Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 12:38 3 803 73

Радев откри конференция по ядрени изследвания в Русия

  • румен радев-
  • ядрени изследвания

Събитието се проведе в режим на видеоконференция

Радев откри конференция по ядрени изследвания в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Президентът Румен Радев откри с приветствие редовното заседание на Комитета на пълномощните на правителствата (КПР) на държавите-членки на Съвместния институт за ядрени изследвания, разположен в Дубна, Русия. Събитието се проведе в режим на видеоконференция. Ето какво каза държавният глава:

"Уважаеми организатори и участници в сесията на Комитета! Дами и господа!

За мен е голяма чест и привилегия в навечерието на 65-ата годишнина от създаването на Съвместния институт за ядрени изследвания да приветствам членовете на най-висшия му ръководен орган - Комитета на пълномощните на правителствата на участващите държави.

През годините вашата организация непрекъснато разширява обхвата на научните изследвания, подобрява научната инфраструктура и интензивно развива международното сътрудничество.

Неслучайно съвместните екипи на Източното и Западното полукълбо изпълняват важни задачи, поставени от ООН и други международни организации с цел подобряване на качеството на живот на планетата Земя и напредък в редица важни области на науката.

Възхищавам се на концепцията за вашето бъдещо развитие като голям многостранен международен научен център, който осигурява единството на фундаменталната наука и иновации в редица области, както и изпълнява значителна образователна програма.

Убеден съм, че членове на Научния съвет на Института, видни учени от участващите страни, известни физици от редица страни, както и Европейската организация за ядрени изследвания са гарантите за ефективно сътрудничество и успешно развитие на научните дейности.

За съжаление пандемията попречи на България да проведе следващата сесия на най-висшия ръководен орган на института тази година и именно в България те съвместно стартираха празничните събития, посветени на честването на значимата 65-годишнина на Съвместния институт за ядрени изследвания.

Българската страна положи много усилия, за да направи следващата сесия за КПР достойна. Горд съм, че председателството на България в Комитета на пълномощниците на правителствата на държавите-членки на ОИЯИ през 2014-2017. беше плодотворно и решенията, взети по това време, важни за развитието на Института, като началото на строителството на фабриката за супертежки елементи, полагането на първия камък в конструкцията на колайдера NICA и други, имат значителен принос както за бъдещето на Института, така и за развитието на високите технологии.

Сигурен съм, че планираните научни събития ще се състоят веднага щом ситуацията позволи и моята страна ще се радва да отвори вратите си за колеги от Дубна и участващите страни.

Напълно подкрепям инициативата на българските учени да обявят следващата 2021 година за България в Съвместния институт за ядрени изследвания, за да привлекат максимален брой научни организации към съвместни дейности.

Страната ни е готова да отвори първия информационен център на Съвместния институт за ядрени изследвания в Европа и да вземе участие в откриването на пътуваща изложба, посветена на неговата дейност.

Дами и господа! Имаме изключителен шанс - да развием научно сътрудничество в областта на изследването на основните свойства на материята, да работим в полза на устойчивото развитие и съвместното преодоляване на съвременните екологични проблеми и подобряване на качеството на живот.

Позволете ми да ви пожелая ползотворна работа на сесията, много здраве и успех в изпълнението на проекти и програми за 65-годишнината на Института! "


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мда

    45 70 Отговор
    Разтягал е лукуми. Празни приказки.

    Коментиран от #56

  • 2 Жоро

    43 87 Отговор
    Не можа да вземе комисионната за грипените.Вижда му се края на летеца.Нищо не направи за България а само лае.

    Коментиран от #9, #70

  • 3 Жак Фреско

    19 12 Отговор
    Науката ще прави политиците на маймуни докато не поеме контрола на планетата!!Още малко остана науката да изкупи индустрията и икономиката на планетата на ниски цени ! Истината ви казвам!
  • 4 сектант

    45 21 Отговор
    абе още ли няма някой да напише някой хейт за президента. тролове сини разочаровете вече

    Коментиран от #6, #52

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хайде

    6 8 Отговор

    До коментар #4 от "сектант":

    Дай тон!
  • 7 тикви от МС

    26 15 Отговор

    До коментар #5 от "тикви от МС":

    да определено така Бойко Борисов ще напълни виртуалния си газов пъб.
  • 8 Георгиев

    33 7 Отговор
    ДУБНА е много сериозен научен център. Там се правят фундаментални изследвания.
  • 9 БАЙ Х@Й

    43 11 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    А като прибраха комисионните за Фак16 дека са Фърчилките?

    Коментиран от #22

  • 10 Чук

    29 9 Отговор
    Г-жо Ингилизова, след като публикувате такава новина, добре е да поясните какво е това "Комитет на пълномощните на правителствата (КПР)", какво общо има България ... и тогава участието на Радев ще си дойде на мястото ... А сега давате храна на всякакви "фили" и "фоби" с липсващи първи 7 години.
  • 11 ЦЕНЕН И В САЩ

    37 36 Отговор
    Я ФАТМАКА БИЛ И ЯДРЕН ФИЗИК? АЗ ГО МИСЛИХ ЗА ЕКСПЕРТ ПО ДЖОЛАНИ И НАДГРОБНИ СЛОВА.

    Коментиран от #15

  • 12 БАЙ Х@Й

    33 8 Отговор
    Радев забрави да цитира Баце : " Аз тука имам два реактора в кашони." !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БАБА WC

    29 29 Отговор
    ДЕСА С НЕГО ЛИ Е?

    Коментиран от #37

  • 15 БАЙ Х@Й

    27 13 Отговор

    До коментар #11 от "ЦЕНЕН И В САЩ":

    ОбъркАл си го с НОСИТЕЛЯ НА ДЕВЕТИ ДАН , ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА......... ГАЛЕН ОТ ТРИМА ПАПИ , ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО МУ !

    Коментиран от #20

  • 16 КОРНЕЛА

    36 29 Отговор
    ЛАКАРДИИ АЛА РЪДЕФ.ГОВОРИ ГОВОРИ И НИЩО НЕ КАЗВА ,ТИПИЧЕН КОМУНДЯН

    Коментиран от #24

  • 17 И БЕЗ ЮМРУЦИ

    27 23 Отговор
    ДА НЕ ГИ ЗАРАЗИ ИЛИ ПАК ЩЕ ГО ИЗГОНЯТ?

    Коментиран от #42

  • 18 ЕТО КЪДЕ Е БИЛ

    24 24 Отговор
    Викнали са го на инструктаж
  • 19 789

    22 20 Отговор
    Пингвинът и той се очертава като голям алабалистик в т.н. балистично-вербални технологии!
  • 20 БГ МАФИЯ В МС

    20 15 Отговор

    До коментар #15 от "БАЙ Х@Й":

    ГАЛЕН ОТ ТРИМА ПАПИ ЩОТО Е ПЛАЩАЛ МНОГО МАНГИ ОТ ЧЕКМЕДЖЕТО ДЕТО Е КРАЛ. ПРИ КАТОЛИЦИТЕ И МАФИОТ ДА СИ И УБИЕЦ ГА ПЛАТИШ ЯКО И ПАПАТА ЩЕ ТЕ ПОГАЛИ. ХАЙДЕ СТИГА С ТИЯ ПАПИ ТАТОЛИЦИТЕ ОПРОЩАВАТ ВСИТЕ ГРЕХОВЕ ГА ПЛАЩАШ.
  • 21 ИНАЧЕ Е УМЕН

    27 24 Отговор
    РАДЕВ ОТКРИВАЛ ОЛИМПИАДАТА И ЗАПОЧНАЛ: О, О, О, .... МИТКО ЕСЕМЕСА МУ ПРОШУШНАЛ- ДРУГАРЮ РАДЕВ ТОВА СА ОЛИМПИЙСКИТЕ СРЪГОВЕ, ДАВАЙ НАТАТЪК!

    Коментиран от #49

  • 22 Жоро

    10 18 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й":

    2023 пристигат както е по договор.Ама тези неща са сложни за твоя мозък.

    Коментиран от #53, #55, #57

  • 23 ВЕСЕЛ И ЗАСМЯН

    18 15 Отговор
    И СЕГА СЕДИ И СЛУША КАК МУ ГОВОРЯТ? НЯКАК СИ ЯДРЕНО!
  • 24 книжки четете

    15 16 Отговор

    До коментар #16 от "КОРНЕЛА":

    Проблема не е в него , явно трябва малко интелект за да го разбереш. Но за хора , на които са понятни само каруцарските псувни и хоремашките приказки на Вожда е трудно да разберат книжовна българска реч.
  • 25 🐷 Боко ТИКВАТА

    21 14 Отговор
    А аз инспектирам производството на новия и модернизиран ЧУШКОПЕК, предназначен, ЗА ЦЕЛИ 5 ЧУШКИ....хахахаха....Непрекъснато отваряме заводи, включително и автомобилни(правим фарове)...хахахаха.
  • 26 Политоог

    26 18 Отговор
    Естествено, че в Русия ще открие къде другаде...Всички знаят, че си е татуирал петолъчка на гърба...
  • 27 !!!!!

    11 10 Отговор
    Радев да забрани кемтрейлса като блокира въздушното пространство. От там идва ковида и другите отрови.
  • 28 2020

    26 28 Отговор
    България отдавна не е имала по -добър и представителен ,умен и начетен Президент от Румен Радев .На изборите за Президент на България ще гласуваме 3,5 милиона българи живеещи в България и пръснатите наши сънародници /заради пошлото управление на Б. Борисов, Герб, ОП, НФСБ, осъдения В. Марешки/по света.Единственият Президент с адекватно поведение.Няма заради предателската роля на Б. Борисов да си провалим връзките с Русия.В Дубна /Русия /,от 65 години се събират най-известните ядрени физици от цяла Европа.Дали там ще бъдат сащ е без значение ,като всички знаят за какво са използвали тази ядрена енергия /бомбардировки-Хирушима и Нагасаки/.Няма нужда да присъъстват.

    Коментиран от #39

  • 29 ИНАЧЕ Е УМЕН

    21 19 Отговор
    ДАНО НЕ Е ИЗЯЛ ШКЕМБЕТО С ЧЕСЪН НА ЗАКУСКА, ЧЕ ЩЕ ПРЕДИЗВИКА МЕЖДУНАРОДЕН КОНФЛИКТ!

    Коментиран от #35

  • 30 !!!?

    32 16 Отговор
    Браво на Фигуранта !!!? Ето от това вдъхновяващо приветствие се нуждае целокупният български народ в този в този забилежителен момент !!!? По неадекватен президент България никога не е имала !!!?
  • 31 Другар

    15 6 Отговор
    А Кин Чен Ум там ли е?

    Коментиран от #38

  • 32 Научен атом

    20 7 Отговор
    Българската наука има нужда от надеждни партньори, а българите имаме нужда от нова атомна централа и ниска цена на електроенергията.
  • 33 ПАИ СЕ

    22 17 Отговор
    ВОДИ ЛИ И ТРАВЕРСА ДЕСА ДА ВИДЯТ ЯДРЕНИТЕ ФИЗИЦИ - КАКВО Е ЗАПЛАХА?

    Коментиран от #36

  • 34 !!!?

    26 15 Отговор
    Фигуранта = Говорит Москва от София !!!?
  • 35 Софиянец

    20 12 Отговор

    До коментар #29 от "ИНАЧЕ Е УМЕН":

    Като казваш шкембето се сещам за една шкембеджийница на ул. "Найчо Цанов" в близост до пожарната, която е зад 3-то районно в София.Сегашният ни вожд - ТИКВА, многократно го посещаваше, когато ходеше на тренировки.Винаги влизаше при казана, и с присъщата си наглост със сатъра сам си слагаше от шкембето в купичката.Никога не плати за двойно шкембе, и никога не си плащаше хляба....Е, за него това са нормалните неща в живота.Така я кара и до днес.
  • 36 🐷 Боко ТИКВАТА

    13 8 Отговор

    До коментар #33 от "ПАИ СЕ":

    Абе със сигурност не води кмета на Симитли.Не си го давам. :-)
  • 37 Да не е

    12 9 Отговор

    До коментар #14 от "БАБА WC":

    луда, там магазини няма.
  • 38 Гъзибаров

    14 11 Отговор

    До коментар #31 от "Другар":

    Ким чен Ун -ТИКВА инспектира маркировката на пътищата...хахахаха.

    Коментиран от #60

  • 39 Политолог

    16 12 Отговор

    До коментар #28 от "2020":

    Слагай ушанката и бегом в Сибир...
  • 40 БиБи Кинг

    8 8 Отговор
    Тоа па нашио чльен,де види два чльена той е трети нареден! Чльеновете по света не можат си отдъхна от триморцкия наш пръви чльен дее!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Българка

    8 6 Отговор

    До коментар #17 от "И БЕЗ ЮМРУЦИ":

    Защо не четете статията, а след това да са изцепките?
  • 43 хихихиххи

    8 6 Отговор
    Айде сичкото ГербераЗ на балалатума!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Охо,

    7 1 Отговор
    Висока топка
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Само СДС

    15 4 Отговор
    Радев пак се оправдава с пандемията! Нека не се заблуждаваме! Този вирус е създаден за да се осъществи световна нео-комунистическа революция и национализация на частния бизнес! Правителствата навсякъде са принудени да затварят всички бизнеси, като целта е унищожаването на частния бизнес и национализирането му. Какво може да направим преди да ни унищожат? Вдигаме цените до небесата и това вече се случва от март месец насам. Ако ни затворят пак в петък цените ще станат още по две. Нео-комунистите се кефят зад компютрите си като вечни и здрави завинаги на заплата от Кремъл, но компютрите и сайтовете им също могат да замлъкнат, точно както ще замлъкнат и нашите ресторанти и магазини - с табелка затворено или спукано гърне на десктопа завинаги! Разликата е в това, че ние бизнесът имаме спестени пари в банки, а вие комунистите имате ла..а в гащите
  • 48 216

    12 5 Отговор
    Кой ще ни отърве от тоя!!!
  • 49 Ха ха

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "ИНАЧЕ Е УМЕН":

    Разказвайки стари вицове си личи ,че ти не си умен,герберастино.Винету със сигурност би чел така.
  • 50 Хи Хи

    3 5 Отговор
    А шофьора на жипката - недоучилия за пожарникар кандидат фатмак кой го бръсне за слива?
  • 51 Манафоглу

    2 0 Отговор
    А външната къде е била.Да не е разтривала на Лавров... портрета.
  • 52 Иван

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "сектант":

    Той самият си е един хейт, който с двуличното си поведение се самоопровергава във всичките си действия.

    Лицемер и продажник!
  • 53 БАЙ Х@Й

    6 7 Отговор

    До коментар #22 от "Жоро":

    Жоре, ти наистина ли вярваш в Дядо Коледа ? САЩ имаха ДОГОВОР за доставка самолети на Турция - РАЗВАЛИХА ГО едностранно! САЩ имаха ДОГОВОР за открито небе - РАЗВАЛИХА ГО едностранно! САЩ бяха подписали ДОГОВОРА за екология - РАЗВАЛИХА ГО едностранно ! Още примери за честна дума на мошеник искаш ли ?
  • 54 Признание

    10 4 Отговор
    Явно Фърчилко е най подготвения и навътре в тази тематика и без него няма как да се проведе събитието
  • 55 БАЙ Х@Й

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Жоро":

    Понеже това много ми е сложно - карам кола на лизинг НЕ СЪМ Я ПЛАТИЛ И ДА ЧАКАМ ! Купих си на изплащане пералня, хладилник, климатик и ги ползвах , НЕ СЪМ ГИ ПЛАТИЛ И ДА ЧАКАМ!
  • 56 бунгабунга

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "мда":

    Анонимни свидетели са готови да разкажат пред широката публика пикантни истории за българския президент Румен Радев, който организирал сходни празненства в резиденция „Калина“.
    Традиционно събитията започвали културно с вечеря, след което в една от стаите се развихряли истински оргии с едни от най-известните секструженички в страната, наричани за по-звучно плеймейтки. Танцьорки, манекенки, силиконови мадами и момичета от кориците били водени в държавната резиденция от личния шут на Румен Радев Мартин Карбовски, който дори участвал в „бунга-бунга“ партита. Радев предпочитал неговите секс-робини да бъдат маскирани като известни личности по подобие на италианския развратник Берлускони. Дори понякога самият той влизал в някоя роля, за да забавлява гостенките си. Не рядко са били размахвани и камшици за по-непокорните.

    Слуховете за голям скандал в резиденцията в началото на годината се потвърждават, но истината този път не е свързана с любовни приключения на първата дама, а на самият президент. Да, имало е семеен скандал, влачене по стълбите и заминаване на Радева в САЩ за месеци. Но това се е случило след като е заварила мъжа си в оскъдно облекло с няколко мадами в собствената си спалня. Свидетели на свадата коментират, че дори в ромските махали не са чували такъв цветист език от жена. Радева нападнала мъжа си със зъби и нокти, а той я извлякъл за косата и я захвърлил в градината. В отговор на унижението първата дама мигрирала незабавно в САЩ при сина си о

    Коментиран от #64

  • 57 БАЙ Х@Й

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Жоро":

    Може пък ти да си умника който ще плати ДНЕС хиляда кинта за телефон и ще чакаш да ти го доставят 2023г !!!!!

    Коментиран от #62

  • 58 наблюдател

    11 3 Отговор
    Нещо е закръглил личицето, опапкал се е и той, да внимава, че ако продължава така няма да може и едно коремно и набиране да направи като пак види лостове...
  • 59 цербер

    1 0 Отговор
    Комитета на пълномощниЦИте на правителствата (КПР)
  • 60 Другар

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Гъзибаров":

    Радвам се,че даже и простите последователи,на фигуранта ме разбират.
  • 61 Разочарован

    10 5 Отговор
    Радев - национален предател и руски агент!!!!
    Жалко за народа ни.....
  • 62 Жоро

    3 2 Отговор

    До коментар #57 от "БАЙ Х@Й":

    Успокои ли се на края.Пи си парцуцата и се пази от вируса.
  • 63 НИЩОТТО

    3 2 Отговор
    И КАКВО РАЗБИРА ГЛУПАААКЪТ Р.РАДЕВ ОТ ЯДРЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ.//
  • 64 Мъка

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "бунгабунга":

    Много ми е интересно каква е идеята на подобна простотия? Дано си взел повече пари, че ако си го направил за стотинки, трябва да си много глупав! :))))

    Коментиран от #68

  • 65 Другия с коня

    1 2 Отговор
    Разбивача на Атома....Великия Атомен Експерт Радев...Гледах го- с юмрук го разбиваше и после няколко коремни на лоста....
  • 66 мдда

    2 2 Отговор
    Пинвина на решетников пак прави глупости. Този човек не се спира със неговите номера.
  • 67 Токо

    2 1 Отговор
    Ще умерм от смех ! Палячо !
  • 68 Стойтагледай

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Мъка":

    Може и да не те устройва информацията, но е на 100% вярна - като в оня виц "Няма рима, ама е вярно..."
  • 69 РАДЕВ...ПОЛИТИЧЕСКОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ

    0 2 Отговор
    И ЯДРЕН ЕКСПЕРТ ЛИ СТАНА ВЕЧЕ.......
  • 70 Бай Шиле

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    Не е вярно,че не е взел комисионните от Грипен.Взе ги и си поръча частен асансьор.
  • 71 Грую

    0 0 Отговор
    Президентът ни разбира и от ядрена физика! Виж ти неизвестните възможности в 24 серии!
  • 72 Комбина

    0 0 Отговор
    Тая съвсен се побърка!
  • 73 ПОЗОР

    1 1 Отговор
    ТОЯ ПРЕДАДЕ НАРОДА СИ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове