2 742 62

Вълчев: Училищата бяха нарочени за идеалния виновник

Нулева е възможността за нулева учебна година, подчерта министърът

Вълчев: Училищата бяха нарочени за идеалния виновник
Снимка: БГНЕС

"Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна с отварянето на училищата, но това не е доказано", каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който беше специален гост в предаването "Неделя 150" по БНР.

"Нулева е възможността за нулева учебна година. Най-лесно се затварят училища, най-лесно ще се жертва образованието, но става въпрос и за ценностен избор", подчерта министър Вълчев. Той посочи изследвания, които показват, че малките деца са и по-малък разпространител на вируса:

"Стойностите на заболелите ученици и децата в предучилищна възраст са над 12 пъти по-ниски от средните, но има подозрения, че боледуват безсимптомно и пренасят коронавируса".

Министър Вълчев подчерта, че заповедта за централизирано затваряне на училищата не е била правилна:

"Получихме искания за отваряне на училища и за провеждане на учебни часове и практики, затова преминахме на диференциран подход". По думите на министъра на образованието има над 1250 училища, които не са се сблъсквали с коронавируса.

Диференцираното вземане на решения е по-отговорното поведение, категоричен беше Красимир Вълчев и добави, че отговорността е и към бъдещето на децата, и към икономиката.

"По решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците в момента са на обучение в електронна среда. По решение на училищата - около 4,5% от учениците са преминали на обучение в електронна среда, включително и 74 училища са преустановили присъствените занятия в начален етап", съобщи министърът.

Според Вълчев има страхове и нагласата за дистанционно обучение е факт:

"Апелирах към директорите, когато има страх, да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за колко време. Ако е до края на годината, означава да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и да намалим мотивацията им за учене".

Той беше категоричен, че изследвания показват, че много бързо се демотивират децата от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо умора от стоенето пред устройствата.

"Разумно е да се направи график до Коледа. Сега една-две седмици да остане тази обща забрана за учениците от 6-и до 12-и клас. Трябва да имаме редуване на дистанционно и присъствено обучение. Виждам, че много хора започнаха по-стриктно да спазват мерките, ако се подобрят стойностите на заболеваемостта, ще започнем редуването на паралелките. Повече трябва да учат присъствено 8-и клас, особено езиковите паралелки, 7-и клас - също".

По думите на министъра в месеците на сезонния грип - януари и февруари - отново ще трябва голям процент от системата на образованието да премине в електронна среда. Той подчерта, че ще бъдат обсъдени варианти за диференцирано отучване.

Министър Вълчев подчерта, че в актуализацията на бюджета за 2020 са предвидени средства за подпомагане на училищата и за противоепидемични средства:

"С 12,5 милиона лева мислим да го направим".

От януари 2021-ва година минималната заплата на асистент във висшите училища ще е 1300 лева, съобщи министърът на образованието.

Той допусна, че дилемата в БАН дали да увеличат заплатите на академиците и член-кореспондентите, или на младите учени - ще бъде решена в полза на първите.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Последния Софиянец

  46 8 Отговор
  И Вълчев е пълна нула.Калинка.

  Коментиран от #2, #22, #46

 • 2 Кумовете от Просвета

  10 7 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  Браво куме😂
 • 3 USA

  31 6 Отговор
  ЕЙ ОТВОРКО,НЕ ОТШУМИ ЛИ ПАНДЕМИЯТА-ДИСТАНЦИОННО!БЯГАЙ ТИ ДА ПРЕПОДАВАШ В ЗООПАРКА!
 • 4 Врачка

  37 9 Отговор
  Вълчане,от първа ръка знам ,че в училищата има случаи когато болни даскали въпреки настояването на директора да си останат вкъщи и да се лекуват ходят болни на работа и са опасни за останалите.Принудени са защото губят пари,Вълчо.
 • 5 Васил

  40 10 Отговор
  А не е ли истина я кажи колко учители загинаха. Оставяте учителите да умират а вие както пипнете грипа веднага във ВМА а после викате не делим народа ама на практика не е така. От както училищата и детските градини отвориха ръста за две седмици се покачи не гледаш ли статистиката бе профан.
 • 6 Леле

  34 9 Отговор
  Колко още учители трябва да умрат за да му дойде акъла в главата на тоя. Повечето даскали са възрастни и едно заразяване е фатално за тях. До оня ден бяха 18 починалите учители. Ще се стигне до там да няма кой да преподава.

  Коментиран от #12


 • 7 БГ ДБ

  33 6 Отговор
  "Нe мoжeм дa cи пoзвoлим дa зaтвoрим зa мeceци. Училищaтa бяхa нaрoчeни зa идeaлния винoвник, зaщoтo втoрaтa вълнa cъвпaднa c oтвaрянeтo нa училищaтa, нo тoвa нe e дoкaзaнo", кaзa миниcтърът нa oбрaзoвaниeтo Крacимир Вълчeв" Напротив училищата не са нарочени, те са ковид огнища, а децата безсимптомни преносители на зараза. Този чугун знае, че ПСР тестове умишлено не се правят на учениците, защото истината ще лъсне. Затворете училищата за дистанционно обучение

  Коментиран от #10

 • 8 Клик

  16 7 Отговор
  БАН е развъдник на номенклатурни кадри вегетиращи в стерилна среда .Увеличете заплатите на учителите на терен.Те работят на първа линия с опростачени дебилни дечица.

  Коментиран от #20

 • 9 Дневник

  24 7 Отговор
  От първа ръка знам, че директори и кметове крият за заразени учители и персонал и не уведомяват родители, а РЗИ не карантинира никой.
 • 10 Четник

  25 2 Отговор

  До коментар #7 от "БГ ДБ":

  Веднага ти отговарям.Училищата са отворени щото няма кой да гледа тези деца.Родителите трябва да бачкат Ситуацията е патова.

  Коментиран от #14, #16

 • 11 Малко логика

  17 8 Отговор
  Затворете всички учеща веднага. Като малоумните некадърници които управляват не го правят е време всички учители да откажат да работят. Време е всички да поискат отпуска или да обявят национална стачка. Всеки ден закъснение ще се увеличава ужаса който тепърва предстои. Ако скоро не се направи това няма да има дори и учители които да преподават после. Няма грам логика да не се приложат мерките които се прилагат при грипна епидемия и са изпитани в продължение на десетки години и са доказали своята ефективност при епидемия. Дори и да не се провежда дистанционно обучение изобщо не е трагедия може да се отмени лятната ваканция и всички да учат от май до следващия октомври без никакви ваканции.

  Коментиран от #15, #19, #21, #24

 • 12 Акъла

  11 2 Отговор

  До коментар #6 от "Леле":

  му ще дойде , когато на стара баба еди какво си ! Никога ! Да се маха незабавно , много са причините !
 • 13 Дневник

  17 3 Отговор
  Също така помощния персонал трябва да проветрява и дезинфекцира по групите 3 пъти дневно, а това не се спазва и се пести от дезинфектанти. Директорите карат учители да се подписват под някакви малоумни заповеди които после не се спазват и по този начин си връзват гащите.

  Коментиран от #17

 • 14 БГ ДБ

  21 3 Отговор

  До коментар #10 от "Четник":

  Училищата са образователни, а не социални учреждения. А родителите ще поемат родителската си отговорност. Здравето и животът са над всичко
 • 15 Къна

  7 3 Отговор

  До коментар #11 от "Малко логика":

  Ти ли ще храниш учителите по време на стачката?Що не си спрат децата да не ходят да заразяват учителите?
 • 16 USA

  8 3 Отговор

  До коментар #10 от "Четник":

  ПРАВИЛНО,НО И ДА ПЕСТЯТ ОТ ТОК,ВОДА И.Т. Н. , ЗА ДА ИМА ЗА РАКИЯ.УЧИЛИЩЕТО Е ЗА ХОРА ЖЕЛАЕЩИ ДА ПОЛУЧАТ ЗНАНИЯ , НЕ Е ЗАБАВАЧНИЦА. ДО ДЕСЕТИ КЛАС , И ЧАО-ЗИДАРИ , МАЗАЧИ , КОПАЧИ , СОМО ХАРЧАТ БЕЗМИСЛЕНО ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА ДЕЧИЦАТА НА КОИТО НЕ ИМ СЕ УЧИ!!
 • 17 Четник

  19 4 Отговор

  До коментар #13 от "Дневник":

  Няма училище в БГ ,в което директорът да не е партайгеносе в ГЕРБ ,няма.Те са проводник на всички дивотии случващи се в Българското образование.Недосегаеми са.Нагли и прости до безобразие но групировката ГЕРБ ги подържа.Учителите са принудени да дежурят в междучасието по коридорите вместо да се подготвят за следващата среща и да вземат малко почивка(10—15 Мин) до следващата среща с вулгарните дечица.
 • 18 Учител

  14 18 Отговор
  Само УЧИТЕЛИТЕ боледуват, лекарите Не, продавачките в хранителните магазини Не. Има достатъчно учители , децата е редно да са в училище, защото те са бъдещето. Стига с тази истерия.
 • 19 Breaking Bad

  7 6 Отговор

  До коментар #11 от "Малко логика":

  Ходи на психиатър бе, шизо! "Ужаса" ще дойде, като ти шибнат ваксината на бай Гейтс
 • 20 Дебилни са децата ли?

  6 6 Отговор

  До коментар #8 от "Клик":

  Не, преподавателите са дебилни, въпреки големите заплати. Поговорката за умения даскал и зеления кон знаеш ли я?
 • 21 Даскалите

  7 4 Отговор

  До коментар #11 от "Малко логика":

  отдавна са се отказали "да бачкат" и произвеждат полуграмотни!
 • 22 КАРЛУКОВО

  2 5 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  пак не си си пил лекарствата
 • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  10 1 Отговор
  а защо болни учители ходят наработа та вие герб ни доубивате
 • 24 Данъкоплатец и родител

  13 9 Отговор

  До коментар #11 от "Малко логика":

  Ок , Който откаже да работи- остава без заплата! Това е нормалната икономическа логика, така е и в частния сектор, който издържа всичко “на държавната хранилка”😡 Поради обстоятелството, че дистанционно обучение означава ЛИПСА НА ОБУЧЕНИЕ, трябва заплатите на педагогическия персонал да бъдат ма 50%👍
 • 25 ТОЙ

  9 8 Отговор
  Ей. БОК...ЛУК ,много ясно е ,че от УЧИЛИЩАТА ТРЪГВА ЗАРАЗАТА !!!

  Коментиран от #27

 • 26 Българин

  10 2 Отговор
  В УЧИЛИЩАТА НЕ СА ПОДСИГУРЕНИ НИКАКВИ УСЛОВИЯ .КЛАСОВЕТЕ СА ПО 30 УЧЕНИКА ,НЯМА ДЕЗИФЕКТАНТИ, ИМА ДВЕ ТОАЛЕТНИ С ПО ТРИ МИВКИ ЗА ЦЯЛОТО УЧИЛИЩЕ . И ЗА ТОВА СИ ВИНОВЕН ТИ БЕ БОК...ЛУК!

  Коментиран от #28

 • 27 Един

  6 4 Отговор

  До коментар #25 от "ТОЙ":

  Ела да бачкаш цял ден на касата на LIDL или карай автобус в градския транспорт цял ден и после ми кажи от къде тръгва заразата!!!!

  Коментиран от #31

 • 28 Реалист

  3 5 Отговор

  До коментар #26 от "Българин":

  ТОВА Е ДОЛНА ЛЪЖА😬😬😬😬
 • 29 GOST

  11 3 Отговор
  Ако едно дете е заразено ,за един ден в училище то може да зарази 50-60 други деца .Те се прибират вкъщи и се заразяват 120-200 родители,баби и дядовци. Какво праим????
 • 30 ЖОРО

  9 5 Отговор
  Нормално е да боледуват има СИ сезонен грип...Но защо нито един служител на КАУФЛАНД,ЛИДЛ,БИЛА,ТЕХНОМАРКЕТИТЕ НЕ се е разболял..Това ми напомня за някакъв рекет..
 • 31 GOST

  4 4 Отговор

  До коментар #27 от "Един":

  Да беше учил бе!
 • 32 Учител

  16 3 Отговор
  Вълчев , защо не дойдеш да преподаваш само за един ден ? А се разкарваш със служебен Майбах!
 • 33 Automaniak

  6 4 Отговор
  БРАВО МИНИСТРЕ..СЛЕД МАЛКО Б.Б. ЩЕ ТИ СЕ СКАРА ЗАЩОТО МОЖЕШ ДА МИСЛИШ РАЗЛИЧНО ОТ НЕГО..
 • 34 Жоро

  9 3 Отговор
  А в тази ситуация учителите не са ли на първа линия , като полицаите например ?
 • 35 111

  9 0 Отговор
  Ти си виновникът!
 • 36 Жоро

  9 3 Отговор
  В този смисъл учителите не са ли на първа линия, като полицаите например ?
 • 37 Учител

  13 2 Отговор
  Вълчев, ти ако се изкашляш,цяло отделение доктори ще те лекува ! А за един болен Учител няма лекарства,няма тестове ,няма ПЛАЗМА,има само ковчег за 30 лева.
 • 38 Наблюдател

  8 2 Отговор
  В момента гербаджийската ламя започва да се хапе и самоубива....многоглавият змей е в предсмъртна агония..... идиотите се нападат един-друг..... смъртта им е близо.
 • 39 Учител

  14 1 Отговор
  Вълчев, продай си Майбаха и купи Лаптопи на Учителите.
 • 40 тикви от МС

  12 6 Отговор
  ДРУГАРЮ ТЪП МИНИСТЪР. КОВИ ТРЪГНА ОТ УЧИЛИЩАТА . ДО НАС ИМА УЧИЛИЩЕ, НЕ ВИДЯХ НИТО ЕДИН УЧЕНИК С МАСКА И ДА СПАЗВАТ ДИСТАНЦИЯ. СТИГА РЕВА КАТО НАСТЪПАН ТЪП ГЕРБЕР.

  Коментиран от #42

 • 41 Тишо

  6 9 Отговор
  Ако затворите училищата ще бервмм плодове на невежество и простотия след 5-6 години!!! Браво, на г-н министъра!!!!!!

  Коментиран от #44

 • 42 Родител

  3 5 Отговор

  До коментар #40 от "тикви от МС":

  Пишете глупости!!!!

  Коментиран от #45

 • 43 Яверт

  12 5 Отговор
  Лъжеш! Оставка и затвор за теб, училищата яко разнасят заразата! Спирай всички ученици и детски, цървул! Заради теб умряха доста хора, как не те е срам, как не те страх от господ. Много добре знаеш какво заслужаваш.
 • 44 Ужас

  6 3 Отговор

  До коментар #41 от "Тишо":

  Герберски селандур, нали?!
 • 45 гост

  10 3 Отговор

  До коментар #42 от "Родител":

  Ами не са глупости.Всеки ден и аз виждам какво става. Живея точно( 100м) срещу голямо училище .Дистанция?!? .........ами трудна работа.

  Коментиран от #47

 • 46 Нула и калинка

  6 1 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  ОПГ-ГЕРБ и комунистът Борисов са най-долната утайка на БКП!
 • 47 ти си трол

  11 0 Отговор

  До коментар #45 от "гост":

  Сам казваш, че дистанцията е абсурдна! Като абсурдният Борисов с джипката! Той премиер ли е или е шофьор в НСО? Ако е премиер, с какво право шофира джепката на НСО? Това да не е на поляната в Банка: "Брато, дай да направя едно завойче с джипката..."

  Коментиран от #50

 • 48 Папая

  13 0 Отговор
  Е що не ги затваря, нали кумата му вече продаде учебниците за тая учебна година, няма да е капо! Или нещо покрай другите далаверки или програмата Еразъм имат да губят кинти ако са затворени?
 • 49 Лекар

  6 1 Отговор
  Не само, че не е доказано, ами е ясно откъде се вдигна вълната - от времето. Това го казахме че ще се случи още лятото. Властелинът обаче джиткаше с тойотата...
 • 50 Казус

  7 0 Отговор

  До коментар #47 от "ти си трол":

  Ако Борисов беше убил себе си и гарда на НСО, когато дрогираният Борисов потегли , без ръцете му на държат волана, щяха ли да осъдят шефа на НСО, предоставил джипката на Борисов? Ало, Гешев!
 • 51 4444444

  7 7 Отговор
  Систематично и целенасочено се обработва чрез медиите населението как училищата са развъдниците на вируса с една цел - да се измести фокуса от ресторанти, кафенета, молове и магазини. Те продължават да си работят и никой не смее да ги "пипне" да ги затвори, а затварят децата и учениците - за по-лесно. За съжаление, много хора се вързаха и повтарят мантрата за виновните училища (включително и под тази статия) без да се усетят, че за пореден път ги пързалят, за да могат да печелят които трябва...
 • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 53 Ето решение

  8 0 Отговор
  Според минисръра Министерството на образованието работи перфектно.Следователно може да се отделят кадри, които да помогнат на училищата, в които има болни учители или такива, които се страхуват. Според министъра опасност няма. Значи всякакви експерти, старши експерти и главни експерти направо да нахлуват в класните стаи и да освежат учебния процес със своя професионализъм, неугасващ плам и ентусиазъм! Това са около 1000 човека в цялата страна. Заплатата си струва!
 • 54 ----- ------

  10 5 Отговор
  В цял свят затварят първо кръчми и молове, само тука затваряме първо децата си. В цял свят намалят данъците на хляба, храните и лекарствата, само тука - на ресторантите, хотелите и хазарта. В цял свят помагат безусловно и веднага на всеки гражданин и фирма, само тук - на конкретни олигарси и "правилни" бизнеси. Ей затова агонията ни ще е безкрайна.

 • 55 0897

  4 1 Отговор
  Оставка! Затвор за теб!
 • 56 Нечервен

  6 1 Отговор
  Мърльо, и двете ми деца са с доказан COVID-19 след PCR. Малкото е пети ден с 39.9 и не спада от нищо. Голямото ще си изплюе дробовете от кашлица и едва диша. Карат го леко децата, ама друг път. Сега очакваме и нас да ни хване. Не слушайте уродите, които не искат да си гледат децата вкъщи и да учат с тях, и затваряйте тези инкубатори на бацили!!!!! Шутовете са ти малко та тебе!!°
 • 57 %%%%%

  1 4 Отговор
  Ковида е един грип. Да се пазят хората с хронични болести. Грипа е раздут в медиите, а на страха очите са големи. Използват учениците за фалшивата си ковид пропаганда.
 • 58 Баровеца СФ

  1 1 Отговор
  Стига глупости! Учителка болна ,води цял следобяд занималня на ученици в 3кл. По стечение на 10 дневното дистанцирано обучение на децата последвало след случая се разбира за още 2 родителя на деца от класа,които са диагностицирани с Ковид! Този как го мисли да пуска присъствени занятия!? Луд ли е?! Все повече познати са заразени с Ковид! За жалост вече един почина с дробове на пихтия и то за 2 дена !
 • 59 видовден

  3 1 Отговор
  В името на чекмеджетата сте готви да жертвате всичко и всички.
 • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.