Last news in Fakti

16 Ноември, 2020 13:54 2 086 17

Кметът на "Лозенец" иска спиране на строежа на "Златен век"

  • златен век-
  • строеж-
  • мерки

Мотивът на районния кмет на "Лозенец" е защита на обществения интерес

Кметът на "Лозенец" иска спиране на строежа на "Златен век" - 1
Снимка: БГНЕС

Престъплението "Златен век" продължава. Това написа в социалната мрежа Фейсбук кметът на район "Лозенец", Константин Павлов, относно развитието по казуса "Златен век". В няколко точки Павлов настоява началникът на ДНСК да обжалва решение на Административния съд и казусът да бъде решен.

На 6 ноември 2020 г. Административният съд на София-град (АССГ) отново отмени заповедта на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за спиране на строежа на небостъргача "Златен век". Не се изненадвам, тъй като заповедта за спиране на строежа имаше своите дефекти и очевидно беше издадена по-скоро за да се успокоят гражданите, а не за да се реши проблема със скандалния строеж, пише районният кмет.

По думите му, от 17 ноември 2019 г. до 16 ноември 2020 г. той е чакал началника на ДНСК да изпълни задължението си и да се произнесе по законността на строежа.

След влизане в сила на Общия устройствен план на Столична община през 2007 г. и загубата на правно действие на разрешението за строеж, за обекта са налице всички законови предпоставки за изменение на действащия подробен устройствен план за установяване максимална допустима височина на застрояване от 26 м (или максимум осем етажа).

Въпреки че сегашните министър на регионалното развитие (Петя Аврамова), кмет (Йорданка Фандъкова) и главен архитект (Здравко Здравков) на Столична община още през пролетта на 2019 г. заявиха, че обектът няма действащо разрешение за строеж, ръководството на общината отказва да открие процедура за изменение на действащия план, пише кметът на "Лозенец".

Тъй като до сега не е получил отговор на искане за изменение на плана, нито общински съветници от "Демократична България" са получили отговор, Константин Павлов настоява:

Да престанат опитите на началника на ДНСК, на кмета и на главния архитект на Столична община да се крият един зад друг и зад мотивите на невлезли в сила съдебни решения.

Началникът на ДНСК да обжалва Решение № 6123 от 06.11.2020 г. по адм.д. № 6376/2020 г. на Административен съд София-град пред Върховния административен съд.

Началникът на ДНСК да изпълни задължението си по закон и да се произнесе по законността на извършеното строителство на обект "Златен век" след 19.11.2017 г. - датата, на която разрешението за строеж е загубило правно действие.

Главният архитект на Столична община да открие производство за изработване и одобряване на проект за изменение на действащия подробен устройствен план по реда на чл. 135, ал. 5 от ЗУТ на основание чл. 134, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от ЗУТ с цел привеждането му в съответствие с предвижданията на Общия устройствен план на общината с максимална височина на застрояване от 26 м.

Мотивът на районния кмет на "Лозенец" е защита на обществения интерес.

Припомняме, на 6 април 2019 г. от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    14 5 Отговор
    Наш'та мила Родина - КОЧИНА на БЕЗЗАКОНИЕТО. ОСТАВКА, СЪД ЗАТВОР, за ХУНТАТА.

    Коментиран от #11

  • 2 Напротив

    3 7 Отговор
    Трябва повече да се строи. Цялото племе с София да се затрие от вируси.
  • 3 Йоко

    7 5 Отговор
    Стана време за избори и пак се сетиха за Златния век, колко типично за ДБ....

    Коментиран от #7

  • 4 Смехурко

    6 5 Отговор
    Ама как ще спира златния век на Боко?Възмутително!
  • 5 Тези

    14 1 Отговор
    от Артекс. трудно ще се предадат.що пара са наляли. Що рушвет е даден. Що етажи са раздали и продали. А и не ми се мисли как ще се гъта всичко над 8 етаж. Ако са обещали по етаж на гл. архитект, на ДНСК , на кмета , на цв. Цветанов и още куп силни на деня борбата ще е грозна. Мирянов е безпардонен тип.
  • 6 Лозенец

    9 4 Отговор
    ЕТО, ЗАТОВА КМЕТ ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ СЪДИЯ МЕТОДИ ЛАЛОВ - ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ПОДГОНЯТ МУШМУРОЦИТЕ В СО И ДА СЕ ВКАРАТ В ЗАТВОРА. ПОНЕЖЕ СИРЕНЦЕТО, КОЕТО СА ПАПКАЛИ И КАКА ДАНЧИ И ЗДРАВКОВ И ОНЯ В ПЛЪХ В ДНСК, СТРУВА ДОСТА ПАРИ, ДА ИМ СЕ ОТНЕМЕ ЦЯЛОТО ДВИЖИМО И НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО. АЛОО! ПРОКУРОР ЦАЦАРОВ! ПРОВЕРЕТЕ "ПОГРЕБИТЕ", СГРАДАТА ЗАД БИВШАТА ТЕЛ ЦЕНТРАЛА НА БУЛ "ВАПЦАРОВ", ЗАСТРОЯВАНЕТО НА ЮЖНИЯ ПАРК, "УПЛЪТНЯВАНЕТО" НА МЕЖДУБЛОКОВИТЕ ПРОСТРАНСТВА ОТ СТОЯНЕВ И ПЕШО ПОРА.

    Коментиран от #10

  • 7 Ебааси наглеците

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Йоко":

    Не те са се сетили, ами ние не сме забравили!
  • 8 Лозенец

    8 0 Отговор
    БРАВО КОЦЕ! ТИ КМЕТ ЛИ СИ ИЛИ ЛУКОВА ГЛАВА. С ТЕБ СМЕ!
  • 9 Майка му.

    5 0 Отговор
    Не дразни физкултурника!
  • 10 Къде точно

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Лозенец":

    ти се привидя Цацаров?
  • 11 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Как може да говориш така за наща мила татковина. Ние сме държава на 30 000 години, ние сме дошли от космоса, донесли сме живота на вселената. Първото извънземно е българин.
  • 12 Гост

    2 0 Отговор
    То първо разрешават после нямало разрешително. Ами що не сте ги спрели в началото?! ВСИЧКО Е КОРУМПИРАНО.
  • 13 Наблюдател

    5 1 Отговор
    И какво като спре строежа, ще си начеше егото...
    Ще бъде поредния грозен незавършен проект в София, а кмета ще каже "Вижте, аз го спрях..."
    По-добре да го довършат и да мислят как да не се допускат повече подобни строежи.
    Ясно, че някой в общината си е прибрал интереса, но това не може да бъде винаги за сметка на инвеститора. Да назначават почтени хора в общинската администрация.
  • 14 ха ха

    1 0 Отговор
    МНого е малък за да иска...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове