Last news in Fakti

21 Ноември, 2020 15:50 5 065 36

Даниел Вълчев: Правителството няма самочувствие да наложи по-строги мерки

  • даниел вълчев-
  • правителство-
  • мерки

Оставането на власт на правителството на Бойко Борисов ще му струва висока цена, прогнозира деканът на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието

"Обществото е силно разделено по отношение на противоепидемичните мерки и каквото и да направят управляващите - винаги ще има недоволни. Прави впечатление, че през март и април правителството предприе откровено милиционерски мерки, свръх мерки, а сега няма самочувствието да го направи, а данните показват, че сега сме в 10 пъти по-тежка ситуация от тогава", коментира в "Политически НЕкоректно" проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието и добави:

"Свидетели сме на едно изключително хаотично говорене по темата за коронавируса, дори хаотично експертно говорене - от математик до лекар и от академик до магазинер и шеф на футболен клуб. Този хаос не в полза на никого".

По думите му има липса на легитимация на управляващите след протестите през лятото.

Оставането на власт на правителството на Бойко Борисов ще му струва висока цена, прогнозира проф. Вълчев:

"Той е избрал този начин и с мирни средства никой не може да свали правителството. Ако оставим на страна общата делегитимация, това правителство не се много различно от което и да е друго правителство - и в него има и добри, и лоши министри. Единственото, което го отличава, е, че на една трета от министрите дори не можем да им запомним имената".

Според него не би било изненадващо, ако на предстоящите парламентарни избори ГЕРБ отново спечелят вота, но изказа съмнение, че това ще се случи:

"Трудно е да се правят предвиждания, защото ситуацията не е нормална. Една част от хората са изплашени от това, което става, други се стремят максимално бързо да се върнем към нормалното състояние. Едни виждат икономически възможности в тази ситуация, други се притесняват за своите доходи. Аз очаквам през пролетта нещата да се уталожат, дано и по-рано това да стане".

Дистанционното обучение като бъдещето на образованието

"Преди да започне кризата с вируса мнозина считаха, че дистанционното обучение е бъдещето на образованието. ... Надявам се, че сега всички разбраха, че общуването между учителя и учениците, между професора и студентите не е просто въпрос на знакова система, която върви по кабела или без кабел. Това е въпрос на много други неща, които дистанционното обучение отнема. ... Личното ми мнение е, че колкото по-бързо се върнем към нормалната среда, толкова по-добре".

Казусът "Проф. Михаил Мирчев"

Студентското общество за равенство поиска отстраняването на проф. Михаил Мирчев заради ксенофобия, расизъм и национализъм в неговите лекции в открито писмо до ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Български преподаватели и изследователи в чужбина застанаха зад протестно писмо срещу лекциите на проф. Мирчев.

Проф. Даниел Вълчев заяви, че е "много грозно един университетски преподавател да не знае мярката", особено когато младите хора му имат доверие и имат очаквания от гледна точка на знания, но и на поведение, а той да се отклони от това. Той определи случая като много важен заради това, че личното му схващане за задачата на хората на науката и на университетските хора е по-скоро да сеят съмнения, отколкото да жънат убеждения:

"Работата на политиците е да създават консенсуси в обществото, университетският човек трябва да сее съмнение. Въпросът е, когато си на катедрата, докъде е твоята свобода да изразяваш позиция и свобода да сееш съмнение, има ли ограничение. Това опира до големия въпрос за свободата на словото. ... Има ли граници какво мога да кажа на своите студенти? Всичко ли мога да кажа за всеки, за всяка религия? Този въпрос в Западния свят не е решен".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 М да

    41 13 Отговор
    Боко нарочно не подаде оставка, да може вируса да го измъкне от тинята, но това може да струва много човешки животи!
  • 3 Управниците

    22 28 Отговор
    искат народеца да изпука, вместо да наложат пълен локдаун.
  • 4 Единия край на шалчето вързан на някой клон

    11 4 Отговор
    Аз ще ритна стола
  • 5 Паргов

    19 29 Отговор
    E ЧЕ НАЛИ МАНГЪРА НЕПРЕКЪСНАТО БЪЛВА ЧЕ КОРОНАТА Е ОБИКНОВЕНА ХРЕМА, МАСИТЕ СА ОБУЧЕНИ ДА НЕ СПАЗВАТ НИЩО,МАНГЪРА ИМ ГО НАБУТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ В УШИТЕ
  • 6 БАЙ Х@Й

    24 2 Отговор
    Със седянката какво стана?
  • 7 Паргов

    17 35 Отговор
    ТОЧНО МАНГЪРКАТА /ТОП-СПЕЦИАЛИСТА Е ВИНОВЕН ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО И ЗА СТРАДАНИЕТО НА ЛЕКАРИТЕ

    Коментиран от #10, #24

  • 8 Омазано

    23 6 Отговор
    до уши , нулева компетентност в цялата му сбирщина , че и "по - строги мерки" от хора без хал хабер , какви да са те ? Абсурд адекватни ! Нали измислиха да дискриминират възрастните хора , пазаруването само два часа сутринта ? След ден - два го отмениха !

    Коментиран от #19

  • 9 БГ ДБ

    29 15 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Затворете училищата, изроди. Децата пренасят заразата, но не са виновни, защото дори не го знаят. Доказано е, че те са виросоносители без симптоми. Но страхливите управляващи бандити го знаят, както знаят, че умират хора без достъп до лечение. Какк се нарича това? Геноцид

    Коментиран от #14, #27

  • 10 НЯМА СТРАШНО

    20 4 Отговор

    До коментар #7 от "Паргов":

    ОПРАВЯ СЕ СЪС СУПИЧКА И ЧАЙЧЕ. И БЕЗ ТОВА СИ МРЕМ.
  • 11 Еееееее

    17 12 Отговор
    Вижте как спряха вируса в Китай. Един месец блокада и до там. Явно тук трябва да е точно обратното. Нали казаха че ще се мре яко. Такъв е плана. В Германия няма да има коледни базари, а тук Фандъкова отваря три. Този наистина е прав, че сме лош материал, щом мълчиме. А на тези които скандират “българи юнаци”, кажете че са сбъркали!
  • 12 А ТРЯБВА

    6 0 Отговор
    НАПИСАХТЕ ЛИ СИ ЗАВЕЩАНИЕТО?
  • 13 Карантинирайте

    5 6 Отговор
    кучетата бе , тъпаци.
  • 14 Българка

    19 5 Отговор

    До коментар #9 от "БГ ДБ":

    Делата за доказан геноцид не знам дали ще са с осъдителни присъди от българското сегашно правосъдие, но със сигурност в съда в Хага ще има осъдителни присъди
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 12 Отговор
    МАНГЪРОФ КАКВО КАЗА ПО ВЪПРОСА?

    АСПЕРИНЧЕ + ЧАЙЧЕ, И НЯМА СЕ ПЛАШИТЕ, ИДЕ СТАДНИЯ ИМУНИТЕТ

    ТОЯ НАЛИ ЗАТОВА БЯГАШЕ ОТ ТЕЛЕВИЗИЯ В ТЕЛЕВИЗИЯ

    ГОЛЯМ ДОЦЕНТ Е

    Коментиран от #28

  • 16 Тиквонии

    11 6 Отговор
    Великии: " И пак по добре се справяме от Европа. Вече сме първи по смъртност".
  • 17 Васил

    18 7 Отговор
    Правителството не може да се справи с едни обикновени дупки по пътищата а какво ли остава с пандемия от този ранг нямат толкова умствен капацитет.

    Коментиран от #22, #25

  • 18 Просто

    14 5 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема. Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. А някои обясняват как лъжели и надували болните. Лъжат, но не като надуват, а като изкуствено намаляват чрез целенасочено не тестване.
    Честит законен геноцид на всички мерки не са необходими нали.
  • 19 Щом желанието да опазят възрастните хора

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Омазано":

    се третира от тях като дискриминация това си е за тяхна сметка. Просто трябваше да отчетат, че сезонът в момента е друг и да изберат друг часови прозорец за възрастни. Например от 10 до 12. Или от 14 до 16 часа. И е абсолютно достатъчно за покупки в големите супермаркети. А за 1 хляб и мляко в кварталното магазинче в някой гараж никой няма да ги върне , по което и да е време на денонощието. Сегашното е много по-голяма простотия.И бъркотия. А Вълчев си е прав за почти всичко, което казва.
  • 20 Абе

    6 14 Отговор
    “Хитро “???
    Да ни затворят всички , да изперкаме , да умрем от глад , и Накрая може би ТИ Вълчев и кака Корнелийка на бял Кон ще ни спасите ?
    Внимавай само , че обикновенно
    и подстрекателите, странични “експерти “ биват помитани ...
    Март на изборите ще ВИ го покажем нагледно !
    ГЕРБ за момента няма алтернатива !

    Коментиран от #29

  • 21 Аве Адолф Хайл

    14 7 Отговор
    Стига дрънка Вълчев , същите тия ,които квичаха , че им ограничават човешките права и ги затварят през пролетта , сега квичат да се налагат по строги мерки . Това е просто поредното политиканстване и сгоден случай за самореклама на отдавна забравени, с нищо незапомнени муцуни , които сега изпълзяват от дупките си , за да бръщолевят какво им дойде на кухите кратуни .....
  • 22 Не може, защото вече няма кадърни

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "Васил":

    строители на пътища. Всички искат да стоят на компа, да чукат по клавиатурата и да вземат пари. И да плюят на воля. А пътищата ги строят предимно цигани и турци и добре че поне те работят. Защото българите станахме супер мързеливи и работата навън, на открито ни плаши. Друго си е да си IT, а един контакт да не можеш да си смениш сам. И който и да ни управлява няма да е по-различно, докато не проумеем, че срамна работа няма. Днешните младежи по-тежко от бутилка бира не искат да вдигнат и са тотално скарани с всякакъв физически труд. Техникумите преди създаваха качествени кадри, а сега е пълно мазало навсякъде.Само ГЕРБ ли са виновни? И ако дойдат други управляващи какво ще се смени като народът ще е същият:все по-неук, неграмотен, мързелив и с все повече претенции.
  • 23 Centurion

    8 0 Отговор
    Е няма щото сме скъсаняци, и няма ресурс за плащане.Така който оцелее оцелее,естествен подбор и в бизнеса и в живота.
  • 24 Бегай

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Паргов":

    Че е време да си вземаш Бирата
  • 25 Не се строят качествени пътища, защото

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Васил":

    всичко се прави на парче и неграмотно. И ако БСП управлява, или партия на Слави няма да е по-различно и пътищата ни да станат перфектни изведнъж. Бачкаторите ще са същите, само тези дето ще цоцат от обществените поръчки ще се подменят евентуално(но въобще не е сигурно).
  • 26 Ван Хелсинг

    5 0 Отговор
    Вчера се преборих с вампири и върколаци на касата на Била.Беше много трудно не се справих.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    това не е мой пост крадът ми ника лоши хора
  • 29 оня

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "Абе":

    Когато пукнат твои близки или познати, друга песен ще запееш:))

    Коментиран от #33

  • 30 ттт

    7 5 Отговор
    Такова"прозрение" и елементарен,бих казал кръчмарски анализ не очаквах от Вълчев.Това,обаче издава неговия свръх конформизъм.Между другото се сетих,че когато той беше министър на образованието обиди стачкуващите учители с много грозни думи,като не очакваше те да бъдат чути,но уви чуха се.

    Коментиран от #32

  • 31 Антей

    5 1 Отговор
    Не самочувствие. Страх го е, защото ако ги приложи, ще падне! Има разлика, нали.....
  • 32 Обиди ги Орешарски, а не Вълчев

    2 6 Отговор

    До коментар #30 от "ттт":

    Ако "Хайде да разтурваме седянката" е обида. А правителството на ГЕРБ вдигна доста учителските заплати.Някой да го отрече това? Ама част от учителите искат да се учи онлайн. Защото са по на 55-60 и отгоре и са рискуват да се разболеят по-тежко ако се заразят.
  • 33 Къде са

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "оня":

    Човалите? ;)
  • 34 Алма метър

    3 1 Отговор
    Ксасически Кенев.
  • 35 Мунчо

    1 1 Отговор
    За тоя имах добро мнение, остроумен симпатяга. Но никога не е късно човек да се изложи, особено ако червените му влияят.
  • 36 Анонимен

    0 0 Отговор
    За този горе без да се замисля бихме отишли до урните. Еродит. При Слави бе, преди много време, Даниел Вълчев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове