Last news in Fakti

7 Ноември, 2020 20:44 6 647 50

Д-р Таня Андреева: Училищата и детските градини се превръщат в основен източник на заразата

  • училища-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Заради страх от онлайн обучение, ще останем без учители, разкрива бившият здравен министър

Д-р Таня Андреева: Училищата и детските градини се превръщат в основен източник на заразата - 1
Снимка: Shutterstock

Ще стигнем до положение на затруднение на здравната система. На час откриваме по 120 случая на заразата. Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева.

"Има риск за заразяване на лекари, дори и при носене на предпазни средства. Няма как лекарите да спазват дистанция с пациентите си, когато те имат нужда от преглед или системи", разкри експертът.

"Проблемът не е в липсата на легла, а на медицинския персонал. И да се открият 200 легла в една болница, то при 15 медици, няма как да се работи", каза д-р Андреева.

"Апелирам за твърди мерки - все повече учители и родители се заразяват. Поне за месец да се затворят училищата, за да се успокои ситуацията. Не може да има пълна карантина - предприятията могат да работят при засилени мерки", категорична бе тя.

"Училищата и детските градини се превръщат в основен източник на заразата. Масово ученици и училища са заразени. Заради страх от онлайн обучение, ще останем без учители", разкри д-р Андреева.

"В критична ситуация сме. Вижте какви опашки има пред "Пирогов" - днес над 100 души чакаха пред болницата за триаж", разкри бившият министър на здравеопазването.

"Бременните жени да не предприемат никакво самолечение, нека се консултират с лекар за медикаменти", завърши д-р Таня Андреева.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малко логика

    69 47 Отговор
    Затворете всички учеща веднага.
    Ако скоро не се направи това няма да има учители които да преподават после.
    Няма грам логика да не се приложат мерките които се прилагат при грипна епидемия и са изпитани в продължение на десетки години и са доказали своята ефективност при епидемия.
    Дори и да не се провежда дистанционно обучение изобщо не е трагедия може да се отмени лятната ваканция и всички да учат от май до следващия октомври без никакви ваканции

    Коментиран от #13, #49

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Desft

    14 7 Отговор
    Офанзива с Любо Огнянов? Там в канала следват опорките на власт имащите. Хaйде, да затворят детските градини и началните училища - това е локдаун. Томи мазно съобщи, че герб нямат държвани пари за това днес.

    Коментиран от #5

  • 4 Niku

    52 10 Отговор
    Първо да се затворят кръчмите.

    Коментиран от #20, #27

  • 5 4444

    34 5 Отговор

    До коментар #3 от "Desft":

    А закораб и и самолети имат пари, нали?

    Коментиран от #7

  • 6 Говеждите

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "ИЗВЪНРЕДНО":

    се опозориха с тези псевдоизбори!
  • 7 4444

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "4444":

    За кораби и самолети- поправям.
  • 8 Таня Андреева

    15 23 Отговор
    беше кръгла нула, като министър, дори калинките на Боко са на светлинни години преди нея.

    Коментиран от #11

  • 9 скоро

    42 22 Отговор
    Накрая ще се сетят да затворят училищата, но вече няма да има учители, които да преподават онлайн, защото ще са болни.
  • 10 hmhmhm

    15 3 Отговор
    е па нема нищо - че се возат децата на Ф-ки и на крайцери , то даже два крайцера Корито и Брат му! Нема се плашиш,коравяги са децата, то глей с един Винету докъде се стига , па ако беше прочетено и Оцеола , заежи ..
  • 11 4444

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Таня Андреева":

    То пък Вълчев, щото много е преди нея... :)))
  • 12 Ицо

    37 36 Отговор
    Аз не знам какво толкова ви вадят очите детските градини и училищата?! От месец май работят детските градини и до сега не е имало проблем със заразени учители. Малко засилена ми изглежда цялата работа. Според мен много по голяма опасност има в хранителните магазини, но не съм чул до сега някой да е станал огнище на зараза. И защо по дяволите всички си мислят, че като затворят училищата, децата и преподавателите ще стоят изолирани? Че няма да си излизат от домовете си, че няма да общуват с други хора. Долу ръцете от училищата и детските градини!

    Коментиран от #14, #15, #26, #44

  • 13 Criminal

    22 8 Отговор

    До коментар #1 от "Малко логика":

    Правилно , като имаше едно време дървена ваканция да не би да беше по различно........малка разлика....радвахме се на снега, а сега майката трябва да си е в къщи......финансово не е добре за семейството, а и децата стават хептен а-социални.........ама такова е положението........не е толкова зле колкото се представя, ама........

    Коментиран от #43

  • 14 Малко логика

    26 20 Отговор

    До коментар #12 от "Ицо":

    4000 случая на ден не са ли достатъчно основания за вадени на очи? Да не говорим ще още а другата седмица сигурно и по 5000 на ден.
    Осем починали преподаватели за по-малко от две седмици не са ли основание за вадени на очи?
  • 15 Гост

    18 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ицо":

    А да влизал в по погрешка в хранителен магазин в близост до училище по време на голямото междучадие да видиш какво става?
  • 16 Коко

    25 24 Отговор
    Училищата да се затварят веднага стана стращно

    Коментиран от #19

  • 17 Кел файда

    17 6 Отговор
    дебилчетата по цял ден са по магазините.

    Коментиран от #45

  • 18 Грип

    31 8 Отговор
    Грипът изчезна, настинките също и всичко стана КОВИД. Смееех..
  • 19 Doko

    18 2 Отговор

    До коментар #16 от "Коко":

    Ама веднага! Днес Томи мазното каза, че няма да стане. Няма кинти за затваряне. И да пишеш, и да не пишеш - все тая.
  • 20 Безработен

    22 2 Отговор

    До коментар #4 от "Niku":

    В кръчмите отдавна няма никой приятелю ;)
  • 21 Само

    16 17 Отговор
    пълен локдаун оправя нещата иначе оправия няма.

    Коментиран от #25

  • 22 453287

    29 11 Отговор
    Не се обяснявайте а затваряйте училищата и детските градини, и не децата са виновни, ами простите им родители, така и не схванаха, че като не са в рисковата група, не ги прави не преносители на вируса.

    Коментиран от #50

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 11 Отговор
    затворете всички училища детски градини спасете себе си децата околните
  • 25 WTF

    11 2 Отговор

    До коментар #21 от "Само":

    Локдаун няма да има, днес Дончев каза, че в държавата няма пари за това. Иди и направи подписка или протестирай. герб протестърът е само на компа, видяхме.
  • 26 Макс

    30 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ицо":

    Как само знаеш, че не е имало проблем със заразени учители? В училището, в което работи жена ми 80% от персонала са болни, но продължават да ходят на работа защото няма как - рискуват собственото си здраве и здравето на другите. При грипна епидемия училищата затварят, а при коронавирусна не. Единственият възможен отговор е, че падишахът така е наредил.

    Коментиран от #47

  • 27 Торбалан

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Niku":

    Сакън!!!
  • 28 Азззззззззз

    10 19 Отговор
    Не закачайте децата. Мерките не плашат хората. От щаба не го ли разбраха. Това е един грип, а не е страшна болест. Излезте от фалшивата информационна мрежа която има цел да яи страхува.
  • 29 какво правят

    21 5 Отговор
    Политиците са забравили, че преди всичко е животът. Стига са подценявали ситуацията. Дойде моментът,когато истински болни хора не успяват да се доберат до лекар, за да бъдат прегледани. Дойде моментът, в който самите лекари изпокапаха, като есенни листа, последваха ги учителите. Докога? По телевизиите слушаме само бля, бля, бля....Едни и същи глупости, прехвърляне на отговорности и преливане от пусто в празно. А болните се до разболяват, стоейки по опашки на вятъра, връщани, унижавани.... Ясно е, че всички ще се разболеем, но нека да е по-плавно. Важно е образованието - да, но несравнима е грижата за здравето с каквото и друго да било.Нужно ли е умиращи да казват-можеше да се сложи ред, да има забрани, да се изправят властите срещу всеки дръзнал да нарушава правилата. Всеки ден се говори-ще се завиши контролът, това е достатъчно. Пълни глупости-влезте в малки и големи магазини, вижте струпани хора заради нещо си на улицата, надникнете дори в училищата. Няма начин да се справим с децата, но с големите...Пълна безотговорност от страна на властите-не искам думи,искам да видя, че някой проверява и наказва безрасъдните и нехайните. Докъде ще стигнем с това либерално отношение към безотговорните и трябва ли да мрем по домовете си без дори веднъж да сме прегледани ?????
  • 30 Стаменов

    13 1 Отговор
    Ние в Пловдив ще измрем с тази елементарна жена. Кой ще махне тази областна

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 да си кажем

    12 0 Отговор
    Перифразирам - здравият на болния не вярва, или пък ....подсигуреният с отлични лекари, в реномирани болници, защо да вярва на тези, които не могат да се доберат до лекар. Ами и аз да си зная, че щом кихна, ще ме приемат без проблем в добра болница и ще ми обърнат толкова внимание, че само от грижи ще оздравея, та защо ще се кахъря толкова за онези, които се тресат от температура и не знаят какво да правят. Да си звънят по телефоните - отсреща никой не вдига или е заето нон стоп...но да са си прочели правата, казаха, че всеки има такива......явно няма разбиране как да ги потърсят.....вижда се - хора оздравяват, намират плазма и лекарства......то животът да не е за всеки.......
  • 33 Събка

    20 8 Отговор
    Странна държава сме. Почти всяка година при обикновен грип има грипна ваканция, сега при коронавирус се философства. Това ще ни струва скъпо.

    Коментиран от #46

  • 34 Муха

    7 18 Отговор
    Това лято бяхме с децата първо 10 и после още 7 дена на море... Хотелите пълни, ресторантите пълни, плажът също, на басейна, на улицата... Пълно. Е как нямаше нищо, сега от училището и градините проблем?! Мислете малко! Пък да не би да си седят в къщи като не ходят на училище?! Съвсем изтрещяхте...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 закъсняхме

    13 5 Отговор
    Ако не затворят училищата сега, скоро ще трябва да затворят държавата.

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Преболедувсл

    7 7 Отговор
    Стига глупости! Престанете с това затваряне!!! Приемете К19 като даденост, която ше ни съпътства години наред!!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Смех пълен са тия брат ми

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Criminal":

    Направо ги отписвяйте от даскало таканили иначя ша бършат клзети наа катайцитйе
  • 44 Полицая

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ицо":

    Прав си приятелю подкрепям твоята теза.
  • 45 Емо

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Кел файда":

    А то щото пенсионерите не са, нали. Подал му се некролога от джоба ама промоциите да купи. Децата нямат вина. Пенсиите трябва да ги спрат. Да си седи у тях.
  • 46 Хахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Събка":

    Грипна епидемия се обявява при 200 болни на 100 000 души /и то наистина болни/, сега имаме в най лошия случай по 60 на 100 000, от които най много 10 имат някакъв сипмтом. Убеден, съм че всички които искат затваряне на училищата са учители, мързи ги да гледат също лекарите ни. И като ги затворят какво - учителите по цял ден ще киснат ка кафенетата.
  • 47 ЛУД УЧЕН 2КЛАСА

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Макс":

    мн си прав децата го разнесоха но в шивашки фирми и при 100 % положителни раотат вече има заповеди от алчни шефове да не се ходи на pcr иначе вън и така а знаем как е в тези фирми една до друга са
  • 48 80 процента

    1 0 Отговор
    такъв вирус няма, няма болни, няма умрели, умрелите са от друго, сичку е лъжа, да вземат пари
  • 49 Вярно

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Малко логика":

    Много правилно! Защо до сега не се затвориха ? В цяла Европа имаше покачване след началото на учебната година. Или ни оставят да си живеем нормално и нищо не се затваря, или се затварят училищата, които са основни развъдници на всякакви вируси, грипове и други такива.
  • 50 Вярно

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "453287":

    Не само, че са преносители, но и са най-голямите преносители, защото без симптоми няма хващане.