14 Ноември, 2020 22:02 3 386 20

Консерватори защитиха Михаил Мирчев

  • су-
  • консерватори-
  • михаил мирчев

Подкрепа за професора

Консерватори защитиха Михаил Мирчев - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Консервативно позиционирани общественици скочиха в защита на проф. Михаил Мирчев и неговия курс "Социална работа с етногрупи". В отворено писмо, разпратено и до медиите от Кристиян Шкварек, ръководител представителството на групата на ЕКР в България и кандидат от ОП на последните избори за евродепутати, се изказва отпор срещу разпространената позиция на "Студентско общество за равенство към СУ", в която се иска отстраняване на проф. Михаил Мирчев заради "тежки квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа" в курса му, който се чете и онлайн. Според Студентското общество за равенство в лекциите си професорът пропагандира нацистки, фашистки, антисемитски и ксенофобски идеи и тези.

Подписалите отвореното писмо общественици се обявяват категорично против искането за отстраняване на проф. Михаил Мирчев и предупреждават, че подобни действия биха създали опасен прецедент, който ще проправи пътя за бъдещи чистки в академичните среди, публичната сфера и дори частния бизнес. Целта, според отвореното писмо, е един университетски преподавател да бъде публично порицан, просто защото лекциите му не удовлетворяват политически коректна трактовка.

Традицията на университетското образование изисква идеите да бъдат оборвани с дебат, а не чрез "подмолни действия, клевети и доноси, пълни с епитети без никакво обосноваване и ясна дефиниции".

Подчертава се, че нападките срещу Мирчев освен до уволнението му може да имат и трайни последици включително и масова автоцензура сред академичните среди, а това би било пагубно за бъдещето на българското образование и панорамата на съвременния академичен живот в страната. Авторите на писмото предупреждават и че вече сме свидетели на такива процеси в други държави, където фактологично коректното учебно съдържание е заменено с политическо коректно такова, а дебатът в академичните среди е бил непоправимо осакатен. У нас този процес се ръководи от "определен сегмент, подкрепен от неправителствени организации с чуждестранно финансиране", а в последното време "полага все по-големи и шумни усилия да го наложи като единствената такава - да заглуши инакомислещите, да ги остракира професионално и социално и да разчисти публичния живот от тях".

В отвореното писмо се призовава: "В момента на родна територия наблюдаваме генезиса на политкоректната инквизиция по западен модел, която трябва да спрем в зародиш преди бавно, но сигурно да ескалира до въвеждането на квоти, "реч на омразата", политически коректен новговор, диктат на малцинствата, налагане на мултикултурна политика, приветстване на нашествието на исляма и т.н. Всичко това, разбира се, под маската на моралната извисеност, загрижеността, толерантността и антифашизма."

В писмото си авторите искат също така да бъдат приети поправки в Правилника за устройството и дейността на СУ, които "да защитават академичната общност от дискриминация, насилие, расизъм и сексизъм" и да се приложат мерки по "изкореняването" на тези явления, за да се гарантира, "че подобен тип съдържание няма да бъде толерирано".

Те призовават ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков и министъра на образованието г-н Красимир Вълчев да не се поддават на необноснованите провокации на едно шумно малцинство, което цели разрушаването на публичния дебат, а съответно и на социалната тъкан на обществото. "Ваше задължение е да не позволите академичната среда да бъде подчинена на шепа прогресивни идеолози и тяхната догматична непоносимост към различното мнение и тоталитарно преследване на изповядващите го, а да съхраните функциите ѝ като средище на свободомислие и достойнство."


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    36 3 Отговор
    Но за " АРБАЙТ МАХТ ФРАЙ!" - тишина !!!!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    24 3 Отговор
    Тази вечер Протеста ходихме до дома на един от нашите,арестуван снощи пред телевизията след бой по платените лилави провокатори на Тиквата.Днес го пуснаха в три.Снощи ходихме пред Първо районно.Той слезе и ни разправи как е ареста ,да знаем за всеки случай.ха ха ха
  • 4 ДА ОПАЗИМ БЪЛГАРИЯ

    1 17 Отговор
    БИХ УВАЖАВАЛ РОДИТЕЛИТЕ ОТ ЖЕНСКИ ПОЛ НА ТЕЗИ КОИТО СА СЕ ПОДПИСАЛИ,БЕЗ ОГЛЕД НА НАЦИОНАЛНОСТ,ЦВЯТ ИПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЗГЛЕДИ!МНОГО ЩЕ ГИ УВАЖАВАМ ОТВСЯКЪДЕ ПО НЯКОЛКО ПЪТИ!

    Коментиран от #5

  • 5 Охо Бохо

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "ДА ОПАЗИМ БЪЛГАРИЯ":

    И тебе ще те уважат по много пъти от другия етнос, а и паразитите, които настъпват към Европата. Много ще се кефи!
  • 6 Има връзка между

    26 0 Отговор
    политкоректност и посредственост. Тези, които са скочили на професора явно ги влече удобното и официално повтаряното. Но трябва търсене, мислене, питане, неуморна умствена дейност за в сградата на снимката.
  • 7 Бай Шиле

    10 1 Отговор
    И кой ги определи като "консерватори"? Тия дето плащат на студентчетата или друг?
  • 8 КГБ

    16 2 Отговор
    Студентите от това Общество за равенство имат ли нещо общо с една българолюбива фондация? За един приятел от ДАНС питам.

    Коментиран от #17

  • 9 Загориченски

    4 15 Отговор
    Не бива пред млдиите хора да се унизяват ппредсавителите на малцинтвата. Те са част от българската нация, на която е член и мирчев. Този мирчев страда от комлекс за малоценност и иска внимание. Той знае, че сред етномалинствените общности има пвофесионалисти, които многократно ппревъзхоождат наследствения. професор. С негоовата и на такива като него агресия ще си останем на нивото , за коет говори Ив.Хаджийски. Съжалявам този професор - нищо повече.

    Коментиран от #11

  • 10 Хасан

    8 0 Отговор
    Мулти-култито приключи.Бабата затвори границата.
  • 11 Марта

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Загориченски":

    Сред малцинствените общности има професионалисти и образовани хора,но те са нищожен процент.Тези студенти нямат никакъв опит с малцинствени групи.На какъв език биха разговаряли с представители на малцинствата,които са родени и живеят в България,но не говорят български?За нормално ли приемат да се ражда на 13 години,което също се пропагандира за културна особеност на ромското малцинство?Защо правата и задълженията на мнозинството и на малцинствата не са еднакви?И погледнато от този ъгъл кой е подложен на дискриминация?
  • 12 Загориченски

    5 5 Отговор
    Уважаема Марта, зсщо под етномалцинствени общности разбирате само ромите. Тскива са арменците, срмъните, евреите, каракачаните, турците... Сред тях има божествени личности, които обичат България повече от сина на секретаря на цк на бкп стоян михайлов, чийто син е ксенофоб, шовинист. Този субект мрази дори и себе си... Поздрави!
  • 13 въпросче

    3 0 Отговор
    И какъв е тоя Кристиян Шкварек, ръководител НА представителството на групата на ЕКР в България? Не е българин със сигурност. Може да е и Кристият Сорос.
  • 14 майстор

    2 2 Отговор
    Кристиян Шкварек,много българско име,няма що.
  • 15 Посетител

    7 1 Отговор
    Проф. Мирчев никога не е обсъждал българските евреи, арменци, турци и останалите етноси! В лекциите му е ставало дума за народи, живеещи в Средна Азия: Афганистан, Пакистан и други подобни. За тяхното битие, нрави, навици... За тяхната неприспособимост към европейския начин на живот, че идвайки тук те пренасят техните разбирания и настояват ние да се съобразяваме с тях! Когато ние, българите, тръгнахме на Запад - какво направихме? Постарахме се да се впишем в местната среда, без да натрапваме собствените ни нрави - или поне повечето от нас! Е, същото очаквам и от мигрантите! Подкрепям изцяло професор Мирчев!!!
  • 16 Всички

    0 7 Отговор
    Педали в петък застанаха да защитават фигоранта който най позорно бе изгонен от Естония. Много сте тъпи да защитавате този предател
  • 17 Шайзе

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "КГБ":

    Доколкото знам техния лидер Стойо Тетевенски е член на БХК
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове