10 Ноември, 2020 08:46 3 736 45

Директори искат централно затваряне на училища

  • училища-
  • дистанционно обучение

Образователното министерство избра местен подход за затварянето на учебните заведения и това да става през областните щабове

Директори искат централно затваряне на училища - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

До часове трябва да стане ясно дали учениците остават в класните стаи в училищата след призива на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев към онлайн обучение да преминат и учениците от 5-ти до 7-ми клас.

Досега образователното министерство се опитва да избегне централизирани мерки и кризисните щабове по места решават, кога и за колко време да се преминава в онлайн обучение в съответната община или област.

Директори са категорични, че предпочитат решенията за затваряне на училищата да идват от централно ниво, а не локално.

„Смятам, че отговорните решения трябва да се вземат от хора на отговорни позиции. Ние каквото успяхме да направим, го направихме”, коментира пред Нова тв Венелина Николова.

Образователното министерство избра местен подход за затварянето на учебните заведения и това да става през областните щабове. Директорите ще имат право да въвеждат дистанционна форма на обучение при голям брой отсъстващи ученици или при желание на родители и учители.

От всички 64 училища, избрали временно преминаване към дистанционна форма, само 11 са я въвели за всички ученици. Останалите 53 са пожелали онлайн да се обучават само определени класове. Все още не е ясно дали седмокласниците се връщат на училище. Те и техните родители са сред най-притеснените да напуснат класните стаи за сметка на онлайн обучение, защото в края на учебната година им предстоят изпити за влизане в гимназия.

Част от училищата у нас решиха да не чакат решението на здравните власти и сами да удължат онлайн уроците за гимназистите си. А някои въведоха дистанционна форма и за по-малките от прогимназиалния етап.

„От днес до 27-ми всички ученици от 5-ти до 12-ти клас ще се обучават в електронна среда от разстояние. В училище остават само учениците от първи до четвърти клас”, обясни Венелина Николова, директор на 125 СОУ „Проф. Боян Пенев”.

Учениците от начален етап трябва да бъдат задържани в училище максимално дълго. Ръководството обаче е готово при усложняване на епидемичната ситуация да остави вкъщи и най-малките ученици.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутрите вън

    38 10 Отговор
    Оставка , съд , затвор , за Бойко тиквата , великият позор!
    Какво прави цяло лято бе Бойко? А даааа бягаше по Родопските села на Пеевски , да се криеш от народната любов и пръскаше пачки от жипката. Сега корона криза - хич те няма мутро.

    Коментиран от #6, #18, #22

  • 2 Догодина

    14 0 Отговор
    пак - наесен с песен !
  • 3 закривай

    22 18 Отговор
    Нулева година за малките разбойници и без това от Март не са учили като хората.

    Коментиран от #12

  • 4 Мислещ

    25 6 Отговор
    Докато не поискат затваряне на тиквите, здравеопазването няма как да бъде вдигнато на крака.
  • 5 БеГето

    21 2 Отговор
    винаги след дъжд качулка.
  • 6 Гаргамел

    11 41 Отговор

    До коментар #1 от "Мутрите вън":

    Какво ти е виновен тиквата бе??? Като ви се казва да носите маски и да спазвате социална дистанция вие ходихте под прозорците на оня ушат фатмак стачки да вдигате, сега друг ви е виновен. Пълни непрокопсаници....

    Коментиран от #8, #44

  • 7 глоги

    30 11 Отговор
    ЗАТВОРЕТЕ ЦЕНТРАЛНО ВСИЧКИ УЧИЛИЩА!ОБРЕЧЕТЕ НАРОДА НА БЕЗОБРАЗОВАНИЕ! ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА. УВОЛНЕТЕ ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ,ВИЕ,НЕКАДЪРНИЦИ И ИДИОТИ НАРОДНОСЪБРАНСКИ! ВЕЧЕ МЕ Е СРАМ,ЧЕ СЪМ ТУК В ТАЯ ОБРЕЧЕНА ТЕРИТОРИЯ!!!!!!!!!!!!
  • 8 млъкни бе

    17 10 Отговор

    До коментар #6 от "Гаргамел":

    промит/пробит леген, герберски - не тиквата въобще не е виновен ама въобще, той е чист като капка роса.

    Коментиран от #32

  • 9 сила

    26 8 Отговор
    ангел кунчев е престъпник и един ден ще бъде съден заедно с другите психотерористи от нощ
  • 10 Загрижен

    30 18 Отговор
    Моето мнение е, че това със затварянето ще е пагубно за повечето ученици. Затлъстяване, обездвижване, губене на социални навици и т.н. Разбирам и дъртите даскали. Страх ги е за кожата им. Искат да си седят в къщи на топло, да симулират работа а заплатата да е в картата. Някои ще кажат ама те са застрашени, възрастни хора са. Така е, защото работата им е ниско платена. Защо не протестираха??? Защото са наведени глави, затова. Мястото на учениците е в класната стая не пред монитора. Имам дете в шести клас и по стечение на обстоятелствата си бях в къщата при първото им затваряне. Такава гавра не бях виждал. То е едно мютвяне, дисканектвяне и всякакви други номера, но е и учене. Пълен таш@к беше.

    Коментиран от #14, #16

  • 11 да де

    19 3 Отговор
    Хе-хе правителството и централната НОЩ като Пилат Понтийски прехвърли топката какви да бъдат мерките на местните структори и директорите на училищата, иначе те нямало да затварят каквото и да е било.
  • 12 сила

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "закривай":

    ти от факултета ли си или от христо ботев

    Коментиран от #15

  • 13 Пенсионер

    15 16 Отговор
    Крайно време е да се вземат мерки. Да се затворят за он лайн обучение хиляди деца, преносители на заразата

    Коментиран от #19

  • 14 Загрижен

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Загрижен":

    Мютване, дъскънектване, но НЕ и учене*.
  • 15 закривай

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "сила":

    От Сорбоната съм, а ако това е образование, аз съм трамвай.

    Коментиран от #17

  • 16 сила

    16 10 Отговор

    До коментар #10 от "Загрижен":

    подкрепям те напълно затварянето е образователно самоубийство
  • 17 сила

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "закривай":

    той и сюлейман паша беше от сорбоната......
  • 18 ХХХ

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Мутрите вън":

    Почти цяло лято маските в БГ бяха задължителни. Но понеже българите са много всезнаещи тарикати, не носеха маски, проявяваха агресия когато им се правеше забележка и пръскаха зараза наляво и надясно. Те и сега не ги носят както трябва и все едно са без маски. Ако хората бяха дисциплинирани и съвестни, сега ситуацията нямаше да бъде такава. Предвид сериозното положение, училищата трябваше от самото начало да бъдат с он-лайн обучение. Заразата в моловете , университетите и училищата е най-голяма.Децата се прегръщат,целуват, не спазват дистанция, и преснасят вируса на възрастните хора и на родителите си у дома. После те на колеги и познати. И така заразените и ще стават все повече. А този вирус поразява и убива повече от познатите. Пазете се, пазете близките си и обичани хора.

    Коментиран от #23, #25

  • 19 сила

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пенсионер":

    пак ли ти бе психофашистче
  • 20 беге демокрация

    12 3 Отговор
    те и когато са в час, пак не учат, 50% от 8-ми клас са неграмотни, не знаят как се изписват думите, когато пишат по форумите онлай ги налучкват, по слух, какво остава сега при онлайн обучението

    Коментиран от #33

  • 21 ХХХ

    1 1 Отговор
    Извинете - “... пренасят вируса...”
  • 22 Случаен

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мутрите вън":

    Не че съм му фен ама какво трябваше да направи?

    Коментиран от #30

  • 23 сила

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "ХХХ":

    омразата на новите българи към науката е уникална явно тиквата и сие добра си свършиха работата всички вече ще бъдат прости....п .п по време на робството децата са учили ум и разум в килийни училища защото са разбрали старите българи че простия човек е роб
  • 24 Тъп родител

    10 7 Отговор
    Ами като не затворите сега за месец, скоро и онлайн няма да учат, ще се тръшнат всички болни. А като няма и лекари, ще е за повечко време.
  • 25 Загрижен

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "ХХХ":

    Колега, ти си промит мозък не на 100%, а на 1000000% . Това с маските, шаловете и всички парцали по лицата ни НЕ ВЪРШИ никаква работа. Ползвах маски и знаеш ли какво? Миналата седмица, СЛЕД МОЕ НАСТОЯВАНЕ си взех направление за снимка на бял дроб. И знаеш ли какво? Пневмония! Пътувам само с кола. Работата ми беше в една стая, напълно сам. Не съм имал контакти с никой и въпреки това вирусна пневмония. Знаеш ли на кой дължа "благодарност? На личния си лекар. Не ме прегледа, не ме преслуша!!!! Е те така лекува здравната система на престъпника от Банкя!!!!!!!!!!

    Коментиран от #26, #31, #38

  • 26 честито

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Загрижен":

    Поне си разбрал, че вирусите не съществуват, обаче бактериите са гадна работа. Затова маската под носа и дишай само през носа.
  • 27 Васил

    8 0 Отговор
    А ще се сетите че здравето е по важно като почнахте да капете като круши а в това положени ви натири селянина от Банкя.
  • 28 Малко логика

    12 6 Отговор
    Затворете всички учеща веднага. Всеки ден закъснение ще се увеличава ужаса които тепърва предстои. Ако скоро не се направи това няма да има дори и учители които да преподават после.
    Няма грам логика да не се приложат мерките които се прилагат при грипна епидемия и са изпитани в продължение на десетки години и са доказали своята ефективност при епидемия.
    Дори и да не се провежда дистанционно обучение изобщо не е трагедия може да се отмени лятната ваканция и всички да учат от май до следващия октомври без никакви ваканции.
  • 29 Гост

    7 1 Отговор
    Крайно време е ! Заведенията също! И да се подпомогне пресоналът директо от държавата собствениците ревльовци с s-класите пари имат ! Отделно са и сив сектор!
  • 30 8888888

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Случаен":

    Трябваше да подготви болничните заведения и вместо да купува кораби да беше взел барем 20-30 линейки , а не да викаме таксита , а? Какво ще кажеш приятелю , добро начало.

    Коментиран от #45

  • 31 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #25 от "Загрижен":

    Това в проблема!! Вдигаш температура личния лекар ти казва по телефона какво да пиеш преглед няма! Правиш пср тест оказва св положителен карантина си ! Обаче почва да се развива пневмония седиш вкъщи 7-8 дена обаче се влушаваш викаш линейка констатират , че си зле и трябва болнично лечение , ако имаш късмет приеамт те обаче пневмонията си казва думата и не човек не издържа казват ами той изведнъж се влоши ?! Не не е така точно защото ни отказват прегледи хора св мъчат по 7-8 дена с пневмония в къщи което не е нормално!! От там идва пеоблемът
  • 32 Хорхе

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "млъкни бе":

    Защо да млъкне като е прав. Много сложно да си носиш маска и да си на разстояние.
  • 33 Хм онлайН

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "беге демокрация":

    По тази логика и Вие сте били онлайн, а?
  • 34 Данъкоплатец

    8 8 Отговор
    ПРИ ПРЕМИНАВАНЕ НА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ- ЗАПЛАТИТЕ ДА СЕ НАМАЛЯТ С 50%поради нулевия ефект от подобно “образование”👍

    Коментиран от #43

  • 35 Боко

    9 4 Отговор
    Затваряне на училищата и всички ученици по пейките в градинките , кафенета, кръчмета ...
    НАЙ ТЪПОТО ПОКОЛЕНИЕ НИ ОЧАКВА
  • 36 Бае ве Нане

    1 2 Отговор
    Много са ми смешни всички, които се възмущават, едни, че държавата не се е погрижила за линейки, прием от личните лекари, болнично лечение и прочее, други, че не били се носели маски, каски, скафандри и т.н. трети че от маските, носени постоянно се получавала пневмония... А бе хора, не ви ли стана ясно на-сетне, че всички тезе мерки и теглилки не са в наш интерес, те са диктувани в цял свят и докато не се осъзнаем, ще се затягат-отпускат, затягат-отпускат докато не се воксинираме доброзорлен. И след ова, мислете, информирайте се, не вярвайте, както си го изберете!
  • 37 Бае ве Нане

    3 1 Отговор
    Много са ми смешни всички, които се възмущават, едни, че държавата не се е погрижила за линейки, прием от личните лекари, болнично лечение и прочее, други, че не били се носели маски, каски, скафандри и т.н. трети че от маските, носени постоянно се получавала пневмония... А бе хора, не ви ли стана ясно на-сетне, че всички тезе мерки и теглилки не са в наш интерес, те са диктувани в цял свят и докато не се осъзнаем, ще се затягат-отпускат, затягат-отпускат докато не се воксинираме доброзорлен. И след ова, мислете, информирайте се, не вярвайте, както си го изберете!
  • 38 ХХХ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Загрижен":

    А как си пазарувал - от колата със стерилни ръкавици,които после внимателно си изхвърлилв в затворен плик? Не си докосвал лицето си, око, нос? С крака си отваряш входа? Продуктите от магазина, които сте пазарувате за в къщи - като се прибереш ги почистваш отвсякъде със 70%-тов спирт? Измиваш си ръцете и лицето със сапун, като си отброяваш 20 секунди минимум? Буулшииит. На 100 % си пипнал вируса!

    Коментиран от #39

  • 39 Загрижен

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "ХХХ":

    Колега, тази неделя висях 4 часа пред фургона на Александровска болница. Носих си снимката с пневмонията, а тъпанарът, който ми сме анамнезата, ме таксува 35 лв. въпреки, че му носих и показах снимката. Отговори ми, че нямало симптоми. Това, че имам вирусна пневмония в момента е без значение. Идваше ми да му размажа тлъстото туловище...
    Преди малко си пуснах жалба през сайта на здравното министерство. Имам ф-ра, имам всичко.
    П.П. Тестът ми е отрицателен! Айде кажи ми, това нормално ли ти се струва?

    Коментиран от #40

  • 40 ХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Загрижен":

    Е съгласен съм.Тя здравната ни система е прецакана отдавна. А и нас ни цакат отвсякъде.
    Но в интерес на истината, в държавите около нас системата е още по прецакана.
  • 41 Аман

    2 4 Отговор
    Върнете децата на училище!!!! Онлайн обучението е неефективно, проформа, демотивиращо, губене на време и за двете страни в процеса!!!! Това трябва да е последната възможна и крайна мярка! Ние сме страната на работещите кръчми и на затворените училища.
  • 42 На училище

    2 3 Отговор
    И сега какво? До лятото - онлайн. Аман от двуседмични заповеди, превръщащи се в постоянни. После кой ще понесе отговорността за загубената учебна година.
  • 43 James

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Данъкоплатец":

    Ти какъв данъкоплатец си бе, неграмотни приятелю?
  • 44 топ 20

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гаргамел":

    Полудя ли или си си така по принцип
  • 45 ???

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "8888888":

    А защо да подготвя линейки???
    Народа не вярва,че вируса е непознат и че е толкова смъртоносен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове