Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 12:30 3 042 28

Мръсен въздух в пет квартала в София

  • мръсен въздух-
  • софия

Битовото отопление е с 60% дял в емисиите

Мръсен въздух в пет квартала в София - 1
Снимка: БГНЕС

Отново мръсен въздух в столицата. През изминалото денонощие измервателните уреди отчетоха на места близо два до три пъти превишение на нормите за фини прахови частици. Вчера София бе на 13-о място по мръсен въздух в света.

За днес има отчетени превишения на средноденонощната норма за фините прахови частици от пет станции - в "Хиподрума", "Павлово", "Надежда", "Дружба" и "Младост".

"Наблюдаваме две стойности - средногодишната, която е 40 микрограма на куб. метър. За 2019 г. е спазена нормата на всички пет градски автоматични измервателни станции. Другата е средноденонощната, която е 50 микрограма на куб. метър и не бива да бъде превишаване 35 пъти в годината. Това е показателят, с който Столична община все още има затруднения за постигане на нормите", каза пред bTV Теодора Полимерова, директор на дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столична община.

Затова в общината изготвят дългогодишни програми и в момента е готова тази за периода 2021-2026 г. В нея се доказва, че битовото отопление е с 60% дял в емисиите, следвано от мръсните и кални улици, а делът на транспорта е 11%.

"Още през 2018 г. извършихме инвентаризация на т.нар. "кални петна". Идентифицирани са 73 терена на територията на цялата Столична община. Затова е направена и програма за подобряване на междублоковите пространства. Над 1,2 милиона лева ще бъдат заделени в бюджета за догодина за облагородяване на тези терени", обясни Полимерова.

Стефан Димитров от airbg.info коментира, че столичани се тровят от мръсния въздух в продължение на години и въпреки това мерки не се взимат.

"Още преди две години кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще направи законодателна инициатива, за да инкриминира нерегламентираното горене на отпадъци. Промяна още няма", каза той.

Според него липсва воля за промени, защото идват избори и никой не иска да плати политическата цена.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай

    30 0 Отговор
    Нормално. Орките се отопляват с дограма и гуми
  • 2 ТаУмВзе

    20 0 Отговор
    Глупости! Цветните си Берат и го горят.
  • 3 Гошо

    22 0 Отговор
    Защо неможе да се коментира дарителската кампания на лжците А1?
  • 4 мда

    13 1 Отговор
    Кемтрейлса е бил в повече.
  • 5 Случаен

    11 1 Отговор
    госта да чете: "Зaтoвa в oбщинaтa изгoтвят дългoгoдишни прoгрaми и в мoмeнтa e гoтoвa тaзи зa пeриoдa 2021-2026 г. В нeя ce дoкaзвa, чe битoвoтo oтoплeниe e c 60% дял в eмиcиитe, cлeдвaнo oт мръcнитe и кaлни улици, a дeлът нa трaнcпoртa e 11%."
  • 6 Фънда

    18 2 Отговор
    Возете се на градски транспорт там корона няма за разлика от магазините за нехранителни стоки, които, ше затворим! Електоратът на ГРОБ от махалите, които се топлят на кюмбета не са виновни за замърсяването, това е гнусна инсинуация на опозицията !
  • 7 яко ни лъжат

    24 2 Отговор
    ЕХА ПАК ВИ ЛЪЖАТ ГЕРБЕРИТЕ- МРЪСЕН ВЪЗДУХ В ПЕТ КВАРТАЛА, В ОСТАНАЛИТЕ МИРИШЕ НА БОРОВА ГОРА. КАЧЕТЕ СЕ ДА ВИДИТЕ ЦЕЛА СОФИЯ У ЧЕРНА ПЕЛЕНА, НЕМА ГО КРЕМИКОВЦИ И ПАК Е ЧЕРНО ЩОТО У ТЕЦО ГОРЯТ ОТРОВНИЯ БОКЛУК ЗАПАДЕН НА РАЗБОЙКО.

    Коментиран от #18, #19

  • 8 бацето

    4 2 Отговор
    аз съм в квартал номер 6 така че нема ядове баце
  • 9 Ахмадинеджад

    5 13 Отговор
    МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ СЕ ДЪЛЖИ НА ПУНКТОВЕТЕ ЗА ГТП, ТЕ НЕ ИЗВЪРШВАТ НИКАКВА КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ГИ КОНТРОЛИРА, ДА ВИДИШ ГЕШЕВ АКО ПОЧНЕ ДА ГИ ПРОВЕРЯВА КАК ЩЕ СЕ ИЗБИСТРИ ВЪЗДУХА

    Коментиран от #23

  • 10 Жоро

    13 3 Отговор
    В Пазарджик проблеми няма.Хвърлям в печката всичко което гори и отделя топлина.Десет пъти по евтино е от тока и топли повече.
  • 11 НЕ АМА ДА

    10 6 Отговор
    софиЯнци по замърсяване на въздуха достигат 60 милионен Момбай. ГОЛЕМИ БОКЛУЦИ ЖИВЕЯТ В СОФЕТО.
  • 12 Пацо

    8 3 Отговор
    Като праснат карантината и ще се оправи въздуха. При първата карантина се напълни с катерици . Може вълци мечки и други диви животни да се появят.
  • 13 минчо

    12 0 Отговор
    ААА ФАКУЛТЕТА А ХРИСТО БОТИЛ А КРАСНА ПОЛЯНА А ОВЧА КУПЕЛ ААА ФИЛИПОВЦИ?ИЛИ ВИКАТЕ ЧЕ ТАМ Е ЧИСТ ВЪЗДУХА СМЯХ ЖАЛКА ДЪРЖАВА
  • 14 Странджата

    5 0 Отговор
    Вчера пътувам сутринта със стоката за Бургас и отдалече мила гледка Бургас обгърнат от бяла пелена като във филма мъглата а източника лукойл!
  • 15 Тодор Живков

    10 0 Отговор
    Нещо послъгват. "Надежда", "Дружба" и "Младост" са 90% блокове и са на парно. Ако парното е спряно и хората се отопляват с печки, което също е съмнително, т.к. в повечето случаи няма работещи комини. То е благодарение на мизерията от управлението на ГЕРБ (Борисов) или има друг източник на замърсяване, който общината не може да идентифицира (примерно не митите улици).
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 До кмета на София Й.Фандъкова

    5 0 Отговор
    Защо Вашите любимци с мургав цвят не събират падналите листа, но получават помощи и добавки? Защото падналите листа пречат на ФПЧ да се издигат във въздуха ли?
  • 18 Сливи за смет

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "яко ни лъжат":

    Абсолютно си прав. И е много лесно да се докаже. Качваш се на Витоша и поглеждаш към София. Всичко е обгърнато в кафявосива, гъста мъгла. Над нея се извисяват комините на тецовете които бълват същия на цвят пушек. После не било така, а конспирация.
  • 19 Дон Тони

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "яко ни лъжат":

    НИЩО НЕ РАЗБИРАШ, В ЦЯЛА ЕВРОПА СЕ ГОРИ БУКЛУК И НЕГОВИТЕ ЕМИСИИ СА В ПЪТИ ПО БЕЗВРЕДНИ ОТ ТЕЗИ НА ВЪГЛИЩАТА, ВСЪЩНОСТ ТЕЦовете НАЙ-МАЛКО ЗАМЪРСЯВАТ

    Коментиран от #20

  • 20 Сливи за смет

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дон Тони":

    Да, ама им слагат филтри. Такъв има в центъра на Виена и топлото не се плаща, защото произвежда и ел. енергия и др. А за нашите - качи се на Витоша и виж. Редовно катеря там. Повече няма какво да ти обяснявам.
  • 21 Оптимист

    5 0 Отговор
    Проблемът е в горенето на отровните боклуци в центъра на София. Тровят ни!!!
  • 22 Васил

    1 4 Отговор
    Мръсен е защото масово се отопляват с печки на въглища и дърва. Отделно нашите Ганьовци с дизелите отрязан катализатор и FAP и се бие в гърдите ама колата е евро-5 а отзад се стеле гъста мъгла и никаква видимост на два метра. В Хановер старият ми форд от 2000 година беше с зелен екостикер и си карах на всякъде докато моят колега с peugeot 307 евро 4 му дадоха оранжев. Там не гледат колата евро категорията а мерят вредните емисии на ГТП пунктовете.

    Коментиран от #24, #27

  • 23 Stoich

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ахмадинеджад":

    Бих казал че разсъждаваш неправилно, но се сетих че за мисловна дейност е необходимо оборудване, с което явно не разполагаш. Мога да опровергая твърдението ти и на теория, и на практика по всяко време.
  • 24 Stoich

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Васил":

    Твърдите частици на дизела са по-тежки от въздуха и падат на земята. Ако искаш да ги вдишваш ще трябва сериозна гимнастика, ама нямаш нищо против да ти промиват мозъка. А относно твоят Форд, много вероятно е да е бил със същия двигател, като Пежото, което описваш. Зависи от модела на Форда.
  • 25 qwerty

    1 0 Отговор
    Само в няколко квартала???? Ами поставете станции за наблюдение из целия град и ще разберете, че мизерията е още по-голяма. Отваряш прозореца да проветриш и влиза миризма на вълища....
  • 26 Кметицата

    0 0 Отговор
    Трябва да мие улиците. Ако беше в Китай щяха да я накарат да мие сама. Ама нали сте по спестяването за да се возите в хубави коли.
  • 27 Василе

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Васил":

    Доста си се объркал. Твърдите прахови частици над 90% са от феродото на спирачките. /това черното по джантите/. Е като падне на платното колите го вдигат като прах и го дишаме. Явно не си роден в София. Тук преди 1989 г. миеха всяка вечер, а също и през деня улиците. Та това е причината. Фандъкова е която трябва да мисли за почистването а не за далавери. Нищо обидно към теб. Човек не може да разбира от всичко. Само при управляващите може.
  • 28 Майтапят се

    1 0 Отговор
    С нас. Станцията за измерване в жк Хиподрума е зад ритуалната зала в парк до детска градина. Ако там е най много представете си колко е на Гешов и България, Гешов и Борис светофара на Красно село. Те са в едно каре, също и Гешов и Г. Софийски. Доста лъжат. От Витоша се вижда, всъщност не се вижда София. Само един сиво Кремъл облак. Четох някъде че се справят с огромни вентилатори с реактивен двигател. Тук няма и да измият улиците, камо ли да мислят за друго.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове