15 Ноември, 2020 16:35 3 297 62

Вълчев: Училищата бяха нарочени за идеалния виновник

  • красимир вълчев-
  • пандемия-
  • дистанционно обучение

Нулева е възможността за нулева учебна година, подчерта министърът

Вълчев: Училищата бяха нарочени за идеалния виновник - 1
Снимка: БГНЕС

"Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна с отварянето на училищата, но това не е доказано", каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който беше специален гост в предаването "Неделя 150" по БНР.

"Нулева е възможността за нулева учебна година. Най-лесно се затварят училища, най-лесно ще се жертва образованието, но става въпрос и за ценностен избор", подчерта министър Вълчев. Той посочи изследвания, които показват, че малките деца са и по-малък разпространител на вируса:

"Стойностите на заболелите ученици и децата в предучилищна възраст са над 12 пъти по-ниски от средните, но има подозрения, че боледуват безсимптомно и пренасят коронавируса".

Министър Вълчев подчерта, че заповедта за централизирано затваряне на училищата не е била правилна:

"Получихме искания за отваряне на училища и за провеждане на учебни часове и практики, затова преминахме на диференциран подход". По думите на министъра на образованието има над 1250 училища, които не са се сблъсквали с коронавируса.

Диференцираното вземане на решения е по-отговорното поведение, категоричен беше Красимир Вълчев и добави, че отговорността е и към бъдещето на децата, и към икономиката.

"По решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците в момента са на обучение в електронна среда. По решение на училищата - около 4,5% от учениците са преминали на обучение в електронна среда, включително и 74 училища са преустановили присъствените занятия в начален етап", съобщи министърът.

Според Вълчев има страхове и нагласата за дистанционно обучение е факт:

"Апелирах към директорите, когато има страх, да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за колко време. Ако е до края на годината, означава да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и да намалим мотивацията им за учене".

Той беше категоричен, че изследвания показват, че много бързо се демотивират децата от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо умора от стоенето пред устройствата.

"Разумно е да се направи график до Коледа. Сега една-две седмици да остане тази обща забрана за учениците от 6-и до 12-и клас. Трябва да имаме редуване на дистанционно и присъствено обучение. Виждам, че много хора започнаха по-стриктно да спазват мерките, ако се подобрят стойностите на заболеваемостта, ще започнем редуването на паралелките. Повече трябва да учат присъствено 8-и клас, особено езиковите паралелки, 7-и клас - също".

По думите на министъра в месеците на сезонния грип - януари и февруари - отново ще трябва голям процент от системата на образованието да премине в електронна среда. Той подчерта, че ще бъдат обсъдени варианти за диференцирано отучване.

Министър Вълчев подчерта, че в актуализацията на бюджета за 2020 са предвидени средства за подпомагане на училищата и за противоепидемични средства:

"С 12,5 милиона лева мислим да го направим".

От януари 2021-ва година минималната заплата на асистент във висшите училища ще е 1300 лева, съобщи министърът на образованието.

Той допусна, че дилемата в БАН дали да увеличат заплатите на академиците и член-кореспондентите, или на младите учени - ще бъде решена в полза на първите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    46 8 Отговор
    И Вълчев е пълна нула.Калинка.

    Коментиран от #2, #22, #46

  • 2 Кумовете от Просвета

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Браво куме😂
  • 3 USA

    31 6 Отговор
    ЕЙ ОТВОРКО,НЕ ОТШУМИ ЛИ ПАНДЕМИЯТА-ДИСТАНЦИОННО!БЯГАЙ ТИ ДА ПРЕПОДАВАШ В ЗООПАРКА!
  • 4 Врачка

    37 9 Отговор
    Вълчане,от първа ръка знам ,че в училищата има случаи когато болни даскали въпреки настояването на директора да си останат вкъщи и да се лекуват ходят болни на работа и са опасни за останалите.Принудени са защото губят пари,Вълчо.
  • 5 Васил

    40 10 Отговор
    А не е ли истина я кажи колко учители загинаха. Оставяте учителите да умират а вие както пипнете грипа веднага във ВМА а после викате не делим народа ама на практика не е така. От както училищата и детските градини отвориха ръста за две седмици се покачи не гледаш ли статистиката бе профан.
  • 6 Леле

    34 9 Отговор
    Колко още учители трябва да умрат за да му дойде акъла в главата на тоя. Повечето даскали са възрастни и едно заразяване е фатално за тях. До оня ден бяха 18 починалите учители. Ще се стигне до там да няма кой да преподава.

    Коментиран от #12

  • 7 БГ ДБ

    33 6 Отговор
    "Нe мoжeм дa cи пoзвoлим дa зaтвoрим зa мeceци. Училищaтa бяхa нaрoчeни зa идeaлния винoвник, зaщoтo втoрaтa вълнa cъвпaднa c oтвaрянeтo нa училищaтa, нo тoвa нe e дoкaзaнo", кaзa миниcтърът нa oбрaзoвaниeтo Крacимир Вълчeв"
    Напротив училищата не са нарочени, те са ковид огнища, а децата безсимптомни преносители на зараза. Този чугун знае, че ПСР тестове умишлено не се правят на учениците, защото истината ще лъсне.
    Затворете училищата за дистанционно обучение

    Коментиран от #10

  • 8 Клик

    16 7 Отговор
    БАН е развъдник на номенклатурни кадри вегетиращи в стерилна среда .Увеличете заплатите на учителите на терен.Те работят на първа линия с опростачени дебилни дечица.

    Коментиран от #20

  • 9 Дневник

    24 7 Отговор
    От първа ръка знам, че директори и кметове крият за заразени учители и персонал и не уведомяват родители, а РЗИ не карантинира никой.
  • 10 Четник

    25 2 Отговор

    До коментар #7 от "БГ ДБ":

    Веднага ти отговарям.Училищата са отворени щото няма кой да гледа тези деца.Родителите трябва да бачкат Ситуацията е патова.

    Коментиран от #14, #16

  • 11 Малко логика

    17 8 Отговор
    Затворете всички учеща веднага. Като малоумните некадърници които управляват не го правят е време всички учители да откажат да работят. Време е всички да поискат отпуска или да обявят национална стачка. Всеки ден закъснение ще се увеличава ужаса който тепърва предстои. Ако скоро не се направи това няма да има дори и учители които да преподават после.
    Няма грам логика да не се приложат мерките които се прилагат при грипна епидемия и са изпитани в продължение на десетки години и са доказали своята ефективност при епидемия.
    Дори и да не се провежда дистанционно обучение изобщо не е трагедия може да се отмени лятната ваканция и всички да учат от май до следващия октомври без никакви ваканции.

    Коментиран от #15, #19, #21, #24

  • 12 Акъла

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Леле":

    му ще дойде , когато на стара баба еди какво си ! Никога ! Да се маха незабавно , много са причините !
  • 13 Дневник

    17 3 Отговор
    Също така помощния персонал трябва да проветрява и дезинфекцира по групите 3 пъти дневно, а това не се спазва и се пести от дезинфектанти.
    Директорите карат учители да се подписват под някакви малоумни заповеди които после не се спазват и по този начин си връзват гащите.

    Коментиран от #17

  • 14 БГ ДБ

    21 3 Отговор

    До коментар #10 от "Четник":

    Училищата са образователни, а не социални учреждения. А родителите ще поемат родителската си отговорност. Здравето и животът са над всичко
  • 15 Къна

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Малко логика":

    Ти ли ще храниш учителите по време на стачката?Що не си спрат децата да не ходят да заразяват учителите?
  • 16 USA

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Четник":

    ПРАВИЛНО,НО И ДА ПЕСТЯТ ОТ ТОК,ВОДА И.Т. Н. , ЗА ДА ИМА ЗА РАКИЯ.УЧИЛИЩЕТО Е ЗА ХОРА ЖЕЛАЕЩИ ДА ПОЛУЧАТ ЗНАНИЯ , НЕ Е ЗАБАВАЧНИЦА. ДО ДЕСЕТИ КЛАС , И ЧАО-ЗИДАРИ , МАЗАЧИ , КОПАЧИ , СОМО ХАРЧАТ БЕЗМИСЛЕНО ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА ДЕЧИЦАТА НА КОИТО НЕ ИМ СЕ УЧИ!!
  • 17 Четник

    19 4 Отговор

    До коментар #13 от "Дневник":

    Няма училище в БГ ,в което директорът да не е партайгеносе в ГЕРБ ,няма.Те са проводник на всички дивотии случващи се в Българското образование.Недосегаеми са.Нагли и прости до безобразие но групировката ГЕРБ ги подържа.Учителите са принудени да дежурят в междучасието по коридорите вместо да се подготвят за следващата среща и да вземат малко почивка(10—15 Мин) до следващата среща с вулгарните дечица.
  • 18 Учител

    14 18 Отговор
    Само УЧИТЕЛИТЕ боледуват, лекарите Не, продавачките в хранителните магазини Не.
    Има достатъчно учители , децата е редно да са в училище, защото те са бъдещето. Стига с тази истерия.
  • 19 Breaking Bad

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Малко логика":

    Ходи на психиатър бе, шизо! "Ужаса" ще дойде, като ти шибнат ваксината на бай Гейтс
  • 20 Дебилни са децата ли?

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Клик":

    Не, преподавателите са дебилни, въпреки големите заплати. Поговорката за умения даскал и зеления кон знаеш ли я?
  • 21 Даскалите

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Малко логика":

    отдавна са се отказали "да бачкат" и произвеждат полуграмотни!
  • 22 КАРЛУКОВО

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    пак не си си пил лекарствата
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор
    а защо болни учители ходят наработа та вие герб ни доубивате
  • 24 Данъкоплатец и родител

    13 9 Отговор

    До коментар #11 от "Малко логика":

    Ок , Който откаже да работи- остава без заплата! Това е нормалната икономическа логика, така е и в частния сектор, който издържа всичко “на държавната хранилка”😡 Поради обстоятелството, че дистанционно обучение означава ЛИПСА НА ОБУЧЕНИЕ, трябва заплатите на педагогическия персонал да бъдат ма 50%👍
  • 25 ТОЙ

    9 8 Отговор
    Ей. БОК...ЛУК ,много ясно е ,че от УЧИЛИЩАТА ТРЪГВА ЗАРАЗАТА !!!

    Коментиран от #27

  • 26 Българин

    10 2 Отговор
    В УЧИЛИЩАТА НЕ СА ПОДСИГУРЕНИ НИКАКВИ УСЛОВИЯ .КЛАСОВЕТЕ СА ПО 30 УЧЕНИКА ,НЯМА ДЕЗИФЕКТАНТИ, ИМА ДВЕ ТОАЛЕТНИ С ПО ТРИ МИВКИ ЗА ЦЯЛОТО УЧИЛИЩЕ . И ЗА ТОВА СИ ВИНОВЕН ТИ БЕ БОК...ЛУК!

    Коментиран от #28

  • 27 Един

    6 4 Отговор

    До коментар #25 от "ТОЙ":

    Ела да бачкаш цял ден на касата на LIDL или карай автобус в градския транспорт цял ден и после ми кажи от къде тръгва заразата!!!!

    Коментиран от #31

  • 28 Реалист

    3 5 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    ТОВА Е ДОЛНА ЛЪЖА😬😬😬😬
  • 29 GOST

    11 3 Отговор
    Ако едно дете е заразено ,за един ден в училище то може да зарази 50-60 други деца .Те се прибират вкъщи и се заразяват 120-200 родители,баби и дядовци.
    Какво праим????
  • 30 ЖОРО

    9 5 Отговор
    Нормално е да боледуват има СИ сезонен грип...Но защо нито един служител на КАУФЛАНД,ЛИДЛ,БИЛА,ТЕХНОМАРКЕТИТЕ НЕ се е разболял..Това ми напомня за някакъв рекет..
  • 31 GOST

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Един":

    Да беше учил бе!
  • 32 Учител

    16 3 Отговор
    Вълчев , защо не дойдеш да преподаваш само за един ден ?
    А се разкарваш със служебен Майбах!
  • 33 Automaniak

    6 4 Отговор
    БРАВО МИНИСТРЕ..СЛЕД МАЛКО Б.Б. ЩЕ ТИ СЕ СКАРА ЗАЩОТО МОЖЕШ ДА МИСЛИШ РАЗЛИЧНО ОТ НЕГО..
  • 34 Жоро

    9 3 Отговор
    А в тази ситуация учителите не са ли на първа линия , като полицаите например ?
  • 35 111

    9 0 Отговор
    Ти си виновникът!
  • 36 Жоро

    9 3 Отговор
    В този смисъл учителите не са ли на първа линия, като полицаите например ?
  • 37 Учител

    13 2 Отговор
    Вълчев, ти ако се изкашляш,цяло отделение доктори ще те лекува ! А за един болен Учител няма лекарства,няма тестове ,няма ПЛАЗМА,има само ковчег за 30 лева.
  • 38 Наблюдател

    8 2 Отговор
    В момента гербаджийската ламя започва да се хапе и самоубива....многоглавият змей е в предсмъртна агония..... идиотите се нападат един-друг..... смъртта им е близо.
  • 39 Учител

    14 1 Отговор
    Вълчев, продай си Майбаха и купи Лаптопи на Учителите.
  • 40 тикви от МС

    12 6 Отговор
    ДРУГАРЮ ТЪП МИНИСТЪР. КОВИ ТРЪГНА ОТ УЧИЛИЩАТА . ДО НАС ИМА УЧИЛИЩЕ, НЕ ВИДЯХ НИТО ЕДИН УЧЕНИК С МАСКА И ДА СПАЗВАТ ДИСТАНЦИЯ. СТИГА РЕВА КАТО НАСТЪПАН ТЪП ГЕРБЕР.

    Коментиран от #42

  • 41 Тишо

    6 9 Отговор
    Ако затворите училищата ще бервмм плодове на невежество и простотия след 5-6 години!!! Браво, на г-н министъра!!!!!!

    Коментиран от #44

  • 42 Родител

    3 5 Отговор

    До коментар #40 от "тикви от МС":

    Пишете глупости!!!!

    Коментиран от #45

  • 43 Яверт

    12 5 Отговор
    Лъжеш!
    Оставка и затвор за теб, училищата яко разнасят заразата!
    Спирай всички ученици и детски, цървул!
    Заради теб умряха доста хора, как не те е срам, как не те страх от господ.
    Много добре знаеш какво заслужаваш.
  • 44 Ужас

    6 3 Отговор

    До коментар #41 от "Тишо":

    Герберски селандур, нали?!
  • 45 гост

    10 3 Отговор

    До коментар #42 от "Родител":

    Ами не са глупости.Всеки ден и аз виждам какво става. Живея точно( 100м) срещу голямо училище .Дистанция?!? .........ами трудна работа.

    Коментиран от #47

  • 46 Нула и калинка

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ОПГ-ГЕРБ и комунистът Борисов са най-долната утайка на БКП!
  • 47 ти си трол

    11 0 Отговор

    До коментар #45 от "гост":

    Сам казваш, че дистанцията е абсурдна! Като абсурдният Борисов с джипката!
    Той премиер ли е или е шофьор в НСО?
    Ако е премиер, с какво право шофира джепката на НСО?
    Това да не е на поляната в Банка:
    "Брато, дай да направя едно завойче с джипката..."

    Коментиран от #50

  • 48 Папая

    13 0 Отговор
    Е що не ги затваря, нали кумата му вече продаде учебниците за тая учебна година, няма да е капо! Или нещо покрай другите далаверки или програмата Еразъм имат да губят кинти ако са затворени?
  • 49 Лекар

    6 1 Отговор
    Не само, че не е доказано, ами е ясно откъде се вдигна вълната - от времето. Това го казахме че ще се случи още лятото. Властелинът обаче джиткаше с тойотата...
  • 50 Казус

    7 0 Отговор

    До коментар #47 от "ти си трол":

    Ако Борисов беше убил себе си и гарда на НСО,
    когато дрогираният Борисов потегли ,
    без ръцете му на държат волана,
    щяха ли да осъдят шефа на НСО,
    предоставил джипката на Борисов?

    Ало, Гешев!
  • 51 4444444

    7 7 Отговор
    Систематично и целенасочено се обработва чрез медиите населението как училищата са развъдниците на вируса с една цел - да се измести фокуса от ресторанти, кафенета, молове и магазини. Те продължават да си работят и никой не смее да ги "пипне" да ги затвори, а затварят децата и учениците - за по-лесно. За съжаление, много хора се вързаха и повтарят мантрата за виновните училища (включително и под тази статия) без да се усетят, че за пореден път ги пързалят, за да могат да печелят които трябва...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ето решение

    8 0 Отговор
    Според минисръра Министерството на образованието работи перфектно.Следователно може да се отделят кадри, които да помогнат на училищата, в които има болни учители или такива, които се страхуват. Според министъра опасност няма. Значи всякакви експерти, старши експерти и главни експерти направо да нахлуват в класните стаи и да освежат учебния процес със своя професионализъм, неугасващ плам и ентусиазъм! Това са около 1000 човека в цялата страна. Заплатата си струва!
  • 54 ----- ------

    10 5 Отговор
    В цял свят затварят първо кръчми и молове, само тука затваряме първо децата си. В цял свят намалят данъците на хляба, храните и лекарствата, само тука - на ресторантите, хотелите и хазарта. В цял свят помагат безусловно и веднага на всеки гражданин и фирма, само тук - на конкретни олигарси и "правилни" бизнеси. Ей затова агонията ни ще е безкрайна.
  • 55 0897

    4 1 Отговор
    Оставка!

    Затвор за теб!
  • 56 Нечервен

    6 1 Отговор
    Мърльо, и двете ми деца са с доказан COVID-19 след PCR. Малкото е пети ден с 39.9 и не спада от нищо. Голямото ще си изплюе дробовете от кашлица и едва диша. Карат го леко децата, ама друг път. Сега очакваме и нас да ни хване. Не слушайте уродите, които не искат да си гледат децата вкъщи и да учат с тях, и затваряйте тези инкубатори на бацили!!!!! Шутовете са ти малко та тебе!!°
  • 57 %%%%%

    1 4 Отговор
    Ковида е един грип. Да се пазят хората с хронични болести. Грипа е раздут в медиите, а на страха очите са големи. Използват учениците за фалшивата си ковид пропаганда.
  • 58 Баровеца СФ

    1 1 Отговор
    Стига глупости! Учителка болна ,води цял следобяд занималня на ученици в 3кл. По стечение на 10 дневното дистанцирано обучение на децата последвало след случая се разбира за още 2 родителя на деца от класа,които са диагностицирани с Ковид! Този как го мисли да пуска присъствени занятия!? Луд ли е?! Все повече познати са заразени с Ковид! За жалост вече един почина с дробове на пихтия и то за 2 дена !
  • 59 видовден

    3 1 Отговор
    В името на чекмеджетата сте готви да жертвате всичко и всички.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове