекцирайте ръцете - така спасявате не само околните в даден търг.обект Ами и вашите близки в къщи като се приберете
  • 32 Във всяка

    16 3 Отговор

    До коментар #30 от "Един":

    верига има заразени! Служителите нямат право да съобщават! Знам от вътрешен източник в друга верига, че в повечето им магазини, има болни! И то въпреки по строгите мерки, които са наложени във веригите!
  • 33 барабус

    9 5 Отговор
    Е те тва го каза още в началото доц.Мангъров бе!
  • 34 Вируслав

    12 0 Отговор
    Факти да Ви светна: г-н Чорбанов точно от една седмица е ПРОФЕСОР! Вече! Бива ли така читателите да са "по в крак" с новините от... новините?!
  • 35 Вируслав

    15 3 Отговор
    А относно мнението на проф. Чорбанов - нищо ново не ни казва сравнено с предсказанията на "пророк" доц. Мангъров; каза ли ни, че масово трябва да го превъртим - каза, каза ли, че безсимптомни не трябва да се тестват, 'щото се карантинират работоспособни хора - каза! А също така каза той, Мангъров, най-добре никакво тестване щото следва пенсионно-джендърясала психоза. Какво прави сега НЗОК?! Джипитата ще издават направление за тест само при минимум пет (5) характерни симптома!!! Хелллоууу... Те ти булка хирурзи, дерматолози, бай Шиле, инфекционисти!!! Наистина мийте ръцете често, чат-пат дезинфектантче, слагайте маска при навалица, за една кашлица или леко втрисане не ходете да шашардисвате лекарите и те така.
  • 36 Политолог

    18 17 Отговор
    Доцент Чобанов - подлогата на пелтека...Глупости на търкалета от балканските субекти, които не се споделят от никой от световните имена във вирусологията. Великите държави са по тъпи от Ганьоландия и се затварят щото не знаят, че всеки трябва да го преболедува...Целта на затварянето е да се намалят щетите максимално докато се появи ваксината...господа тъмни балкански ретро доценти ...
  • 37 Това го разбрахме

    10 5 Отговор
    Който вземе повече гласове, обикновено печели изборите. Кажете нещо за броя на хората, които няма да го преживеят, докато проверим теорията за колективния имунитет.
  • 38 Носете маски

    12 5 Отговор
    Носете маски на закрито и си дезинфекцирайте ръцете - така спасявате не само околните в даден търг.обект Ами и вашите близки в къщи като се приберете
  • 39 Васил

    10 7 Отговор
    Поредният лаик преди ни разтягаха локумите че БЦЖ ваксината ни пази после че половината население е преболедувало после за стадиен имунитет. А защо не каже за последствията от корона вируса които са го преболедували и че няма траен имунитет. В нормалните страни и в Азия ще го окачат на бесилото.

    Коментиран от #41

  • 40 Все си мисля, че разумното

    9 4 Отговор
    е да се черпи опит от държави, които са имали проблеми с вирусни епидемии в по-близкото минало. Виетнам например. Една от държавите, справили се най-бързо и добре със SARS в началото на този век. Още преди Китай да обяви потвърди официално предаването на коронавируса от човек на човек, Виетнам започва да предприема мерки - подготовка на болници и население. Затваряне на училищата още в средата на ЯНУАРИ. Затваряне на границата с Китай. И прочие, и прочие...Както и недоверие в предоставяната от Китай информация. Швеция са бита карта.
  • 41 Дълбоко виждащ

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Васил":

    Самият факт ,че пишете показва за Клетъчния имунитет,който притежавате!Този клетъчен имунитет го имат над 50% и колкото и да се страхувате няма да боледувате!
  • 42 Всъщност

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "Джентълменът":

    доц. Мангъров тези неща ги разправяше още март месец. Ама всички бяха супер пищисани да го чуят. И си имаха други причини да не го чуват. Политически най-вече. А ние отнесохме хурката с цената на разбити цели сектори в икономиката. Водещи за нашата страна. За това поведение трябва съд и затвор. На целия щаб барабар със спасителя. Сега вероятно и този учен ще го изкарат луд.

    Коментиран от #43

  • 43 Като говориш

    5 4 Отговор

    До коментар #42 от "Всъщност":

    защо не се замислиш поне малко? Сега според теб икономиката върви на пълна пара ли? Последиците сега ще се точат повече от половин година! Загубите ще са за милиарди и ще трябват няколко години за възстановяване! Затова цял свят губи, а Китай работи в момента! Кой ли е постъпил по добре? То дори не е нужно и да се замисляш! Нужно е само да се огледаш!

    Коментиран от #53

  • 44 кокорона

    4 0 Отговор
    Тогава защо се взимат изобщо мерки?
  • 45 Има ли имунна система?

    3 0 Отговор
    В уни сон с политиците, фармацевтичната и медицинската индустрия, медиите, съвременната медицина говори на езика на войната. Бруталното лечение - „убийство” на рака с химични оръжия, води до смъртта на хиляди пациенти всеки ден.


    Образите на война обуславят и медицинското възприятие за човешкото тяло, представяно като армия от „клетки убийци” готови да атакуват „чуждите неприятели” (микроби) и злосторниците в системата (раковите клетки). Позовавайки се на измислицата за яростната биологичната борба в нашия организъм, медицинската наука е изградила концепцията за „имунна система”, представена като отбранителна система срещу заплахата от „микробите убийци” и „смъртоносните” тумори. Измислицата за „автоимунните заболявания”, при които явно имунната система атакува собствените си тъкани, само показва как една научна култура може да ослепее от собствените си вярвания.
  • 46 Има ли имунна система?

    1 1 Отговор
    При липсата на врагове, срещу които да се „бием”, да се „борим” и да „убиваме”, войната свърши.






    Въпрос, който трябва да зададем:



    Ако увеличаване броя на антителата основно се счита за индикация за силна имунна система, защо при теста за СПИН същите параметри се определят като „имуно-дефицит” и като „заразяване” с ХИВ (с вирус, който никога не е бил изолиран и научно доказан)?

    Коментиран от #47

  • 47 За какъв имунитет става въпрос?

    6 0 Отговор

    До коментар #46 от "Има ли имунна система?":

    Дами и господа,монетата има две страни,както традиционна и алтернативна медицина.
    Доктора не ви казва,че имате и алтернатива,защото ако ви каже,той без работа и пари ли да остане?
  • 48 От Финландия

    5 4 Отговор
    А ние във Финландия приложихме разумни мерки на социална дистанция, хората ги спазват, и броят новозаразени спада. Чобанов просто не е в час. Заради такива като него народа в БГ неглижира мерките и те съответно не действат. Резултатът е че лекари, мед. сестри, и учители си заминават ама никой не се сеща да протестира за това.

    Коментиран от #50

  • 49 Спутник

    4 3 Отговор
    Единственото спасение е ваксината, а до нея строгите ограничителни мерки. Всичко останало е дървена философия на псевдо учени и политици.
  • 50 Храна за размисъл

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "От Финландия":

    Родителите ми са над 70 годишни и са с доста здравословни проблеми,но относно вируса съм им казал някои неща още в началото на пандемията,ползвам тази дума дори и да не намирам,че има такава и дори от пп старото поколение те разбираха измамата и като се чуваме или виждаме се смеят и забавляват ако говорим за вируса и останалите,както и за медиите какво говорят и споделят.
    Баща ми дори пред гости говори какво съм казал и като се сети как му става смешно и забавно.
    Така,че всичко е в главата.
    Знанията движат света,а е парите,те са само средство.
    Повечето съществени неща са в нас самите,в нашето ограничено съзнание.Подсъзнанието е по-силно и движи всичко и не случайно рекламите въздействат на него.
    Там е ключа към истината и свободата на човека,но не сме научени как да се свържем с него и да си променим възприятието си за реалността извън нас,да си създадем едно абстрактно ново възприятие и поглед за самите нас.
    Нещата не са такива каквито си мислим,че са и ги виждаме.
  • 51 е х о

    4 3 Отговор
    Колективният имунитет ??? Този , какъв КОЛЕКТИВЕН имунитет има в предвид ? Обяснението му , че повече хора трябва да се заразят и преболедуват , ми звучи наивно ! Говори за витамин Д , като че ли този витамин е АНТИБИОТИК със странични ефекти . СМАХНАТ , който ни лъже в опита си да се изтъкне !
  • 52 Чорбан Доцентов

    1 2 Отговор
    И тези от БАН са много компетентни. Вземат едни пари по проектчета, уж ваксина щели да правят. Ама докато я измислят, фирмите от другите държави ще изповаксинират света. А Чорбан на голям хитрец ми мяза.
  • 53 Sts

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Като говориш":

    Ами като се замисля ,какво щеше да стане ако не предприехме нищо в Европа!?Никой нямаше да знае за ковид ,а и смъртноста по проценти даже е по ниска от 2019 ?! И като се замисля както сам го казваш китайската икономика работи с пълна сила в момента ,а европейската е в Локдаун и пак като се замисля кои го иска това !?!Ами със сигурност не Европа ,а този които в момента работи с пълна пара!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове