Last news in Fakti

8 Ноември, 2020 13:32 3 632 30

Д-р Неделчо Тотев: Общинските болници са пред разпад

  • д-р неделчо тотев-
  • общински болници-
  • болници-
  • нзок-
  • здравна каса

Голяма част от лечебните заведения няма да могат да подпишат договори с Националната здравноосигурителна каса

Д-р Неделчо Тотев: Общинските болници са пред разпад - 1
Снимка: БГНЕС, архив

„Голяма част от общинските лечебни заведения, тип общинска собственост, най-вероятно няма да могат да подпишат договори с Националната здравноосигурителна каса. При нас разпадът е неминуем. В момента само изпълняваме, не се справяме. Подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците“. За това алармира пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

По думите му стриктните мерки от пролетта са били само „увертюрата на едно представление, което сега се разгръща с пълна сила“:

„Това накара хората сега да не вярват. Българинът е такъв по природа. Българинът е много пъти лъган и когато за пореден го излъжеш или му кажеш нещо преувеличено, той вече не вярва и не се пази“.

Д-р Тотев не приема предложението всички болници да бъдат „мръсни“, защото не всички могат да реагират с адекватно Covid лечение, тъй като „кревати и помещения имаме, но нямаме хора, които да лекуват“:

„Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме Covid. То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност“.

В предаването „Неделя 150“ д-р Тотев припомни, че общинските болници са най-нежеланите за местоназначение:

„И докато колегите се натискат да работят в частните болници, ние ги молим да дойдат при нас. Когато вкараш един човек, свикнал да лекува една патология, в едно Covid отделение, коренно различно като начин на работа, този човек или остава и се заразява, или напуска. Целият алгоритъм в болницата започва да страда и я повлича надолу“.

Д-р Неделчо Тотев анонсира, че предстои целият Управителен съвет на Сдружението да подаде оставка:

„Законът за лечебните заведения е променен така, че лечебните заведения като търговски дружества отиваме към Закона за публичните предприятия и там ръководните тела не могат да работят в собствените си предприятия, тоест, ако остана на поста, не мога да съм лекар“.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 1 Отговор
    вярно е а и ДЪРЖАВАТА НИЩО НЕ ПРАВИ ПО СЛУЧАЯ ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА Е СТАНАЛА МАЩЕХА
  • 3 Маргинал

    47 4 Отговор
    След 10 години ГЕРБ жялата държава е пред разпад.

    Коментиран от #16

  • 4 щъркел

    35 1 Отговор
    "Кoгaтo вкaрaш eдин чoвeк, cвикнaл дa лeкувa eднa пaтoлoгия, в eднo Соvid oтдeлeниe, кoрeннo рaзличнo кaтo нaчин нa рaбoтa, тoзи чoвeк или ocтaвa и ce зaрaзявa, или нaпуcкa." ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА НАКАРАШ ЕДИН СТРУГАР-ФРЕЗИСТ ДА СЕДНЕ ЗАД ШЕВНА МАШИНА И ДА ШИЕ ПРИМЕРНО ДАМСКО БЕЛЬО.

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    5 15 Отговор
    Правете си застраховки! Иначе лекари няма да видите! Аз си направих европейска през тогедър в уника и ме излекуваха от рак в германия без да платя стотинка и бях като в хотел и имах придружител да се грижи за мен
  • 7 С две думи

    26 1 Отговор
    Ако пенсионерите наистина се пенсионират в малките градчета няма да остане лекар.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Я да питам

    21 6 Отговор
    Мрънкачите тук, ходите ли на протеста 120 дни? Ако не тишина и бавно умиране
  • 10 Провинция

    16 0 Отговор
    Ясно, аргументирано, точно и достъпно обяснено. Обаче явно някой смята, че всички болници в страната са като софийските, или поне като пловдивските. Е, ясно е, че не е така! Др Тотев казва проблемите на общинските болници отдавна, но никой не го чува!
  • 11 Естествено

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "щъркел":

    Много точно сравнение! Натовариха лекари със специалности, различни от инфекциозни болести, анестезиология и пулмология, да лекуват корона вируса. Това е просто невъзможно и нереално по отношение на отговорността, с която ги натовариха. И когато например човек има нужда от лекар УНГ, няма да намери такъв, просто защото този същият лекар е в ковид отделение! Представете си парадокса!
  • 12 Шамара

    21 2 Отговор
    Аз съм против частните болници.! Болниците трябва да са ДЪРЖАВНИ!
  • 13 Синсалабин

    2 5 Отговор
    За мен най-достоверната информация в държавата човек може да получи от Маг Рени от Евроком.Преди вярвах на НОЩ, но хванах Ковид 19 и не умрях. Бях си купил хубав чувал за отвъдното. Всички други лъжат. До там се Докарахме. Маг Рени-Президент! 5494
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Перо

    10 0 Отговор
    Не само е така за измислените новооткрити отделения за КОВИД,в неспециализираните болници.За нула време изгониха другите болни и медици,в специализираните болници и преобразуваха цялата болница за КОВИД,без да има никакви лицензи за това,без да имат никакви технически възможности,без никакъв персонал и възможности за лечение,без медикаменти!За това забраниха да се правят снимки в такива болници. Закараните от Бърза помощ болни от КОВИД са като в карцерни помещения. Интереса е изцяло към пътеката от 1200 лв. Ако някой болен почине там,правете пълно разследване и търсете съдебна отговорност от директора на нелицензираната болница и министъра,издал некомпетентно заповед,правеща хаоса и бума на зараза!
  • 16 рада дълбоката

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Маргинал":

    Оше веднъж не 10 а 30 !!!!!!!При Костов да не цъфтеше и връзваше ама тогава имаше още останало много за крадене .....
  • 17 БеГето

    10 1 Отговор
    винаги е била страна на парадоксите през цялата своя история.
  • 18 ТИКВЕНИК

    5 0 Отговор
    ВАЖНОТО Е ЧЕКМЕДЖЕТАТА ДА СЕ ПЪЛНЯТ! !!ХА ХА
  • 19 Най-после сме Европейци

    3 3 Отговор
    А то при бай Тошо беше хептен лошо. Безплатни профилактичпи прегледи и .ентгени, безплатно лебение, платени болнични, санаториуми, рехабилитации, лаборатории, зъболекари и фечдшети по селата и училищата - Преследваха и Тероризираха хората , старците и децата - Задължително на прегледи и Имунизации ! Ужас ! То небеше живот ! А сега е най-после Свобода ! Свободен си от всичко и държавата се освободи да се грижи за нас. Дори неиска да знае как си , тук ли си или те има ! Въобще можеш да вървиш на ма/ната си , никой не го е/е как е твойто "добре" как е !
  • 20 А как се радвахме

    2 0 Отговор
    През 1989та. Обещаха ни у нас да е втора Швейцария ! Едиственото дето очевидно се измени е , че много четерикраки " Ферарита " се появиха по села и градове с мургави водачи !

    Коментиран от #27

  • 21 Стандартите европейски

    2 0 Отговор
    Работят само за нашият Износ а за вноса сме отворени от всякъде - всякакви го/на се носят, дори боклук . Ум да ти зайде. А снайперски прицели ще внесът ли? За лов на "отбрани" екземпляри, имам в предвид .
  • 22 Почва и чипика да те сърби от

    1 0 Отговор
    От евро/ стандарти !
  • 23 Преврата 1989 год. -Легитимен ли беше ?

    3 0 Отговор
    Народа гласува ли тогава ? НЕ ! Значи е " ПРЕВРАТ " и следва да се представи въпроса на Народа да го Преразгледа и Правосъдието без каскет да се възстанови ! От където взел - там оставил ! А "инициативните господа" от "Кръглата маса" на обща кухня и режим !
  • 24 Дадоха ни само свобода

    0 0 Отговор
    Освободиха ни от народната ни собственост и приходите ! И ние тръгнахме да гоним Михаля и търсим Ма/ната си ! Казват че било придобивка - като на бял човек а оказа като ке без стопанин , можеш да тичаш на четери посоки за корица ЛЯП !
  • 25 И народа пак за Превратаджиите

    0 0 Отговор
    Гласува ! Урочасан народ !
  • 26 Нито една партия

    0 0 Отговор
    Не "пее" с глас Народен а със свой партиен интерес.
  • 27 ПОМНЯ И ИЗЯДОХМЕ ДЪРВОТО

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "А как се радвахме":

    ЕРЕИТЕ. .АМЕРИКАНЦИТЕ ДОЙДОХА И РАЗРУШИХА И ОКРАДОХА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО С ФАЛШИВИТЕ /КОМУНИСТИ /
  • 28 ФАКТ

    3 0 Отговор
    ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ СА ПРЕД РАЗПАД, ЗАЩОТО СРЕДСТВАТА ЗА ТЯХ СЕ ИЗТОЧВАТ В ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ, А ОТ ТАМ ПО ДРУГО НАПРАВЛЕНИЕ - КРАЖБА!
  • 29 Те са героите!

    0 0 Отговор
    Поклон пред лекарите и мед. сестри! Колко ли още ще издържат? Намаляват, прехвърлят ги към ковид-отделенията, разболяват се, някои си отидоха без време, скоро няма да има кой да лекува и другите сериозни заболявания! А връщането на хора в тежко състояние поради невъзможност за прием в болница и спешно адекватно лечение, е направо трагично. Случаите ще се увеличават, както се разбира. Да се пазим, да пазим и лекарите! Да се опитаме да го направим!
  • 30 Логично

    0 0 Отговор
    Сега се виждат трагичните последици от неправилната политика в здравеопазването вече 30 години. От една страна-чудесните, зле платени лекари в държавните болници и поликлиники, от друга-алчните печелбари от частните лечебни заведения, които източват здравната каса и джобовете на пациентите.Подкрепяни от своите лобита в парламента и правителствата. Обезсъ
    рчени, младите лекари напускат страната. Какво друго можеше да се очаква, освен сегашната зловеща криза в здравната система?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове