18 Ноември, 2020 18:09 4 682 32

Валери Симеонов прокара нови промени в закона за шума

  • валери сименов-
  • закон-
  • шум

На контрол вече ще подлежат и по-отдалечените източници на звуков терор, както и тези, намиращи се извън населени места

Валери Симеонов прокара нови промени в закона за шума - 1
Снимка: Архив

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов тихо успя да прокара нови поправки в Закона за защита от шума в околната среда. Той и съратниците му от „Обединени патриоти“ (партия НФСБ) Христиан Митев и Борис Ячев предложиха на второ четене промени в законопроект на Министерски съвет, които днес бяха приети от пленарната зала на Народното събрание.

Тримата депутати внесоха „на пръв поглед невзрачни текстове, но много важни по отношение практическото прилагане на закона“, по думите на Симеонов.

Една от промените е свързана със забраната за зареждане на обекти за производство, съхраняване и търговия и на обекти в областта на услугите за времето от 23 до 8 ч. сутринта. Това вече ще важи и за еднофамилни сгради. Според досега действащия закон, забраната бе за постройки с повече от едно жилище.

Озвучаване между 14 и 16 ч., както и между 23 и 8 ч., вече няма да могат да извършват и физически лица. Освен това забраната ще важи „включително когато озвучаването се излъчва от място извън строителните граници на селищната територия или от неурбанизирана територия“.

Пред „Флагман“ Валери Симеонов обясни, че промените от средата на 2019 г. са показали някои недостатъци, затова били необходими новите поправки.

„Досега действащият закон позволяваше двустранно тълкуване. С други думи, ако обектът, който излъчва озвучаване, се намира извън териториите, упоменати в закона, той не подлежи на санкция. Т.е. ако е в края на гората, той може да побърка целия квартал на града, който се намира до тази гора. Сега поправихме тези недостатъци и пропуски. Така вече няма да има никаква възможност оттук нататък да става това, което ставаше в Созопол и във Варна миналото лято. Там общинските власти и полицейските управления се позоваваха точно на тази двузначност на закона и даже не си свършиха работата на някои места, но няма да бъда по-конкретен. Достатъчно е, че ви казвам, че в две български общини законът беше тълкуван превратно и това доведе до изключителни неудобства и тормоз на част от живеещите в тези два града (говоря за Созопол и за Варна). Сега вече това е оправено“, обясни лидерът на НФСБ, който е и зам.-председател на Народното събрание.

Прието бе и друго негово предложение - да отпаднат текстове, според които на замерване на нивото на шума от страна на съответните регионални здравни инспекции подлежат „съседни жилищни помещения, които са в непосредствена близост до обекта“ на шума или които граничат с него.

„С други думи, ако имате озвучаване от една дискотека, която се намира на 100 метра от вас, законът вече ще важи и за нея. До момента имаше възможност да се тълкува и по друг начин и съответно тя да не бъде подложена на санкции“, обясни Валери Симеонов.

Изключително важна според него поправка е, че сега на глоби ще подлежат и физическите лица, които извършват нерегламентирано озвучаване и шумов тормоз.

„Т.е. може да не е ресторант или дискотека, може да не е кафене или бар, а чисто и просто някой, който е изтряскал огромните тонколони на улицата, който дъни и побърква целия квартал. Знаете, че говоря за нашите етнически братя от ромски произход“, каза лидерът на НФСБ.

По думите му и сега физическите лица подлежали на санкции, но оттук нататък озвучаването ще е категорично забранено и за тях, а полицията ще е длъжна да вземе мерки.

Органите на реда можели да налагат солени глоби, както и да конфискуват озвучителната техника.

От здравното министерство имаха резерви към част от новите предложения на НФСБ, но от ековедомството бяха на друго мнение.

„Сдружението на общините даде категорична подкрепа, Министерството на околната среда и водите също даде категорична подкрепа. Граждански организации бяха ни подкрепили, граждани се обаждаха и алармираха за такива случаи. Вярвам, че в този си вид законът вече ще действа по-категорично“, коментира още Валери Симеонов.

По думите му, досега ако искаш да не спазиш закона, можело да се хванеш за един или друг член от съответните разпоредби.

„Сега вече няма за къде да се хванеш“, категоричен е Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Гошо

    30 19 Отговор
    Тоя ще бъде линчуват. ??? А власт вече няма да види. Валерко, спиш ли спокойно?
  • 2 8443

    30 4 Отговор
    К'вото и да "прокараш", като няма налагане после и яки глоби, файдата е ЗЕРО

    Коментиран от #7

  • 3 сила

    28 15 Отговор
    валерко,валеркоооо....кво те чака някой ден...да не е човек на твойто място....

    Коментиран от #22, #23

  • 4 Много

    24 9 Отговор
    чувствителен бияча на отрудени старци , бе ?! Шумкарско лъжливо и грабливо котило !
  • 5 Българина

    25 11 Отговор
    ОСТАВКА, СЪД, ЗАТВОР, за корумпираните САМОЗВАНИ патриоти.
  • 6 Последния македонец

    9 8 Отговор
    Признувайте ни како държава бугари, ниа сме древнаю цивилизациу.
  • 7 Бай Ганьо

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "8443":

    К'ви глоби те гонят, бе френд?Не виждаш ли, че глобите са само за тия които ги критикуват и не са във властта?! "глоби"...глупости на търкалета.Глобиха "Хиполенд" със 125 000лв.!!!!!!!!!!! КРЕТЕНИ, защо не си глобяват техните слуги?
  • 8 Hoho Boho

    15 6 Отговор
    Тия съвсем откачиха.
    Сега с тези промени ще се появят нови лапачи,
    на които ние ще плащаме заплатата.
  • 9 Срам ме е

    19 7 Отговор
    Че гласувах за тоя бандит.
  • 10 Децибелов

    7 1 Отговор
    А бе Миме...тази статия трябваше да я оставиш да я пише колегата ти Тишо ШУМов :)))
  • 11 питане

    18 2 Отговор
    А за съботно-неделните специалисти с ъглошлайфите, циркулярите и моторните резачки, какви са разпоредбите.
  • 12 ха ха

    17 9 Отговор
    Шумно ли ти е Валери??? МИ ХОДИ СИ НА СЕЛО..
  • 13 един от многото

    13 4 Отговор
    Вальо тихото!
  • 14 Кински

    10 7 Отговор
    Tози няма ли нещо сериозно да свърши?само шум има в главата.в тази пандемия това ли най големия проблем.поредния издухан политик .на изборите да мислят кого избират аман от такива безмозъчни
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ей го

    4 4 Отговор
    Вицепремиера на дециде..илите. Пак е вдигнал пушилка и гюрултия до небесата.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Другия с коня

    14 6 Отговор
    Браво Патриоти,Браво ГЕРБ...Ей ся им бръкнахте в слабото место на братчедите и се изнасят поголовно в Германия и Испания да слушат до сутринта чалга гюбеци.....Ми циганската сватба е ТРИ дни,преди да почнат да се колят с ножове и брадви и без Музика ли....Направо ги заклахте бе ,Симеонов...Хора ли сте...Кви сте....
  • 19 Пламен

    11 4 Отговор
    Валери, какво си работил, преди да станеш депутат по случайност? Как, олиго като теб,е възможно да има 'бизнес'?? На кой си човек??? Кажи си Валери, кажи бе, моля те!!!
  • 20 ФИНЦИ

    8 4 Отговор
    БОКЛУК ДАЖЕ НЕ ЧЕТА И КО ИСКА
  • 21 ФИНЦИ

    10 5 Отговор
    ТОЯ Е НАИ УБАВИЯ МОНГОЛЕЦ И НАС ДА МУ Е.А МАИ.АТА
  • 22 Леля Цецка

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Има да го търсят по нивите
  • 23 Чичак

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Не знам. Само се сещам кой забрани националната лотария на Божков.....и от там тръгнаха...едни национализации, незаконни арести, записи, снимки, чекмеджетата, протести, Бойко пада. ......

    Коментиран от #24

  • 24 Hoho Boho

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Чичак":

    Точно!

    ЛАКОМИЯТА
    и
    ПРОСТОТИЯТА

    ги съсипа!!!
    "Бойко пада. ......"
    :)
  • 25 123

    7 2 Отговор
    Шум в главата - ехо от празна тиква.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тяната

    4 2 Отговор
    Ей тоя в Белене директно!!!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 БОКО ПАНДИЗ

    5 0 Отговор
    БРАВО НА СИМЕОНОВ -- САМО ТРЯБВА ДА Е СИГУРНО ЧЕ ЩЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВА ---- ЩОТО В ТАЯ ДЪРЖАВА ОСВЕН АНАРХИЯ ДРУГО НЯМА !
  • 32 глоги

    0 0 Отговор
    АНАРХИЯ Е,ЗАЩОТО УПРАВНИЦИТЕ ГЛЕДАТ САМО СЕБЕ СИ. В ГЪРЦИЯ ЗАЩО НЕ Е АНАРХИЯ? ЗАЩОТО ХОРАТА СИ ИМАТ ЗАКОНИ И ГИ СПАЗВАТ. ИМАТ СИ И НАКАЗАТЕЛНИ ОРГАНИ,КОИТО СЛЕДЯТ ЗА РЕДА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове