17 Ноември, 2020 07:52 3 065 42

Христо Иванов за Националния план за възстановяване: Получаваме още от същото (ВИДЕО)

  • зелена енергия-
  • христо иванов-
  • мерки

Съпредседателят на "Демократична България" с коментар за зелената енергия у нас

Христо Иванов за Националния план за възстановяване: Получаваме още от същото (ВИДЕО) - 1
Снимка: Архив

България винаги е имала потенциал в областта на т.нар. зелена енергия, но не е управлявала добре природния си капитал, а в проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост липсва ясна визия по отношение на енергийния преход и зелената икономика. Това коментира съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов по време на онлайн дискусия с участието на съпредседателя на „Зелено движение“ Борислав Сандов, Мартин Владимиров, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, и експертите по зелен маркетинг Емил Георгиев и по екологични енергийни политики Руслан Жечков.

“Получаваме още от същото. От една страна, получаваме още от същата липса на визия, същия акцент върху усвояването и набиването на парите в инфраструктура. И второ, получаваме още от същото, доколкото виждаме залагане на цели, които България трябваше да е постигнала до 2020 г., виждаме дейности, които е трябвало вече да бъдат финансирани по други инструменти”, коментира Христо Иванов.

Той изтъкна, че докато страната през годините пропусна възможността да използва адекватно природния си капитал, в света започна енергийна революция. В проекта на Плана сега обаче не се адресират проблемите пред България, не се използват възможностите и липсва визия за развитие на конкретни сектори, в които ще се инвестира.

“Този документ сякаш е писан на една друга планета и то планета, управлявана от Тодор Живков”, обобщи Христо Иванов.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че в проекта на Национален план липсват задълбочен анализ и яснота за секторите, които ще се реформират, липсва амбиция за постигане на целите на ЕС по отношение на “зелената сделка”, както и липсва оценка на очакваните резултати.

“Мимоходом се споменава зелената сделка, кръговата икономика и новите енергийни политики на ЕС, но не виждаме как ще бъдат постигнати тези цели”, коментира Борислав Сандов. “За мен този план представлява една бакалска сметка и то без кръчмар. Кръчмарят в случая е европейската общност, европейските институции, които ще трябва до края на април да одобряват плановете на отделните държави. И тъй като краят на април е извън изборен период, затова има едно бързане и претупване на плана от страна на правителството”, смята той.

Мартин Владимиров от ЦИД посочи, че в документа твърде много се залага на централизирано планиране и на усвояване на ресурс, а не на структурни реформи и на подобряване на регулаторната и административна среда, така че гражданите и бизнесът сами да правят инвестиции.

“Трябва да видим повече интегриран подход между различните сектори. Когато говорим за “Зелена България”, пак се говори за енергийна ефективност, трябва да има по-интегриран подход, който да включва индустрията, транспорта, енергетиката”, е неговото мнение.

“Ние говорим за саниране – по-скоро политики от предишния век, при положение че в ЕС вече съществува т.нар. пасивен стандарт за нови сгради. България дори не го е имплементирала и въобще не се опитва да постига пасивен стандарт. Което означава не просто да намалим енергийните разходи, а да има нулево енергийни разходи за новите сгради, а скоро ще дойде този стандарт и за вече съществуващите”, коментира Борислав Сандов.

Според него санирането, както е представено в плана, представлява опит на премиера Бойко Борисов да си купи подкрепа от хората, живеещи в многофамилни сгради.

“Липсва визия за декарбонизацията, която да минава като червена нишка през целия план. Това би била пропусната възможност за фундаментални реформи в няколко сектора”, смята експертът и член на Националния съвет на “Да, България” Руслан Жечков.

Той определи плана като документ с ниска амбиция и посочи, че в него се виждат намеси на парче, а не системни промени, независимо че самите насоки на ЕК са за системен секторен подход. По думите му предложеният Фонд за декарбонизация само по себе си е добра идея, но не се вижда какво ще включва и как ще се финансират заемите и как те ще конкурират схемата за грантове.

“Необходимо е да се промени изцяло посоката на изразходване на европейските фондове. Не толкова наливане на пари във физическа инфраструктура, колкото наистина преформатиране на някои сектори. Да се формира визия, не в хиляда сектора. Тези пари не са безкрайни. Нека да бъдат два сектора, но парите да са насочени към промяна на философията, на функционирането на тези сектори, за да може всички последващи инвестиции да са по-ефикасни”, смята Жечков.

Според него чрез този План градовете трябва да получат голяма инжекция – не само финансова, но и като даване на отговорности и мотивация за постигане на промяна по отношение на енергийната трансформация.

Според Емил Георгиев е необходим честен и задълбочен анализ, на който планът да стъпи, и да се предложи много по-сериозно участие и на градовете, и на бизнеса. Той посочи, че така предложеният документ няма връзка с действителността и е по-забележителен с понятията, които отсъстват. Като крещяща определи липсата на идея за сътрудничество.

“Не се вижда каквато и да е свързаност, никаква идея за коопериране на регионално ниво, за сътрудничество с домакинствата и бизнеса”, смята той.

Борислав Сандов определи като необходима посочената в плана дигитална трансформация на Електроенергийния системен оператор, но повдигна въпроса дали тя ще отговори на условията на ЕС за нерегламентирана държавна помощ и дали се мисли в посока “умни мрежи” или само ще се подменят трансформатори. Като необходимо той определи и насочването на средства за инвестиции в горите и опазване на зелените пространства в градовете. По отношение на земеделието посочи, че вместо да се говори само за инвестиция в напоителни мрежи, земеделието може да се адаптира към новите условия с методи на прилагане адаптация и на семена, устойчиви на засушаване.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин

    8 22 Отговор
    Борисов фалира държавата и предаде властта на Мангъров да ни лекува с чайчета.Няма лекарства и лекари.Сега измират стотици, скоро хиляди.
  • 2 Гледах и слушах

    21 19 Отговор
    Отвратителен е този Пинокио
  • 3 Лелеее

    23 16 Отговор
    Абе скри се замалко , ама за бате Маджо ( дето не го познаваш ) не сме забравили ...
    Безинтересно е !

    Коментиран от #5, #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Баро Вкаров

    15 12 Отговор
    Христо Иванов и Младен Михалев са наши национални съкровища!
    🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷

    Коментиран от #9

  • 8 БАЙ Х@Й

    14 7 Отговор
    Какви думички е научил само : имплеме-нам си к'о, декарбо- нам си к'о .....
  • 9 Бат Бойко крадеца на детски

    3 12 Отговор

    До коментар #7 от "Баро Вкаров":

    Казах да не ми закачаш шефа Маджо.Уволнен си!
  • 10 МАДЖО

    19 11 Отговор
    Не преигравай толкова бе пинокио,пари нема действай!

    Коментиран от #12

  • 11 БАЙ Х@Й

    16 2 Отговор
    Пред БАН се срещнали двама колеги научни работници.
    -Как си? Нещо ново при теб?
    -Току що защитих един научен труд който преди година ми върнаха.
    -На каква тема?
    -Темата е "Влиянието на духовата музика върху духовния живот на духовника"
    -Но това е пълна безсмислица.
    -Така е ,преди ми го върнаха само заради заглавието.
    -А какво е било първото заглавие?
    -То беше "За чий х..й му е на попа тромпет?"
  • 12 Бат Бойко крадеца на детски

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "МАДЖО":

    Слушам шефе!
  • 13 ГЕРБЕРОТЪПУНГЕР

    14 10 Отговор
    МУТРИ ВЪН!
    ГЕШЕВ Е ПОЗОР!
    БОРИСОВ ВЪВ ЗАТВОР!

    Коментиран от #33

  • 14 Ха ха ха

    9 12 Отговор
    вяра в думите на този нацинален предател намират само безверници/мошеници/анархо-комундели - безродници !

    Коментиран от #16

  • 15 пешо

    11 3 Отговор
    пълен боклук

    Коментиран от #17

  • 16 Бат Бойко крадеца на детски

    8 6 Отговор

    До коментар #14 от "Ха ха ха":

    Браво!Ще ти дигна надника!От догодина де!
  • 17 Бат Бойко крадеца на детски

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "пешо":

    Не ме обиждай!
  • 18 Българка

    16 10 Отговор

    До коментар #3 от "Лелеее":

    Спрете с опорките и провокациите. Колко пъти да пиша, че за Маджо треябва да питате съратника и шофьора му Б.Борисов
    Христо Иванов НИКОГА не е имал и няма нищо
    общо с Маджо
  • 19 Българин

    10 9 Отговор
    Бай Христо много е жаден за власт и парички. Чак е зяпнал от глад. Не може да дочака изборите на пролет, но и тогава не е ясно какъв дял от баницата ще хване. Нинова и Слави незнам дали ще му дадат голямо парче.

    Коментиран от #38

  • 20 Безименен

    8 8 Отговор
    Тоя цяло лято отвлича общественото внимание от съществуващите проблеми, и си прави реклама на гърба на народа, жалко че имаше толкова много подвластници.
  • 21 6464

    8 5 Отговор
    Никак не е лицеприятен този човек.

    Коментиран от #24

  • 22 Пенсионер

    8 6 Отговор
    С многото напъни Христо Иванов не само, че не се докосва до националния план за възстановяване, а само размирис..
  • 23 Чонкин

    3 4 Отговор
    Христо Иванов е ангел!
  • 24 Чичо

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "6464":

    Да? Явно ти харесва г-н Филия с Мас?
  • 25 Гост

    4 2 Отговор
    Ти мани зелената енергия,кажи за "хелп карма",работи ли,перете ли паричките и за ало ММ
  • 26 Коментатор

    7 6 Отговор
    Възмутително е, че се правят инсинуации за връзка на Хр. Иванов и Маджо. Убеден съм, че това беше една добра изиграна сценка от един подлец, за да се компрометира Иванов. Не разбирам също, как може да се твърди, че Христо Иванов бил жаден за власт и пари. Ако беше така той първи щеше да се присламчи към протеста и да се опита да го оглави. Това не особено сполучливо и театрално го направи Отровното трио. Христо Иванов показа колко е превзета държавата от феодалите по морския бряг и не само. Никой не слуша и не се опитва да разбере какво казва някой, как се аргументира, какви ценности проповядва и как вижда изхода от тежката ситуация в страната. Думите на омраза срещу човек, който заслужава да се изслуша и който точно анализира проблемите са меко казано странни. Тази особеност на народонаселението да не осъзнава на кого да се довери доведе страната до това дередже. За сравнение вижте Чехия...
  • 27 Воевода

    6 5 Отговор
    Докога Христо Иванов ще се натрапва в полезрението ни? Спрете манипулациите му!
  • 28 Косьо

    5 4 Отговор
    Интересно как Христо Иванов се изказва все едно е мега успешен политик......а реално е пълен провал към момента......
  • 29 фред флингстоун

    5 2 Отговор
    Фред, оди прай стойки с Барни Ръбъл, сериалът ти свърши.
  • 30 Оставчо

    1 2 Отговор
    Идва с жипката !
    Ко ?
    Оставката ми бе !
  • 31 Браво на г-н Христо Иванов !

    5 3 Отговор
    Чакаме те на 21.11.(събота) в 17.00.ч.
    на Всенароден протест пред парламента !?
  • 32 Линда

    5 2 Отговор
    И от Христо Иванов получаваме всеки ден едно и също, ама той си продължава. Всеки божи ден само мрънкане и едни и същи опорни точки и това в продължение на месеци. Айде стига толкова - или да смени репертоара, или да се скрие някъде.
  • 33 Мод

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "ГЕРБЕРОТЪПУНГЕР":

    Забрави да кажеш и оставка на цялото правителство.Трол на сран
  • 34 Мартин

    4 1 Отговор
    Интересно ми е пък с Христо Иванов Прокопиев начело какво ли ще получим?
  • 35 Кирил

    3 0 Отговор
    Христо Иванов е известен с това, че прави спънки в съдебната система и пречи в полза на неговите олигарси спонсори.
  • 36 Ники

    1 0 Отговор
    Ей не се спря тоя човек. А ти Ицо какво толкова ново можеш да предложиш? ДА ти подскажа-нищо!
  • 37 Спас

    2 0 Отговор
    То пък щото тоя палячо Иванов може да предложи нещо уникално
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дарина

    2 0 Отговор
    Христо Иванов е кукла на конци на олигарха Иво Прокопиев.
  • 40 Иван

    2 0 Отговор
    Кой нормален ще иска още от Христо Иванов, при положение, че този човек беше заместник на Борисов във втория му кабинет?!?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове