13 Ноември, 2012 12:15 1 202 1

Германски бизнесмен ще дочака делото за екстрадицията си в ареста

  • германски бизнесмен-
  • арест-
  • съд-
  • франц й. гренцебах

Германският поданик Франц Й. Гренцебах, разследван в родината си за пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери ще дочака делото за екстрадицията си в ареста. Днес Апелативният съд във Варна остави без уважение жалбата на защитата му против първоначалния арест, извършен на основание европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Аугсбург Германия.

На 7 ноември Варненският окръжен съд (ВОС) задържа под стража. 54 годишния германец, който живее в България от 7 години и има статут на временно пребиваващ у нас. Собственикът на вила „Марциана” в с.Падина , Варненско е разследван във Федералната република заедно с други две лица за престъпления, извършени през периода 2006 - 2008 година. Според немските власти престъпната схема на групата и конкретно на Гренцебах е свързана с укриване на доходи и недекларирането им пред компетентните данъчни органи, както като физическо лице, така и като управител и представляващ търговско дружество. Срещу него се води разследване и за изпиране на имущество, придобито от престъпната дейност.
Пресслужбата на съда припомня, че следствените действия в Германия установили, че отделните престъпления по укриването на данъци били извършвани като уличените избягвали подаването на данъчни декларации за занаятчийски данък, капиталови разходи и за корпоративен данък. Пред властите те посочвали в годишните си декларации твърде ниски данни за реализираните от съвместното дружество обороти.  Разследващите посочват, че чрез сделките на фирмата на тримата бизнесмени, разследвани в Германия за периода 2004 - 2008 година са укрити общо 5 257 482 евро корпоративен и занаятчийски данък. Укритият данък върху добавената стойност в периода 2006 - 2008 година бил в размер на 1 647 676 евро. Чрез необявен и невнесен данък върху капиталовите разходи през 2006 до 2008 година, Гренцебах е усвоил 1 710 915 евро. В предходен период от 2003 до 2005 година уличеният Гренцебах е спестил пред данъчните власти в Германия задължение като физическо лице в размер на 2 096 005 евро. Във Федерална Република Германия тези престъпления се наказват с "лишаване от свобода" от 10 до15 години.
И пред втората съдебна инстанция  Гренцебах декларира, че желае доброволно да замине за Германия и да съдейства на властите за приключване на следствените действия там. Това свое решение той ще декларира на утрешното заседание пред ВОС, когато по същество първата съдебна инстанция ще разгледа въпроса, свързан с екстрадицията му  в Германия
  Днес Апелативният съд потвърди основанията на ВОС за вземането на първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража”. И този съд счита, че са спазени всички изисквания на ЗЕЕЗА, а мярката за неотклонение е гаранция за явяването на Гренцебах  пред ВОС, на делото за предаването му на немските власти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин в Германия

    0 0 Отговор
    Няма почтена причина Гренцебах да бъде опозорен предварително и държан в затвора на етап търсене на доказателства. Няма почтена причина самото закъсняло с 5 години търсене на доказателства да се представя като влязла в сила присъда - такава няма. Дело от 2007г. изобщо не е тръгнало 5 години поради липса на доказателства. Пише, че имало укриване на данъци още в 2003г., т.е. 9 години не са намерили доказателства и сега хукнали в края на 2012г. из Варна. Гренцебах беше буквално екзекутиран пред българското общество, за да бъде разсипан бизнесът му. Първо е издадена заповедта за арест, после (на 5 или 6 ноември) е направен обиск, а на следващия ден е арестуван. Невъзможно е събраните документи да са обработени за 1 нощ, това са си още непрочетени неанализирани купища хартия в кашони. Заповедта за арест е издадена преди обиска и независимо от резултата от обиска. Гренцебах е държан в затвора и така предварително е обявен за престъпник независимо дали е такъв или не е. Няма почтена причина за тези факти.