Last news in Fakti

20 Ноември, 2020 21:16 11 401 40

Пациент от COVID отделение в Пловдив с шокиращи разкрития

  • covid отделение-
  • пациент-
  • пловдив-
  • кислородни апарати

Здравното заведение от няколко седмици работи изцяло като COVID болница, но все още продължава нейното дооборудване

Пациент от COVID отделение в Пловдив с шокиращи разкрития - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Пациент, лекуван от коронавирус в общинската болница "Св. Мина" в Пловдив, сигнализира в предаването на БНТ "България в 60 минути" за липсата на достатъчно кислородни апарати. Здравното заведение от няколко седмици работи изцяло като COVID болница, но все още продължава нейното дооборудване, признаха от ръководството.

"Предпоследният ден, преди да бъда изписан, бях преместен в друга стая, за да може друг човек, който има нужда, да дойде на моето място. Около мен имаше редовно хора, които пуфтяха, не можеха да дишат", спомня си Павлов. От община Пловдив вече са изпратили писмо до Министерски съвет с искане за отпускане на средства за закупуване на допълнителна медицинска апаратура.

"Почти всички, които сме с COVID-19, имахме задух. Аз имах голямото щастие поне да бъда в стая с два апарата. В другите стаи липсваха, или липсваха част от компонента, за да се пусне кислородният апарат", разказва Мирослав Павлов от Раковски.

Той постъпва в болница "Св. Мина" на 12 ноември, няколко дни след като са открити първите 22 легла в преобразуваното в COVID Вътрешно отделение.

Проф. д-р Петър Петров, управител на болница "Св. Мина" обясни: "Не във всички стаи имаме накрайници с кислород, но работим по това. Експертна оценка е направена и очакваме по най-бързия начин да докараме до максималния брой легла кислород. По стандарт не се изисква до всяко легло кислород". От болница "Св. Мина" признаха, че имат проблем със специализираната медицинска апаратура и за момента работят с наличната. Добрата новина е, че вече имат три респиратора, очакват още един от дарител. Предстои да бъде дооборудвана и кислородната инсталация.

В писмо до Министерския съвет от община Пловдив настояват за осигуряване на средства за закупуване на необходимата апаратура, за да функционира болницата като специализирана за лечение на COVID-19.

Обмисля се и друг вариант за допълнително финансиране на "Св. Мина" - помощ от съседните на Пловдив общини, от където има немалък брой пациенти.

Тодор Чонов, зам.-кмет на Община Пловдив заяви: "Към днешна дата около 35% от пациентите с COVID-19, преминали в болницата, са от съседните общини и продължава тази тенденция да се увеличава".

В момента в болницата са разкрити 90 легла, от понеделник по заповед на РЗИ леглата трябва да бъдат 137. Това изисква и допълнителен медицински персонал.

Мирослав Павлов каза още: "Те отговаряха за три етажа болни хора. Толкова малко персонал и въпреки всичко докторите, сестрите и санитарите толкова се стараеха миличките, преуморени".

Мирослав вече е изписан за домашно лечение, а в "Св. Мина" посрещат поредния пациент, който се нуждае от лечение.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    33 5 Отговор
    Как ще гласуват поставените под карантина?

    Коментиран от #8

  • 2 КРАДЦИГЕРБАВИ

    86 6 Отговор
    „Изхвърлeн oт линeйкa, 2 чaca нa cтълбитe c киcлoрoднa бутилкa (киcлoрoдът cвършвa), нямa нocилкa, нямa инвaлиднa кoличкa, нямa acaнcьoр. Нямa нищo. Нямa живoт”.

    Нa 12 мaй 2020г. прeдceдaтeлят нa пaрлaмeнтaрнaтa групa нa ГEРБ Д-р Дaриткoвa cъoбщи c aплoмб и гoрдocт в Нaрoднoтo cъбрaниe : „Блaгoдaрeниe нa нaврeмeннoтo взeмaнe нa мeрки (oт прaвитeлcтвoтo нa Бoриcoв, б.a.)....зaпaзихмe живoтa и здрaвeтo нa бългaритe...Ниe нaпрaвихмe възмoжнo тoвa, чe в Бългaрия прoцeнтитe нa зaбoлeвaeмocт и cмъртнocт ca oт нaй- ниcкитe в Eврoпa и cвeтa”.

    Коментиран от #4, #6, #19

  • 3 Тиквонии

    73 4 Отговор
    Пари нема, дадохме ги за фърчила на хартия. Ф-16. Искайте пари от Тръмп.
  • 4 За овце

    66 3 Отговор

    До коментар #2 от "КРАДЦИГЕРБАВИ":

    Е какво ги брига гербавите?! Те си имат лични асансьори и болници.
  • 5 Да попитам:

    96 3 Отговор
    Кво стана с модерния завод за Медицинска техника" в гара Искър? Произвеждахме всякакъв вид медицинска техника и апаратура.Всичко унищожихме до тухла.Кислородни цехове вКремиковци и кв.Орландовци- къде са? Имаха мощности да зареждат бутилки с течен кислород половин България.Сега- олее,ле!Фармахим,завода в Дупница,можеха да залеят с лекарства ,антибиотици не България,а Европа.Къде са? В ръчичките на " преуспели бизнесмени".Затова при Тато блистер Аспирин=10 ст,аналгин=20 ст,Аналгин- хинин ( един блистер и сбогом грип)=25ст.нямаше антибиотик с цена над 2 лв за опаковка.

    Коментиран от #15, #31

  • 6 самец

    70 2 Отговор

    До коментар #2 от "КРАДЦИГЕРБАВИ":

    ДаритКОВа е за екарисаж.Там се изгаря чумата и мръшляка.
  • 7 Джи

    24 4 Отговор
    Такъв шок преживявам в момента ..... такова важно разкритие скоро не бяха разкривали. 😶
  • 8 Политолог

    6 22 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Те са комунисти. Няма нужда да гласуват.
  • 9 Програмист

    30 26 Отговор
    Адът настъпи и в България!Явно докторите на са най-умните хора на планетата след като лекуват последствията, а ''не лекуват'' причината!Никаква ваксина няма да ви спаси! Oт втoри oктoмври тръгнa 5 джи мрeжaтa в Бългaрия във вcички oблacтни грaдoвe и пo мaгиcтрaлaтa Coфия –Плoвдив. Тaзи виcoкo чecтoтнa cиcтeмa унищoжaвa aурaтa ви /това лесно може да се докаже с инфрачервена камера/ и прaви имуннaтa ви зaщитa нa пaрцaл, кaтo oргaнизмът ви cтaвa пoдaтлив нa вируcи вce eднo e ''кaтo гoл oхлюв''. Вeчe e къcнo дa прoтecтирaтe, a мoжeшe пo врeмe нa тия прoтecти 5 мeceцa дa прoтecтирaтe зa нeщo умнo кaтo cпирaнeтo нa 5 джи, нo вeчe e къcнo. Вивaкoм я пуcнa, cкoрo и другитe щe пуcнaт! Кoвид aпoкaлипcиca у нac cъщo зaпoчнa oттoгaвa.Вcички cтe в жecтoк 5 джи кaпaн нa cилнитe нa дeня и нe мoжe дa нaпрaвитe нищo вeчe..a тoвa e caмo нaчaлoтo...

    Коментиран от #13

  • 10 даню

    68 0 Отговор
    Възрастните и болни хора работили за благото на тази държава,създали това,което тези от елита крадат,умират по стъпалата или пред входа в линейките.Има ли умрял депутат или политик от ковид?Има умрял от преяждане.

    Коментиран от #30

  • 11 Просто

    36 1 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема. Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. А някои обясняват как лъжели и надували болните. Лъжат, но не като надуват, а като изкуствено намаляват чрез целенасочено не тестване.
    Честит законен геноцид на всички мерки не са необходими нали.
  • 12 шундурко

    24 0 Отговор
    А ОНЯ СВИНКС КАНАЗИРЕВА КО ИЗОКА
  • 13 Реалист

    13 17 Отговор

    До коментар #9 от "Програмист":

    Тогава защо ти не протестира бе гол охлюв? Отровното трио търсят свои лични интереси, да не мислиш, че им пука за 5 джи. Само с 5 хил може да ги спечелиш
  • 14 кикиморчо

    27 4 Отговор
    В Турция ги произвеждат тези апарати за обдишване, тяхно производство. Премиерът ни е в добри отношения с Ердоган, да купим от тях, защо трябва да умират хора. Милиарди заеми се изтеглиха за глупости, тук става въпрос за човешки български животи

    Коментиран от #34

  • 15 И аз да кажа

    22 5 Отговор

    До коментар #5 от "Да попитам:":

    Ами да те светна- Балканфарма Дупница го гушнаха зетьовете на Георги Йорданов, като за лице уж някакъв 28-годишен исландец . Активите на соца си ги раздели комунистическата върхушка, като преди това обра парите от народа чрез финансовите и строителните пирамиди. Те се подготвиха за това още през 80-те, докато ни повтаряха как соцът бил гробокопач на капитализЪма- имам познати от тези среди и зная от първо лице. Пък вие мразете демокрацията и пазарната икономика

    Коментиран от #25

  • 16 Hoho Boho

    22 1 Отговор
    Това, че лекари липсват е ясно.
    Проблем, който не може да бъде решен за шест месеца.
    Това е резултат на десет годишното управление на ГРОБАРИТЕ.

    но да не издребняваме, те ще си платят!!!

    НО ЗАЩО:
    "...имaх гoлямoтo щacтиe пoнe дa бъдa в cтaя c двa aпaрaтa.
    В другитe cтaи липcвaхa, или липcвaхa чacт oт кoмпoнeнтa,
    зa дa ce пуcнe киcлoрoдният aпaрaт".

    ЗАЩО?
  • 17 един от стадото

    35 5 Отговор
    стига се делихте вашта мама.За кога. Хората мрат с диагнози телефонни, по стълби улици, палаланки и села. Ходим на работа и се гледаме през маските като прокажени. Всеки вижда в другия врага вече. Сутрин строй се, преброй се стана, някой паднал, няма го..Стадото мълчи, шефа натиска като за последно. Караш деня някак си и се ослушваш. Кой ще е следващия, не питаш само се молиш и псуваш на ум....

    Коментиран от #29

  • 18 Чук и Гек

    13 3 Отговор
    Само болници пред фалит са принудени да се занимават с този неприятен вирус! Иначе загива
  • 19 Hoho Boho

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "КРАДЦИГЕРБАВИ":

    Гледах видеото...
    Хора захвърлени на стълбите...
    Трогателно е...
    Хора, които след часове ще са мъртви.

    Коментиран от #22

  • 20 5с54фд45с4ф

    22 8 Отговор
    Хора! Вие четете ли какво и омагьосват?! Гледате ли какво ви карат да приемете?!
    Тоя, бай-X@ой е приет на като "ковид-мъртвец" на 12-ти, този месец и на 19-ти е изписан ! ? наред ли сте бе ?
    КАЛЪФЪТ се е "излекувал" за 7/ СЕДЕМ дни.... Ми то обикновнният грип ни държеше за повече време, че дори и и болнични не ни даваха.
    Каква е разликата ? Разликата е, че тоя калъф са му платили да се прави на "репресиран" от ковида, както и това, че са му дали "неку леф" да плаши хората.
    Да живеят хипохондриците, защото бъдещето на Човечеството лежи на техни рамене!
    Пфу!
  • 21 Санитар

    31 6 Отговор
    Моя роднина беше с температура 37.2.Когато разбра,че има корона вирус изпадна в паника и получи задух а температурата се покачи над 38.Убедих я,че това не е по различно от грипа и да мисли само за грип.След два дни беше добре.Разбирате ли целта на властимащите да си играят със страховете на болните
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Рошко

    18 1 Отговор
    Значи ако влезем със задух да си носим и компресори
  • 24 Яко ще измрат

    16 21 Отговор
    Доскоро казвахте , че няма вирус,че всичко е измама ..А сега олелее много е страшно ...Ами да страшно е и по-страшно ще става ,докато се научи тоя прост народ на дисциплина!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 София

    18 4 Отговор
    Така е защото тъпчат болните на куп само в едно отделение . Другите отделения са празни, защото не приемат никой, отлатат планирани операции и колкото и да е абсурдно това е факт. Като сложат всички пациенти на тясно , обстановката е подтискаща, ако има зараза е ясно ще се разболеят още повече. После показват точно тези ковид отделения на публиката по телевизията но защо позволяват на журналистите да влизат и да заснемат пациентите и нали е опасно , не ги ли е страх да се заразят? Не позволяват посещение на роднините да видят болните а журналистите могат да влизат вътре. Лъжат и са виновни за смъртта на невинни хора.

    Коментиран от #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мери

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "един от стадото":

    Поздравявам те за написаното. Много, много е силно и трогващо, защото е истинско.

    Коментиран от #32

  • 30 Мама

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "даню":

    Данюва мама...прав си Даню , няма и да има..
  • 31 Дългия

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Да попитам:":

    Забрави да кажеш колко беше заплатата?

    Коментиран от #37

  • 32 Намери

    2 8 Отговор

    До коментар #29 от "Мери":

    Докарахте хората дотам,че за "силно и истинско",а "затрогващо" е когато падне "Боинг" пълен със комунисти..и има ..един оцелял....тихо говорещият Антон, МЪРТВИЯт АНТОН промрънкал/умрял/ не, комуглист!!! Който не вярва,комуноидиотите са го написали в измислената си "история"...
  • 33 Не ми се говори

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "София":

    Със тотално неграмотни индивиди,но ти ме предизвика!!! Така се случи,преди около година,тъкмо преди КОВИДа,бях в отделение реанимация,няма да споменавам имена,нито на болницата,нито на персонала/на които съм безкрайно благодарен с изключение на една сестричка от село Берковица;;...ако някой от тях прочете,ще се сети! Аз бях в състояние на пълна кома,тия симпатяги/псувайки ме,ме къпеха/Мерси,искрено..най вече,за къпането,и грижите де,айде...Ако не бяха тези ХОРА,които/още там ми казаха:един на хиляда оцелява от твоето състояние отдавна да бях предал Богу дух! Тая шашма дето ти я слагат в гърлото е страшно неприятна! Но ако трябва да избираш кое би избрал? Та МИСЪЛТА МИ БЕШЕ ДРУГА!!!ТИЯ МОМИЧЕТА ТАМ ПСУВАЙКИ ТЕ НЕ ТИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА СИ ОТИДЕШ!!!
  • 34 Рошко

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "кикиморчо":

    То направо да минем към турската здравна система там да ис плащаме, че нашите алчни доктори и политици ша на уморят
  • 35 цербер

    1 1 Отговор
    "В другите стаи липсваха, или липсваШЕ част от компонента, за да се пусне кислородният апарат."
  • 36 док

    5 0 Отговор
    И Баце ПУФТИ с жипа.
  • 37 Ами толкова беше тогава

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Дългия":

    Заплатата бе зомбирания,че с най ниската( около 250 лв) снея можеше да закупиш : От същия аспирин 2500 блистера,или 1250 аналгин,или 1000 бр- аналгин- хинин.Да изборявам ли още: 4200 билети за ГТ, или 750 лт бензин А-95, или Три тона нафта,или да платиш тока( ако решиш) на целия блок,и да ти останат,или да купиш 425 бр масло по 100 гр,или над 1 тон скумрия( прясна) или 800 лт прясно мляко, или 980 бр хляб Добруджа,но един килограм,а не- 830 сега. или парното за стандарт.апартамент на 20 семейства за месец,или да платиш обяда в училищен стол( три ястия) на 500 ученика ,или да почерпиш цялата махла с баничка" рогче" по 10 ст- бр.Когато с днешната заплата купиш същия брой продукти,консумативи,ела и пиши.Дори само с билетчето за ГТ ме оборвай!
  • 38 Матей

    1 0 Отговор
    В предаването на Люба Кулезич по Евроком се коментираше защо бойко обяви извънредно положение,но и дума не отваря за обявяване на бедствено положение.Първо защото е предизвикано от него самия и после защото закона за бедствия предписва коренно различен подход,при който бочко ще загуби позиции и като почне да отстъпва,ще падне.Неговите пиари го държат в кондиция,да се ежи и таралежи,да върши глупости,винаги от императивна позиция,да отправя предупреждения,наставления,зле прикрити заплахи и закани.В условията на диктатура,ковид-истерията се използва пълноценно за удържане на властта и даже за превръщането и в деспотизъм.

    Коментиран от #40

  • 39 Кво стана Тулуп

    1 0 Отговор
    Помня лятото имаше една Ховина, как само преди няколко месеца бяха продадени около 70 или 100 апарата за дишане от Резерва или Армията с претекста "стари". Но в джипката климатика е като апарат за дошане.
  • 40 Кака Пена

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Матей":

    Добре казано !

    Лошото е, че гледаш платения герберски трол Люба, а още по-лошото е, че тия неуки аграрни неграмотници, дето коментират тук, няма да те разберат.... ич не се Аби !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове