Last news in Fakti

22 Ноември, 2020 13:22 10 045 52

Първа реакция на УМБАЛ Бургас за смъртта на Калин, издъхнал след часове обикаляне

  • калин-
  • болници-
  • бургас

След смъртта му става ясно и че е бил положителен за коронавирус

Първа реакция на УМБАЛ Бургас за смъртта на Калин, издъхнал след часове обикаляне - 1

От УМБАЛ Бургас излязоха с официално становище по повод смъртта на 36-годишния Калин Карапачов. Младият мъж е издъхнал, след като е обикалял няколко болници в град. След смъртта му става ясно и че е бил положителен за коронавирус.

Ето какво посочват от здравното заведение:

Загубата на всеки човешки живот е тежка и още по-тежка е за лекарите, които са направили всичко, за да предотвратят това да се случи. Представяме хронологията на случилото се с 36-годишния пациент, като подчертаваме, че повече от 4 часа екип от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас заедно с реаниматор и реанимационна линейка правят всичко по силите си, за да бъде пациентът настанен в болница.

Това се случва в късните часове на 18 ноември, със съдействието и на РЗИ. Категорично не приемаме упрека за насаждане на вина на лекарите от болницата и търсене на изкупителни жертви сред тях.

На 18 ноември около обед личният лекар на пациента се свързва със Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с молба да се постави абокат на пациента, за да може да се лекува в домашни условия. От думите на семейството пред медиите разбираме, че пациентът е дошъл в УМБАЛ Бургас за прием с направление и отрицателен тест за коронавирус, но в нашата система липсват данни за първото идване на пациента.

В подобни случаи практиката е пациенти с пневмония, но без доказан коронавирус да бъдат насочвани за хоспитализация към Белодробната болница. УМБАЛ Бургас от години не работи по клинична пътека за пневмонии и не приема пациенти с пневмонии, поради наличието на специализирано лечебно заведение – Белодробната болница.

Той е насочен за хоспитализация към нея, защото настаняването му в УМБАЛ Бургас при пациенти с коронавирус, при условие, че няма доказан такъв, би било рисковано. УМБАЛ Бургас не разполага с отделно отделение за „чисти“ пневмонии и никога не е имало такова.

След като в Белодробната болница отказват да го приемат, около 20.30 същата вечер пациентът е докаран в Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с тежка дихателна недостатъчност. На място се прави бърз антигенен тест за коронавирус, който излиза положителен.

Прави се и ПСР, който е по-бавен и резултатът ще излезе на следващия ден. Пациентът се включва на кислород, идва за консултация специалист-реаниматор и се преценя, че той има нужда от интензивно лечение – трябва да бъде настанен в реанимация. Към този момент в реанимацията на УМБАЛ Бургас няма нито едно свободно реанимационно легло и началникът на Спешно отделение се свързва с РЗИ с молба да бъде търсено място в реанимация на друга болница.

Намерено е място в болницата в „Меден рудник“, която първоначално отказва да вземе пациента без резултат от ПСР, но впоследствие променя решението си. Извикана е реанимационна линейка с кислород и екип придружава пациента до болницата в „Меден рудник“ в късните часове на нощта.

Близо четири часа лекари от Спешно отделение и Реанимация правят всичко възможно, за да помогнат на пациента. Взето е решение в случай на отказ за настаняване в друга реанимация той да бъде оставен в Спешно отделение на кислородолечение и постоянно наблюдение от реаниматор. Направени са абсолютно всички изследвания, консултации и всичко това подробно е описано в документацията на пациента.

Наясно сме, че обществото търси виновници и изкупителни жертви. Молим ви, не ги търсете сред лекарите, които в момента работят денонощно, подложени са на огромен стрес и натиск и се опитват да помогнат на всеки според своите знания и възможности. Най-малкото, от което обществото ни има нужда сега, е да бъде настройвано срещу онези, които дават всичко от себе си, за да помагат, дори с цената на своя собствен живот.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    66 84 Отговор
    Ще го търсите ония де каза:- Яко ще се мре!Такъв трябваше да организира подготовката за втората вълна!!Ама нали сме в БГ ,може и Мангъра.

    Коментиран от #7, #24, #28, #29, #42

  • 2 Бог

    102 3 Отговор
    да го прости ! Млад живот............ А многото писане си е винаги оправдание , и с говоренето е същото !
  • 3 месара

    44 92 Отговор
    никой не спазва мерките а после Борисов и лекарите виновни ! видяхте ли тулупа наглец в метрото , а видяхте ли в парижкото метро как се справят с такива ? кое предпочитате ??? иначе жалко за младежа , всяка смърт носи мъка ! Бог да го прости

    Коментиран от #36

  • 4 Обикновен овчар

    118 9 Отговор
    Когато народа почне да мре по улиците а болниците да отварят само са хора с пари......тогава ще разберете за какво е умрял ЧЕ ГЕВАРА!Една птичка пролет не прави но.........един петел може да събуди цялото село! На там е тръгнало СЪБУЖДАНЕ!!

    Коментиран от #50

  • 5 Маргинал

    73 19 Отговор
    Тиквата Оставка Съд и Затвор ВЕДНАГА.
  • 6 Прасчо

    74 10 Отговор
    След като излиза че 50% сме заразени с корона. Не разбирам кой и от какво го пазят. Дявола така управлявал света "със стрх".

    Коментиран от #44

  • 7 Ами оня е Знаел че и от

    71 5 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Пучи вьшки да се заразиш пак Яко ША са мре ЩОТ няма Кой да те Излекува..... СИЧКО по кадьрно е на запад на десеторни и повече заплати

    Коментиран от #13

  • 8 ДГГ

    74 5 Отговор
    А нали управляващите цяло лято се "готвеха" за тази ситуация? Ама такащебъде и занапред като ни управляват доморасли тулупи! Да бяха учили езици, да бяха поработили десетина години в някоя бяла страна, че да разберат че има по-високо и от Витоша! А с тези ще се мре!
  • 9 Провинция

    100 4 Отговор
    Защо цели 4 часа не може да се намери място за човека? Нали за всеки пациент имало осигурено легло? Да не говорим, че леглото, само по себе си не лекува! Нали здравния министър и премиера ни внушават ежедневно, че се грижат за всеки един човек??? Е? В случая кой ще уволнят пак-санитар, шофьор, портиер? Ужасно е и здравеопазването, и управлението им! Но на хвалби какво били направили, равни нямат! Оставки!!!? Незабавни!!!!!
  • 10 Анонимен

    47 2 Отговор
    Добро оправдание за проблемите в системата е корона вируса,като белязан и е бил пътник и всеки е чист за безхаберието на някои хора.
    Та са това и докторите си отиват.
  • 11 Маргинал

    64 6 Отговор
    Организация Нулева, Хаос и Простотия, ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ.

    Коментиран от #34

  • 12 vvv

    69 3 Отговор
    Становището на УМВАЛ Бургас е пълна лъжа, питайте близките на момчето там ще получите истината за действията на медицинските лица от няколко болници в града!
  • 13 Абе

    32 21 Отговор

    До коментар #7 от "Ами оня е Знаел че и от":

    Човек предвиждащ най-лошият сценарий като Мутафчийски трябваше да подготвя държавата за сегашната криза!А кой тук ,кой там, кой в чужбина,не е много важно!
  • 14 Рибарче

    43 5 Отговор
    Затвор за некъдърни лекари и еничъри гербаджии @ а фес Б Борисов ага с стопанина си циганина Доган изселване в Анадола и конфискация на имущество @
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Лост

    52 4 Отговор
    Значи всичко зависи от пътеката. Когато нямаше ковид изписваха пътеки и прибираха парите.
  • 17 Целта е хората да измират

    48 3 Отговор
    И виновни да няма а лекарската мафия да си прави 50 бона коледна премия
  • 18 Гост

    17 4 Отговор
    С какви мерки се предпазват хората от тъпотиите,които масово се пишат по медиите и всеки влиза в едни измислени спорове и дискусии от които видимо няма никакъв ефект в положителният смисъл на думата?
    Може ли да се говори само за проблеми и болести в здравната система и да искаме промяна в ситуацията с този измислен Ковид и да е здрав народа?
  • 19 Доктор Ох Боли

    29 16 Отговор
    Жалко за младия жовек. Съболезнования на близките.
    Някой беше казал "Яко ще се мре" и всички го освиркаха...

    Коментиран от #40

  • 20 случаен

    21 13 Отговор
    вируса ги мори дебелаците, който е наднормен, и му е мил живота, да минава в доброволна карантина, и да сваля килограмите, и да спортува по малко да му се раздвижи метаболизма и кръвната картина, ако видите репортаж от някоя болница на Запад, тези дето са на респиратори, половината са дебелаци

    Коментиран от #23

  • 21 Санитар

    7 13 Отговор
    Абе Нинова болните се внасят с главата напред ,това е болница
  • 22 Санитар

    34 2 Отговор
    Упс това беше за друга статия.Познавам медицинската система налазена е от печалбари и сега видяха що са болни хора.Бог да прости поредната жертва срещу тулупите
  • 23 Хихихихи

    19 2 Отговор

    До коментар #20 от "случаен":

    Публикувано във факти.бг: ...тези дето са на респиратори, половината са дебелаци...Ти отрепа рибата! По същия начин може да се каже и обратното! Хора яжте и дебелейта защото половината дето са на респиратори са слаби!
  • 24 ГОВЕДОПРОСТО

    12 13 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Той същия беше по гаши на плажа лятот и нему пукаше за маски. Той същия е шределно наясно със съюествуващ пакет от медикаменти за лечение на уложнение в следствие на заразяване с ковид. Тойа същият е собственик на лоборатория и прави луди пари ... абе поинтересувай се малко коиа е тази света вода ... кави интервута е давал преди за този вирус, защо е избран да в този щаб и т.н.

    Коментиран от #45, #46

  • 25 плевенски

    32 1 Отговор
    Ако беше от лилавите българи, веднага щяха да го приемат,всеки знае защо...
  • 26 волен сидеров

    12 9 Отговор
    МАРИЙЧЕ НАПРАВИЛИ ПАРАТА -ЖАЛКО Е ,ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ПИШЕТЕ ЗА ТОА МАКАРОНАВИРУС-НЯМАТЕ ЛИ ДРУГИ ТЕМИ ИЛИ ВИ СВЪРШВАТ БЪРЗО ПАРИТЕ ТА ЛАМТИТЕ ЗА ОЩЕ ....МНОГО ЖАЛКО ЗА ВАС ДЖУРНАЛИСТИ,ТРУПАТЕ КАРМА КОЯТО ЩЕ ЗАПЛАЩАТЕ НЯКОЛКО ЖИВОТА....
  • 27 Бацо

    7 2 Отговор
    Е виновен оставка съд затвор
  • 28 Абсолютно подкрепям мнението ти

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Както се казва: " Надявай се на най-доброто, но се готви за най-лошото." Това определено беше повече начинът на мислене на Мутафчийски, а не на Мангъров.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Libre comments air

    14 2 Отговор
    Короната май е като ежегодният първи сняг всички го очакваме...но като падне винаги изненадва фирмите.... от няколко месеца се знаеше че ноември и декември ще има много болни от ковид19....и сгае става ясно че няма легла...няма персонал...и кислородни апарати.....каквито и обяснения да дават за мен е ясно че всичко става с връзки и който няма....умира.....конкретно за МБАЛ Бургас ...там не можаха да сложат за 20 минути абокат на 8 месечно бебе...во пък можаха да искат 303лв. За 12часов престой.....и затова трябва да се ходи там със зареден пистолет...

    Коментиран от #33, #38

  • 31 стоян георгиев

    9 5 Отговор
    за съжаление тази болест убива и млади хора.
  • 32 Русенец

    22 0 Отговор
    Човекът, Бог да го прости, е имал дихателна недостатъчност и е берял душа, заради очевидно заболяване. Че не било писано в картона КОВИД, основание ли е да не го приемат за лечение? БЮРОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ ИЗБИ МНОГО ХОРА, КОИТО МОЖЕШЕ ДА ОЗДРАВЕЯТ И ДА СА ЖИВИ, АКО НЕ БЕШЕ ТЯ. Не знам колко жертви ще вземе корида, но голяма част от тях ще са жертви на бюрокрацията.

    Коментиран от #39

  • 33 Русенец

    19 2 Отговор

    До коментар #30 от "Libre comments air":

    Няма легла и кислородна маски, но пък има договор за стари самолети и две гемии .
  • 34 burg koren

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "Маргинал":

    Нима ако го приемат в болница, ще го излекуват?
    В Бургас положението винаги е било плачевно, особено ако
    трябва да ти правят "животоспасяваща операция".
    Много са малко добрите лекари и те са по частните болници.
    Жалкото е, че е висока смъртността и сред самите лекари.
    Те не могат да спасят колегите си, какво остава за обикновения
    човек..
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 тъъпа опорка

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "месара":

    Ти си истински месар май. Но е Вожда е такъв, да не сте брат,чеди?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 АМИ ДА

    20 2 Отговор

    До коментар #30 от "Libre comments air":

    Бургаските лекари са богати, но слаби професионалисти,
    това се знае от всички.
    Бургазлии се лекуват в София, раждат в Сливен, оперират се
    при ортопеди в Стара Загора.
  • 39 оставка ГЕРБ

    13 2 Отговор

    До коментар #32 от "Русенец":

    Не на бюрокрацията, а на некадърното управление, което абдикира и стовари всичко върху лекарите. А добре нахранения от ГЕРБ шеф на УМБАЛ Бургас , вместо да защити персонала си , като каже истинскита проблеми, идващи от властта, той обвинява почернените родители , че водели война за очернянето на медиците. А какво очаква от хора загубили сина си след 20 часово мотане по разни болници?
  • 40 казал дрън дрън

    12 3 Отговор

    До коментар #19 от "Доктор Ох Боли":

    И какво направи този някой цяло лято за да се предотврати това. Бързаше да хване пътя към Гърция. На приказки и аз мога да кажа много неща, но властта и ресурса е в управляващите и те трябваше да вземат мерки, а не да си гледат кефа цяло лято, а баш Вожда да си прави инспекции с джипката по разни турски села.

    Коментиран от #47

  • 41 Васил

    11 0 Отговор
    Трябва да бъдат съдени всеки който си плаща здравна осигуровка трябва да има право на лечение иначе за какво се внася всеки месец за да си в ковчег?
  • 42 Политолог

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Евала за коментара! С тия зомбита в БГ нищо не става, се всичко знаят, после реват...
  • 43 Зара

    11 1 Отговор
    Защо се чудим?Нима в онкологията не е същото?Ако не сте имали злочестието да се лекувате лично Вие или Ваш близък-просто надникнете и никога не ще забравите видяното!Не може да бъде друго,когато болниците са търговски дружества,там се говори само за пари,човешкият живот за тях е без значение!Години наред се наливат огромни пари и все няма!Бедни,бедни доктори ,а само в Бургас колко частни болници!Държавните се обезкървяват и хората без много пари просто мрат!С ние,какво?!Мълчим и търпим и се чудим на всяка следваща човешка драма!В Холандия -17000000 население,България-от 9,вече 6млн.Там 132 болници,у нас 357.Там само доброволни мерки,у нас искаме още.Там лекуват и никого не връщат,у нас те разкарват с линейка с часове,докато умреш в нея или на нечии стълби!И виновни никога няма!Най-много санитарка,шофьор или изнемогваща от умира сестра!Но по-важно е ,че имаме самолети f16,че ще имаме още!Ще си купим и други,да не разсърдим партньорите от НАТО и особено новите братя зад океана!Няма лекарства-мълчим!Умираме с това"здравеопазване"-мълчим!Умираме като народ-мълчим!Образоваме младите и ги пращаме да работят за чужди икономики - мълчим!Какво още трябва да преживеем,за да изоставим волското си търпение и да хванем коловете,дърветата,камъните?!

    Коментиран от #52

  • 44 Кой ти я каза тази простотия, че 50%

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Прасчо":

    сме заразени?Как го реши това?Средно по 40%от тестваните са заразени. Сигурно има и други заразени, които не са се тествали, но в никакъв случай не са 50%от населението. Може да са около 10%-12%евентуално,но повече едва ли.
  • 45 Носка

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "ГОВЕДОПРОСТО":

    Научи се първо да пишеш правилно и тогава разсъждавай. Всеки човек , независимо от името му има право на лечение и живот!
  • 46 Томи

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "ГОВЕДОПРОСТО":

    Палячко, ти неможа ли да допуснеш още малко правописни грешки, много си зле
  • 47 Доктор Ох Боли

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "казал дрън дрън":

    Има една стара приказка - помогни си сам, за да ти помогне и Господ.
    Не може да си гледаш само кефа и да правиш каквото си искаш, а послве да се оплакваш че тоз и онзи, докторите, щаба, ББ и правителството не са си свършили работата.
    Ако сам не се пазиш и 10 лекаря да има денонощно до теб, пак ще се гътнеш.
  • 48 гост

    9 1 Отговор
    Излизам навън и се разхождах с децата близо два часа, ала от 100човека само 4-5 души носиха маски като нас. Седнали си по беседките, без маски, нагъчкани, чоплят семки, ближат ли ближат тези пръсти. Само Мутафчийски спаси страната първия път, сега няма какво да я спаси, съжалявам, но това се вижда. Хората не носят маска, защото разбират причината, а защото няма да ги пуснат в магазина да си купят цигари. Прост народ.

    Коментиран от #49

  • 49 Хаджиментов

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "гост":

    Нещата са елементарни - като няма съзнание да се спазват мерките, идва принудително налагане.
    Като при децата - имат родители и настойници, които по един или друг начин ги карат да вършат правилните неща.
  • 50 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Обикновен овчар":

    В Боливия ЧЕ ГЕВАРА при разговор в едно планинско село пита
    --На колко километра от вас има УЧИЛИЩЕ?
    --Ня 50...
    --А , на коло километра има БОЛНИЦА?
    --НА 120!!!!!
    Само дето по-младите от ГУГЪЛ, никога няма да разберат за какво става дума!!!!!!ЗА КАКВО Е ЗАГИНАЛ ЧЕ!!!!!
  • 51 ТОЧКАТА

    2 2 Отговор
    Той,капитализъмът,така се ,,грижи,, за хората!!! И, естествено са виновни , комунистите......
  • 52 xa xa xa

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Зара":

    Как ще се сравняваме с Холандия?
    Там не само здравеопазването, но социалната им
    политика е на най-високо място, в световен мащаб.
    Помислено е за удобствата и добрия живот на всички хора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове